10. JUN  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  

 

Členovia Senior-Mostára sa v sobotu 31. mája zúčastnili na 6. ročníkuSlovenského festivalu seniorských folklórnych súborov s názvom Kým tancuješ žiješ, kým žiješ tancuj v obci Krivosúd - Bodovka pri Trenčíne. Dvoma tancami a speváckymi číslami sa prezentovali v záverečnom festivalovom galaprograme.

(si)


Sme nablízku

Nikdy nie je neskoro

   „Na to som už príliš stará!“ - veta, ktorú počujeme v rôznych situáciách od žien rôzneho veku. Určite aj od mužov, ale keďže som našla iba príklady žien, zužujem to dnes na ženy. Chcem uviesť príklady žien vyššieho veku, ktoré na uvedenú vetu ani nepomysleli.
   Pani Mária prekročila sedemdesiatku plná optimizmu a chuti do života. Ale k tomu, aby zvládla niečo, čo je samozrejmé pre malé deti, potrebovala niečo viac ako duševnú mladosť. Sedela vo vírivke na plavárni a pozorovala deti, ktoré „vypadávali“ z toboganu priamo oproti nej. Rozšantené, veselé. Nič to s ňou nerobilo, kým sa v ústí objavovali detské hlávky. Keď však mokrá jazda zlákala starších, zbystrila pozornosť. „Poď aj ty!“ Odmietla. Pohodlie vírivky však už nevnímala - pozerala na priateľov, ktorí sa vynárali spoza zákruty šmýkačky a v jej vnútri prebiehal boj. Obavy z neznámeho a túžba skúsiť to. Samozrejme to skúsila. Strach sa stratil skôr, ako sa dostala do polovice jazdy. Zažila detskú radosť a vôbec jej neprekážalo, že si zamočila pri dopade účes.
   Pani Elena fajčila celý život. Nepoznala som ju inak, ako s cigaretou v ruke. Nikdy sa ani nepokúsila s fajčením prestať. Prišli roky a začali sa ohlasovať zdravotné problémy. Samozrejme nielen tie z fajčenia. Ju však vyľakali práve tie. Nechcela ešte zomrieť, hoci už jej torta so sedemdesiatimi sviečkami bola dávno zabudnutá. Prestala z večera do rána. Nechala si nie jednu poslednú krabičku, ale celý balík cigariet – čo ak... Žiadne „čo ak“ sa nekonalo. Tak, ako v jeden večer zahasila poslednú cigaretu a ráno odolala zapáliť si prvú, odhodlanie pretrvalo. „Viete, ani som sama neverila, že to takto zvládnem.“ Má už vyše osemdesiat a pre mňa je najstarším človekom, ktorý dokázal prestať so svojou závislosťou.
   Pani Marta už osemdesiatku prekročila, keď sa rozhodla zoznámiť sa s počítačom. „Viete, chcela by som to skúsiť, ale neviem, čo mi na to povie dcéra.“ Mala obavy, že ju vysmeje. Nevysmiala, naopak – potešila sa, že jej mama má záujem o niečo nové. Písať na písacom stroji vedela, mala skúsenosti aj s elektrickým, ale počítač mal okrem klávesnice aj myš. Skrotiť myšku nebolo jednoduché, behala si, kade chcela, ale pani Marta sa nenechala odradiť. Možno si bude so svojou nevestou v Čechách miesto telefonovania písať e-maily.

M
gr. Marcela Škultétyová,
psychologička
 


Malý „bankový“ poradca

Bežný účet: ak chcete v banke platiť čo najmenej. Len málokto dnes nemá v banke založený aspoň jeden účet. Výplata, platby za byt, poistky, to všetko sa dá vybaviť cez účet. Banky na tieto účely ponúkajú na výber dve možnosti: bežný účet alebo tzv. balík. Rozhodnúť sa, ktorý je práve pre vás lepší, nie je ľahké. Dnes vám teda poradíme, komu sa oplatí mať bežný účet.

              Komu sa oplatí bežný účet

   Bežný účet musí byť za málo peňazí - v tom je jeho výhoda v porovnaní s balíkom. Klasický bežný účet sa oplatí napr. všetkým, ktorí robia cez účet len minimum pohybov. Typický príklad: na účet príde výplata a človek si ju celú vyberie cez bankomat a platí všetky šeky na pošte. Tento prístup postačuje napr. dôchodcom, ale pre pracujúcich ľudí je to len núdzové riešenie. Akonáhle chce človek cez účet platiť za byt či telefón, klasický bežný účet sa mu neoplatí, lebo za každú operáciu platí poplatok.
  
Alternatívou je hľadanie účtu, ktorý poskytuje za podobne nízky poplatok aj aktívne operácie, ako je možnosť platiť faktúry či účty a možnosť platiť kartou v obchode. Niektoré banky umožňujú dosiahnuť nízky poplatok, ak je človek dostatočne aktívny a splní podmienky, iné majú v nízkom poplatku zahrnuté rôzne operácie cez internet bez obmedzení a podmienok. Takýto účet je potom vhodnou alternatívou aj pre aktívnych užívateľov.

                 Kedy sa oplatí bežný účet?

    - ak ste zvyknutí na hotovosť v peňaženke a účet potrebujete len na prijatie výplaty a nič iné,
   - ak vôbec nemáte platobnú kartu alebo ju nepotrebujete,
   - ak všetky účty a faktúry platíte na pošte.

         V čom sú výhody alternatívneho účtu za nízky poplatok?

   - za rovnaký poplatok môžete účet aktívne používať na platenie účtov či faktúr,
   - tiež môžete platiť kartou v obchode bez poplatku,
   -zbavíte sa rizikových tisícok v peňaženke, ktoré vám niekto môže ľahko ukradnúť.

                  V čom sú nevýhody bežného účtu?

   - v poplatku nie sú žiadne operácie: za všetky pohyby na účte, výbery a platby platíte poplatok,
   - ak chcete úver, banka výpis z bežného účtu neberie ako relevantný, keďže na ňom zvyčajne chýbajú vaše výdavky.

      V čom sú nevýhody alternatívneho účtu za nízky poplatok?

   - v niektorých bankách musíte splniť podmienky, aby ste nízky poplatok dostali,
   - používať účet treba cez internet alebo telefón, nie v pobočke, kde sú vyššie poplatky.

                   Ako si vyberať účet

   Ak si potrpíte na nosenie celej výplaty v hotovosti v peňaženke a účty platíte na pošte, vyberte si bežný účet s najnižšou cenou. Ak by ste chceli cez účet platiť účty a faktúry a ušetriť tak čas, ale doteraz ste sa báli veľkých poplatkov, hľadajte v bankách účty, ktoré majú mesačne nižší poplatok ako štyridsať korún a v ňom čo najviac operácií, ako sú prevody cez internet, platby kartou v obchodoch, výbery z bankomatov a trvalé príkazy či inkasá. Dôležité je vedieť, koľko stojí platobná karta: bežná cena je dvesto korún ročne, ale niektoré banky majú kartu v poplatku za účet. Vtedy máte možnosť platiť nielen cez internet, ale aj kartou v obchodoch a nemusíte so sebou nosiť hotovosť. To je významná výhoda, ktorá získa na dôležitosti prechodom na euro, keď budeme mať v peňaženke oveľa viac mincí, ako doteraz.

(pk)

 

 

Súťaž o knihy

Majster šarkanov a Paracelsus

   Autor románu Majster šarkanov Khaled Hosseini sa narodil v Kábule (1965) v rodine diplomata. Po dramatických udalostiach, ktoré sa odohrali v Afganistane v roku 1980, Hosseiniho rodina požiadala o politický azyl v Spojených štátoch a usadila sa v San Jose. Hosseini vyštudoval medicínu na kalifornskej univerzite v San Diegu, v súčasnosti žije a pracuje ako internista v severnej Kalifornii. Jeho naozajstnou láskou však bolo a je písanie. Ako humanista vo svojom bestselleri presadzuje Dostojevského myšlienku, že všetko trápenie sveta nie je hodné jedinej slzičky dieťaťa. „Tým, kým som dnes, som sa stal v zime roku 1975. Bolo to veľmi dávno a to, čo sa vraví o minulosti, nie je pravda. Naučil som sa, ako ju pochovať. No minulosť sa aj tak prederie na povrch. Jedného dňa vlani v lete mi zavolal môj priateľ Rahim Chán z Pakistanu. Požiadal ma, aby som ho prišiel navštíviť. Rozmýšľal som o tom, čo povedal krátko predtým, ako zavesil. Došlo mi to až neskôr. Jestvuje spôsob, ako sa stať zasa dobrým... Spomenul som si, ako som žil, kým neprišla zima 1975. Urobila zo mňa to, čím som dnes.“
   Hlavný hrdina príbehu Majster šarkanov Amir žije v exile, tisíce kilometrov vzdialenom od rodného Afganistanu. Vo svojom rozprávaní spomína na Hasana, sluhu a verného priateľa, s ktorým ho spájalo tajomné puto. Hoci boli vychovávaní v jednom dome, delila ich neprekonateľná spoločenská priepasť vtedajšieho Kábulu. Amir bol chlapec z bohatej rodiny, Hasan patril k nenávidenej hazarskej menšine. Ich nezvyčajne silný vzťah sa naruší po tom, čo Amir po vyhraných pretekoch šarkanov zbabelo zradí Hasana. Vstup sovietskych vojsk na územie Afganistanu, ale i vzájomné bratovražedné boje prinútia Amirovu rodinu emigrovať do Kalifornie a Amirovi sa na čas podarí uniknúť výčitkám svedomia. V Amerike sa po ťažkých začiatkoch napokon presadí ako úspešný spisovateľ, ale minulosť ho stále prenasleduje. V jeho vlasti však ešte stále žije človek, ktorý pozná spôsob, ako sa zase stať dobrým...
   Román Majster šarkanov bol úspešne sfilmovaný a v apríli tohto roku uvedený aj v našich kinách. Jeden z vás môže túto knihu vyhrať a zároveň s ňou aj knihu Život a doba Paracelsa od Franziskusa Kerssenbrocka, ktorej nadtitul znie: Pravým základom lieku je láska. Paracelsus, ako je známe, je priekopníkom farmaceutickej chémie a praotcom homeopatie. Ale tiež humanista, mystik, alchymista, teoretik aj praktik, revolucionár v jednej osobe. Jeho život je opradený tajomstvom, ktoré do dnešných čias podnecuje našu fantáziu a predstavivosť.

   Do žrebovania o knihy Majster šarkanov a Život a doba Paracelsa vás zaradíme, ak najneskôr do 19. júna do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a odpoveďou na otázku (nezabudnite na telefónne číslo). Meno výhercu, ktorému venujeme obidve knihy, uverejníme 24. júna.

(ag)

   Strýko súrodencov Jareda, Simona a Mallory sa volá Arthur Spiderwick. Ak ste napísali túto odpoveď, zaradili sme vás do žrebovania o tri knihy pre deti. Šťastena priala A. Tokárovi z Polomky (vyhráva knihu Valentínska princezná), M. Papajovej z Osrblia (Pán Tragáčik) a K. Kysuckej z Brezna (Praktický sprievodca). Všetkým trom blahoželáme.

   Otázka: Ako sa volá hlavný hrdina románu Majster šarkanov?  


P s y ch o v i n y

Teplo domova bude čoraz drahšie.

...

- Marka, bola si už na Labuťom jazere?
- Bola.
- A?
- No bola, ale Šírava je Šírava.

...

Cenová hladina nestúpa kvôli topeniu sa ľadovcov.

...

Manžel príde domov z pracovnej cesty, ľahne si do postele k manželke a počíta nohy trčiace spod periny:
- 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Nejako mu to nesedí, a tak vstane z postele a počíta ešte raz:
- 1, 2, 3, 4. No veď preto, - povie si.

...

V psychiatrickej liečebni sa lekár pokúša zistiť, nakoľko je vyliečený jeho pacient, a tak sa ho pýta:
- Je to drevené, má to štyri nohy, operadlo a dá sa na tom sedieť, čo je to?
- Neviem, - zdvihne plecia pacient.

- Stolička. Počúvajte teraz pozorne, je to drevené, má to osem nôh a dve operadlá, čo je to?
 Neviem, - opäť priznáva pacient.
- To sú dve stoličky, - povzdychne si lekár.
- Tak a teraz sa dobre sústreďte! Lieta to a sadá si z kvetu na kvet, čo je to?
- Tri stoličky.

...

- Človeče, kto ti urobil ten hrozný monokel pod okom?
- Ale, pobil som sa o frajerku.
- Teda, a s kým?
- S mojou manželkou!

 

Každé čerstvo uvoľnené miesto je spočiatku teplé.

...

Ľudstvo odjakživa zaujímali dve otázky:
- Po prvé: Kto vymyslel robotu.
- Po druhé: A prečo ho ostatní nezabili.

...

Vydarený daňový únik treba ukončiť efektným blafákom.

...

Žena sa pýta muža:
- Drahý, aké ženy sa ti viac páčia, pekné alebo múdre?
- Ani jedny, ani druhé. Vieš, že ľúbim teba.

...

Zlato sa rozpúšťa v lúčavke kráľovskej, ružové okuliare v realite.

...

- Čo je to svadobná noc?
- Prechod medzi môcť a musieť.

...

Odkedy chodím s bubnom na zajace, odmietli mi vydať zbrojné povolenie.

...

V knižnici:

- Prosím vás, kde máte nejaké knihy o samovražedných technikách?
- Tamto v regáli.
- A prečo je ten regál prázdny?
- To viete, akí sú ľudia, požičajú si a nevrátia.

...

Všimol som si, že klamstvo potrebuje dobrú výrečnosť.

...

Mať vlasy zamorené všami nie je najlepšia cesta, ako sa stať členom spolku chovateľov.

 

J. Pupiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT