11. JANUAR 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Medzinarodny den bez fajcenia

Vlanajsi 18. november - Medzinarodny den bez fajcenia - s odstupom casu hodnoti RNDr. Vladimir Plavecky, koordinator primarnej prevencie zo Zakladnej skoly v Pohronskej Polhore:

Ulohou tohto dna bolo pripomenut ziakom skodlive ucinky fajcenia na ludsky organizmus, ale hlavne poukazat na rozne moznosti vyuzitia volneho casu bez cigariet, alkoholu a ostatnych negativnych zavislosti. Pretoze cim viac je clovek zatazeny pracou a konickami, tym vacsia je sanca odolat roznym nastraham zivota.

Den zacal prednaskou MUDr. Martina Tesaka, ktory velmi putavou a zaujimavou formou predostrel svoj postoj k fajceniu a fajciarom, ale zaroven tiez z pohladu lekara vysvetlil posobenie cigariet na ludsky organizmus. Na zaver odpovedal na rozne zvedave otazky ziakov. V dalsej casti sa potom jednotlive triedy cyklicky striedali v dvadsatpatminutovych intervaloch na deviatich stanovistiach, kde vyvijali rozne aktivity, ci uz priamo alebo nepriamo suvisiace s fajcenim. Prvym stanovistom bola vlastna literarna tvorba, kde mali ziaci za ulohu vytvorit basnicky vyjadrujuce skodlivost fajcenia. Ako najkrajsie boli vyhodnotene basnicky ziakov 8.B, 5.A, 9.A a 7.A triedy.

Druhym stanovistom bolo pecenie kolacikov. Ziaci na tomto stanovisti zhotovovali sladke kokosove tycinky tvaru a farby cigarety. Svoje vytvory potom samozrejme mohli skonzumovat. Ziakov tato aktivita velmi bavila, aj ked vznikol pri nej velky neporiadok a museli potom vsetko vyriadit. Pocas tejto dvadsatpatminutovky bolo zdoraznene, ze cigareta, ktoru si zhotovili, je jedina, ktoru im nikto nezakaze a bude im ju tolerovat v kazdom veku. Tretim stanovistom bola anketa ucitelov, kde ziaci putavou formou, ci uz cez vyroky, kvetiny alebo cinnosti charakterizovali svojich vyucujucich. Stvrtym stanovistom boli telesne aktivity v telocvicni. Vacsinou sa triedy po vzajomnej dohode rozhodli pre vybijanu, volejbal, basketbal, ale aj rozne sutazne hry, ktore pripravili vyucujuci. Piatym stanovistom bola prestavka, kedy sa ziaci mali obcerstvit, nadesiatovat, ale aj nacerpat nove sily a energiu pre dalsie aktivity. Siestym stanovistom boli prace na uprave arealu skoly. Kedze v predchadzajuce dni vydatne snezilo, ziaci na tomto stanovisti odpratavali sneh a cistili vsetky chodniky v areali skoly. Tato aktivita ich velmi nebavila, ale kedze trvala len dvadsatpat minut, dalo sa to vydrzat. Siedmym stanovistom bolo spievanie, kde kazda trieda pod heslom "Kazdy radsej spieva ako pofajcieva" vyuzila cas na pozdvihnutie nalady. Zaspievali si rozne ludove a umele piesne podla vlastneho vyberu. Spev bol striedany s pocuvanim popolarnych piesni. Spevacky vykon jednotlivych tried bol hodnoteny vyucujucou a ako najlepsie triedy boli vyhodnotene 6.A, 8.B, 7.B. Osmym stanovistom bolo kreslenie, pri ktorom kazda trieda preukazovala svoje schopnosti z vytvarneho umenia. Vysledkom tejto aktivity boli plagaty s protifajciarskou tematikou, z ktorych sme potom pripravili vystavku. Najkrajsie prace vyhotovili ziaci 9.A, 8. B a 6.A. Deviatym stanovistom bolo zbieranie podpisov. Pri tejto aktivite vysla kazda trieda do ulic obce a zbierala podpisy od okoloiducich. Na jedno tlacivo sa podpisovali fajciari, na druhe nefajciari. Ulohou kazdej triedy bolo oslovit co najviac ludi a nazbierat co najviac podpisov. Najlepsie sa tejto ulohy zhostili ziaci 9.A a 6.B triedy. Pre nas je zaujimave tiez zistenie, ze v obci je nepomerne viac fajciarov ako nefajciarov.

Cela akcia Medzinarodneho dna bez fajcenia bola hodnotena pozitivne, a to ci uz zo strany vyucujucich alebo zo strany samotnych ziakov, o ktorych pocas tohto dna hlavne islo. Aktivity splnili svoj ucel, a aj ked sa zrejme neznizi pocet fajciarov na zaklade jedneho takehoto dna, urcite to malo svoj vyznam a ukazali sme ziakom cestu, ktorou mozu ist. Myslim si, ze nic nebrani tomu, aby sa podobne akcie organizovali kazdorocne, a to nielen v nasej skole.

Vodarenska nadrz Hroncek

Zamer postavit vodnu nadrz na pitnu vodu v Kamenistej doline vo Veporskych vrchoch pochadza este z obdobia socialistickeho planovania. Znovu opraseny bol za vlady Vladimira Meciara v suvislosti s projektom vystavby sumestia Zvolen - Banska Bystrica. V roku 1997 bol na navrh statneho podniku Vodohospodarska vystavba Bratislava spracovany Zamer vodarenska nadrz Hroncek banskobystrickou firmou Ekospol. Tento tzv. zamer bol a je verejnym dokumentom pristupnym k nahliadnutiu verejnosti napr. v Obecnom urade v Hronci. K zameru sa vyjadrilo mnozstvo organov a organizacii a na zaklade ich pripomienok stanovilo ministerstvo zivotneho prostredia rozsah hodnotiacej spravy, ktoru v tychto chvilach dokoncieva takisto firma Ekospol. Tato sprava bude verejne prerokovana v obciach dotknutych vplyvmi vystavby a prevadzkovanie vodarenskej nadrze.

Obcianske zdruzenie Vydra z Cierneho Balogu ma vo svojom poslani zakotvenu snahu o trvalo udrzatelny rozvoj Mikroregionu Cierny Hron. Aj z tohto dovodu sa snazime podat obcanom tohto mikroregionu co najviac informacii o aktivitach, ktore by mohli ovplyvnit kvalitu ich zivota. Jednou z takychto nasich cinnosti je aj organizovanie verejnych diskusii o pripravovanej vodarenskej nadrzi Hroncek. V roku 1999 sa konali dve, obidve v Hronci, ta posledna 13. decembra. Zucastnili sa na nej zastupcovia ministerstva zivotneho prostredia, ministerstva podohospodarstva, Vodohospodarskej vystavby s.p. a inych obci dotknutych vystavbou vodarenskych nadrzi - Dubakovo, Ipel a Slatinka. Obcania Hronca mali moznost sa opytat kohokolvek na cokolvek, co sa tyka pripravovaneho zameru vystavby vodarenskej nadrzi Hroncek. Diskusia bola miestami ostrejsia, ale vdaka profesionalnemu a korektnemu moderovaniu a vopred jasne pripravenym pravidlam diskusie, sa myslim podarilo splnit poslanie tejto akcie - a to dat obcanom Hronca moznost ziskat co najviac informacii o vodarenskej nadrzi Hroncek priamo od tych najkompetentnejsich.

Ak sa pytate na zmysel takychto aktivit a preco to robime, tak moja odpoved znie: Pretoze nechceme, aby boli obcania vynechani z rozhodovania o dolezitych veciach, ktore sa vyznamne dotknu ich zivota, aby sa nerozhodovalo o nich bez nich, aby mali dostatok informacii a mohli sa k nim vyjadrit. Aby sme sa od "socialistickeho planovania" velkych stavieb, kedy sa obcana nikto na jeho nazor nepytal, konecne dostali k naplneniu slov "demokraticka spolocnost", kde ma nazor obcana svoju vahu.

Mgr. Michaela Galvankova, konatelka obcianskeho zdruzenia Vydra

h0002e.jpg (25957 bytes)

Popoludni na Troch kralov v rimskokatolickom kostole v Dobroci na beneficnom vianocnom koncerte privitali chramovy zbor z Kremnice. Clenovia tohto zboru vystupili priamo pred betlehemskou mastalou vo svatyni kostola. Autorom myslienky tohto originalneho betlehemu je duchovny spravca farnosti vdp. Artur Ciepielski.

 

Snimka: Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT