16. OKTOBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V sobotu 6. oktobra okolo 14. hodiny 38-rocny Ciernobalocan vulgarne nadaval a vyhrazal sa zabitim svojej manzelke. Vysetrovatel z Brezna zacal vo stvrtok 11. oktobra trestne stihanie a obvinil muza z trestneho cinu nebezpecne vyhrazanie.

   V potravinach na Ulici Trosky v Michalovej ukradol 25-rocny Breznan patnasttisic korun priamo z pokladne, v ktorej bol zasunuty kluc. Majitelke obchodu tato hotovost chybala po jeho „nakupe“ v utorok 9. oktobra.

   Kratko po osmej rano v stredu 10. oktobra sa v priestoroch skladky tuheho komunalneho odpadu v Brezne na Tisovskej ceste stal pracovny uraz. 51-rocny muz odmontovaval betonove debnenie z vnutornej strany obvodoveho muru. Debnenie sa uvolnilo a ciastocne ho privalilo. Pomoc po uraze mu poskytla RZS, ktoru zavolal kolega zraneneho muza. Zachranari ho osetrili a stabilizovali, previezli ho na vysetrenie do nemocnice v Brezne a neskor do B. Bystrice. Muz utrpel zranenia hlavy a chrbtice, z ktorych sa bude liecit dlhodobo.

   V Skalici sa v stredu 10. oktobra do rodinneho domu dostal ktosi, kto surne potreboval notebook. Zadovazil si ho kradezou a majitelovi domu z Podbrezovej sposobil skodu za 25 000 korun.

   Do priestorov firmy v Predajnej sa dostal vlamac niekedy od stredy 10. do stvrtka 11. oktobra a obral ju o majetok za vyse 42 000 korun. 

   Na Nalepkovej ulici v Brezne sa do zaparkovaneho auta Kia vlamal zlodej v noci na sobotu 13. oktobra. Ukradol autoradio s CD prehravacom a spolocnosti z Podbrezovej sposobil skodu dovedna za 15 000 korun.   

   Do drevarne v rekreacnej oblasti Krpacovo sa vlamal niekedy od utorka do nedele 14. oktobra „dlhoprsty“. Majitela z Brezna sposobil skodu za 30 000 korun.

  Fabiu zaparkovanu v lokalite Besnik (pri Telgarte) v nedelu rano 14. oktobra „ozbijal“ kmin o vsetky styri kolesa a zaroven poskodil zamok na dverach a poskrabal lak po obvode celeho auta. Majitelovi skodovky sposobil skodu za priblizne 50 000 korun.

   Zo zlocinu lupeze v spolupachatelstve obvinil vysetrovatel dvoch ziakov zakladnej skoly z Brezna, 16-rocneho Lukasa a 14-rocneho Romana. V sobotu dopoludnia 14. oktobra na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne obvineni chlapci spolocne s 12-rocnym Ondrejom fyzicky napadli 44-rocneho muza z Bacucha, ktory sedel na lavicke. Zozadu ho udreli do hlavy, po pade na zem ho kopali a z vrecka bundy mu zobrali mobilny telefon a penazenku, v ktorej mal priblizne 1700 korun, rozne osobne doklady a bankomatovu kartu. Jeho zranenie si nevyziadalo lekarske osetrenie. Kradezou mu vznikla skoda za 1900 korun. Obvineni su stihani na slobode, hrozi im trest odnatia slobody az do styroch rokov.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Europsky tyzden miestnej demokracie (15. - 19. oktober)

Den otvorenych dveri v mestskom urade

   Zvysovanie povedomia o miestnej demokracii a presadzovanie myslienky demokratickej ucasti obcanov na miestnom zivote su zakladnymi cielmi Europskeho tyzdna miestnej demokracie. Toto podujatie je organizovane vo vsetkych clenskych krajinach Rady Europy. Ucelom je zvysit povedomie europskych obcanov o praci miestnej samospravy a informovat ich o moznostiach ucasti na rozhodovacom procese na miestnej urovni.
   Europsky tyzden miestnej demokracie je spolocnou iniciativou Kongresu miestnych a regionalnych samosprav Rady Europy a Europskeho vyboru miestnej a regionalnej demokracie.
   Preco sa zucastnit na Europskom dni miestnej demokracie? – opytali sme sa veducej kancelarie primatora Brezna Mgr. Dany Kmetovej:
„Europsky tyzden miestnej demokracie je prilezitostou informovat obcanov o tom, ako funguje miestna samosprava a ake su ulohy predstavitelov miestnej samospravy; je prilezitostou na priamy a uzky kontakt, co umoznuje zvysit doveryhodnost obcanov v mieste volenych zastupcov, ale aj propagovanie prace obce a miestne volenych zastupcov, no najma priblizit miestnu samospravu nasim obcanom. Je dolezite vypocut si obcanov a prediskutovat s nimi veci miestneho zaujmu, tak ako aj lepsie porozumiet ich potrebam, napriklad v oblasti poskytovania sluzieb. Preto sa mesto Brezno pripaja k realizacii uvedeneho podujatia, a to formou zorganizovania Dna otvorenych dveri, ktory sa uskutocni v stredu 17. oktobra pocas celeho pracovneho dna. Obcania budu moct navstivit ktorekolvek oddelenie mestskeho uradu, kde im budu poskytovane informacie o fungovani miestnej samospravy.

Verim, ze obcania tuto iniciativu mesta Brezna uvitaju a vyuziju moznost spolocneho dialogu.“

 

 Opytali sme sa za vas

starostu Bystrej Mariana Albertyho

   o Obyvatel Bystrej nam dorucil staznost, ze nedostal povolenie postavit restauracne zariadenie vedla parkoviska pri Bystrianskej jaskyni a namiesto toho ste dali prednost projektu sukromnej spolocnosti. Ake je vase stanovisko?

   - Staznost nie je opodstatnena. Stazovatel do dnesneho dna nepodal na stavebny urad ziadost o vydanie povolenia na stavbu. V suvislosti s rekonstrukciou cesty I/72 cez Bystru obecne zastupitelstvo odsuhlasilo studiu na niekolko zmien na parkovisku pred Bystrianskou jaskynou. Vybuduje sa obojstranna autobusova zastavka, ktora bude splnat podmienky tykajuce sa bezpecnosti a komfortu pre cestujucu verejnost. Parkovisko pre osobne automobily, autobusy navstevnikov jaskyne bude oddelene zelenym pasom za autobusovou zastavkou. V sulade s rozvojom obce ako centra cestovneho ruchu na juznej strane Chopka, sa na parkovisku vybuduje infocentrum. V jednej budove okrem infocentra budu aj WC a priestory pre doplnkove sluzby, predaj suvenirov, spomienkovych predmetov a ine.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT