22. APRÍL 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vidieť v týchto dňoch mestských policajtov pri kontrole psičkárov a ich miláčikov nebolo nič výnimočné. Zamerali sa predovšetkým na to, či je pes na vôdzke, či má evidenčnú známku a jeho majitelia prostriedok na odstránenie exkrementov. Uložené blokové pokuty svedčia o tom, že nie všetci psičkári dodržiavajú všeobecne záväzné nariadenie mesta o vodení a držaní psov. Aké sú vaše skúsenosti so psičkármi? Myslíte si, že pravidelné kontroly povedú k ich zlepšeniu? Tieto otázky sme kládli náhodným okoloidúcim v uliciach Brezna.


S anketovym mikrofonom


o psičkároch

Monika Telková, na materskej dovolenke, Brezno:
- U nás na Malinovského ulici nevídam veľa psov, ale keď sa prechádzame popri Hrone, tam sú exkrementy. No sú aj takí psičkári, ktorí psie výkaly zbierajú a hádžu do smetných košov. Myslím si, že kontroly mestských policajtov veľmi nepomôžu, neporiadnici ostanú neporiadnikmi.

Mária Horská, na materskej dovolenke, Brezno:
- V mojom okolí stretávam psičkárov, ktorí sa dobre starajú o psíčkov. Majú ich na vôdzke a zbierajú psie exkrementy. Môžem ich pochváliť. Škoda, že nie všetci sú takí. Podľa mňa policajné kontroly pomôžu vtedy, ak budú aj nejaké sankcie. Ak sú kontroly bez pokuty, je to horšie.

Anton Pikula, dôchodca, Brezno:
- Psičkári sú bezohľadní, psov „venčia“ na cudzích pozemkoch a my z toho potom máme iba problémy. Najhoršie je, keď ich pustia na pieskoviská. Deti sa s výkalmi hrajú, nebodaj ich dajú do ústočiek, z čoho vznikajú choroby. Ale česť výnimkám. Sledujem jednu pani, ktorá psíkove výkaly zbiera do vrecúška. Myslím si, že kontroly policajtov nepomôžu. Psičkár vyčká, kým policajti odídu a znova to zopakuje.

Eva Giertlová, predavačka, Čierny Balog:
- Nie som z Brezna, ale pri dochádzaní do práce z autobusu hlavne ráno vidím, že psičkári sú bezohľadní. Niektorí svojho psa nemajú ani na vôdzke a výkaly nechajú tak. Stane sa, že človek do toho niekedy aj stupí. Asi len dvakrát som videla, že psičkári výkaly odstránili. Je to bieda, hlavne keď vidím, že deti sa hrajú v parku a vedľa psičkár „venčí“ psa. Smutné je, že to robia väčšinou starší ľudia a nadávajú na mládež. Chceme vychovávať mládež, ale bohužiaľ, asi treba začať od seba, či som v tomto smere niečo spravil. Kontroly by mali pomôcť.

Mária Mattošová, upratovačka, Brezno:
- Bývam na sídlisku a na nejaký čas som mala doma psíka, lebo mi ho bolo ľúto nechať von pred rodinným domom. Vždy som za ním všetko zodvihla. Je mi ľúto, keď vidím, že poniektorí tak nerobia. Ani na pohľad to nie je pekné a navyše, keď sa tadiaľ pohybujú deti, je to nepríjemné. Dospela som k názoru, že psík nemá žiť v činžiaku a lepšie mu je v rodinnom dome, preto som ho odniesla späť k mame. Ľúbim ho, je zlatý, aj dnes som ho bola pozrieť, ale psíky potrebujú iný život, zaslúžia si život v prírode. Kontroly mestských policajtov by neporiadnych psičkárov mali zastaviť.

Mária Mořkovská, dôchodkyňa, Brezno:
- Zvieratká mám veľmi rada, ale pes patrí na dvor a nie medzi činžiaky. Keby sa von vykadilo dieťatko, ktokoľvek by to odsúdil, ale že po parkoch a kade-tade sú psie výkaly, to je nič? Naďabila som už na jedného pána, ktorý psie exkrementy zbiera. Česť takýmto ľuďom! Nemám proti zvieratkám nič, ale nech sa o ne starajú, ako sa patrí. Videla som už aj to, že mamička išla s kočíkom a jej psík sa hral na pieskovisku s deťmi. Je to hygienické? Treba robiť pravidelné kontroly a dávať pokuty. Mnohí tvrdia, že veľa platia za psov, ale zato exkrementy odpratať môžu. Igelitové vrecúško vo vrecku naozaj nikomu neprekáža.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Pozor, červená!

   Projekt, ktorý podporila Nadácia SPP – Opora, pomohol vytvoriť pre deti našej školy podmienky na získanie základných vedomostí o dopravných predpisoch a pravidlách, o poskytnutí prvej pomoci a praktických skúseností účastníkov dopravy.
   Rôznymi formami aktivít sme získavali pozornosť a dôveru, aby sa deti čo najviac naučili a vedeli to v rôznych situáciách v živote použiť. V oblasti dopravnej výchovy si s dopravným policajtom zopakovali pravidlá cestnej premávky. Získali vedomosti o správaní v rôznych dopravných situáciách a prehľad v dopravnej problematike. V zimných mesiacoch sme sa venovali zdravotnej výchove, aby aj naše deti vedeli správne reagovať na rôzne životné situácie spojené so záchranou ľudského života. Žiaci si vyskúšali obväzovú techniku, kardio-pulmonálnu resuscitáciu, ošetrenie odrenín, zlomenín či popálenín a oboznámili sa aj so správnym postupom privolania lekára prvej pomoci a dopravnej polície.
   Deti tieto aktivity zaujali, boli aktívne a za ich úspešnosť môžeme poďakovať našej zdravotnej sestre Márii Bystrianskej, ktorá sa im s trpezlivosťou venovala. Tešíme sa na teplé jarné mesiace, kedy si deti budú overovať praktické zručnosti pod dohľadom lektorov autoškoly na našom dopravnom ihrisku.

Emília Ďurčová a Mgr. Janka Slašťanová, Špeciálna základná škola internátna Valaská

 

Ďalšie úspechy breznianskej ZUŠ-ky

   Ešte len nedávno som písala o úspechoch našich žiakov – keyboardistov a už mi prichodí poblahoželať klaviristom, ktorí tiež robia dobré meno Základnej umeleckej škole a mestu Brezno.
   Dňa 27. marca sme sa zúčastnili na nadregionálnej súťaži Klavír 2008 v Rožňave. Vo veselej súťaživej atmosfére dokázali Brezňania zabojovať a umiestniť sa veľmi pekne. Z triedy učiteľky D. Trangošovej si odniesli: Viktória Berčíková z 2. ročníka 1. stupňa bronzové pásmo, Veronika Giertlová z 3. ročníka 1. stupňa zlaté pásmo a Viliam Udič z 3. ročníka 2.stupňa strieborné pásmo. Z triedy učiteľky M. Longauerovej sa Jana Srnková, súťažiaca za 3. ročník 2. stupňa umiestnila v zlatom pásme. Radosť sme mali všetci veľkú a sľúbili sme si, že na budúci rok si svoje úspechy zopakujeme.
   Ďalšie krásne ocenenie priniesla študentka Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela Monika Profantová, ktorá študuje už 3. stupeň hry na klavír u učiteľky D. Trangošovej. V náročnej súťaži ŠVOČ vyhrala 2. miesto v sólovej hre na tento nástroj.
   Na pôde breznianskej ZUŠ-ky vznikla tento rok súťaž v hre na dva klavíre, ktorú podnietilo kúpenie nového koncertného krídla do našej sály. Dňa 2. apríla v dopoludňajších hodinách sa rozozvučali obidve krídla a klavírne duá z Brezna, Banskej Bystrice a Kremnice si spoločne zasúťažili. Úroveň súťažiacich bola dobrá  preto sme sa tešili najmä z toho, že všetky najcennejšie kovy ostali v domácej ZUŠ-ke. Žiaci Denisa Kvačkajová a Šimon Dekret z triedy učiteľky D. Trangošovej obsadili v 2. kategórii strieborné pásmo. Ďalšie dno Jana Srnková a Viliam Udič pod vedením učiteľky M. Longauerovej v 3. kategórii skončilo v zlatom pásme, rovnako ako žiačky Mária Antalíkova a Jana Šajgalíková z triedy učiteľky Ivice Kobíkovej – taktiež v zlatom pásme v 3. kategórii.

Mária Longauerová
 

 Úspešní priemyslováci

   V Spojenej škole Brezno – Strednej priemyselnej škole už niekoľko desaťročí píše svoju históriu Stredoškolská odborná činnosť. V každom školskom roku sa študenti zapájajú do tejto záujmovej činnosti a overujú si svoje získané vedomosti na vlastných vytvorených prácach a vyrobených výrobkoch. Aj v tomto  školskom roku sa do školskej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti zapojilo sedemnásť študentov. Úspešní študenti školskej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti postúpili na krajskú prehliadku, ktorá sa uskutočnila 4. apríla v Banskej Bystrici. V súťažnom odbore Elektrotechnika, elektronika a energetika súťažil J. Kováč s prácou Gitarový multiefekt. V súťažnom odbore Mikroprocesorová, výpočtová, telekomunikačná technika súťažil V. Kunštár s prácou Bezpečnostný systém. V súťažnom odbore Učebné pomôcky súťažil T. Jakubec s prácou Tester tranzistora čísel a F. Kaliský s prácou Digitálny ampérmeter. V súťažnom odbore Ekonomika a riadenie súťažila J. Syčová s prácou Trh a konkurencia a v súťažnom odbore Pedagogika, psychológia, sociológia súťažil D. Šandor s prácou Psychovolkmen. Denis Šandor sa umiestnil na peknom druhom mieste a strednú priemyselnú školu bude reprezentovať na celoštátnej prehliadke Stredoškolskej odbornej činnosti 23. – 26. apríla vo Zvolene. Ostatní súťažiaci sa umiestnili na štvrtých miestach.

Ing. E. Maculová

 

Apríl – mesiac lesov

   ,, Ej hory, hory, čierne hory, neraz som ja prešiel cez ne“ – ospevuje naše hory jedna pieseň. Hory sú jednou zo súčastí našej prírody. Plnia viacero poslaní v živote nielen človeka, ale všetkých živočíchov na našej planéte. Sú výrobňou ozónu, zachytávajú vlahu pre vodné zdroje. Veľa ľudí nachádza v nich prácu a zamestnanie. Od posadenia semienka, vysádzania sadeničiek, pestovania lesa, až po ťažbu dreva.
   No a drevo ide naozaj na odbyt. Veď vidíme, koľko kamiónov prejde za jeden deň. Drevo sa dá využiť na rôzne polotovary a výrobky dôležité pre človeka. Hory a lesy nám poslúžia aj na odpočinok, rekreáciu, ale aj na liečenie. Hory nám poskytujú aj rôzne druhy lesných plodov a húb. Bohužiaľ, niektorí ľudia pristupujú k lesom nie ako ochranári, ale ako ich ničitelia. Koľko nájdeme na jar alebo v lete odrezaných a odhodených stromčekov v lese, na balkónoch a pri kontajneroch, ktoré mali splniť svoj účel na Vianoce a nesplnili. V období kvitnutia líp človek neváha pre trošku lipového kvetu zoťať veľký konár, ba i celú lipu, ktorá ostane na mieste tak, ako padla aj niekoľko rokov. Škodcami lesov sú aj niektoré ,,guľáš - partie“. No a napokon veľkým škodcom sú požiare vznikajúce z rôznych príčin, či už odhodením neuhasenej cigarety do suchej trávy alebo lístia, neuhasením ohňa, na ktorom sme si opekali slaninku či varili guľáš, no a nie je zriedkavé aj úmyselné vypaľovanie suchej trávy, od ktorej potom vznikne lesný požiar.
   Keď prídeme do lesa či parku v meste alebo v obci, vážme si každý strom či vysadený krík, zhlboka sa nadýchajme, pokochajme sa v krásach prírody a započúvajme sa do nádherného spevu vtáčkov. Lebo to, čo nám dá les pri každej jeho návšteve, nedostaneme kúpiť ani v lekárni. No a pohybom a pobytom v lese len utužujeme svoje zdravie. Podobne je to aj s pobytom a pohybom v prírode.

Tibor Gilla


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT