Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

02

11. JANUAR  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Predstavitelia ZMOS u prezidenta

h0002a.jpg (18676 bytes)

Vyzva na narodne zmierenie zaznela z ust prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera aj na novorocnom stretnuti s predstavitelmi samosprav v stredu 5. januara. Na tomto stretnuti, ktore mozno hodnotit ako spolocenske ocenenie samosprav, sa zucastnilo stodvadsatjeden starostov a primatorov, clenov Rady ZMOS. Nase regionalne zdruzenie reprezentovali starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko.

Prezident vo svojom prihovore ocenil cinnost ZMOS, ktora za desatrocie posobenia potvrdila opodstatnenost svojej existenie. Vyzdvihol pracu samospravnych organov, upozornil na pripravovanu reformu verejnej spravy. Konstatoval, ze mnohe pripomienky predstavitelov ZMOS voci legislative a ustave su opravnene. Zdoraznil, ze sa citi ako jeden zh0002b.jpg (7235 bytes) primatorov, nezabudol, odkial prisiel a bude reforme pomahat. Neobisiel ani predvianocne stretnutie s novinarmi, podotkol potrebu pravdiveho informovania bez politickeho podtextu.

Po oficialnom podakovani R. Schusterovi za zorganizovanie stretnutia, ktore by sa mohlo stat tradiciou, predseda ZMOS Michal Sykora poprial prezidentovi a jeho najblizsim spolupracovnikom pevne zdravie a vela sil do prace.

 

Na pomoc zeleznicke

Seriou troch beneficnych koncertov (3. decembra v Podbrezovej, 10. decembra v Brezne a 5. januara v Ciernom Balogu) sa organizatori i ucinujuci pokusili zmiernit zlu financnu situaciu Ciernohronskej zeleznice. O tom, ako sa im to podarilo, hovori riaditel tejto kulturno-historickej pamiatky a turistickej atrakcie nasho regionu Ing. Ales Bilek:

- Hlavnym organizatorom tychto koncertov bol detsky folklorny subor Klasok z Podbrezovej v spolupraci s tamojsim obecnym uradom, obcami Mikroregionu Cierny Hron, Vidieckou rozvojovou aktivitou Vydra a s Mestskym kulturnym strediskom v Brezne. Obce i mesto nam bezplatne poskytli kulturne saly a pomohli aj sponzori Sajgaloil, Horehronske spotrebne druzstvo ZP Sport, a. s., Podbrezova, HLP grafik, ART - atelier reklamy a tlace a SAD Brezno. Najuspesnejsi bol posledny ciernobalocky koncert, kde okrem ucinkujucich z dvoch predchadzajucich (folklorny subor Mostar, detsky folklorny subor Klasok, folklorny subor Bukovina, folklorna skupina Kycera, solisti Martin Tesak z Pohronskej Polhory, Kristinka a Kristian Kovacikovci z Podbrezovej, Marek a Slavomir Pobisovci z Bravacova, Jozef Dolinsky z Bravacova, Jan Weiss z Brezna) sa predstavil aj romsky subor Upre Roma z Cierneho Balogu. Vyzbierali sme tu 6775 korun, velmi uspesny bol aj brezniansky koncert s 6052 korunami a samozrejme aj ten prvy v Podbrezovej, aj ked sme iba zacinali, a priniesol 3700 korun.

Dakujeme vsetkym, ktori sa prisli pozriet na program a podporili nas aj touto formou. Vyzbierane korunky pouzijeme na prioritne dlzoby zeleznicky, to znamena na uhrady elektrickej energie, vodne, stocne, cize na naliehave veci, ktore musime zabezpecit teraz v zime, aby nevznikli skody. Samozrejme, snazime sa zabezpecovat solidny prijem od sponzorov alebo od statnych fondov, aby sme prveho maja mohli, tak ako sme slubili na beneficnych koncertoch, zeleznicku spustit.

S Lenkou Spiriakovou zo suboru Klasok, ktora je autorkou myslienky beneficnych koncertov, uvazujeme o tom, ze s programom, ktory sa divakom velmi pacil, vyrazime do vacsich miest, kde by bol prinos urcite lepsi. Niekedy v aprili planujeme koncert v Banskej Bystrici, co uz zabezpecujeme sponzorsky a organizacne. Ak bude uspesny, radi by sme pokracovali aj do vacsich miest, do Nitry, Popradu, Ziliny a mozno aj do Bratislavy. Verime, ze program, ktory sa pacil divakom aj ucinkujucim, ma dobru dusu a myslienka pomoci zeleznicke prilaka aj dalsich.

 

h0002c.jpg (22441 bytes) Siesteho januara si krestania pripomenuli sviatok Epifaneia, co je grecky nazov oznacujuci Zjavenie Pana. Tento cirkevny sviatok sa slavi na pocest biblickych mudrcov z Vychodu, ktori sa do Betlehemu prisli poklonit novonarodenemu Jezisovi, novemu zidovskemu kralovi. Mudrci, ktorym cestu ukazovala hviezda, Jezisovi obetovali dary - zlato, kadidlo a myrhu. Traja krali, Gaspar odety v bielom, Melicher v cervenom a Baltazar v ciernom ruchu, s mecmi rovnako sfarbenymi zavitali aj do niektorych domov v Breznianskom okrese. Sviatok Troch kralov je spojeny aj so svatenim trojkralovej vody, co zachytava snimka Frantiska Heretu v polomcianskom rimskokatolickom kostole.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT