Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  5

12.februar 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Po prvý krát výjazdové zasadnutie vlády v Brezne

   V stredu 13. februára bude v našom meste po prvýkrát výjazdové zasadnutie vlády. Jedným z bodov rokovania je materiál, ktorý predkladá minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. V Analýze sociálno-ekonomickej situácie okresu Brezno a návrhoch na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti sa poukazuje na potrebu urýchlenia rekonštrukcie a výstavby cesty I/66 v úseku Brezno - Besník až po hranicu Prešovského kraja, na potrebu podpory projektu tvorby sociálnych podnikov s využitím kapacít regiónu hlavne v oblasti remeselných zručností, poľnohospodárskej prvovýroby, najmä marginalizovaných skupín, na potrebu výroby energetických obnoviteľných zdrojov, podpory projektov v okrese Brezno súvisiacich s rozvojom environmentálnej infraštruktúry, s ochranou životného prostredia, ale aj  konkrétnych projektových návrhov v cestovnom ruchu v oblasti Chopok - Juh, Lom nad Rimavicou, Osrblie,  Brezno a v neposlednom rade podpory realizácie prípravy priemyselnej zóny v lokalite Brezno - Rohozná.
   Pri tejto príležitosti máte možnosť stretnúť sa s predsedom vlády Robertom Ficom, ktorý o 14. hodine položí kvety spolu s primátorom mesta Jaroslavom Demianom k soche generála Milana Rastislava Štefánika na námestí.

Mgr. Dana Kmeťová, vedúca kancelárie primátora


 Pochovaním basy sa fašiangy definitívne skončili. Po štyridsaťdňovom pôste sa môžeme tešiť na veľkonočné sviatky. Takto pochovávanie basy vo Valaskej zachytil Milan Kramla a v Čiernom Balogu Štefan Vozár.

 


U nás taká obyčaj

   O niekoľko dní sa na náš knižný trh dostane nová publikácia banskobystrického fotografa, folkloristu a dopisovateľa do Horehronia Vojtecha Majlinga s názvom U nás taká obyčaj. Obrazovo-textová kniha predstavuje zvyky, obyčaje a obrady, ktoré sa voľakedy zachovávali v našich slovenských dedinách. V roku 1964 Vojtech Majling na podnet tvorcu rozhlasovej relácie Klenotnica ľudovej hudby Dr. Ondreja Demu začal obchádzať slovenské dediny a lazy, aby tu často v poslednej chvíľke zachytil, zapísal a hlavne nafotografoval miznúcu krásu zvykov a obyčají. Za týchto štyridsaťpäť rokov navštívil viac ako stodesať slovenských dedín.
   „Ak chce človek spoznať dušu národa, to, čo je v nej najhlbšie skryté, musí sa naučiť porozumieť reči a piesňam jeho ľudu,“ tvrdí Vojtech Majling a táto myšlienka sa vinie celým jeho tvorivým životom. Jeho fotografie sú oslavou ducha a srdca jednoduchého človeka. Dobre ho za tie roky spoznali aj dedinské folklórne skupiny na našom Horehroní. Hlboké človečenstvo, láska a priateľstvo ľudí sú pre neho tou najkrajšou odmenou. Za celý tento čas nemal a ani dnes nemá žiadneho sponzora, ale on toto všetko neľutuje. No jeho snímky sú predovšetkým národopisným dokumentom. Dej jeho fotografií sa odohráva tam, kde sa zachovával zvyk či obyčaj. V starej izbietke, na dvore, na poli, v slovenskej krajine. Starodávne priadky, Vianoce, fašiangy, vynášanie Moreny, veľkonočná oblievačka, stavanie májov, pálenie Jánskych ohňov, sená, žatva, dožinky, rukovačky regrútov, oberačka hrozna. Ale aj svadby.
   Toto všetko predstavuje na dvesto štyroch stranách textu. Môžeme tu nájsť viac ako tristo farebných fotografií, stopäťdesiat prepisov ľudových zvykoslovných textov. Pre tých skôr narodených je kniha návratom do čias ich mladosti a pre mladšiu generáciu zdroj poznania. Istotne bude zaujímavé sledovať fotografie, ktoré vznikali za štyridsaťpäť rokov - vtedy deti, dnes už dospelí. A koľko z tých najstarších už nie je medzi nami. Ostali len fotografie a spomienky.
   Záujemcovia o publikáciu U nás taká obyčaj si môžu počkať na predaj v kníhkupectvách, ale môžu si ju aj objednať s krátkym venovaním priamo u autora, ktorý si krajší darček, ako túto knihu, nemohol dať k svojim sedemdesiatym narodeninám (kontakty nájdete na 5. strane).

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT