10. JUN 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Národná rada Slovenskej republiky v máji schválila novelu zákona o ochrane mladistvých pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorá zakazuje konzumáciu alkoholu do dovŕšenia osemnástky. Stanovuje aj zákaz navštevovania verejne prístupných miest, kde sa podáva alkohol, mladým do pätnásť rokov bez sprievodu rodičov. Na dodržiavanie tohto zákona majú dohliadať obce, ktoré budú môcť zákonným zástupcom udeliť 1000-korunovú pokutu, mladým hrozí zákaz vstupu do zariadení, kde sa podáva alkohol. Prezident republiky novelu 4. júna vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie a odporučil neprijať ju. Názory na túto novelu sme zmapovali v našej ankete.   


S anketovym mikrofonom


o popíjaní mladistvých

Margita Fašková, dôchodkyňa, Brezno:

- Podľa mňa zákaz sa nebude dodržiavať. Kto chce piť, ten si fľašku donesie aj vo vrecku. V reštauráciách by zákaz podávania alkoholu mladistvým mali rešpektovať. Takéto nariadenie už bolo treba dávno, aby sa mládež polepšila, lebo neviem, kde zájdeme. Nedávno som videla opité mladé dievča, ktorej vraj kamarátka dala ešte aj tabletku, takže bola omámená a nemal jej kto pomôcť.

Jakub Babnič, študent, Závadka nad Hronom:

- Podľa mňa to dobre vymysleli. Ja osobne, keď niekde idem, pijem len kofolu a pri nejakej oslave len prípitok.

Anna Hýžďalová, dôchodkyňa, Brezno:

- Počula som o novele zákona, ktorá okrem alkoholu mladým zakazuje aj konzumáciu ostatných návykových látok. Som zásadne proti nalievaniu alkoholu mladistvým. Hanba je tým, ktorí ponúkajú alkohol a cigarety mladým ľuďom. Veď fajčenie je prvým krokom k drogám a s alkoholom je to tak isto.

Mária Kazárová, referentka, Dolná Lehota:

- Myslím si, že takéto niečo už bolo treba. Keď sa pozrieme na naše ulice, hlavne pred koncom školského roka, vidíme, že mladí už nevedia, čo z roztopaše. Pochybujem, že zákaz budú prevádzkovatelia rešpektovať, no a mladiství, keď budú mať nad sebou kontrolu, tak určite áno. V Brezne som zbadala, že mestskí policajti robili takéto kontroly a celkom som to vítala.

Rastislav Macík, živnostník, Brusno:

- Či mladí budú takýto zákaz rešpektovať, to ukáže len prax. Určite je to dobré, pretože mladým alkohol nepatrí. V pohostinských zariadeniach sú svetlé výnimky aj dnes, niekto zákaz nalievania mladistvým dodržiava, dakto nie. Ja osobne mám dobrú skúsenosť. Tam, kde ja chodím, mladým nenalievajú.

Zuzana Babiaková, študentka, Brezno:

- Ja si myslím, že takýto zákaz je správny. Mladí by určite nemali piť alkohol. Či pomôže zákon? Viete, niekto si môže kúpiť alkohol a piť ho doma. Myslím si, že to bolo a aj bude. Veľa robí aj výchova v rodine a postoj k alkoholu.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

  

Máme za sebou okresné a krajské kolá SAŠŠ v atletike žiakov a žiačok

   Siedmeho mája sa na mestskom štadióne v Brezne konalo za veľmi obmedzených podmienok (hod kriketovou loptičkou v ZŠ s MŠ Pionierska 2) okresné kolo SAŠŠ v atletike žiakov a žiačok základných škôl. Ani sťažené podmienky však neubrali na kvalite niektorých výkonov. Na súťaži sa zúčastnilo sedem škôl okresu. Postup na krajskú súťaž si už tradične vybojovali žiaci a žiačky ZŠ s MŠ Pionierska 2.

   Víťazní jednotlivci: 60 m: Zvara (7,7, P 4), Červienková (8,7, P 2); 300 m: Vrabec (41,5, P 4), Bukovská (49,9, P 2); 1000 m: Žiak (2:54, P 2), Kováčiková (2:44, P 2  - 800 m); guľa: Michelčík (12,48, MPČĽ), Kuklovská (7,72, P 2); kriketka: Michelčík (69,39, MPČĽ), Adamcová (43,42, Valaská); výška: Donoval (170, P 2), Kvietková (140, P 2); diaľka: Zvara (575, P 4), Červienková (465, P 2); 4x60 m: P 2 (31,9), P 2 (35,8).

   Okresné kolo malo svoje pokračovanie 15. mája v B. Bystrici, kedy sa uskutočnilo krajské kolo tejto postupovej súťaže. Družstvám P 2 sa tentokrát nepodarilo prebojovať na majstrovstvá Slovenska. Pretekári ŠG v B. Bystrici boli tento raz nad ich sily, ale prísľubom do budúcnosti sú vynikajúce výkony ešte len mladšieho žiaka Matúša Ambróza v skoku do výšky - 150 cm a veľmi kvalitný výkon Janky Haluškovej v behu na 800 m – 2:40,01 (ešte len trinásťročnej žiačky).

Jediné víťazstvo z tohto podujatia si odniesol Ján Zvara (P4) v skoku do diaľky - 580 cm, čím si vybojoval postup na Kalokagatiu, ktorá bude ako vždy v Trnave. Na medailových priečkach sa ešte umiestnili: Vrabec - 2. miesto na 300 m, na tretích priečkach skončili Žiak na 1000 m, Zvara na 60 m - 7,90, Donoval - výška 170 cm a žiačky P 2 v štafete na 4x60 m.

(ja)

 

Škola v prírode a deň detí

   Týždeň od 25. do 29. mája deti tretích ročníkov zo Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne trávili v malebnom prostredí na rozhraní Podunajskej nížiny a Štiavnických vrchov, v Margite-Ilone.
   Učiteľky veľmi dôsledne preniesli teoretickú časť výučby do života tak, aby deti získavali vedomosti na základe zážitkov.
   Vlastivedný deň priniesol spoznanie krajiny, riek, miest a dedín v blízkom okolí. Spoznávanie a triedenie rastlín priamo v prírode bolo cieľom prírodovedného dňa. Ani matematike nezostali výletníci nič dlžní - zisťovali vzdialenosť do miesta pobytu, riešili množstvo úloh, ktoré súviseli s návštevnosťou kúpalísk a pod. Záujem detí o históriu a život našich predkov podporili učiteľky výletom do Brhloviec, kde deti s úžasom pozorovali skalné obydlia. Školákov neobišla ani skúška zručnosti a šikovnosti. Museli sa predsa vedieť pobaliť, vychystať na vychádzky, zatriediť čas na riešenie úloh.
A nemyslite si, že na zábavu všetci zabudli. Pobyt v škole v prírode bol spestrený kúpaním, vodnými hrami, karnevalom a neodmysliteľnou hrou samostatnosti. Pre učiteľky to bol náročný týždeň, ale žiaci na takéto chvíle určite nezabudnú.

...

   Konečne nastal 2. jún, deň, kedy sa školský dvor premenil na dvor plný hier, súťaží a detského smiechu. Oslava tohto krásneho dňa začala filmovým predstavením, po ňom bol pre deti pripravený program, kde na vlastné oči videli, čo všetko dokáže vycvičený policajný pes - aportovať, vytiahnuť človeka z auta, rešpektovať pokyny psovoda, zaútočiť, ak treba... (týmto ďakujeme policajtom za predvedenie).
   Aký by to bol deň detí bez súťaží a víťazstiev? Učiteľky  vytvorili na dvore stanovištia, kde deti za splnenú disciplínu získali pečiatku. Nechýbalo náročné lezenie po lane, chodenie na chodúľoch, skákanie na lopte či skákanie vo vreci...
Na splnenie disciplín bolo treba nielen odvahu, ale aj zručnosť, silu a dôvtip. Napriek tomu, že MDD je iba jeden deň v roku, spomienky naň budú trvať ešte veľmi dlho.

(bj)

Tridsaťpäť rokov priateľstva

   Tohtoročný slogan partnerských základných škôl Jánošovka v Čiernom Balogu a v Týništi nad Orlicí (Česká republika) zachytáva ďalší, jubilejný časový medzník existencie družobnej spolupráce.
   Práve história týchto tridsiatich piatich rokov sa podpísala na tom, že družba prerástla do skutočných priateľstiev žiakov, rodín, učiteľov, ba i do spolupráce obecných zastupiteľstiev. Výmenný pobyt českých a slovenských žiakov sa uskutočňuje striedavo každý rok - v tomto roku bola hostiteľkou Základná škola Jánošovka. Program návštevy už tradične zahŕňa celodenný výlet jednotlivými dominantami Slovenska, medzinárodný futbalový zápas našich žiakov či bowlingový (prípadne kolkový) súboj pedagógov oboch škôl. Tridsiate piate výročie oživilo tohtoročný program o príjemné posedenie s tými, ktorí stáli pri zrode partnerstva.
   Vďaka patrí všetkým našim vyslúžilým kolegom, kolegyniam, taktiež riaditeľke Základnej školy Dobroč - Čierny Balog, zástupkyni rodičovskej rady a všetkým, ktorí sa na stretnutí zúčastnili a obohatili ho svojou klenotnicou spomienok.

Ľ. Šingerová  

 

Rubrika pokračuje na 10. strane 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT