12. FEBRUAR  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablízku

Strata blízkeho

   Dnes mám na mysli jednu konkrétnu stratu - smrť. A jedného konkrétneho človeka, spolu s ktorým túto stratu prežívam. Nie aby som napísala o ňom samotnom - iba sa mi tak ľahšie približuje všetko to, čo v tejto ťažkej životnej situácii prichádza. 
   Smrť, ktorá milosrdne ukončila dlhé trápenie jedného, zmenila druhému trápenie vo dvojici na trápenie v osamelosti. Prvé trápenie, spôsobené bezmocným pozeraním na bolesť toho najbližšieho, ešte malo v sebe nádej. To druhé je bez nádeje. Človek však v prvých dňoch akoby nedokázal prijať skutočnosť: „Stále nechcem uveriť tomu, že sa už nikdy nevráti. Často sa mi zdá, že vojdem do izby a ona tam bude.“ Aj keď si rozum uvedomuje skutočnosť, psychika sa bráni. Čas však prinesie bolestivé prijatie a prichádza krutá bolesť: „Sú chvíle, kedy strašne trpím.“ Vtedy potrebuje byť osamote, aby sa vyrovnal so svojím žiaľom. Snaží sa žiť ďalej, chlapsky znášať svoju bolesť, ale v samote sa nechlapsky rozplače. Deti ho posielali k lekárovi dať si predpísať nejaké lieky. Nechce: „Ja viem, že to musím pretrpieť, lieky mi v tom nepomôžu.“ Je to tak. Aj keď niekedy to bez liekov nejde, bolesť sa musí odžiť, inak zostane hlboko v človeku ako nevyhnisaná rana. A tiež človek potrebuje rozprávať o tom všetkom, čo prežil. Vypovedať svoje pocity z posledných hodín života blízkeho, strašné minúty po tom, svoju osamelosť nad rakvou... Je dôležité, aby mal niekoho, kto dokáže počúvať. Až potom sa pohľad môže uprieť dopredu: „Ako ďalej žiť?“ Chýba sila, chýba chuť. Človek robí len to, čo naozaj musí. Tu našťastie deti potrebovali pomoc, našla sa práca. Najlepšia je fyzická, pri ktorej sa treba ponamáhať. Keď sa zdalo, že najhoršie chvíle sú už prekonané, prišli výčitky. Spoločná minulosť nebola vždy len vzájomným pochopením a harmóniou. Svedomie hryzie aj pre maličkosti, ktoré sa v spomienkach vynoria. Aj keď sú výčitky sčasti oprávnené, toto všetko je hlavne súčasťou procesu smútku za zomrelým. „S mojou ženou sme sa už dávno dohodli, že nebudeme nosiť čierne oblečenie ako smútok. Povedali sme si, že naša bolesť nepotrebuje publicitu. Nechodím v čiernom ani teraz.“ Čierne oblečenie má však aj inú funkciu - ukazuje cudzím ľuďom, že dotyčný človek je v inom prežívaní ako ostatní, že treba na neho brať ohľad. Konvencie ohľadne dĺžky nosenia smútočného oblečenia vychádzali z času, potrebného na vyrovnanie sa so smrťou, preto čím bližší človek, tým dlhšie obdobie chodenia v čiernom.
   „Neviem, aký bude koniec môjho života, ale viem, že moja žena bude vo mne až do jeho konca.“ To nie je fráza. Pol storočia spoločného života sa nedá zabudnúť. Dá sa iba prijať odchod toho druhého.

Mgr. Marcela Škultétyová, psychologička

 

 Slávny čarodejník je opäť tu

   Siedma  kniha J. K. Rowlingovej Harry Potter and The Deathly Hallows vyšla vo Veľkej Británii v júli minulého roka. Slovenský preklad knihy Harry Potter a Dary Smrti 7 si prví záujemcovia mohli kúpiť 17. januára večer, kedy titul uviedli na náš knižný trh, a udialo sa tak na šou v bratislavskej Sibamac aréne.

   Z obsahu siedmej časti: Harry čaká na Privátnej ceste, odkiaľ ho má Fénixov rád premiestniť na bezpečnejšie miesto. No čo bude robiť potom? Dumbledore ho poveril nebezpečnou a zdanlivo nesplniteľnou úlohou: nájsť a zničiť všetky Voldemortove horcruxy. Okrem nich však musí čeliť pokušeniu, ktoré prenasledovalo čarodejníkov po niekoľko generácií. Dá sa zlákať túžbou po Daroch Smrti?
   Harry Potter a Dary Smrti 7 vyšiel na 624 stranách v preklade Oľgy Kralovičovej a my vám v spolupráci s vydavateľstvom Ikar ponúkame šancu túto knihu vyhrať. Lístky s kupónom, odpoveďou na otázku a vaším telefónnym číslom čakáme v redakcii do 21. februára. Meno vyžrebovaného výhercu uverejníme 26. februára.

(ag)

   „V knihách Denisy Fulmekovej Dve čiarky nádeje a Jedy vystupuje Soňa Durgová.“ Ak ste na lístok napísali túto odpoveď, zaradili sme vás do žrebovania. Knihu Jedy vyhrávajú Ľ. Laufová z Č. Balogu, Mgr. M. Zlúkyová z Bacúcha a M. Veselková z Brezna. Blahoželáme.

   Otázka: V poradí koľká je kniha Harry Potter a Dary Smrti?

 Na uvedení siedmeho Harryho Pottera nechýbali ani superstaristi Dominika Mirgová a Marcel Berky.

Kupón   Harry Potter

 


V stredu 6. februára sa uskutočnilo povinné celoslovenské testovanie deviatakov. Nadviazalo na predchádzajúce monitorovanie vedomostnej úrovne žiakov, ale obohatili ho o prvky medzinárodného testovania. A tak žiaci posledných ročníkov dokazovali nielen percentuálny rozsah svojich vedomostí, ale aj schopnosť riešiť problémy z praxe. Štefan Vozár so svojím fotoaparátom navštívil Základnú školu na Jánošovke, aby zachytil Testovanie 9.

 


 Žlčové kamene

· pomocná liečba domácimi prostriedkami · čoho sa vystríhať · lieky z lekárne vyrobené na prírodnej báze

(Pokračovanie)

    Dr. Bukovský odporúča pri akútnom záchvate nahriatie v žlčníkovej oblasti, po ktorom nasleduje ľadový obklad. To celé opakovať 3- až 4-krát, zmierňuje to bolesť a zmenšuje zápal a opuch. Dr. Šimko uvádza vo svojich odborných publikáciách, že na rozvoj žlčových kameňov vplýva tiež nedostatok cvičenia. Aj zvýšený príjem vlákniny je úplnou samozrejmosťou pri tomto ochorení. Niektoré lieky zvyšujú riziko tvorby žlče, napr. nadmerné používanie vitamínu B a zase opačne, vitamín C pôsobí na toto ochorenie pozitívne.

   Pri zápale žlčníka (horúčka, ožltnutie, tmavý moč) sa podávajú len mierne osladené tekutiny bez akéhokoľvek príjmu potravy, prípadne len suchý rožok opečený na hriankovači. Postupne, po porade s lekárom, sa dá zostaviť žlčníková diéta podľa dostupnej literatúry.

   Po odstránení žlčníka nie je k dispozícii nárazové množstvo žlče, pretože tá odteká do tenkého čreva len v malom množstve a z tohto dôvodu sa treba vyhýbať konzumácii väčšieho množstva tuku a denný príjem stravy si treba rozdeliť na 5- až 6-krát v malých dávkach, aby nedochádzalo k dlhotrvajúcemu kontaktu žlče s črevnou sliznicou. Pozitívne pôsobia aj horčiny niektorých rastlín, ktoré nielen urýchľujú a zlepšujú odtok žlče, ale aj upravujú jej zloženie. Nemalý význam pri týchto ťažkostiach má aj rovnováha medzi duševnou činnosťou a primeraným telesným pohybom. Aj kvalitné raňajky sú veľmi dôležitým chodom, pretože po nočnom „hladovaní“ je žlč zahustená a po raňajkách dôjde k vyprázdneniu žlčníka.

   Teda, čoho sa treba pri tomto ochorení vystríhať? V prvom rade treba znížiť, prípadne úplne vylúčiť zo stravy jedlá s vysokým obsahom tuku a treba ju pripravovať na teflónových povrchoch, vo varnom skle a čo je najdôležitejšie – tuky neprepaľovať a radšej pridať až do tepelne spracovaného jedla kvalitný rastlinný olej, pričom čas spracovania by mal byť čo najkratší. V poslednom čase sa stalo akousi módou jedlá tepelne upravovať na vode alebo v zariadení s cirkulujúcim horúcim vzduchom. Samozrejme pri ich dochucovaní sa treba vystríhať pálivých a ostrých korenín.

   Pri ťažkostiach so žlčníkom sa stávajú problémovými tieto druhy jedál: šalátové uhorky, dyňa, cesnak, cibuľa, zelenina (kaleráb, reďkovka, karfiol, kapusta, strukoviny). Ďalej sú to – kysnuté múčniky, čerstvé pečivo, smotanové omáčky, vajcia atď. V studenej kuchyni sa odporúčajú nízkotučné rastlinné oleje a nízkotučné mlieko a maslo.

   A teraz niektoré bylinné recepty, ktoré navrhujú Bulhari Dr. Pamukov a Achtardžiev: palina pravá, mäta, koreň púpavy, koreň dráča. Varíme tri minúty, potom necháme tridsať minút vylúhovať a pijeme trikrát denne po jedle; plod koriandra, plod kôpru, medovka, koreň púpavy, kôra krušiny, semeno ľanu, koreň dráča. Príprava a užívanie ako pri predchádzajúcom recepte; goralský recept: čerstvá šťava z listov i koreňov púpavy lekárskej (najlepšie na jar). Užívame trikrát denne jednu lyžičku, v zime odvar zo sušených listov a koreňov.

   Z liekov, vyrobených na prírodnej báze, ktoré ponúkajú lekárne, môžeme odporučiť: J. V. kvapky – CHOL. Užívajú sa tak pri dlhodobej liečbe, ako aj pri žlčníkovom záchvate. V tomto komplexe sa nachádzajú extrakty z týchto rastlín: valeriána lekárska, púpava, mäta, bedrovník anízový, lastovičník väčší; ZIRKULIN – artičokové obalené tablety. Prípravok je vyrobený z rastliny zvanej artičoka, ktorá pochádza zo Stredomoria a má podobné účinky ako J. V. kvapky – CHOL. Obidva prípravky by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

   A na záver len toľko – operácie žlčníka patria u nás medzi najčastejšie operačné zákroky v brušnej chirurgii. Na druhej strane známy anglický chirurg Dr. Burkitt hovorí: Za dvadsať rokov práce v Afrike som odstraňoval žlčník v dvoch prípadoch, z toho jedným z nich bola kráľovná, u ktorej nemožno očakávať striedmosť v stravovaní. Pamätajte si, že bez dodržiavania diéty lieky nemajú takmer žiadny účinok a na rozpustenie žlčových kameňov prakticky neexistuje liek.

Bača Šperka


 Hokejoviny

Je nemálo hokejistov, ktorých krivka výkonnosti pokrivkáva.
...
Hovorí manžel svojej polovičke:
- Je to už dávno, čo som ťa miloval ako hokej...
...
Hostia hrali celoplošný hokej. Prekážali si navzájom po celej ploche.
...
Oznam na preplnenom zimnom štadióne:
- Upozorňujeme divákov, že dnes sa vylučovať nebude, pretože pokladník predal lístky aj na trestnú lavicu...
...
Hráčov nemotivovali k zlepšenému výkonu ani zúfalé výkriky divákov.
...
Hovorí tréner svojim hokejistom:
- Po zápase nám odovzdajú pohár slušnosti, tak sa zase nepobite, kto ho ponesie prvý!
...
Kto chce hokej hrať, palicu si nájde.
...
- Čo sa stalo vášmu manželovi, pani suseda? Má poranenú ruku.
- Ale to ten prekliaty hokej. Porezal sa.
- On hral?
- Ale čoby! Buchol päsťou po obrazovke!
...
Mnohí hokejisti sa ženú za peniazmi oveľa rýchlejšie, ako za pukom.
...
Po hokejovom zápase volajú trénera na koberec.
- Pán tréner, prečo ste dnes hrali tak katastrofálne?
- Neverili by ste, ako sa na tom ľade šmýkalo.
...
Hokej, aj keď ľadový, mal by divákov rozpáliť.
...
Stretnú sa dvaja hokejoví fanúšikovia:
- Ten útočník Jano sa chcel z nešťastnej lásky zastreliť.
- Nehovor! A ako to dopadlo?
- Ako obyčajne... Netrafil!
...
Na neutrálnom ľade hrajú niektorí hokejisti ako keby mali zaradený neutrál.
...
Hokejový rozhodca sa vráti domov:
- Už som tu drahá! Videla si ten zápas v televízii? Aký som bol?
- Videla! Už som ťa objednala k psychiatrovi.


Hokejisti sa tak zapálili pre hru, až sa začalo topiť klzisko.

Tréner upozorňuje hráčov:
- Dnes nebudeme nacvičovať ani streľbu, ani prihrávky, ale budeme sa učiť korčuľovať.
...
Hráči výborne kombinovali na jeden dotyk - hokejkou po hlave.
...
Skupina pacientov psychiatrie dostala vstupenky na hokej. Nechápavo sledujú počínanie, až nakoniec jeden vyhlási:
- To som blázon. Vraveli nám predsa, že pôjdeme opäť medzi normálnych ľudí.
...
Zistil, že nemá talent na dobrú prácu s hokejkou, preto skúša pracovať s hokejistami.
...
Sudca sa pýta známeho hokejistu:
- Prosím vás, môžete mi vysvetliť, prečo ste bili svoju ženu?
- No, ako by som vám to najjednoduchšie... poviem vám to tak, ako to hovoríme my hokejisti: nedáš - dostaneš.
...
Z trestnej lavice góly nepadajú.
...
- Pán doktor, - sťažuje sa mladý muž psychiatrovi, - mne sa stále sníva iba o hokeji.
- Len o hokeji? To sa vám vôbec nesníva o dievčatách?
- Nie. Aj keď sa mi trochu začne, dostanem strach, že nezachytím prihrávku.
...
Hokejové stretnutie malo nie rušný, ale „ručný“ spád.
J. Pupiš


Kresba: Peter Zifčák

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT