22. APRÍL  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Holuby v meste

   Patria ku koloritu každého väčšieho mesta. Dvíhajú adrenalín nielen pamiatkarom, ale aj vlastníkom (správcom) nehnuteľností. Brezno, tak ako všetky mestá na Slovensku, sa s týmto problémom stretáva a hľadá riešenie, ako zakročiť proti nadmernému množeniu holubov.

   Holuby sa usadili v mestách, kde našli vynikajúce podmienky obživy a hniezdenia. Ich populácia sa zväčšuje, lebo nemajú v podstate žiadnych prirodzených nepriateľov. V takýchto priaznivých podmienkach dokáže jeden pár vyprodukovať za rok až šesť kusov mláďat. Spôsobujú škody na budovách, znečisťujú verejné priestranstvá a sú prenášačmi rôznych   chorôb a infekcií, veľký problém predstavuje aj holubí trus.
    Napriek všetkým týmto faktom, ktoré sú nám známe, zatiaľ nikto nevynašiel žiaden stopercentne spoľahlivý spôsob, ako definitívne vytlačiť populáciu holubov z miest. Zostáva nám snaha zamyslieť sa, akou najvhodnejšou metódou túto vzrastajúcu populáciu holubov redukovať.
   Prevencia je dôležitá a o tú sa musíme snažiť všetci. Na prvom mieste je ochrana budov, predovšetkým povalových priestorov. Akýkoľvek otvor, škára či odsunutá škridla môže slúžiť ako vletový otvor na povalu.
   Je dôležité, aby všetci správcovia (vlastníci) nehnuteľností (na vlastné náklady) zabezpečili všetky potenciálne vletové otvory. Keď sú holuby odkázané na hniezdenie na nekrytých častiach budov, ich populácia narastá oveľa pomalšie. Ďalším významným krokom je likvidácia holubieho trusu, mŕtvych jedincov a vajec z povalových priestorov nehnuteľností. Túto zdraviu nebezpečnú prácu vykonávajú špecializované firmy za finančnú úhradu.
   Spôsobov, ako chrániť významné pamiatky a obytné domy v mestách pred sadaním holubov, sa už vymyslelo veľa (ochranné siete, kovové bodce nalepené na rímsy, strechy a podobločnice, elektronické impulzné odpudzovače, drôty s elektrickými výbojmi, rôzne šmykľavé nátery...). Nič z toho však nie je stopercentne účinné.
   Mesto Brezno každoročne zabezpečuje deratizáciu myšovitých hlodavcov v meste a vynakladá na to nemalé finančné prostriedky z rozpočtu mesta. Likvidáciu holubov zatiaľ mesto nezabezpečuje. Podľa zistených informácií z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy so sídlom v Brezne na NDH č. 8, sa v meste nevyskytol a nevyskytuje pseudomor. Mesto zatiaľ nemuselo vykonávať opatrenia na ich likvidáciu.
   Nájsť vhodný spôsob likvidácie holubov v mestách, ktorý by vyhovoval všetkým k spokojnosti, je problém. Najprijateľnejšou metódou zostáva zatiaľ prevencia, a o tú sa musíme snažiť všetci. V prvom rade si musia občania uvedomiť, aké nežiadúce je vytvárať holubom priaznivé podmienky na prežitie v mestách tým, že ich dobrovoľne kŕmia
a umožňujú im hniezdenie (hradovanie) v povalových priestoroch obytných domov bez patričných opatrení. Ak im nebudeme tieto podmienky vytvárať, prinútime holuby opúšťať centrum mesta a hľadať potravu v extraviláne.
   V prípade, že máte záujem o likvidáciu holubov vo vašej nehnuteľnosti, obráťte sa na Školu v prírode pod Sitnom so sídlom: Počúvadliarske jazero 43, 969 01 Banská Štiavnica (tel., fax: +421 45/6994123,
www.skolavprirode.eu, svpsitno@pobox.sk), ktorá vykonáva biologickú ochranu, t. j. odchyt holubov, odstránenie pascí a holubov ako aj vyčistenie povál za finančnú úhradu.

Oddelenie rozvoja mesta a životného prostredia

 

Národná prírodná rezervácia Malá Stožka

   Chránená oblasť Muránska planina bola vyhlásená v roku 1976. Je to rozľahlá náhorná planina s početnými krasovými útvarmi na rozhraní stredného a východného Slovenska. Najvyšším vrchom je Fabova hoľa (1439 m n. m.). Muránska planina predstavuje v Západných Karpatoch ojedinelé územie, čo do zachovanosti prírody, výskytu pôvodných druhov živočíchov a rastlinstva. Nie menej významné sú však i formy reliéfu.
   Dnes si povieme pár slov o rezervácii Malá Stožka. Vyhlásená bola v roku 1965, stupeň ochrany 5. Nachádza sa 8 km juhovýchodne od Závadky nad Hronom.
   Obec bola založená v 16. storočí na valaskom práve, najstaršia zmienka je z roku 1611. Patrila muránskemu panstvu. Obyvatelia chovali dobytok a ovce, spracúvali drevo na šindle a dosky, ktoré splavovali dolu Hronom. Od 18. storočia sa v chotári ťažila železná ruda, v 19. storočí vznikli hámre, valcovne plechov a dielne na spracovanie železa.
   Samotná prírodná rezervácia Malá Stožka má výmeru 59,61 ha (výmera ochranného pásma je 123,54 ha), predstavuje samostatný výbežok Muránskej planiny v závere doliny Hronovec. Strmý, bralnatý, prevažne zalesnený, vápencovo-dolomitový vrchol (850 – 1204 m n. m.) je najzápadnejším blokom Muránskej planiny, odčlenený eróznou činnosťou potokov Hronovec a Dudlavka. Predmetom ochrany je lesné spoločenstvo vytvorené v závislosti od rozdielnej nadmorskej výšky s pralesovitými 90- až 200-ročnými porastami smreka, jedle, buka, jarabiny a cenných listnáčov. Nájdeme tu viaceré druhy flóry.
   Je biotopom hlucháňa obyčajného, dravcov a sov, rysa ostrovida a medveďa hnedého. Z krasových foriem sa vyskytuje niekoľko jaskyniek a pozoruhodná skalná brána na severovýchodnom svahu.
   Skutočný záujem poznávať krásy a hodnoty prírody je nezmieriteľný s hlučným prejavom, nedisciplinovanosťou návštevníkov, znečisťovaním prostredia, vyrušovaním a plašením zveri, poškodzovaním rastlinstva a podobne. Ešte nežiadúcejšie by takéto prejavy boli v prírodných rezerváciách.

(E-ová)

 SME NABLÍZKU

Veľmi sa bojím, že manžel zasa začne piť

   „Viete, on ani do A-klubu nechce chodiť,“ povedala jedna z dvoch žien, ktoré počas posledných dní predo mnou vyslovili túto obavu. Obom manželia abstinujú viac ako tri roky, obe však majú stále nesmierny strach – čo keď... Nezmeniteľnou skutočnosťou zostáva, že raz vytvorená závislosť sa neodstráni ani rokmi abstinencie. Je jasné, že ak sa raz človek stane závislým, má iba dve možnosti – buď abstinovať, alebo nechať svojej závislosti voľný priebeh. Buď mať svoj život pod kontrolou, alebo nechať závislosť, aby mu ho určovala ona.

   Viem, že u oboch žien je obava opodstatnená, pretože ani sám abstinujúci si nikdy nemôže povedať, že to má vyhraté nadosmrti. Žiť však celé mesiace a roky v každodennom očakávaní, že manžel sa vráti domov opitý, nedáva životu žiadny zmysel. Žiť iba zlej minulosti a možnej zlej budúcnosti je ťažké. Zhodou okolností som nedávno hovorila s treťou ženou, ktorej manžel tiež abstinuje: „Viete, povedala som mu, že som mu dala poslednú šancu. On vie, že ak by začal piť, okamžite podám žiadosť o rozvod a je koniec.“ Aj ona počíta s tou horšou možnosťou. Je to však budúcnosť. Pripravila sa na ňu, ale žije v prítomnosti: „Pomohla som mu, aby si našiel také aktivity, ktoré ho bavia.“ Poznám jej manžela a viem, že je spokojný so životom a v určitých chvíľach vyslovene šťastný. Je to aj manželkina zásluha, že mu alkohol nechýba, že našiel oveľa lepší spôsob odreagovania, riešenia problémov. Spolu s manželkou našiel taký spôsob života, ktorý mu prináša radosť a spokojnosť, ktorý mu dáva príležitosť sebarealizácie. Nechodí do A-klubu, ale sám už pomohol dvom ľuďom zbaviť sa pitia. Samotný A-klub nie je podmienkou abstinencie, je to podpora, pomoc. Poznám ženu, ktorá ho navštevuje a spolu s manželom v ňom našla svoje miesto. Všetky jej spolupacientky už zlyhali, ona sa drží. Určite aj zásluhou klubu. Každý potrebuje niečo iné. Každý abstinujúci však potrebuje od svojho manželského partnera, aby mu veril, že chce abstinovať. Pretože väčšinou práve kvôli nemu sa rozhodol riešiť svoju závislosť.

Mgr. Marcela Škultétyová, psychologička

Hronská kotlina - údolie vlčích svoriek

    Horehronské údolie medzi Polomkou a Novou Mašou je už druhý rok bojiskom vlčích svoriek o výhodné teritórium. Do veľkej miery je to zásluha aj poľovných združení, zvlášť Pohorelčanov, ktorí obhospodarujú poľovný revír Gindura. V krátkom čase sa im podarilo dôslednou ochranou a starostlivosťou o revír obnoviť zdecimované stavy raticovej zveri, najmä diviačej. Samozrejme, že na tomto pozitívnom stave sa podpísali aj miernejšie zimy. Ale poľovníci netušili, že ich snaženie bude znevážené vlčou pohromou.
   Tri súperiace svorky decimujú zver približne v siedmich revíroch. Najsilnejšia sedemčlenná prichádza z Muránskej planiny od Fabovej hole, dolinou Hronec, popod Hudákov vrch. Vymetie dolinky pod Brestinkami smerom na Pätinov kút a Sitarové sedlo, aby vzápätí prečesala planinu od Machnatej. Pozostáva z troch dospelých vlkov a štyroch minuloročných mláďat. Druhá päťčlenná svorka operuje v celej kotline. Cez jeleniu ruju sa zdržiavala na holiach Nízkych Tatier v smrečinách Prašivej a Mokrej. Do údolia Hrona schádza od Veľkej Vápenice. Zmonitoruje na Čierťaži oplotenie jelenej obory a remízky Hlbokého potoka. Hron prebrodí pod trafostanicou pri Závadke, alebo prejde cez most na Rozkopanci pod Heľpou. Potom prebehne popod Vakešovú a Hájnicu dole Migasom. Buď sa vráti dole dolinou cez Hron späť do masívu Nízkych Tatier, alebo poľuje dolinou Racov. Najčastejšie však hore Grečkovou na Ginduru, aby sa vrátila späť Ždiarnym potokom cez Gogošku, Dudlavú skalu do smrečín Orlovej, smerom cez Ždiarsku dolinu do Mokrej. Táto svorka minulý rok mláďatá neodchovala. Tretia svorka je najstabilnejšia. Pozostáva z mladého páru, pravdepodobne ešte nevychoval rodinu. Jeho teritórium je najmenšie. Zdržiava sa v kotline Hrona od Zavádky po Pohorelskú Mašu. Najčastejšie medzi Heľpou a Pohorelou, konkrétne pod Vakešovou na muránskej strane a Brestovou pod Heľpianským vrchom v Nízkych Tatrách. Ku konfrontácii svoriek dochádza na území Muránskej planiny od Nemcovej doliny po Hájnicu. Pravidelne na troch miestach v snehu zanechávali viditeľné znaky po zápase a hromadnom značkovaní teritória. Po dvojčlennej svorke sa nachádzali denne čerstvé stopy na obidvoch stranách Hrona.
   Za obdobie troch týždňov sa s pomocou krkavcov našlo šesť kusov strhnutej zveri. Z toho jeden dospelý diviak, štyri jelenice a jedna srna. Nehovoriac, že v závere roka dvakrát lesníci videli loviacu svorku. V obidvoch prípadoch bol lov úspešný. Za obeť padli dva lanštiaky.
   Na záver to najlepšie. Dňa 21. novembra 2007 ráno nad Beňušom v Makovej doline strhli jeleňa (na fotografii). Jeleň nemal žiadnu šancu. Jedenásťčlenná svorka vlkov, z toho päť šteniat, ho prehnala od Homôlky. Dva dni predtým strhla na opačnej strane pod Veľkým Bokom dve srny a mladú jeleničku. Pri hostine ich vyrušil lesník.

Text a foto Jakub Hronec

Súťaž o knihu Chudnutie v spánku

Šesť tipov na chudnutie

   O knihu Chudnutie v spánku sme už v našom týždenníku súťažili. Táto kniha sa v Nemecku stala totálnym hitom a nie je vylúčené, že sa stane hitom aj u nás, na Slovensku. A tak vám ešte raz ponúkame možnosť knihu Chudnutie v spánku vyhrať. Len si to predstavte, trikrát denne si zamaškrtiť na chutných jedlách, a ešte aj schudnúť s programom chudnutia v spánku, pričom spánok predstavuje najdlhšiu fázu spaľovania tukov – to je sen, ktorý sa stáva realitou. Pocit šťastia pri jedení sa často nedá ovplyvniť. Naše telo do tohto procesu účelne zapája hormóny, aby dostalo to, čo práve potrebuje. Vďaka radám v knihe Chudnutie v spánku môžete silu svojich hormónov a biorytmus využiť na chudnutie a získať vysnívanú postavu.

Vybrali sme pre vás šesť najlepších tipov na chudnutie. S týmito jednoduchými pravidlami schudnete bez toho, aby ste hladovali, a ostanete stále chudý.

   1. Jedzte ovocie pri dennom svetle. Hroznový cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, zabezpečí vysoký obsah cukru vo vašom tele. Večerná konzumácia ovocia zablokuje nočný rastový hormón, ktorý prirodzene regeneruje vaše telo a zamedzuje ukladaniu tuku.

   2. Pozor na pitie alkoholu v neskorých večerných hodinách. Cigarety a alkohol blokujú odbúravanie prebytočných kíl. Príčinou je ich pôsobenie na hormón melatonín. Už dva poháre vína alebo zopár cigariet zamedzujú vyplavovaniu tohto hormónu. Signál na nočný oddych nepôsobí, výmena látok v tele neprechádza do nočného režimu. Váš spánok je menej kvalitný a najhoršie je to, že sa vám neodbúravajú prebytočné tuky v tele. Tip pre vás: Suché biele víno má najmenej kalórií.

   3. Športu sa venujte podvečer. Nemusíte sa však siliť, už aj ľahké cvičenie vo večerných hodinách robí zázraky. Pohybom sa zvyšuje koncentrácia rastového hormónu v tele, ktorý útočí na vaše tukové zásoby. Mimochodom, telo začne spaľovať tuky hneď na začiatku cvičenia, a nie na konci, ako si myslí väčšina ľudí.

   4. Sila zemiakov. Studené zemiaky zoštíhľujú: ak ich po varení necháte vychladnúť, 12 %  škrobu sa premení na rezistentný škrob. A ten sa uchová i vtedy, ak zemiaky opäť prihrejete! Tento „silový variant“ sa spracúva v hrubom čreve. Ostanete dlhšie sýty, pretože strávenie rezistentného škrobu trvá veľmi dlho a cukor v krvi stúpa iba pomaly. Podobne je to aj s ryžou.

   5. Vaše svalstvo pracuje aj v spánku... Ak máte vyvinutejšie svalstvo, vaše telo spáli oveľa viac tukov – i v noci. Vaším cieľom nemusí byť stať sa dvojníkom Schwarzeneggera, vhodné je však svalstvo pravidelne posilňovať.

   6. Váš mozog si vyžaduje sladké raňajky. Ráno potrebuje vaše telo energiu. Chlieb s džemom, medom alebo müsli s ovocím sú výbornou voľbou. Množstvo uhľohydrátov v mozgu sa v noci znižuje, a keď sa ráno výmena látok ustáli, telo sa dožaduje cukru. Ak ho ráno nedostane, najneskôr poobede hrozia „hladové útoky“.

   Ak sa chcete sa dozvedieť viac, zalistujte v knihe Chudnutie v spánku. Hlavným mottom knihy je prevratné pravidlo –využívanie vlastných biologických hodín na chudnutie. Určite vás poteší už úvodný text s názvom Kto chce byť štíhly, musí jesť... Jesť a byť štíhly, to je skutočne prevratný princíp. Kto vie, prečo priberá, môže všetko zmeniť a schudnúť pomocou hormónov. Do žrebovania o knihu Chudnutie v spánku zaradíme všetkých, ktorí najneskôr do 30. apríla do našej redakcie doručia lístky s kupónom a správnou odpoveďou na dnešnú otázku (nezabudnite napísať vaše telefónne číslo). Meno výhercu uverejníme 6. mája.
  O jednu z troch kníh Projekt Hádes, Príbeh vdovy Lisey a Napoleonove pyramídy ste súťažili, ak ste nám poslali korešpondenčný lístok so správnou odpoveďou, že príbeh poslednej z nich sa odohráva počas revolúcie vo Francúzsku (1798). Najviac šťastia v žrebovaní mali H. Šuchaňová z Polomky, M. Galková z Michalovej a G. Amtmannová z Brezna.

Otázka: Kedy treba jesť ovocie a kedy sa venovať športu?

 KUPÓN – CHUDNUTIE V SPÁNKU


Loptoviny

Dobrý policajt aj z prázdnej slamy vymláti.

... 

- Viete, prečo majú policajti v aute, keď idú dolu kopcom, otvorené okno?

- Nie.

- Aby mohli vyhodiť rýchlosť.

... 

Policajt predá kolegovi záhradu a hovorí:

- Tu máš mrkvu, tu máš zemiaky a tu sliepky...

O dva týždne sa stretnú a predajca sa pýta:

- Tak čo, ako záhrada?

- Mrkva vyrástla, zemiaky tiež, ale tie sliepky som dal asi hlboko.

... 

Policajt sa chváli kolegovi:

- Predstav si, v sobotu som bol s deťmi na výlete a našiel som štvorlístok.

- A priniesol ti šťastie?

- Isteže, hneď na druhý deň som našiel ďalšie dva.

... 

Príde policajt do obchodu so šiltovkami, vyskúša si všetky a nakoniec sa pýta:

- A takú nemáte, čo má šilt vzadu?

... 

- Vieš, aký je rozdiel medzi policajtmi a peniazmi?

- Nie.

- Žiadny. Keď ich potrebuješ, niet ich.

... 

Pri cestnej kontrole:

- Tak túto starú kraksňu rozhodne nemôžete považovať za auto...

Šofér na to:

- V poriadku. Takže práve preto odo mňa nemôžete žiadať vodičský preukaz!

... 

 

 

Rozprávajú sa dvaja policajti:

- Už si počul?! Náš veliteľ vypadol z okna!!!

- Ako sa to stalo?

- Manželka chcela, aby vyžehlil záclonu.

... 

Vo vile vyšetruje polícia vlámanie.

- Našli ste nejaké odtlačky prstov? - spytuje sa veliteľ.

- Nenašli. Ten chlap, čo chytil do ruky, to ukradol.

... 

Vraví náčelník svojim podriadeným:

- Zajtra odlietam do Španielska.

- To sú nám veci, šéfe! Ani ste sa nepochválili, že viete lietať!

J. Pupiš


Text pod kresbu:

- …Naša polícia po mne ide, česká polícia po mne pasie, Interpol ma naháňa, len ty ma, Eva, nechceš, čo si to ty za ženu…?!

Kresba: Pavol M. Kubiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT