29. JANUAR  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy v posledných piatich týždňoch do utorka 22. januára sa v Čachove vlámal ktosi do záhradnej chatky. Majiteľa z Brezna obral o čajové dózy a zbierku nerastov, ktoré našiel na hornom podlaží nad pivnicou, cez ktorú sa dostal dnu. Zlodej spôsobil škodu za 21 500 korún.

    Na Kukučínovej ulici v Brezne v utorok ráno 22. januára mestskí policajti spolu s veterinárom odchytili zraneného psa. Vec je predmetom vyšetrovania.

   Dvaja 19-roční Brezňania v utorok večer 22. januára na Záhradnej ulici vypáčili drevené laty na okne drevárne, potom prešli ďalším oknom do komory domu a odniesli z neho liatinové súčasti kachľovej pece (sporákové platne, dvierka sporáka, rošt, komínový vstup s kladkou...). Majiteľku domu pripravili dovedna o 31 000 korún.

 V stredu 23. januára popoludní objasňovali mestskí policajti prípad bezdomovkyne, ktorá ležala vo vestibule obchodného domu na Námestí gen. M. R. Štefánika. Nasledujúci deň ich privolali na Cestu osloboditeľov, kde popoludní o trištvrte na jednu našli zraneného muža. Rýchla záchranná služba ho previezla na ošetrenie do nemocnice. Vo štvrtok večer hliadka upozornila skupinu mužov na Námestí gen. M. R. Štefánika, že porušujú VZN č. 55 o verejnom poriadku v meste tým, že na verejnosti popíjajú alkohol.

   Vyšetrovateľ z Brezna obvinil 52-ročnú Annu D. z toho, že v stredu 23. januára vo večerných hodinách pichla kuchynským nožom svojho 50-ročného druha. Spôsobila mu bodné poranenie brucha, prepichla mu brušnú dutinu a zároveň pečeň. Z rodinného domu v Hronci, kde došlo k ublíženiu na zdraví, zraneného muža previezli na operáciu do breznianskej nemocnice. Motív konania polícia vyšetruje, v prípade dokázania viny žene hrozí až desaťročné väzenie.

   Potraviny v Bystrej navštívil kmín od stredy 23. do štvrtka 24. januára. Z priestorov predajne odcudzil fľaše s alkoholom, cigarety rôznych značiek a iný tovar dovedna v hodnote 43 000 korún. Navyše majiteľovi vznikla poškodením zariadenia škoda za 2000 korún. Pre prečin krádeže polícia začala trestné stíhanie neznámeho páchateľa.

   V pondelok 28. januára začalo trestné stíhanie pre trestné činy nebezpečné vyhrážanie, výtržníctvo, podpora a propagácia skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd, ktoré má „na svedomí“ 25-ročný Zdenko S. z Brusna. V nedeľu 27. januára o pol štvrtej ráno na Námestí SNP v Banskej Bystrici pristúpil k 23-ročnému mužovi zo Závadky nad Hronom, priložil mu k hlave krátku plynovú strelnú zbraň a opýtal sa ho, či ho má zabiť. Potom Závadčana udrel zbraňou do hlavy, pričom mu spôsobil zranenie s doposiaľ presne nezisteným časom liečenia. Na hrudi mal prívesok s hákovým krížom a verejne prejavoval sympatie skupinám, ktoré potláčajú základné práva a slobody. Zadržala ho hliadka polície, ktorá práve prechádzala námestím v čase incidentu. Podozrivý muž už bol v minulosti trestne stíhaný za rôznu trestnú činnosť.

(pb, pa)


Po stopách oslobodenia mesta

   Už po dvadsiaty prvýkrát sa v sobotu 26. januára uskutočnilo lyžiarsko-turistické podujatie Po stopách oslobodenia mesta Brezna. Základná organizácia SZPB č. 2, MŠK a občianske združenie KST akciu organizuje v rámci osláv oslobodenia Brezna od fašistických okupantov a ukončenia druhej svetovej vojny.

   Slnečné veterné počasie vítalo šesťdesiatpäť účastníkov prechodu, ktorí išli po stopách oslobodzovacích vojsk. Na Vrchdolinke sa im prihovoril priamy účastník odboja, predseda ZO SZPB č. 2 Ján Zemko, ktorý zaspomínal na historickú minulosť a súčasné športové tradície. Účastníci sa rozdelili do troch skupín. Deti absolvovali kratšiu trasu Hlboká  - Mazorníkovo, peší turisti vystúpili popri Ungrove na Koreňovú a ponad Hlbokú zišli až na Mazorníkovo. Bežkári sa vydali za snehom na pretekársku trať do Osrblia.
   Všetci po absolvovaní svojich kilometrov končili v cieli podujatia na Mazorníkove, kde v spoločenskej miestnosti pripravil štáb na čele s pracovníkmi MŠK a Hasičského zboru Mazorníkovo malé občerstvenie. Je veľmi príjemné konštatovať, že podujatie absolvovalo dvadsaťsedem detí.
   Breznianski turisti pripravujú na 1. februára členskú schôdzu a na 2. februára zimný prechod Brezno - jaskyňa Bystrá (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša  

 

Načrtli formy možnej spolupráce

   Vlani v novembri sa v Brezne stretli zahraniční Slováci, medzi ktorými boli aj reprezentanti Rumunska. Na podnet samosprávy mesta Nadlak sa v dňoch 21. - 23. januára uskutočnila priateľská návšteva delegácie Brezna na čele s primátorom Ing. Jaroslavom Demianom. Dôvodom bolo aj to, že polovica obyvateľstva Nadlaku je slovenskej národnosti. Členovia delegácie sa o tom presvedčili aj počas návštevy. Boli milo prekvapení udržiavaním slovenského jazyka a slovenských tradícií.

   Návšteva sa začala prijatím v mestskom úrade, pokračovala na pôde evanjelickej cirkvi a Slovenského lýcea J. G. Tajovského, ktorý tam pôsobil. Prehliadli si priestory mestskej a školskej knižnice, kde našli mnoho učebníc a slovenských kníh pre všetky vekové kategórie. Pozvali ich do slovenského múzea a domu kultúry, v ktorom budú začiatkom apríla vystupovať aj breznianski divadelníci. Milým prekvapením bolo stretnutie v klube Mladých sŕdc nadlackých dôchodcov, ktorí hostí privítali repertoárom slovenských ľudových piesní. Súčasťou návštevy bolo stretnutie s politickou a samosprávnou reprezentáciou župného mesta Arad, prijatie u primátora mesta, prezidenta a zástupcu samosprávy ako aj u prefekta župy. Na záver priateľského stretnutia načrtli formy možnej vzájomnej spolupráce v oblasti školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu.

(ik) Foto: Ing. Anton Jurša


Vo štvrtok 24. januára sa v Súkromnej sociálno-pedagogickej akadémii EBG v Brezne konala prezentácia Partnerstva sociálnej inklúzie okresu Brezno a projektu Partnerstvo - nástroj na riešenie sociálnej inklúzie v okrese Brezno. Ich cieľom je budovať ľudské i materiálne kapacity partnerstva na poskytovanie adresnej pomoci znevýhodneným skupinám obyvateľov v okrese pri začleňovaní do spoločenského i pracovného života. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou.

Foto: Štefan Vozár


Veľavravná policajná štatistika

   Z informácií, ktoré nám poskytla krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, vyplýva, že polícia v Banskobystrickom kraji vlani zaznamenala 13 525 trestných činov, čo je o 680 menej ako v roku 2006. Vyriešila 7723 prípadov, čo je o 300 viac ako predvlani. V násilnej trestnej činnosti zaevidovali 1598 prípadov (o 80 menej) a 1393 objasnili. Stalo sa deväť vrážd, osem z nich a dve vraždy z minulého roka majú svojich vinníkov. V roku 2006 bolo až dvanásť vrážd. Zistili 237 lúpeží (o 26 viac), z nich 173 vyriešili (o 51 viac). Evidujú 33 znásilnení (o 5 viac), 22 je objasnených. V majetkovej trestnej činnosti štatistika uvádza číslo 6224 (o 787 menej) a 2116 bolo objasnených. Krádeží vlámaním bolo 2190, z tohto počtu je 254 krádeží vlámaním do bytov (o 73 menej) a 370 do motorových vozidiel (o 11 menej). Počet ekonomických trestných činov poklesol o 133, to znamená, že dovedna zistili 2535 prípadov a z nich 1465 vyriešili. Lanských 7063 dopravných nehôd je o 264 menej ako predvlani. Pri 1183 nehodách sa niekto z účastníkov zranil alebo prišiel o život. Zahynulo 86 ľudí, 280 sa zranilo ťažko a 1319 ľahko. V 458 prípadoch u vinníka zistili alkohol.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT