22. APRÍL  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Na nákup pšenice poskytla 58-ročná žena z Čierneho Balogu koncom minulého leta 61-ročnému mužovi 40 000 korún. Čiernobaločan ich však použil na iné účely. V piatok 4. apríla polícia muža obvinila z prečinu sprenevery, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na dva roky.  

   V stredu 9. apríla okolo poludnia na Štúrovej ulici v Brezne pred budovou gymnázia vyzvali mestskí policajti 34-ročného vodiča, aby predložil doklady totožnosti a doklady od auta, pretože sa dopustil dopravného priestupku. Lenže muž nastúpil do auta, naštartoval a pomaly prechádzal k jednému z policajtov. Ten sa postavil priamo pred auto, aby mu zabránil odísť. Vyzýval vodiča, aby zastavil. Namiesto zastavenia pridal plyn a policajt v obave zo zranenia odskočil. Vodiča vyšetrovateľ obvinil zo zločinu útoku na verejného činiteľa, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

   Počas týždňa od stredy 9. do utorka 15. apríla vnikol zlodej do bytu v Podbrezovej – Štiavničke. Podarilo sa mu to bez použitia násilia. Z bytu ukradol šperky zo žltého kovu a spôsobil škodu za 15 000 korún.

   Fiat Ducato s breznianskym evidenčným číslom, odstavený na parkovisku pred obchodom na Švermovej ulici, zaujal vlamača pred pol treťou popoludní v pondelok 14. apríla. Po tom, ako vylomil zámok dverí na strane vodiča, ukradol notebook s taškou, kartu na pripojenie mobilného internetu, vetrovku a peňaženku majiteľa auta. Krádežou mu spôsobil škodu za 56 000 korún.

   K drobným krádežiam volali mestských policajtov predavačky začiatkom uplynulého týždňa. V pondelok 14. apríla doobeda vo Večierke na Ulici ČSA ukradol 0,7-litrovú fľašu vodky za 157 korún muž z Brezna a popoludní v supermarkete na Švermovej ulici žena z Brezna „zadarmo nakúpila“ čokoládu za 240 korún. 

   Pre krivú výpoveď a krivú prísahu od utorka 15. apríla vyšetrovateľ trestne stíha 67-ročnú ženu zo Závadky nad Hronom. Pred troma mesiacmi v Úrade justičnej a kriminálnej polície v Brezne do zápisnice o výsluchu svedka a poškodeného uviedla, že 65-ročná žena a 32-ročný muž (obaja zo Závadky) jej viackrát na dvor a na rôzne miesta rodinného domu naliali neznámu tekutinu. Za krivú výpoveď žene hrozí trest odňatia slobody od jedného do piatich rokov.

   Okolo desiatej večer v stredu 16. apríla z parkoviska za vchodom do bytového domu na Ulici 9. mája v Brezne 19-ročný Michal drôtom otvoril dvere Škody 105 na strane spolujazdca, nasadol a zvnútra otvoril dvere 18-ročnému Ondrejovi. Ten auto naštartoval spojením káblov, vytrhnutých zo spínacej skrinky. Po chvíli posádku z Mazorníkova zastavila hliadka policajtov na Tisovskej ceste. Majiteľovi auta spôsobili mladíci škodu približne za 300 korún, no nebolo to jediné auto, na ktorom sa v ten večer previezli. Približne o pol desiatej večer na Ulici MPČĽ ukradli Škodu 120, ktorú policajti vo štvrtok dopoludnia našli na sídlisku. Prečin neoprávnené používanie cudzieho motorového vozidla im môže „vyniesť“ trest odňatia slobody až na dva roky. 

   Tridsaťjeden psičkárov zastavili od pondelka 14. do štvrtka 17. apríla mestskí policajti, aby skontrolovali, či splnili svoje povinnosti a či dodržiavajú všeobecne záväzné nariadenie mesta o vodení a držaní psov. Zistili päť priestupkov, ktorých vyriešenie je v kompetencii mestského úradu.

   Z prvého medziposchodia bytového domu na Ulici 9. mája v Brezne odcudzili kmíni plastové okno niekedy od štvrtka 17. do piatka 18. apríla. Majiteľovi spôsobili škodu za 9000 korún a polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

   V herni na breznianskom námestí v piatok 18. apríla popoludní zasahovala mestská polícia voči dvojici agresívnych návštevníkov. Brezňan a Hrončan v alkoholickom opojení chceli napadnúť personál herne, ktorý privolal políciu. Brezňan ani po príchode hliadky nezmenil správanie, preto použila donucovacie prostriedky a predviedla oboch výtržníkov na mestskú políciu. Polhodinu pred polnocou v rovnaký deň pre porušovanie verejného poriadku a poškodzovanie majetku v bare na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne sa na policajnej stanici ocitol aj Polomčan. V bare spôsobil škodu približne za 1000 korún.

(mf, pb, pa)


 

Tridsaťpäť odvážnych študentiek v piatok 18. apríla popoludní prišlo do mestského domu kultúry, aby absolvovalo casting – výber kandidátok na titul Miss stredných škôl 2008. Trojčlenná porota vybrala jedenásť dievčat (z toho jednu náhradníčku), ktoré vo finále počas Dní mesta Brezna budú bojovať o lukratívne ceny.

 

 


V hoteli Kosodrevina (1494 m n. m.) sa zo soboty na nedeľu (z 12. na 13. apríla) uskutočnilo vystúpenie 35-členného folklórneho súboru Máj z piešťanského gymnázia. Už len vyviezť zo Srdiečka na sedačke všetky hudobné nástroje, vrátane kontrabasu a takmer stokilogramového cimbalu bolo umenie. Napriek tomu, že ide o študentov gymnázia, ktorí sa pripravujú v amatérskych podmienkach, predviedli kvalitný, takmer profesionálny výkon. Nevšedný zážitok, ktorý nebol prvý a určite ani posledný, mohli návštevníci hotela vidieť vďaka jeho vedeniu a predovšetkým umeleckému vedúcemu súboru Jánovi Horňákovi.

(vl)


Opýtali sme sa za vás

riaditeľky Špeciálnej základnej školy v Brezne Mgr. Miroslavy Piliarovej:
Môžeme vo všeobecnosti konštatovať, že žiaci špeciálnych základných škôl sú postihnutí?

    - Podľa vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 212/1991 Zb. o špeciálnych školách v znení neskorších predpisov existujú rôzne typy špeciálnych škôl. Pre žiakov s mentálnym postihnutím sa zriaďuje špeciálna základná škola (predtým osobitná škola). Vzdelávanie žiakov sa uskutočňuje diferencovane podľa stupňa postihnutia žiakov v troch vzdelávacích variantoch. Samozrejme, že aj v tomto type školy sú triedy so žiakmi s viacerými chybami okrem primárneho postihnutia. Do špeciálnych základných škôl sa žiaci nezapisujú, prijímajú sa len na základe návrhu pedagogicko-psychologickej poradne a so súhlasom zákonného zástupcu. Tieto deti si vyžadujú individuálny prístup špeciálneho pedagóga vzhľadom na ich postihnutie, ktoré sa zisťuje vyšetrením u odborníkov (psychológ, detský lekár, špeciálny pedagóg a pod.).

 

vedúceho odboru rozvoja mesta, stavebného poriadku a životného prostredia Mestského úradu v Brezne Ing. Jána Grénera

o Ako pokračujú práce na projekte Sanácia skládky komunálneho odpadu Brezno?
   - Pre zlepšenie životného prostredia mesta a zároveň pre splnenie zákonných ustanovení mesto požiadalo ministerstvo životného prostredia ako riadiaci orgán Operačného programu základná infraštruktúra o finančnú dotáciu na projekt Sanácia skládky komunálneho odpadu Brezno. Žiadosť bola schválená a podporená, na základe čoho začiatkom decembra 2007 začali práce na projekte, ktorý bude zrealizovaný a ukončený k 31. júlu 2008. Po úspešnom absolvovaní užšej súťaže na túto stavbu organizácia PeHaes, s. r. o., Žilina koncom novembra 2007 stavenisko prevzala. V decembri minulého roka dodávateľ popresúval na stavbu zariadenie staveniska, zároveň v ten istý mesiac vytýčil stavenisko a zameral stavbu. Začiatkom roka začal stavebné práce na hrubých terénnych úpravách a presune skládky kompostového materiálu umiestneného na stavenisku. Pre nevhodné klimatické podmienky - paradoxne málo silných mínusových teplôt - sa nedali naplno rozvinúť zemné práce. V rozmoknutom teréne zapadávali ťažké stavebné stroje a mechanizmy. Na základe spracovaného finančného a vecného harmonogramu bolo nutné pracovať naplno bez obmedzení, v čom počasie príliš neprialo a firma sa dostala do mierneho časového sklzu, ktorý ale v súčasnosti eliminovala a dnes ide podľa plánu.

   o Aký je technologický postup pri realizácii diela?
   - Pôvodná skládka sa upraví do projektového profilu. Na takto upravenú skládku sa rozprestrie vrstva drviny frakcie 16 - 32 v hrúbke 30 cm. Táto drvina má funkciu plynovej drenáže na odvedenie vznikajúcich plynov v telese skládky. Na takto upravenú vrstvu drviny sa rozprestrie vodotesná rohož Lintobent, ktorá zabráni prenikaniu povrchových dažďových vôd do telesa skládky. Ďalšou vrstvou prekrytia skládky je drenážny geokompozit Fabrinet, ktorého úlohou je odviesť povrchové dažďové vody do záchytných priekop ústiacich do toku Brezenec. Po rozprestretí rohoží a fólií sa celá skládka prekryje rekultivačnými vrstvami zeminy do hrúbky až 1000 mm. Po ukončení rekultivačných vrstiev sa skládka ozelení. V rámci projektu bude vybudovaný monitorovací systém na kontrolu kvality podzemných a podpovrchových vôd. 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT