22. APRÍL 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pani richtárke tlieskali v štyroch krajinách Európy

Úspešná misia breznianskych divadelníkov

   Na prvý pohľad by sa zdalo, že o niektorých návštevách (niekto z novodobých vymyslel, že o projektoch) sa dá napísať veľa. Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezna, ktorý kormidluje Ladislav Vagaday, sa vrátil nedávno z umeleckého (áno, môžeme to tak napísať oprávnene) zájazdu do štyroch krajín Európy: Maďarska, Rumunska, Chorvátska a Srbska.
    A ver, milý čitateľ, že sa o tom skutočne nedá veľa napísať. Lebo... (nie medveď), lebo to by bol článok naplnený superlatívami, hovoril by len o úspechoch, o dojemných pocitoch, o veciach popretkávaných elánom do ďalšej práce. Samozrejme, činorodej, na ktorú čakajú aj naši krajania. Chalupkovci sa predstavili (aby som bol skutočne konkrétny) s hrou Ferka Urbánka Pani richtárka v maďarskom Pitvaroši, dvakrát v rumunskom Nadlaku, v chorvátskom Iloku a ako hosť na medzinárodnom divadelnom festivale Dida 2008 v srbskej Pivnici. Možno zbytočne som pripomínal názvy krajín, keďže všade im tlieskali Slováci, ktorí iba hranicami (zatiaľ) rozčlenení, túžia po kultúre svojich predkov a rodákov.
   Chcel by som v budúcnosti v Horehroní priblížiť zážitky ako účastník tohto zájazdu a nielen ako divák. Ťažko sa mi hodnotí tento „projekt“, lebo jeho súčasťou bola aj moja výstava kresleného humoru pod názvom Neoponujte mi (nám)! Veď ste v divadle! - v Pivnici. A na jej vernisáži mi bolo skutočne do plaču z toho, akí sme si blízki a z toho, že kto nás chce takto necitlivo rozdeľovať.

Pavol M. Kubiš

 Európska konferencia - pohľad dopredu

   V rámci predsedníctva Slovenskej republiky vo Výbore ministrov Rady Európy sa v dňoch 8. a 9. apríla v Bratislave uskutočnila európska konferencia Výchova a vzdelávanie rómskych detí a mládeže: pohľad dopredu. Záštitu nad konferenciou mal podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová, v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, ministerstvom kultúry, ministerstvom školstva a Radou Európy (divíziou pre európsku dimenziu vzdelávania).   

   Účastníkmi konferencie boli predstavitelia štátnych orgánov a inštitúcií a mimovládnych organizácií zo štyridsiatich deviatich krajín a zástupcovia medzinárodných organizácií. Za náš okres bola na toto podujatie pozvaná riaditeľka Pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne PhDr. Oľga Jorčíková, ktorá je členkou Rady expertov Ministerstva školstva SR pre výchovu a vzdelávanie.
   Cieľom tohto podujatia bolo poskytnúť zahraničným a domácim účastníkom priestor na výmenu názorov a diskusiu o skúsenostiach a poznatkoch z oblasti výchovy a vzdelávania rómskych detí a mládeže získaných odbornou praxou. Snahou konferencie bolo identifikovať náležité formy riešenia zabezpečenia prístupu týchto detí ku kvalitnému vzdelaniu a uplatneniu sa na trhu práce a v spoločnosti. Podujatie bolo zamerané na konkrétne opatrenia prijaté účastníckymi krajinami s cieľom implementácie štandardov Rady Európy a národných stratégií v oblasti vzdelávania.
   Súčasťou konferencie bol slávnostný program v historickej budove Opery SND pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov pod názvom Všetci sme deti tejto Zeme. Búrlivý potlesk vyvolal príhovor najslávnejšieho slovenského primáša a husľového génia Jána Berkyho Mrenicu seniora, ktorý okrem iného povedal, že hudba a umenie je to, čo by mohlo ľudí spájať, čo by nás mohlo robiť lepšími, aby bol svet krajší... Lebo „všetci sme deti tejto Zeme“... Mladé talenty i skúsení umelci chceli svojou hudbou odovzdať ľuďom posolstvo o vzájomnej znášanlivosti a tolerancii k iným. Tento nádherný program plný emócií sa skončil dlhotrvajúcim standing ovation.
   Ako na záver konferencie zdôraznil hlavný spravodajca, nezávislý poradca z Veľkej Británie Arthur Ivatts, Slovensko pripravilo konferenciu na vysokej úrovni, za čo patrí vďaka Anine Botošovej a všetkým zainteresovaným.
   V nadväznosti na toto podujatie plánuje PhDr. O. Jorčíková za účasti renomovaných odborníkov zorganizovať regionálny workshop v Pedagogicko-psychologickej poradni v Brezne pre riaditeľov škôl, starostov, výchovných poradcov, asistentov učiteľa a pre všetkých tých, ktorým táto problematika v našom regióne nie je ľahostajná.

(ďu) 

Skúsme to, dajme aj našim žiakom šancu!

   Na začiatku každej dobre vykonanej veci je ešte lepší nápad. Prišla s ním naša kolegyňa – slovenčinárka – ešte minulý školský rok. „ Skúsme urobiť regionálnu súťaž v prednese poézie a prózy aj pre žiakov špeciálnych škôl. “ Pravdupovediac, odvážny nápad. Aj ten, kto nikdy nepracoval so žiakmi v špeciálnej škole, by pomyslel na smelosť tejto myšlienky. Príprava žiaka na vystúpenie je aspoň dvakrát ťažšia, ako v základných školách. Častokrát sú v triede žiaci, ktorí majú rôzne ťažkosti s čítaním a zapamätaním textu. Všetko ostáva na pedagogickom ume učiteľa. On vyberá text, opakuje, pripravuje žiaka. Spolupráca a pomoc rodičov býva zriedkavá. Ale aj naši žiaci potrebujú okúsiť a zažiť úspech, ktorý ich povzbudí a motivuje v ďalšom štúdiu. Boli aj obavy. Zvládnu to naši žiaci? Budeme schopní túto súťaž zorganizovať? Povzbudením a inšpiráciou pre nás bola spevácka súťaž na regionálnej úrovni v ŠZŠ v Polomke. Keď to ide tam, skúsme to aj my, hoci spev je našim žiakom oveľa bližší srdcu ako prednes poézie a prózy. Po roku začal nápad dozrievať do konkrétnej podoby. V špeciálnych školách prebehli školské a celoškolské kolá v prednese poézie a prózy. Špeciálna základná škola v Brezne pozvala najlepších na súťaž do 1. ročníka regionálneho kola. Zároveň určila miesto a čas konania. Do poroty boli prizvaní zástupcovia jednotlivých škôl, zástupkyňa odboru školstva mestského úradu Mgr. V. Chudíková a vyučujúce slovenského jazyka v Špeciálnej základnej škole Brezno, toho času na dôchodku.
   Pri príprave podujatia sme mali stále pred sebou slová, ktoré sa stali jeho mottom: „Nie je dôležité to, čo robíme, ale koľko lásky do svojej činnosti vložíme. Robme malé veci s veľkou láskou.“ Tieto slová adresovala pre nás všetkých Matka Tereza z Kalkaty. Naozaj zapálené srdcia pre túto vec preukázali všetci, ktorí akýmkoľvek spôsobom priložili ruku  k dielu. Miesto konania súťaže mestský dom kultúry, dotvorilo slávnostný ráz podujatia. Veľmi vkusne a esteticky pripravené javisko, dobrá zvuková aparatúra, sympatická, usmievavá konferencierka pomohli navodiť po celý čas výbornú atmosféru.
   Do súťaže sa prihlásilo 27 žiakov zo špeciálnych základných škôl z Brezna, Valaskej, Čierneho Balogu, Polomky a Telgártu. Súťažiaci zvládli recitovanie vzhľadom na ich možnosti na výbornú, aj keď väčšina z nich stála prvýkrát na doskách, ktoré znamenajú svet. V hľadisku povzbudzovali všetkých rovnako žiaci z Brezna. Správali sa disciplinovane a každý výkon odmenili potleskom. Porota to nemala ľahké. Kým sa radila o víťazoch, na javisku nám svoje hudobné majstrovstvo predviedli žiaci spolu s učiteľmi zo Základnej umeleckej školy v Brezne. Flautu vystriedali gitary. Zlatým klincom bolo vystúpenie učiteľky M. Potančokovej s akordeónom. Podarilo sa jej do spevu rómskych pesničiek zapojiť celé hľadisko.
   Naše poďakovanie patrí riaditeľke ZUŠ v Brezne PaedDr. G. Pravotiakovej, ktorá zabezpečila malých muzikantov. Napokon porota vyhlásila víťazov v jednotlivých kategóriách: poézia: 1. kategória – mladší žiaci: 1. Milena Gábrišová, ŠZŠ Brezno, 2. Nasťa Harvanová, ŠZŠ Telgárt, 3. Terézia Bartošová, ŠZŠ Brezno, 2. kategória – starší žiaci: 1. Mirka Súkeníková, ŠZŠ Brezno, 2. Mirka Jágerčíková, Praktická škola Valaská, 3. Anežka Pušková, ŠZŠ Čierny Balog, próza: 1. Marianna Berkyová, ŠZŠ Polomka, 2. Svetlana Harvanová, ŠZŠ Telgárt, 3. Simona Pokošová, ŠZŠ Brezno. Víťazi boli odmenení vecnými cenami.
   Záverečné slovo patrilo riaditeľke ŠZŠ Brezno Mgr. M. Piliarovej, ktorá všetkým súťažiacim poďakovala za účasť a vyjadrila presvedčenie, že takéto stretnutie nebolo posledné a v súťaži sa bude naďalej pokračovať.
   Po skončení súťaže boli všetci súťažiaci spolu s pedagógmi pozvaní na občerstvenie do Špeciálnej základnej školy na Nálepkovej ulici. Dobre padli chlebíky a koláčiky, ktoré pripravili a upiekli učiteľky. Deťom chutilo a prezreli si aj naše triedy.
   Na začiatku bol dobrý nápad... a ten neostal len na papieri vďaka všetkým, čo robia malé veci s veľkou láskou.

Mgr. Mária Kubizniaková, učiteľka ŠZŠ Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT