12. februar  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

     Roztržku dvoch mužov v byte na Rázusovej ulici v Brezne riešila mestská polícia v utorok 5. februára o pol šiestej večer. Keď policajti „schladili rozhorúčené hlavy“, prípad odovzdali obvodnému oddeleniu PZ.

   Miestna časť Podbrezovej Grapeľ sa stala svedkom incidentu v utorok večer 5. februára, kedy 39-ročný Jasenčan napadol člena policajnej hliadky Obvodného oddelenia PZ v Podbrezovej po tom, ako ho opakovane vyzýval, aby upustil od protiprávneho konania. Policajtovi nespôsobil vážnejšie zranenia. Prípad útoku na verejného činiteľa polícia vyšetruje.

   Niekedy od utorka 5. do stredy 6. februára sa ktosi vlámal do rodinného domu v Bujakove. Vošiel cez poškodené okno a z obývacej izby ukradol DVD prehrávač, čím majiteľovi domu spôsobil škodu za 3000 korún. Z piatka 8. do soboty 9. februára z iného rodinného domu v Bujakove zmizli šperky zo žltého kovu. Krádežou vznikla majiteľke škoda za 6000 korún a poškodením zariadenia škoda za 3000 korún.

   Z nákupnej tašky 55-ročnej ženy zmizla v predajni na Nám. gen. M. R. Štefánika v Brezne v stredu 6. februára dopoludnia dámska kožená peňaženka. V peňaženke boli osobné doklady, platobné karty, stravné poukážky a ďalšie doklady. Žena okrem krádeže peňaženky zistila aj to, že z jednej karty niekto neoprávnene vybral v bankomate 5000 korún. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin neoprávneného vyrobenia a použitia elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty. Páchateľovi, ktorý svojím konaním ženu pripravil o 7800 korún, hrozí až päťročné väzenie. 

   Do priestorov firmy v Zadných Halnoch sa dostal vlamač cez zamrežované okno na toalete niekedy od stredy 6. do štvrtka 7. februára. Z drevenej skrine ukradol kovovú príručnú pokladničku, v ktorej bolo 100 000 korún a zo stolíka v kancelárii vzal dennú tržbu 37 000 korún. Firme z Brezna spôsobil škodu dovedna za 142 000.

    Pred vchodom do panelového domu na Krčulovej ulici v Brezne okradol zlodej 76-ročnú ženu. Vo štvrtok 7. feburára krátko pred pol ôsmou večer jej vytrhol spod pazuchy čiernu kabelku, v ktorej mala koženú peňaženku a dioptrické okuliare. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin krádeže. Zlodej spôsobil okradnutej žene okrem šoku škodu za necelých 1000 korún.

   Vo štvrtok 7. februára v Jarabej vo dvore pri rodinnom dome ukradol „dlhoprstý“ Octaviu Combi svetlomodrej farby s detskou autosedačkou, autorádiom a náradím k vozidlu návštevníkovi z Nemecka. Majiteľovi auta spôsobil škodu za viac ako 567 000 korún.

   V presne nezistenom čase v sobotu 9. februára zmizla Fabia, zaparkovaná pri ceste v rekreačnej oblasti Tále. Majiteľovi auta z Humenného vznikla škoda za 180 000 korún.

   Hodinu po polnoci v nedeľu 10. februára pred pohostinstvom na Ulici ČSA v Brezne pristúpil k 36-ročnému Brezňanovi muž, strčil ho a keď spadol, zo zadného vrecka mu vzal peňaženku. V nej boli okrem 500 korún osobné doklady, karta do bankomatu a iné doklady majiteľa. Pre trestný čin krádeže polícia začala stíhanie neznámeho páchateľa.

(pb, pp)


Zrakovo postihnutí lyžiari na Urbanovom vrchu

  Urbanov vrch v Čiernom Balogu sa tradične stáva dejiskom pretekov v obrovskom slalome pre zrakovo postihnutých lyžiarov, ktoré v sobotu 9. februára už po siedmykrát usporiadali členovia Lions klubu Brezno. Napriek tomu, že okolitá príroda pripomínala príchod jari, lyžiarske stredisko pripravilo kvalitnú trať, na ktorej si zmerali sily pretekári v piatich kategóriách. Organizátori umožnili, aby sa okrem členov Lions klubov z celého Slovenska a ŠK nevidiacich z Levoče zapojila aj široká verejnosť. Na stupeň víťazov sa už po druhýkrát postavil zrakovo postihnutý paralympionik Norbert Holík. Prezident Lions klubu Brezno Ján Ježek spolu s riaditeľom pretekov Jaroslavom Kubárom odovzdal najúspešnejším lyžiarom ceny. Vyjadrili presvedčenie, že sa o rok opäť všetci stretnú na tejto charitatívnej akcii.

Na štarte 7. ročníka Zimných Lions hier

   Výsledky: deti: 1. M. Kováčik, 2. Ľ. Kováčik, 3. A. Netiková, zrakovo postihnutí: 1. N. Holík, 2. M. Bukna, 3. P. Kozičková, ženy: 1. A. Giertlová, 2. B. Králiková, 3. A. Paulusová, muži: 1. P. Kunkela, 2. M. Kubár, 3. M. Giertl, členovia Lions: 1. J. Králik, 2. J. Loy, 3. S. Čársky.

(mš)  Foto: Ján Králik

 

V okrese Brezno už len sporadický výskyt chrípky

   V šiestom kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim v Banskobystrickom kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je nižší o 1,8 percenta a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) stúpol o 15,89 percenta. Lokálne epidémie zaznamenali v okresoch B. Bystrica, Revúca, R. Sobota, V. Krtíš. V okrese Brezno bol len sporadický výskyt, keď zaevidovali 570 ARO (chorobnosť 2149 na 100 tisíc obyvateľov) a 295 CHPO (1112 na 100 tisíc obyvateľov). Vyučovalo sa vo všetkých školách, len v nemocnici naďalej platil zákaz návštev v detskom oddelení.

(av)

 

Starostovia hodnotia uplynulý rok a zamýšľajú sa nad rokom 2008

   Peter Štefančík, starosta Drábska: „Uplynulý rok bol finančne vyrovnaný. Podarilo sa nám splatiť všetky podlžnosti za majetkové usporiadanie miestnych komunikácií, aby sme mohli čerpať financie z európskych fondov. Natreli sme strechu obecného a kultúrneho domu, strechu kaplnky v obci a autobusových zastávok, ktoré nám treba v tomto roku dokončiť. Ukončili sme natieranie fasády kultúrneho domu. Chceme čerpať prostriedky na rekonštrukciu časti miestnych komunikácií s päťpercentným spolufinancovaním z vlastných zdrojov, čo je pre takú malú obec, akou je Drábsko, dosť náročné. Úlohy v príprave prechodu na euro budú náročné nielen v plánovacej, ale aj v realizačnej časti (prechod účtovníctva na euromenu).“

   Ing. Roman Švantner, starosta Mýta pod Ďumbierom: „Mýto pod Ďumbierom prevažnú časť roka 2007 žilo ROEP-om, t. j. identifikáciou a vysporiadavaním vlastníckych práv k pozemkom v katastrálnom území obce. S pomocou všetkých zúčastnených sa nám to podarilo zvládnuť vo veľmi krátkom čase. Obecné zastupiteľstvo si pripravilo priority, ktoré chce cestou projektov cez Program rozvoja vidieka realizovať v ďalšom období. Koncom roka 2007 sme skolaudovali lanovku v Ski centre, ktorá zabezpečí kvalitnejšie služby pre lyžiarov a v budúcnosti aj pre peších turistov a bežkárov. Obecné zastupiteľstvo schválilo doplnok č. 3 k územnému plánu, ktorý umožní rozvoj výstavby v lokalite Zapače pri lyžiarskom stredisku aj na pozemkoch vo vlastníctve obce. V roku 2008 chceme podať projekt v rámci Programu rozvoja vidieka, ktorý bude zahŕňať rekonštrukciu budovy obecného úradu, verejného osvetlenia, rozhlasu, niektorých mostov a zároveň výstavbu nového polyfunkčného ihriska pri futbalovom ihrisku, aj zveľadenie parkovej zelene v okolí obecného úradu a domu smútku. Zároveň chceme podporiť výstavbu rodinných domov, rekreačných zariadení a chát na pozemkoch obce.“

(r)

 Interaktívna logopedická učebňa vo Valaskej

   Špeciálna základná škola internátna vo Valaskej sa už dvadsaťpäť rokov venuje výchove a vzdelávaniu postihnutých detí a mládeže. Cieľom výchovy a vzdelávania je odstraňovanie bariér s intaktnou populáciou. V poslednom období vzrástli u detí problémy s nesprávnou výslovnosťou. Výrazne sa znížila úroveň slovnej zásoby, čo vytvára bariéry pre komunikáciu s okolitým svetom.

   Pedagógovia zo Špeciálnej základnej školy vo Valaskej sa zapojili do výzvy Ministerstva školstva Slovenskej republiky na predkladanie rozvojových projektov E-vzdelávanie pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov so zdravotným postihnutím s projektom pod názvom Kráľ Abecedár ponúka. Aktivity projektu, ktorého autorky a realizátorky sú Mgr. Milena Fábryová a Bc. Martina Turňová, sú zamerané na vytvorenie  podnetného prostredia, v ktorom chcú preventívne a terapeuticky pôsobiť na rozvíjanie komunikačných zručností detí. Logopedický program v škole bude realizovaný s pomocou najmodernejších informačno-komunikačných technológií (interaktívna tabuľa, edukačné programy, logopedický FONO program). Špeciálni pedagógovia s logopedickou aprobáciou si osvoja nové prístupy a metodiky práce. Svoje skúsenosti získané pri experimentálnom overení projektu aplikujú do každodennej práce s postihnutými deťmi. Jedným z cieľov projektu je aj poskytovanie špecializovanej učebne a kvalifikovaného logopéda deťom s poruchami reči na regionálnej úrovni. Sú jedným z mála školských zariadení, ktoré bude poskytovať komplexný špecializovaný logopedický program pre žiakov aj verejnosť. V  budúcnosti plánujú pokračovať v projektovej činnosti, ktorá umožňuje meniť kurikulárnu náplň výchovy a vzdelávania.

(mf, mt)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT