29. JANUAR  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Výzva primátora obyvateľom mesta Brezna

Vážení spoluobčania, milí priatelia,

   zastupiteľstvo mesta Brezna na svojom zasadnutí dňa 13. novembra 2007 rozhodlo o vypracovaní Komunitného plánu rozvoja sociálnych služieb nášho mesta do roku 2013.

   Touto formou sa obraciam na všetkých obyvateľov mesta s výzvou na zapojenie sa do procesu tvorby tohto programového dokumentu. Je to možnosť prejaviť svoje názory, návrhy, potreby a odporučenia, ako, v čom a prečo by sa mala rozvíjať oblasť sociálnych služieb v našom meste v najbližších šiestich rokoch.

   Keďže sociálna oblasť je široká a niekedy sa v nej ťažko orientuje, možno si teraz v duchu kladiete otázku, o čo vlastne v sociálnych službách ide, čo je ich obsahom? Sociálne služby sú súbory činností a aktivít zamerané na pomoc fyzickým osobám a rodinám v nepriaznivých životných situáciách. Majú riešiť ich následky a pomôcť ľuďom a ich rodinám znovu sa vrátiť, zapojiť do života a spokojne žiť. Môžu sa vykonávať v inštitúciách alebo v „teréne“, teda v prirodzenom prostredí  domácností. Pre názornejšiu predstavu uvediem príklady, ktoré iste každý pozná, alebo sa s nimi už stretol. Klasickými inštitúciami sociálnych služieb sú domovy dôchodcov, ústavy pre ťažko zdravotne postihnutých občanov a terénnymi sociálnymi službami sú opatrovateľské služby v domácnostiach. Radi by sme v našom meste zaviedli a rozvinuli aj nové formy sociálnych služieb, pre celé spektrum populácie, všetky sociálne kategórie obyvateľov a vytvorili tak efektívny a fungujúci systém pre všetkých obyvateľov Brezna.

   K tomuto zámeru potrebujeme poznať a vedieť vaše názory, potreby, stanoviská a návrhy. Pohľad a názor každého  občana je pre nás cenný. Každý jeden zhodnotíme a zvážime.  

   Svoje podnety môžete uplatňovať v odbore školstva a sociálnych vecí mestského úradu, najneskôr do 30. mája  písomne, osobne v odbore školstva a sociálnych vecí

mestského úradu alebo elektronickou formou na e-mailovej adrese: kruzliakova.msu@brezno.sk.

   Na záver mi dovoľte vysloviť nádej, že som touto sociálnou problematikou, ktorá sa dotýka, alebo skôr či neskôr dotkne takmer každého z nás, a snahou o jej systémové riešenie, vzbudil váš záujem. Verím, že spoločnými silami sa nám podarí dosiahnuť ciele, ktoré budú uspokojovať potreby v tejto oblasti k našej spoločnej spokojnosti.

Ing. Jaroslav Demian

Príbeh o jedoch, ktorými si otravujeme vzťahy

 

   Jedy je názov nového románu Denisy Fulmekovej. Autorka debutovala pod pseudonymom Mina Murrayová zbierkou humorných a predovšetkým sebaironických poviedok Tak čo teda? (2001). Nasledovala komorná zbierka poézie Som takmer preč (2004) a vzápätí kontroverzný Klebetromán, ktorý vydala ako spoluautorka s Petrom Macsovzskym. Autorsky prispela aj do antológie Sex po slovensky a publikovala tiež v českom zborníku Evropský fejeton. Minulý rok jej vyšiel úspešný ženský román Dve čiarky nádeje, na ktorý nadväzuje voľným pokračovaním pod názvom Jedy. 

Váš nový román má trochu zarážajúci a strohý názov Jedy. O akých jedoch píšete?

   - O tých, ktorými si otravujeme vzťahy. O starých krivdách, ktoré nevieme odpustiť, o haraburdí vo svojej mysli, kvôli ktorému sme schopní ubližovať a stavať okolo seba citové opevnenia. No neusilujem sa nikomu vstupovať do svedomia, pretože tieto jedy sú neoddeliteľnou súčasťou života, či sa nám to páči, alebo nie. Nakoniec, ja sama som pri písaní čiastočne sympatizovala aj s nenávistnou starou Durgovou a teraz je mojou najväčšou nočnou morou, aby som raz nebola ako ona.

Mali ste niekedy vo svojom blízkom okolí človeka, ktorý vám otravoval život?

   - Isteže, a nepochybne aj ja som bola neraz otravná. Idúc životom sa stretávame s rôznymi formami jedov, a teraz nemám na mysli alkohol alebo cigarety, ale skôr pustošivé zákutia ľudskej povahy. Niektoré vieme odfiltrovať, inými sa nechávame otráviť a sú aj také, ktoré začneme sami produkovať. 

Jedy, ako sme už spomenuli, sú voľným pokračovaním knihy Dve čiarky nádeje. Čo si môžu čitatelia predstaviť pod pojmom voľné pokračovanie?

   - V Jedoch sa objavuje jedna z postáv Dvoch čiarok nádeje. Vystupovala tam takpovediac iba vo vedľajšej úlohe, teraz som ju „obsadila“ do hlavnej. Ide však o knihu, ktorú môžete čítať aj samostatne, bez predchádzajúcej znalosti deja Dvoch čiarok nádeje. Je to už celkom iný príbeh a v strede pozornosti je celkom iná téma.

Hrdinka vašej knižky má problematické vzťahy s mužmi, ale očividne najzložitejším sa javí jej vzťah k matke.

   - Matka je pre Soňu v pozícii trestajúcej bohyne, má pred ňou strach, obáva sa jej hnevu, a predsa cíti, že ako žena nedospeje skôr, než tento vzťah zmení. Zisťuje však, že na túto premenu nestačí ani jej vlastné materstvo, ani zmena bydliska. Tajomstvo pochopenia a odpustenia spočíva v čomsi celkom inom a kým na to Soňa nepríde, dovtedy sa bude cítiť ako obeť despotickej matky.

Máte trinásťročnú dcéru. Má talent na písanie?

   - Nazdávam sa, že áno. Talent však nemusí mať práve po mne, keďže v mladosti písal poviedky aj manžel a, koniec koncov, literatúre sa venuje aj môj otec a písal tiež otec mojej mamy. Dcéra Miriam píše básničky, príbehy, ešte ako malá vyrobila dve vydania časopisu atď. Nijako ju však neusmerňujeme, keďže si rada robí veci po svojom. Úplne ju chápem a zdá sa mi, že jediné, čo jej ja môžem poskytnúť, je dobrá domáca knižnica a sloboda pri výbere kníh, ktoré si prečíta.

Číta manžel vaše knihy? Ako na ne reaguje?

   - Manželovi čítam z mojich kníh väčšinou ako prvému. Tieto chvíle máme obaja veľmi radi, hoci niekedy na sebe pozorujem aj kúsok trémy. Môj muž je totiž náročný čitateľ, ktorému neujde nijaká chyba v logike príbehu. Inak najviac oceňuje humor a zmysel pre absurdné situácie. Najlepšou pochvalou je pre mňa jeho smiech, ale neraz je aj kritický, čo ma potom škrie. Keď si však spomeniem, akou prísnou kritičkou som bola kedysi ja jemu, tak on je vlastne môj veľký fanúšik. Sme spolu už dvadsať rokov a keďže počas vysokoškolských štúdií sa manžel venoval literárnej tvorbe dosť intenzívne, neraz som sa začítala do niečoho, čo mal založené v písacom stroji a keď sa mi to nepáčilo, tak som to dopísala, ale po svojom. To už nebola kritika, ale priam záškodníctvo! (Vidíte, a pýtali ste sa ma, či som niekedy niekomu neotravovala život!)

(ml)

...

Súťaž o román Jedy

   Hlavnú hrdinku románu Jedy čitatelia poznajú už z knihy Dve čiarky nádeje, kde sa jej príbeh odvíjal takpovediac vo vedľajšej role. Kým tam sa Soňa Durgová borila s nečakaným tehotenstvom a bolestným rozchodom so ženatým milencom, v Jedoch ju stretávame už tesne pred pôrodom. Opustila hlavné mesto i rušné zamestnanie v redakcii a na materstvo sa pripravuje po boku panovačnej matky v rodnom mestečku. Rola večne poslúchajúcej dcéry je však pre Soňu neúnosná a po narodení dieťaťa sa rozhodne bojovať o svoju nezávislosť. Ale jedy v rodinných vzťahoch, ktoré v rôznych formách otravujú aj život Soninho bratranca alebo jej priateľky Slávky, sú všade navôkol a očistiť sa od nich je ťažkou skúškou vnútornej sily. A napokon, kto má vlastne právo jedovať sa a súdiť, keď ani Sonina matka, tváriaca sa ako morálna autorita, nemá celkom čistú minulosť? Jedy vzájomnej nevraživosti rozleptávajú aj tie najsilnejšie vzťahy. Nájde si Soňa cestu k matke a dokáže byť opäť šťastná aj po boku muža?
   Nový román Denisy Fulmekovej vychádza v týchto dňoch. A vy ho môžete vyhrať, ak sa zapojíte do súťaže, ktorú pre vás už tradične pripravujeme s vydavateľstvom Ikar. Do žrebovania o knihu vás zaradíme, ak najneskôr do 7. februára do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku (nezabudnite na vaše telefónne číslo). Mená troch výhercov uverejníme 12. februára.
   Ak ste na lístok napísali: Škatuľka Káva v sebe ukrýva päťdesiat receptov káv a pochúťok ku káve, zaradili sme vás do žrebovania. Šťastena priala M. Liptákovej zo Závadky. Blahoželáme.

Otázka: Uveďte meno postavy, ktorá vystupuje v knihách Denisy Fulmekovej Dve čiarky nádeje a Jedy.

 KUPÓN – JEDY


 

 

 Ako v rozprávke...

Foto: Peter Berčík

 


Domáca lekáreň

Ochorenie prostaty

● čo je prostata ● príznaky ochorenia prostaty ● pomocná liečba domácimi prostriedkami ●

(Pokračovanie)

   Po oboznámení s podstatou a príčinami ochorenia prostaty a niektorými domácimi preventívnymi prostriedkami proti tejto chorobe sa chceme venovať už konkrétnej liečbe liečivými bylinami a ich extraktmi, ktoré sa dajú kúpiť aj v lekárni.

   Chronický zápal prostaty – nechtík, rumanček, koreň ihlice tŕnistej, zlatobyľ, blizny kukurice, kôra liesky. Do šesťsto mililitrov vriacej vody pridáme dve polievkové lyžice zmesi, varíme tri minúty, necháme vylúhovať tridsať minút a precedíme. Užívame trikrát denne pätnásť minút pred jedlom a tridsať minút po jedle.

   Medvedica lekárska, koreň omanu, koreň ihlice, listy (žliazky) chmeľu, koreň púpavy, zlatobyľ. Príprava ako pri predchádzajúcom recepte. Starý český recept zo 16. storočia: dva- až trikrát denne užívame dve a viac polievkových lyžíc tekvicového semena (zvlášť po operácii) a zapíjame odvarom z vŕbovky malokvetej. Výluh z bobúľ serenoy pílkovitej (desať gramov plodov do pol litra vriacej vody), užívať trikrát denne.  

   Hluchavka biela (odvar alebo tinktúra) - užívať pred jedlom a pred spánkom. Koreň petržlenu – niekoľkokrát denne vypiť dva decilitre odvaru.

   Lieky z lekárne (vyrobené na prírodnej báze): PROSTENAL – predstavuje komplexnú starostlivosť o prostatu. Obsahuje rastlinné extrakty aj proti nezhubnému nádoru. Je zložený z rastliny saw palmetto, medvedice lekárskej, pŕhľavy a lykoprénu (extrakt z rajčín). Na zabezpečenie maximálnej účinnosti sú aktívne látky rozpustené v oleji z tekvicových semienok. Podobné účinky má aj Prostenal s perfekt komplexom. PROSTAMAX – zloženie: americká palma trpasličia a kôra africkej slivone. PROVAL EPI – kvapky vyrobené z nechtíka, echinacey úzkolistej a vŕbovky malokvetej. Užíva sa osem týždňov. Veľmi účinným liekom je aj PROSTABEN, PROSTASUN a J. V. PRO.

   Páni, nezabudnite si v domácom prostredí otestovať prostatu a pri podozrení na ochorenie tohto pre vás takého dôležitého orgánu navštívte svojho lekára. Lekár objektívne posúdi stav vašej prostaty a poskytne vám odbornú pomoc. A nezabudnite – pri prechádzkach do prírody treba zbierať medvedicu lekársku, kôru liesky, zlatobyľ, vŕbovku, koreň ihlice, šištice chmeľu a v jeseni treba myslieť na zásobu tekvicových jadierok.

Bača Šperka


Rozpis lekárenských pohotovostných služieb v Brezne na február

   1. piatok: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., Banisko 1, 2. sobota: Medicentrum Brezno, s. r. o, ČSA 60/12, 3. nedeľa: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 4. pondelok: Afrodita, Nám. gen. M. R. Štefánika 8, 5. utorok: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 6. streda: Aurum BB, Malinovského 2A, 7. štvrtok: Yzop, Rázusova ulica, 8. piatok: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 9. sobota: Aurum BB, 10. nedeľa: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 11. pondelok: Lekáreň na štadióne, Fraňa Kráľa 1, 12. utorok: Medikament, Kuzmányho 1, 13. streda: Vitamín, Nám. gen. M. R. Štefánika 31, 14. štvrtok: Medicentrum Brezno, s. r. o., 15. piatok: Yzop, 16. sobota: Medikament, 17. nedeľa: Vitamín, 18. pondelok: Lekáreň na štadióne, 19. utorok: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 20. streda: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 21. štvrtok: Afrodita, 22. piatok: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 23. sobota: Afrodita, 24. nedeľa: Lekáreň na štadióne, 25. pondelok: Autum BB, 26. utorok: Yzop, 27. streda: Lekáreň pri nemocnici, s. r. o., 28. štvrtok: Lekáreň na štadióne, 29. piatok: Medikament.


Plesoviny

Maškarné plesy sú plné vlastných tvárí.

...

Katka telefonuje z pôrodnice svojej mamičke:

- Mami, pamätáš sa na toho chlapca, ktorý bol na maškarnom plese za černocha?

- No, pamätám. A čo?

- Tak, predstav si, on to bol asi skutočne černoch!

...

Na plese som bol taký opitý, že som namiesto manželky videl celý hárem.

...

Na plese požiada mladík dámu o tanec:

- Smiem prosiť?

- Nie, s deťmi zásadne netancujem!

- Prepáčte, nevedel som, že ste už znova tehotná.

...

Nad účtom za manželkinu plesovú róbu zaplesá srdce máloktorého manžela.

...

Matka sa spytuje dcéry, ktorá sa vrátila z plesu:

- Ako si sa cítila, Dorka?

- Ako repa.

- A to už ako?

- Stále ma okopávali.

...

Potrebuje na maškarnom plese masku aj „veľké zviera“?

...

- Včera som na plese spoznal jednu čerticu! - chváli sa Fero svojim kamarátom.

- A ako to dopadlo?

- No ako! Výplata je v pekle.

...

Niektorí ľudia nosia masku slušného človeka nielen na maškarnom plese.

...

Pred plesom sa spytuje matka dcéry:

- Tak čo, aké šaty si na ples oblečieme?

- No ja si myslím, že každý by si mal obliecť šaty podľa farby svojich vlasov.

Na to sa ozve otec:

- Tak to by nešlo. Nepôjdem predsa na ples nahý...

...

- Pán vedúci, prečo ste prišli na ples v maske somára? Veď vás každý spozná!

...

- Madam, boli ste už na Štrbskom plese?

- Nie, iba na hasičskom.

...

Bol nenápadný ako kukláč na maškarnom plese.

 

Na tanečnom parkete:

- Ja tancujem valčík a vy?

...

Sú fašiangy - špaty majú raj.

...

- Madam, badám u vás pokrok, - konštatuje partner na plese.

- Ale, nevravte, to som sa od minulého roka v tanci tak zlepšila?

- To nie, ale určite ste museli schudnúť, lebo moje nohy už toľko netrpia.

...

- Ja masku síce nemám, ale o chvíľu budem opitý ako doga.

...

Po plese zastavia dvaja opití taxík. Jeden z nich si zažartuje a opýta sa vodiča:

- Je táto Noemova archa obsadená?

- Pre dve opice sa tu miesto ešte nájde! - znie odpoveď taxikára.

...

Muži neznášajú plesovú sezónu. Musia sa totiž „plesnúť“ po vrecku.

...

- Čomu môžem poďakovať, slečna Marienka, že ste mi tak veľkolepo venovali tento tanec?

- Tomu, že tento ples je aj tento rok dobročinný.

...

Stretne Marta Marušu:

- Predstav si, na včerajšom plese som mala veľký úspech.

- Všetci sa okolo mňa krútili...

- No, to si si musela poriadne uhnúť!

J. Pupiš


 

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT