11. SEPTEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Na Skolskej ulici v Brezne kratko po polnoci 2. septembra zistila majitelka Skody Octavie z Martina, ze ktosi na zaparkovanom aute poskodil dvere na strane spolujazdca v oblasti zamku. Okrem toho vytvoril preliaciny na pravych prednych aj zadnych dverach a nezistenym sposobom sa dostal dnu. Ukradol predny kryt autoradia a dva minidisky. Majitelke auta vznikla skoda dovedna za 27 000 korun.

   Vymoct dlzobu sa rozhodol 26-rocny muz, ktory 5. septembra o osmej rano odcudzil z parkoviska pred restauraciou na Ulici CSA v Brezne Skodu Fabia. Majitelkou auta je 33-rocna Breznianka a jej druh udajne dlhuje peniaze mlademu muzovi, ktory chcel kradezou dosiahnut spravodlivost.

   Dva akumulatory za jednu noc zmizli zo skodoviek v breznianskych uliciach. V stredu 5. septembra kradez zistil majitel Fabie s breznianskym evidencnym cislom, ktora do 9. hodiny parkovala na Sladkovicovej ulici, ze zlodej otvoril vozidlo nezistenym predmetom a ukradol akumulator. Pritom jeho vlastnikovi z Brezna sposobil skodu dovedna za 9000 korun. Autobateria chybala aj majitelovi Octavie s banskobystrickym evidencnym cislom, ktory ju vecer odstavil na Ulici CSA. Zlodej sa dostal do zamknuteho auta, jeho poskodenim a kradezou autobaterie majitelovi z Brezna sposobil skodu priblizne za 13 000 korun.

   Necele dve hodiny po polnoci 5. septembra zena z Brezna zistila, ze jej ukradli Skodu Superb. Auto, ktore vlastnili Zeleziarne Podbrezova, v utorok popoludni nechala na parkovisku na Ulici F. Krala a v stredu nadranom ho uz nenasla. Kradezou osobnych veci prisla asi o 10 000 korun, vozidlo malo hodnotu 900 000 korun.

   Nebal sa vciel ten, kto niekedy od 31. augusta do 6. septembra vykradol v Myte pod Dumbierom kocovny vcelarsky voz. Obohatil sa o krovinorez, dva akumulatory a devat kilogramov medu. Majitelovi voza z Myta pod Dumbierom sposobil skodu za 25 500 korun.

   Rekreacnu chatu na Pestovatelskej ulici v Brezne navstivil kmin niekedy od 31. augusta do 8. septembra. Majitelovi chaty z Hronca poriadne „preriedil“ zariadenie, vzal mu benzinovu kosacku, LCD televizor, menic napatia, radiomagnetofon, motorovu pilu a rozne ine veci, cim mu sposobil skodu za viac ako 80 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


„V meste bez mojho auta“

   Cielom Europskeho tyzdna mobility (ETM), ktory sa organizuje uz pat rokov, je dlhodobo ovplyvnovat dopravne problemy v mestach a zaroven zlepsit zdravie a zivotnu uroven obcanov miest a obci. Kazdorocne od 16. do 22. septembra ponuka vynikajucu prilezitost predstavit obyvatelom trvalo udrzatelne alternativy, vysvetlit problemy, ktorym celia mesta a obce, vyvolat zmenu v spravani a dosiahnut pokrok smerom k udrzatelnejsej dopravnej strategii v nasich mestach a obciach. Poskytuje priestor aj na zamyslenie sa nad tym, na co naozaj sluzia ulice v nasich mestach.
   „Nase mesto sa do tohto projektu zapoji po prvykrat formou  vytvorenia zony s obmedzenim premavky alebo bez aut. V sobotu 22. septembra v case od 7. do 19. hodiny bude uzatvorena juzna cast namestia a Ulica Bozeny Němcovej pre vsetky motorove vozidla okrem dopravnej obsluhy. Nazvala by som to nultym rocnikom pre mesto Brezno, pretoze je mnozstvo inych moznosti, ako si skvalitnit zivotne prostredie v nasich mestskych zonach, v oblastiach, ktore maju rozhodujuci vyznam. Kvalita zivotneho prostredia je jednym z klucovych faktorov, ktore urcuju, ci je mesto zdravym miestom pre zivot,“ povedala nam veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova.

(dk)

 

 Nedohodli sa

   Avizovane pracovne stretnutie venovane rieseniu autobusoveho spojenia Telgart - Podbrezova sa uskutocnilo v utorok 4. septembra. Zvolal ho starosta Polomky Ing. Jan Lihan v snahe pomoct riesit situaciu pri zabezpeceni dopravy na tejto linke pre obcanov Horehronia.
   Na rokovani sa zucastnili okrem starostov obci zastupcovia dopravnych spolocnosti a pracovnici odboru dopravy Banskobystrickeho samospravneho kraja. Napriek tomu, ze boli osloveni poslanci za okres Brezno, na rokovani sa nezucastnili. Ing. Janka Mihalovicova a Mgr. Tatiana Stulrajterova sa ospravedlnili s tym, ze o dovodoch neudelenia licencie na tuto autobusovu linku budu na rokovani Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja interpelovat predsedu.
   Aj napriek snahe udrzat tuto linku, k dohode nedoslo. Spolocnost Diago zabezpecuje toto autobusove spojenie zatial bez rozhodnutia BBSK s tym, ze proti rozhodnutiu BBSK o neudeleni licencie podali odvolanie, preskumanie ktoreho je v kompetencii sudu.
   „Obcania sa zatial bat nemusia a my poslanci si zrejme az teraz uvedomime, ake bolo nespravne a kratkozrake nase rozhodnutie, aby sa o licenciach na autobusove linky rozhodovalo v Urade BBSK bez stanoviska zastupitelstva,“ povedala nam Mgr. Tatiana Stulrajterova, ktora v spravodajstve z ostatneho rokovania Zastupitelstva BBSK slubila, ze poskytne informacie o tomto stretnuti.

(ts)


 

Do 28. septembra potrva vystava Farby Venezzie, ktoru v Horehronskom muzeu „na trinastke“ slavnostne otvorili v sobotu 7. septembra (na fotografii Petra Bercika). Vystavu fotografii a obrazov talianskych autorov Leopolda Noventu a Luigiho Pasqualina spolu s Horehronskym muzeom sprostredkoval Banskobystricky samospravny kraj a asociacia S.A.E.S.C.O.

 


 

 „Odskocit si“ na obed nemohli anjeli strazni, lebo bdeli nad sofermi dvoch zltych skodoviek vo stvrtok 6. septembra kratko po poludni. Na malo frekventovanej krizovatke Fucikovej a Sladkovicovej ulice v Brezne nedala tisicdvestotrojka prednost Felicii a pri zrazke sa prevratila na bok. Vodic Felicie utrpel iba lahsie zranenia. Horsie by bol dopadol ten, koho by privolani hasici vytahovali zo zadnej casti prevratenej Skody 1203 – sanitky. Jej vodic vsak vyviazol bez ujmy na zdravi a nastastie cestoval sam, neviezol ani pacienta, ani lekara.

 

 

 


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Nasli ukradnute auto
  
O pol jedenastej predpoludnim 23. augusta hliadka pri kontrole obvodu na Siasove nasla opustene auto. Vysvitlo, ze ide o ukradnute motorove vozidlo, kradez ktoreho uz bola nahlasena. Nalez oznamili statnej policii.

Popijali pri Hrone
  
O desiatej vecer 23. augusta po oznameni, ze v Stvrti Ladislava Novomeskeho popija mladez, tam startovala hliadka. Na lavicke pri Hrone nasla dvoch 19-rocnych mladencov - P. G. a P. V. z Cierneho Balogu - pri flaske vina. Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku museli zaplatit blokovu pokutu.

Zabaval sa?
   Mestska policia patra po pachatelovi, ktory sa dopustil poskodzovania majetku. O pol jedenastej predpoludnim 26. augusta hliadku zavolali na Ulicu CSA, kde ktosi popri parku oproti trznici vazelinou ponatieral sedemnast stlpikov.

Ktora ma pravdu?
   O pol deviatej vecer 28. augusta sa pobili dve zenicky z Razusovej ulice. Starsia z nich udajne napadla deti mladsej zeny a potom sa do seba pustili. Hliadka po ich vypocuti zisti, na koho strane je pravda.

Pes bez majitela
   Popoludni 30. augusta hliadka na Razusovej ulici odchytila velkeho tulaveho psa, ktory ohrozoval ludi stojacich na autobusovej zastavke. Pes nemal evidencnu ciasku, preto skoncil u veterinara, ktory sa pokusi najst jeho majitela.

Zabudli na povolenie
   Nepovoleny podomovy predaj paplonov sa 30. augusta popoludni nevyplatil dvom Filakovcanom. Ponukajuc svoj tovar v panelakoch na Razusovej ulici neusli pozornosti hliadky, a tak blokova pokuta ich neminula.

Pes bez vodzky
   O pol jedenastej vecer 30. augusta hliadka prijala staznost na nepozorneho psickara. Na Ulici Frana Krala totiz „vencil“ svojho psa, ale zabudol na vseobecne zavazne nariadenie o vodeni a drzani psov v meste, ktore nedovoluje, aby zviera volne pobehovalo. Pes zautocil na stazovatela, a tak blokova pokuta bola namieste.

Kde skoncili?
   Spravu o kradezi styroch poklopov na Mladeznickej ulici hliadka preverovala 3. septembra predpoludnim. Zmiznutie krytov si vsimol zamestnanec plavarne, v blizkosti ktorej doslo ku kradezi. Pripad je v rieseni.

Pomohli kamery
   Popoludni 3. septembra vdaka kamerovemu systemu na namesti zachranili muza s epileptickym zachvatom. Na zaberoch nebolo zrejme, ci ide o priznaky opilosti alebo o krce. Az po prichode zistili, ze treba lekarsky zasah. Privolana sanitka „rychlej“ muza odviezla do nemocnice.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT