3. JUN 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Poslanci zvolili dvoch zástupcov primátora


Program druhého pracovného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Brezne v utorok 3. júna na návrh primátora doplnili o voľbu jeho zástupcov vzhľadom na náhle úmrtie predchádzajúceho viceprimátora Ing. Jána Medveďa. Na základe poslaneckých návrhov do programu zaradili aj žiadosť rímskokatolíckeho úradu o poskytnutie dotácie na rekonštrukciu kostola a o ústnu informáciu predsedu komisie pre ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.



Mestské zastupiteľstvo priamou voľbou na návrh primátora mesta za viceprimátorov zvolilo Jána Račáka a Mgr. Máriu Šajgalíkovú ako neuvoľnených na výkon tejto funkcie. Zároveň ich v zmysle zákona o rodine poverilo výkonom sobášiacich. V zmysle všeobecne záväzného nariadenia o dotáciách poslanci na rekonštrukciu rímskokatolíckeho kostola schválili 300 000 korún z rozpočtu mesta. Po správe o plnení uznesení nasledoval návrh na zmenu prestavby autobusovej zastávky na Švermovej ulici. Variantné riešenie zastupiteľstvo zobralo na vedomie a primátorovi odporučilo na základe predložených dokladov realizáciu autobusovej zastávky podľa pôvodnej alternatívy, resp. tak, ako ju odsúhlasil stavebný úrad v roku 2007. Primátor mesta ako zástupca správnej rady Nemocnice s poliklinikou Brezno, n. o., predložil výsledky hospodárenia za rok 2007, ktoré zastupiteľstvo zobralo na vedomie. Návrh plánu kontrolnej činnosti útvaru hlavnej kontrolórky na druhý polrok poslanci schválili. Na rad prišli štyri správy z kontrol vykonaných útvarom hlavnej kontrolórky. Poslednou z nich bola správa z vykonaných následných finančných kontrol hospodárenia mestskej obchodnej spoločnosti Hotel Ďumbier, s. r. o., v roku 2007, ktorú zastupiteľstvo zobralo na vedomie. Zároveň odporučilo primátorovi pri výkone pôsobnosti valného zhromaždenia schváliť riadnu individuálnu účtovnú uzávierku tejto spoločnosti a rozhodnúť o úhrade straty.  Odporučilo mu rozhodnúť o zrušení obchodnej spoločnosti a naložiť s majetkom mesta - budovou hotela podľa zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta a budovu hotela ponúknuť do dlhodobého prenájmu.
   V rôznom primátor informoval o ponuke Televíznej spoločnosti BBSK, a. s., Banská Bystrica na odkúpenie kmeňových akcií vo výške 400 000 korún za jednu kmeňovú akciu, pričom ponúkali 2,54 akcie, čo poslanci neschválili. Predložený návrh na spolufinancovanie projektu vo výške päť percent k žiadosti o nenávratný finančný príspevok z operačného programu vzdelávanie (opatrenie 1. 1.) Premena tradičnej školy na modernú pre Základnú školu s materskou školou MPČĽ 35 z rozpočtu mesta schválili.

(dk)


„Keď človek robí sám, nedokáže nič“

   Výkonná riaditeľka Fantázie Brezno, s. r. o., ktorá spravuje hotel Rohozná a eurosalaš Brest Michalová. Svoje ambície súkromnej podnikateľky realizuje aj v penzióne s reštauráciou Fantázia Michalová. Pod jej vedením sa stali aktivity týchto zariadení známe na celom Slovensku i v zahraničí. Medzi popredné zariadenia v oblasti vidieckej turistiky sa zaradil hlavne prvý slovenský eurosalaš Brest Michalová. Svoje pomenovanie si „vyslúžil“ tým, že prvý splnil kritériá prísnych európskych hygienických noriem. Organizovaním športových a adrenalínových aktivít, zaujímavých podujatí pre jednotlivcov a kolektívy, exkurzií pre školy a dôchodcov a zvolením vhodných marketingových aktivít si získala širokú klientelu aj zo zahraničia. Aj jej zásluhou sa v tomto regióne čoraz viac stretávame hlavne s holandskými, maďarskými a českými turistami. Popri svojej náročnej manažérskej práci spolupracuje s ostatnými subjektami cestovného ruchu. Ako členka predstavenstva Združenia turizmu v Brezne sa aktivizovala hlavne pri spoločnej prezentácii a propagácii regiónu na veľtrhoch cestovného ruchu. Čerstvá majiteľka putovnej ceny Strieborný tanier za čin roka v cestovnom ruchu Eva Grénerová.

S akými pocitmi ste od doterajšieho „majiteľa“ putovnej ceny Strieborný tanier Ing. Aleša Bílka preberali toto ocenenie?
- Putovná cena Strieborný tanier za čin roka v cestovnom ruchu pre mňa znamená ocenenie mojej práce. Som veľmi šťastná, že po piatich rokoch tvrdej roboty sa mi podarilo v Rohoznej a v Michalovej naštartovať cestovný ruch. Nádherný kraj pod Nízkymi Tatrami si tento rozvoj určite zaslúži. Teším sa, že sa pridávajú aj iní podnikatelia a neboja sa investovať do cestovného ruchu. Pred piatimi rokmi to tak nebolo. Sú smelší, majú záujem, viac si veria. My sme vlastne prvé lastovičky, ktoré už prekonali akési zakliatie. Keď ostatní podnikatelia vidia, že sme sa pozbierali „z lúky“, aj oni sú odvážnejší. A o to tu ide. Aby sa pridali ostatní ľudia, aby sme kolektívne vytvorili niečo, čo má zmysel. Sám človek neurobí nič.

Postupne ste na Horehroní otvorili penzión s reštauráciou, eurosalaš a hotel. Bola to „tŕnistá“ cesta?
- Bola, ale verím, že výsledok neteší len mňa, ale hlavne našich hostí. Prvý sme otvárali penzión Fantázia v Michalovej. Mojím cieľom bolo vytvoriť pekný penziónik s rodinnou atmosférou, kde si ľudia môžu prísť oddýchnuť, dobre sa najesť, zrelaxovať v malom Relax centre a kochať sa nádhernou prírodou v okolí. Tvrdím, že niet krajšieho regiónu, ako je Rohoznianska dolina a Michalová, ktorá je otvorenou bránou do Muránskej planiny. Chcela som tú nádheru ukázať aj ľuďom, ktorí by mali záujem zažiť atmosféru tradičného salaša, preto vznikol eurosalaš. Pohľad na Nízke Tatry, ktorý sa nám z neho naskytá, je niečo úžasné. Vtedy človek zabudne na drinu, zabudne na stres a teší sa, že sa to podarilo, že salaš pod Nízkymi Tatrami stojí, že lúky kvitnú, že vonia pokosená tráva, že sa tam pasú ovce. Je to úžasná vec. Práve tam, na salaši, na lúkach, dokážeme robiť netradičné aktivity spolu s cestovnými kanceláriami a agentúrami, ktoré sa špeciálne venujú zážitkovým podujatiam, športovým adrenalínovým aktivitám. Toto je to, čo ľudí priláka, lebo - bohužiaľ - len z poľnohospodárstva by sme nevyžili. Máme tam ovce, kravy, kone, kozy, ktoré patria na kopec a tým pritiahnu ľudí. A keď ich už pritiahnu, my im chceme poskytnúť aj viac. Táto aktivita je možno najdôležitejšia z cestovného ruchu, lebo sme ľuďom dali cieľ: prídu na salaš, oddýchnu si, zažijú niečo zaujímavé, zabudnú na civilizáciu. Týmto cieľom sme vytvorili možnosti aj pre ostatných podnikateľov, aby mohli aktivovať svoje zariadenia, priváty a malé penzióniky.

Rohoznianska dolina vás tak nadchla, že ste si povedali, že starú školu premeníte na nádherný hotelík s dobrými službami, so spoločenskou miestnosťou, s reštauráciou, kaviarničkou, krásnou záhradou, detskými preliezkami...
- Privítame každého, kto miluje prírodu a chce vypadnúť z mesta. Pre nás je radosť, keď nás ľudia nájdu a trošku sa „vyvenčia“ z civilizácie. To bola podstata. Postaviť hotelík v predmestí tak, aby si ľudia mohli oddýchnuť, keď vyjdú z mesta. Na srdci mi ležia príjemné pocity našich hostí. Mesto Brezno ako člen spoločnosti Fantázia je nám nápomocné. Jeho pozemky, na ktorých sa nachádzala stará škola, by ležali ladom. Možno by sa stará škola zrútila. My sme ju prestavali a teraz má hotelík úžitok aj pre mesto, pre jeho imidž.

Ako sa vám darí úspešne riadiť naraz všetky prevádzky - penzión Fantázia v Michalovej, eurosalaš Brest v Michalovej a hotel Rohozná v Brezne?
- Dosiahnuť som to mohla len tímovou prácou. Moji spolupracovníci sú fantastický tím ľudí, ktorí do svojej práce dávajú nielen zručnosť, ale aj srdce, dušu. Najväčšou odmenou je spokojnosť zákazníkov, lebo nepracujem len ja, ale tím ľudí, ktorí sú takí fantastickí, že to ocenenie za čin roka v cestovnom ruchu patrí aj im, nielen mne. Keď človek robí sám, nedokáže nič. Veľa dokáže, keď robí v kolektíve, keď komunikuje a snaží sa nájsť spoločnú cestu.

Ste spokojná s tým, čo ste dosiahli, alebo máte ešte ďalšie plány?
- Áno, mám plány. Mám veľa plánov. Ale nechcela by som ich zakríknuť.

(ng)


 

V stredu 4. júna slávnostne otvorili vynovené priestory Klubu dôchodcov na Rázusovej ulici v Brezne, ktorý si v tomto roku pripomína tridsiate výročie založenia. Náklady na rekonštrukciu predstavovali asi 2,2 milióna korún. Primátor Brezna súčasným, ale aj budúcim seniorom zaželal, aby sa im v zrekonštruovanom klube páčilo.

Foto: Štefan Vozár

 


   

V stredu 4. júna primátor mesta vyhlásil mimoriadnu situáciu. Prednosta obvodného úradu zvolal krízový štáb a evakuačnú komisiu Obvodného úradu v Brezne, aby riešili evakuáciu zbierkových predmetov Horehronského múzea. Krízovú situáciu spôsobila veterná smršť, ktorá poškodila strechu múzea a do budovy začalo zatekať. Neľakajte sa, išlo len o cvičenie s názvom Evakuácia zbierkových predmetov z Horehronského múzea po vzniku mimoriadnej udalosti. Na akcii sa podieľal odbor civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Brezne v spolupráci so Vzdelávacím technickým ústavom KM a CO v Slovenskej Ľupči, Banskobystrickým samosprávnym krajom, Horehronským múzeom a zložkami Integrovaného záchranného systému.

Foto: Štefan Vozár


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT