Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  36

11.september 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Nastal cas vyberania zemiakov. Teple a suche leta sa vsak negativne podpisuju pod urodu, v dosledku coho pestovatelov tejto plodiny z roka na rok ubuda. A tak dnesne deti, ale ani mnohi dospeli uz nemaju, ako volakedy, tolko moznosti zazit atmosferu vyberania zemiakov spojenu s ohnickami a vonou dymiacej zemiakovej vnate.

Foto: Peter Bercik


Zasluha nie je podstatna

   Zina Vezdurova je zamestnana ako vrchna sestra v detskom a novorodeneckom oddeleni breznianskej nemocnice. Naplnou prace vsetkych vrchnych sestier je zabezpecenie oddelenia zdravotnickym materialom, liekmi, funkcnymi pristrojmi, rozpisom sluzieb sestier, sanitarok, dokumentacnou cinnostou, statistikou, umrtnostou, ale aj samotnou pracou pri lozku klientov. Vo svojom volnom case posledne styri roky vykonava funkciu predsednicky sekcie Uzemneho spolku nelekarskych odborov v Brezne a zaroven predsednicku sekcie detskych sestier na Slovensku pri Slovenskej lekarskej spolocnosti (SLS). Pri prilezitosti Medzinarodneho dna zdravotnych sestier (12. maja 2007) ako jedna zo siestich pracovnikov zdravotnictva na Slovensku dostala v Bratislave od prezidentky SLS Rozalie Seillingerovej cestne uznanie za pracu pri vzdelavani sestier. Vdaka nej sa uskutocnilo v okrese Brezno viacero regionalnych seminarov a tri celoslovenske konferencie detskych sestier.

Cim sa tieto konferencie lisili?
  
- Mozem povedat, ze uroven konferencii sa rokmi zvysuje. Prednasajuci sa snazia, aby zaujali posluchacov, prezentacie su z odboru, kde pracuju. Su to sestry z nemocnic, z ambulancii a zaroven odborne sestry – napriklad z ocnej, alergologickej alebo koznej ambulancie. Prvykrat to bolo jednodnove podujatie, kde hostom bol odbornik z toxikologie doc. MUDr. Jaroslav Kresanek, PhD. Druha konferencia uz mala aj medzinarodnu ucast, o svojich skusenostiach hovorili sestry z Prahy a Pardubic, a vlani to bola konferencia, ktoru organizovala Detska fakultna nemocnica v Banskej Bystrici za ucasti predsedu Slovenskej pediatrickej spolocnosti prof. MUDr. Svetozara Dluholuckeho. Sestra je zaroven aj manazerkou na svojom pracovisku. Potrebuje si doplnat vzdelanie, spoznavat ine metody osetrovania, musi zvladnut dieta nielen po zdravotnej stranke, ale predovsetkym po psychickej a az potom sa zamerat na jeho osetrenie. Nie vzdy diagnoza, s ktorou pride maly pacient na oddelenie, je aj jeho prvotny problem.

Najblizsie sa podobna konferencia uskutocni v septembri, ale neorganizujete ju vy. Preco?
   - Tentokrat som chcela nechat moznost inym nemocniciam a ich pracovnikom prezentovat sa. Nie je to sice pravda, ze ju neorganizujem. Som v organizacnom time a pomaham nielen s programom, ale aj s financnymi prostriedkami, hladanim sponzorov. Buduci tyzden 20. a 21. septembra sekcia detskych sestier SLS organizuje v Srobarovom ustave detskej tuberkulozy a respiracnych chorob v Dolnom Smokovci uz  stvrtu konferenciu v spolupraci so Slovenskou komorou sestier Vysoke Tatry, na ktoru sa prihlasila vyse stovka detskych sestier z celeho Slovenska. Temy prezentacii su rozmanite od ockovania a komplikacii, cystickej fibrozy az po liecbu humorom...

Je o taketo podujatie zaujem?
  
- Kazdych pat rokov musia sestry nazbierat patdesiat „kreditov“. Ziskavaju ich sustavnym vzdelavanim – na okresnych seminaroch, celoslovenskych podujatiach, ale aj pomaturitnym studiom urcitej specializacie – na ktorom pracovisku pracuju, bakalarskym a magisterskym studiom. Dolezite je, ze sa chcu naucit nieco nove. Na regionalnych podujatiach, ktore sa organizuju pat-, sestkrat do roka v NsP Brezno, n. o., ziskaju dva kredity, na celostatnych je to az trinast, ale su tam vyssie poplatky za ucast.

Priemerny vek zdravotnych sestier na Slovensku sa pohybuje okolo 45 rokov... akoby neprichadzali do tohto odvetvia cerstve sily.
   - Sestier je malo a este aj odchadzaju z rezortu. Najmladsia detska sestra z nasho oddelenia ma tridsat rokov. Detska sestra uz ako specializacia nie je, do nemocnice sa prijimaju len sestry a porodne asistentky.

Staci sestram pre ich povolanie stredna zdravotna skola?
   - Dnes zo skol prichadzaju sestry, ktore maju vyssie odborne vzdelanie – su to diplomovane sestry alebo sestry s vysokoskolskym vzdelanim (s titulom Bc. alebo Mgr.).

V com je praca detskej sestry specificka?
   - Nemozu byt len sestrami, ale aj matkami, kamaratkami, musia sa vediet vcitit do psychiky dietata. Deti maju vacsinou strach, ved ich vytrhli z prirodzeneho prostredia. Vzdy je dolezity prvy kontakt pri prijme pacienta. Je dobre, ze matky mozu byt so svojimi detmi na oddeleni, ale stane sa, ze ked je dieta hospitalizovane spolu s rodicom, tak situaciu vyuziva. Rodicia su potom prekvapeni, ze sa sprava uplne inak ako doma.

Nepripisuje pacient po vylieceni zasluhu iba lekarovi?
   - Je to individualne. Sme radi, ked dieta odchadza domov zdrave, spokojne a s usmevom na tvari. A zasluha, ta v takom pripade nie je podstatna.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT