11. JANUAR 2000 Strana 11

STRANA:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Z vyrocnej clenskej schodze breznianskych turisov

"Oslovili sme ludi"

"Mnohi nasi neprajnici, a nie je ich malo, hovoria, ze nie sme v pravom slova zmysle sportom. Aj napriek tymto tvrdeniam sme vsak spolocensky lukrativnou telovychovnou zlozkou nielen MSK, ale celeho Brezna. Myslim si, ze sme oslovili ludi narocnostou, zdravou romantikou a ponukou sportoveho vyzitia pre kazdu vekovu kategoriu. Navyse, do spektra poznavania kras prirody pribudla aj ochrana prirody." Takto zacal hodnotenie celorocnej prace predseda odboru turistiky pri Klube slovenskych turistov Ing. Anton Jursa na vyrocnej clenskej schodzi v piatok 7. januara.

Vlani uskutocnili patdesiat akcii, na ktorych sa zucastnilo 1451 ucastnikov ( v tomto pocte nie su zahrnuti rodicia deti z Cesty rozpravkovym lesom). Znackari manzelia Skrovinovci sa starali a staraju o 50 kilometrov znackovanych turistickych chodnikov. Pri cisteni taborisk a pri ich uprave v intravilane mesta odpracovali vyse 160 hodin. V sucasnosti maju 60 clenov (29 zien, 25 muzov, 6 mladeznikov ( 4 chlapcov a 2 dievcata).

Z mnozstva akcii spomenieme aspon niektore: novorocna vychadzka krasnou zasnezenou prirodou Slovenskeho rudohoria s posedenim pri vatre a pecenej slaninke na Kratkom, tradicny zimny prechod Brezno - Bystrianska jaskyna a roklinami Slovenskeho raja, 100 jarnych kilometrov zacali oslavou MDZ pod Skalkou a skoncili akciou Bukovinka, na pocest vitania prveho slovenskeho kozmonauta piekli spekacky a slaninku pod Zbojnickym dubom, okrem toho absolvovali vystup na Dumbier, na Hradovu v Tisovci, Cestu rozpravkovym lesom, vystup na Liptovsky hrad spojeny s kupanim v Besenovej, pramen Ipla, rokliny Slovenskeho raja, Kralova hola - Martaluzka, Velky bok, Rohace, Dobrocsky prales. Zaznamy o vsetkych podujatiach s velkym vytvarnym citenim robi kronikarka Eva Benackova.

V diskusii hovorili najma o turistickych i cykloturistickych trasach a zakotvili ich do programu na tento rok, ktory bude organizacne zabezpecovat vybor v zlozeni J. Skrovina, Ing. I. Babocky, Ing. P. Laubert, E. Medvedova na cele so staronovym predsedom Ing. A. Jursom.

Najlepsi bol Kliment

Ako kazdy rok, aj na sklonku roka 1999 bilancovali atleti AK Mostaren MSK Brezno uplynulu sezonu. Klub zdruzuje 163 clenov v prevaznej miere v ziackych kategoriach. Patri medzi tie na Slovensku, ktore sa zameriavaju hlavne na vychovu mladych atletov pre vyssie utvary talentovanej mladeze. Dokazom toho je skutocnost, ze aj v roku 1999 pat najlepsich ziacok po skonceni 9. triedy zakladnej skoly nastupilo do OSG v Banskej Bystrici.

V sezone 1999, ako vyplynulo zo spravy prezidenta klubu Ing. Gigaca, startovalo v pravidelnych sutaziach desat druzstiev. Muzi na majstrovstvach Slovenska obsadili 9. miesto. Dorastenky v ramci majstrovstiev Stredoslovenskeho atletickeho zvazu skoncili na 4. mieste, starsie ziacky obsadili 5. miesto, starsi ziaci 8. miesto, chlapci aj dievcata v kategorii mladsieho ziactva zhodne 3. miesto a najmladsi adepti atletiky pripravka chlapci aj dievcata s prevahou zvitazili. Vysoko bolo zhodnotene aj 2. miesto druzstva ziacok, ktore na kalokagatii naslo premozitela len v druzstve Opavy z Ceskej republiky.

V majstrovskych sutaziach jednotlivcov ziskali pretekari klubu spolu 51 medaili. Z majstrovstiev SR striebornu medailu v kategorii dospelych priniesol Martin Kliment v hode kladivom a v tej istej discipline patri bronz Miroslavovi Vricanovi.

Klub v uplynulej sezone usporiadal, resp. bol spoluusporiadatelom 23 akcii, kde najvyznamnejsimi boli majstrovstva SR v polmaratone. Trenerska rada klubu pravidelne vyhlasuje desiatku najuspesnejsich pretekarov. V roku 1999 v nej zvitazil Martin Kliment. Na dalsich miestach bez urcenia poradia sa umiestnili: Julia Halkova, Alena Karsayova, Anna Kohutova, Julia Kuthova, Veronika Lickova, Martin Murko, Michal Stulajter, Eva Vengerova a Miroslav Vrican. Ako najlepsi veterani boli oceneni Viera Zelencikova a Julius Rosko.

Vykonny vybor klubu prijal opatrenia, aby atletika v Brezne aj v blizkej buducnosti zostala na vyslni. Samozrejme, ze bez zanietenych dobrovolnych ci profesionalnych funkcionarov by to bola tazko splnitelna uloha. Verime vsak, ze v spolocnej spolupraci s organmi statnej spravy, samospravy, sponzormi a prispievatelmi sa tato uloha podari splnit.

M. Cernak

Cyklisticky klub ZP Sport, a.s., Podbrezova informuje

Cyklisticky klub ZP Sport, a.s., Podbrezova sa v sobotu 8. januara zucastnil na 15. kole Slovenskeho pohara Zeleziarni Podbrezova a zaroven na Majstrovstvach Slovenska v cyklokrose na rok 2000 v kategorii muzov.

Uspesny vstup mladych biatlonistov do noveho milenia

V sobotu 8. januara sa clenovia SSSM-MSK Brezno zucastnili na Majstrovstvach Presovskeho a Kosickeho kraja v biatlone, ktore sa uskutocnili v peknom prostredi Slovenskeho raja.

Vysledky: kategoria 14 - 15-rocni ziaci: 1. Tomas Sanitra, kategoria 14 - 15-rocne ziacky: 1. Dagmar Mondlova, 2. Ivana Sulejova, 3. Katarina Kamenska, 5. Petra Kvietkova, kategoria 12 - 13-rocne ziacky: 1. Lenka Kolesarova, 3. Eliska Svikruhova.

Za podporu pri priprave mladych sportovcov v roku 1999 a za dalsiu spolupracu v novom roku patri podakovanie MSK Brezno, firmam Gruntstav a Ostpol.

Novorocny turnaj Prievidza Cup 2000

V sobotu 8. januara sa uskutocnil v Prievidzi Novorocny turnaj v malom futbale, na ktorom sa zucastnilo druzstvo MUMF, Sens Brezno. Na kvalitne obsadenom turnaji podali vsetci hraci vyborne vykony a druzstvo obsadilo celkovo 3. miesto. Prve miesto v streleckej tabulke patri Stanislavovi Vaisovi, ktory ho ziskal zrebom v suboji s Danielom Kleskenom, ked obaja nastrielali zhodne po sest golov. Vyborne zachytali aj brankari a hlavne v prvom zapase sa pricinili o cennu remizu, ktora sa neskor ukazala ako zaklad tohto uspechu. Jedina prehra s obhajcom prvenstva a celkovym vitazom turnaja nemusi boliet, pretoze vitaz porazil v suboji na dialku jasneho favorita celeho zapasu Zilinu. Vyska prehry je dosledkom setrenia so silami v zavere turnaja a sustredenia sil na zapas o 3. miesto.

Zostava: brankari: Müller, Mesaros, hraci Figlus, Klesken, Kocur, Lehotsky, Medved, Vais, k vykonu pomohli Botos, Caban, Makusa, veduci druzstva Stanislav Kucerak. Turnaj vo faktoch: zucastnene druzstva podla umiestnenia v skupinach: skupina A: FC Polyservis Cechynce, VF Tech Prievidza, KMF Kvitak Novaky, B: AC Vieden, Galaxy Nacito Prievidza, KMF Atletico Levice, C: Ebra Prievidza, KSF VIX Zilina, DN Zbynov Rajecke Teplice, D: Sens Brezno, Sabrina Modelle Levice, Duha Novaky. Vysledky D-skupiny: Brezno - Levice 1:1 (0:0), Levice - Novaky 8:1 (3:1), Brezno - Novaky 9:1 (4:1), rozhodujuci deviaty gol dosiahlo Brezno dve sekundy pred koncom zapasu. Semifinale: FC Polyservis Cechynce - Ebra Prievidza 0:6 (0:3), AC Vieden - Sens Brezno 6:1 (1:1), o 3. miesto: FC Polyservis Cechynce - Sens Brezno 1:4 (1:2). Finale: Ebra Prievidza - AC Vieden 1:3 (1:1). Goly Brezna na turnaji: Vais 6, Klesken 6, Figlus 2, Lehotsky.

Hracom Sens Brezno srdecne gratulujeme a dakujeme za perfektnu reprezentaciu mesta a maleho futbalu v Brezne. Zaroven poprajme druzstvu Funny club Brezno, ktore sa zucastni 29. januara na dalsom turnaji znovu v Prievidzi, aby dosiahlo aspon taky uspech ako Sens.

Jozef Stefus

Sipkarska liga

Okrem sutazi juniorov, ktori zacali sipkarsky rok hned 2. januara, sa v minulom tyzdni odohrali sutaze v Dart clube znova na plne obratky. V novom roku sutaziaci upustili od Quatro ligy a zacali novu sutaz Split Score. V jej uvodnom kole sa najviac darilo Milanovi Majerovi, ktory si vo finale poradil s Martinom Skantarom a treti skoncil Igor Vajcik. V stredu sa uz tradicne hralo o zapas do Chorvatska. Vitazom sa stal Rasim Cupar, druhy bol Ivan Svantner a treti Zdeno Pampurik st. Vo stvrtok sa vo dvojiciach najviac darilo juniorom Martinovi Skantarovi - Milanovi Majerovi, druhi skoncili Palo Melicher - Ivan Tschampa a treti Peter Pocklan - Miro Mucha.

V piatok sa hrala liga muzov a zien. Medzi zenami sa najviac darilo Eve Sitarcikovej pred Miriam Fararikovou a Lenkou Pikulovou. Medzi muzmi si prve miesto vybojoval Dusan Rusnak, druhy bol Milan Majer a treti Peter Pocklan. V kategorii mladsich juniorov, ktori svoju sutaz hrali v nedelu, sa najviac darilo Jarkovi Pancikovi, ktory si vo finale poradil s Matusom Juhaniakom a treti bol Jakub Stugner. Medzi stasimi juniormi sa z vitazstva tesil Michal Sykora, na druhom mieste bol Miro Mucha a na tretom Marcel Dolinsky.

Tento tyzden sa hra podla harmonogramu. V utorok Split Score, v stredu liga druzstiev, vo stvrtok dvojice a v piatok sutaz muzov a zien. Od 14. do 16. januara prebieha v Sporte v Kosiciach Cyberdine Dart Cup, kde su vsetci zaujemcovia o sipkarsky sport srdecne vitani.


STRANA:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT