12. FEBRUAR 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Štrnásteho februára je Deň svätého Valentína - sviatok zamilovaných. Korene tejto tradície mnohí vysvetľujú po svojom: 14. februára sa príroda prebúdza zo zimného spánku a vtáky začínajú svoje svadobné tance; 14. február bol označený za Božie hody na počesť dvoch kresťanských svätcov (jeden z nich sa volal Valentín) umučených rímskym cisárom Klaudiom. Podľa legendy sa panovník rozhodol zrušiť manželstvo, tvrdil, že ženatí muži v armáde nevykazovali také dobré výsledky ako slobodní. Valentín potajomky sobášil zamilovaných, za čo ho zatkli a verejne popravili práve 14. februára. Jednou zo zvyklostí v tento deň bola „lotéria lásky“ – dievčatá vhodili do urny lístok so svojím menom a slobodní muži si potom žrebovali nastávajúcu. Počas storočí sa všetky tieto vplyvy zmiešali a vznikol moderný sviatok zamilovaných, ktorý bol témou našej ankety.


S anketovym mikrofonom

 


o sviatku zamilovaných

Martin Veverka, študent, Michalová:
- Svätého Valentína trochu oslavujeme, aj keď je v tom sčasti aj komerčný biznis, na ktorý sa niektoré podniky chystajú. Ale napriek tomu nejaké praktické darčeky si kupujeme.

Radoslav Makový, štátny zamestnanec, Brezno:
- Manželku na tento sviatok vždy niečím obdarujem. V obchodoch je na túto príležitosť z čoho vyberať, už som jej aj čosi kúpil. Vlani sme boli tuším na večeri.

M. G., nezamestnaný, Brezno:
- Ja sviatok svätého Valentína neuznávam, proste ma neoslovil. Sviatok zamilovaných „sedí“ skôr mladým.

Miroslava Rozložná, kuchárka, Podbrezová:
- Podľa mňa je to super sviatok, ale keď je nablízku príjemná osoba, ktorú mám rada, potom je sviatok každý deň. Pred rokom som drahému kúpila nejakú drobnosť, no pre mňa je najkrajšie to, že sme spolu.

Neznáma pani:
- Aj keď sviatok zamilovaných je skôr komerčná záležitosť, zvykneme ho oslavovať.

Mária Cabanová, dôchodkyňa, Brezno:
- Hoci sviatok svätého Valentína prišiel zo západu, predsa len je pekný. Veď sa oslavuje láska, ktorá kvitne v každom veku, nie? My máme sviatok stále, aj keď sme spolu skoro štyridsať rokov, ináč by to nefungovalo. Keď je čo oslavovať, je dobre. Pri oslavovaní sa všetko odpúšťa.

Božena Brozmanová, dôchodkyňa, Brezno:
- Ľudia by mali byť k sebe dobrí celý rok, nielen na nejaký sviatok. Ak si zamilovaní pripomenú sviatok svätého Valentína a idú si niekde posedieť, prečo nie? V pohode.

Mariana Beraxová, výhybkárka, Brezno:
- Myslím si, že sviatok zamilovaných je pekný, ale prenesený z Ameriky. Predtým sa neuznával. Ale podľa mňa je pekné, ak sa ľudia z lásky niečím obdarujú. Po prvýkrát ideme na Valentínsky ples, som preto zvedavá, aký bude.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Z histórie viažucej sa na rudohorie a Slovensko

   V časoch Rakúsko-uhorskej monarchie hospodárska komora vládnucich Habsburgovcov „prekutala“ celé Slovensko, ktoré surovinami bolo najbohatšie, a tak dávalo zo svojich útrob to, čo bolo v slovenskej zemi, aj pracovité ruky celej veľkej časti Európy. Základ bohatstva, vyspelosti kontinentu pochádzal z terajšieho územia Slovenska. Preto sa chcem zmieniť o mužovi, ktorý svojím vplyvom a bohatstvom zasahoval do voľby cisára.         

   Obchodník so zlatom, striebrom a meďou Jakob Fugger patril v 16. storočí medzi najvplyvnejších ľudí tej doby, v Európe bezpochyby. V dome v nemeckom Frankfurte sa 28. júna 1519 schádzali šľachtici Rímskej ríše, aby rozhodli, kto bude nosiť cisársku korunu. Rozhodnúť mali medzi francúzskym kráľom Franzom a španielskym kráľom Karlom z dynastie Habsburgovcov. Napriek tomu, že mnohí nemeckí šľachtici aj vtedajší pápež stáli za francúzskym kráľom, za Karlom stál najbohatší muž ríše, pochádzajúci z Augsburgu – Jakob Fugger. V tom čase obrovské množstvo peňazí, 851 918 guldenov, venoval Fugger, aby cez ne ovplyvnil voľbu cisára a slávnostné Te Deum zahral organ v chráme frankfurtskom, rozozvučali sa zvony a ohlásili víťaza voľby. Novým cisárom sa stal Karol. Obchodník Jakob Fugger bol na vrchole svojho podnikania a kúpil si aj cisára za guldeny. Neskôr sa vyjadril k voľbe slovami: „Keby som sa sám nezúčastnil svojím konaním a peniazmi, neveril a nebol verný, voľba cisára 28. júna 1519 by bola možno inak skončila.“
   Habsburgovcom, ktorí panovali vo Viedni a neraz mali finančné problémy, začali v roku 1437 požičiavať Fuggerovci. Ako garanciu za poskytované služby dostávali od viedenského dvora Habsburgovcov obchodné výhody a celé územia, kde sa nachádzali bane, a tak sa dostávali k surovinám. Pôžičky od nich žiadali neraz aj iní šľachtici a dokonca aj sám pápež! Takto sa stávali Fuggerovci najväčšími vlastníkmi zeme v celej monarchii. Ich bohatstvo rástlo raketovým tempom. Po celom kontinente mali obchodné burzy – v Hamburgu, Antverpách, Lisabone, Helsingore, Danzingu, Viedni, Saragosse, Kyjeve a v ďalších päťdesiatich mestách vtedajšej Európy. Patrili im všetky alpské bane na striebro a mali absolútny monopol na ťažbu medi. Jakob Fugger svoju obrovskú, rozhodujúcu pomoc pri voľbe Karola za cisára nemal kedy dlhodobo zužitkovať, ako iste plánoval. Prišiel čas reformácie a tá oslabila Habsburgovcov. Ostali im miliónové dlhy a podelo sa aj impérium najbohatšej rodiny tej éry – Fuggerovcov. Zaniklo v roku 1657.
   Padla železná opona, všade na kontinente obdivujeme chrámy, honosné budovy, zlaté veže, múzeá... Všade tam je bohatstvo, práca, um a surovina, ktorá má pôvod na Slovensku. Dávali sme preveľa Európe, aj teraz máme čo dať. V oblasti duchovnej, umeleckej, etickej, tvorivej, atď. Máme svoj štát, vládu, parlament, žijeme v európskej perle – je ňou Slovensko v strede Európy. Chráňme, spravujme a vážme si ho. Je čas, aby dávalo svojim, nie ako v minulosti len cudzím.

Pavol Datko, Windsor, Kanada

 

 Stretnutie, ktoré rozohrialo srdcia

   Bezmála sto seniorov, členov Klubu a Jednoty dôchodcov v Brezne sa stretlo vo štvrtok 31. januára v priestoroch mestského domu kultúry, aby sa podľa horehronských zvyklostí pri fašiangových pampúšikoch zabavili, zaspievali a zatancovali si v kruhu priateľov. Medzi sebou privítali prednostu obvodného úradu a zástupcu primátora Ing. Jána Medveďa, vedúcu odboru školstva a sociálnych vecí PhDr. Ing. Ivanu Kružliakovú, predsedu OO JDS Tibora Gillu, predsedu ZO JDS Vladimíra Strmeňa, predsedu Klubu vojenských dôchodcov Jozefa Schulza a svojho obľúbeného muzikanta Jožka Ambróza.
   V pestrom kultúrnom programe sa predstavila spevácka skupina Senior v sprievode harmonikára Stanislava Kestera a hovoreného slova Božky Omiliakovej. Ing. Ján Medveď a PhDr. Ing. Ivana Kružliaková sa seniorom prihovorili a popriali im veselú zábavu. Z exkluzívnych masiek, ktorým nechýbala fantázia a tvorivosť, porota ocenila sedem najlepších. Počas zábavy žrebovali pestrú tombolu. O dobrú náladu, spev a vynikajúci tanec sa postaral Jožko Ambróz, tentoraz aj s milým prekvapením - speváčkou Zuzkou Borisovou z Brezna.
   Bolo to stretnutie, ktoré rozohrialo srdcia všetkých. Seniori zabudli na každodenné starosti. Za perfektnú organizáciu patrí poďakovanie vedúcej klubu dôchodcov Katke Kokavcovej.

Anna Stanislavová

 

Studničky

 

   Aj keď už nepatrím k obyvateľom Brezna, stále sa sem rada vraciam. Nedá mi, aby som sa nepoďakovala Štefanovi Libičovi, ktorý sa v jeho peknom veku neustále stará o všetky studničky v okolí mesta. A nie len o studničky. Celú zimu aj leto prikrmuje sýkorky a dbá o poriadok okolo studničiek. Aj my mladí by sme si mali z neho zobrať príklad. Neničme to, čo on robí s takou radosťou a láskou. Prajem mu veľa, veľa zdravia a čo najmenej vandalizmu.

 

(rb)

 

Obdivovali zručnosť majstra kuchára

   Odborné učilište internátne vo Valaskej v januári navštívil Jaroslav Ertl z Knorru. Stravníci a učni, ktorí sa pripravujú v odbore obchodná prevádzka so zameraním na prípravu jedál, ho už netrpezlivo očakávali. Vo svojej praktickej ukážke pripravil dve jedlá, ktoré spolu s ním pripravovali učni tretieho ročníka. Ukázal im, že aj pri varení sa môžu praktizovať nové techniky s využitím polotovarov, menej známych ingrediencií a nových receptov. Možnosť pracovať s niekým, kto svoju prácu vykonáva s láskou a sledovať zručnosť majstra – kuchára, bolo zážitkom pre budúcich pomocných kuchárov. Jeho praktické a odborné rady pri príprave jedál sa zídu aj zamestnancom školskej jedálne. Príjemné vystupovanie a rozhovory so stravujúcimi sa žiakmi umocnili zážitok u detí.
   Pretože sa akcia podarila, strava všetkým chutila, už teraz sa tešíme na ďalšie ukážky jeho kuchárskeho umenia.

Ema Švantnerová

 

Fašiangové popoludnie v Klube dôchodcov v Bacúchu

   Fašiangy sú obdobím zábav, hier, maškár a muzík po dedine. V tomto období je dovolené všetko.
   Dňa 27. januára za pekného zasneženého popoludnia sa zišlo dvadsaťsedem seniorov v klube dôchodcov, aby sa zabavili, zaspievali a pri pampúšikoch a čaji posedeli. Prítomných privítala predsedníčka základnej organizácie Mgr. Mária Cesnaková. O dobrú náladu sa postaral Matej Kán, ktorý na heligónke zahral niekoľko piesní. Členka Alžbeta Horáková svojou humornou scénkou pobavila prítomných.
   Za organizáciu tohto popoludnia patrí poďakovanie členkám, ktoré ho pripravili a zorganizovali. S radosťou a spokojné sme sa rozišli domov vo večerných hodinách.

Zuzana Piliarová


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT