11. JANUAR 2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Silvestrovska tragedia na breznianskom namesti je varujucim mementom. O zivot tu prisiel tridsatosemrocny muz, ktoremu v rukach explodovala vybusnina. Odtrhlo mu ruky, poranilo hrudnik, brusnu dutinu a nakoniec tazkym zraneniam podlahol. Jeho osemnastrocny syn skoncil v nemocnici s poraneniami tvare a oci. Par dni po tejto tragickej nehode sme sa v uliciach Brezna pytali: Co si myslite o zabavnej pyrotechnike?

S anketovym mikrofonom


"Je to pre zabavu"

Jan Sarik, dochodca, Brezno:

- Ja osobne, ani moje deti to nepouzivame. Mam taky nazor, ze by sa to malo pouzivat v mensej miere, nie tak razantne. Stupnuje sa to z roka na rok. Teraz to bolo, dalo by sa povedat, priserne a ten smrtelny uraz sa vypomstil majitelovi, ktory si ten vyrobok vyrobil sam.

Lubomir Giertl, lesny robotnik, Cierny Balog:

- Nuz tak, v urcitych oblastiach a chvilach by sa to aj mohlo pouzivat, ale neprehanat to. Lenze ja schvalujem len kupene vyrobky, kde mate aj navod, aj ja ich pouzivam. Neschvalujem ich vyrobu doma.

Magda Filipiakova, invalidna dochodkyna, Brezno:

- Myslim si, ze dnes sa da kupit dost pyrotechniky v obchodoch. Neschvalujem samovyrobu a take podobne veci. Ked uz, tak si ich kupit.

Alena Zilinkova, inzinierka, Brezno:

- Myslim si, ze ovela bezpecnejsie je taketo vyrobky kupovat. Lenze ludia su neopatrni a potom sa stavaju urazy. Myslim si, ze to nie je na skodu, pokial s tym zaobchadzame, ako sa ma. Je to pre zabavu. Lenze je velmi smutne, ked sa stavaju urazy aj po opakovanom upozorneni.

Richard Smekal, student, Brezno:

- Ku kazdemu vyrobku je dodany letak s poucenim, ako sa pouziva. Takze je to bez problemov. Podomacky zhotovene vyrobky neschvalujem, na Silvestra sme mali odstrasujuci priklad.

Irena Markovicova, lekarka, Myjava:

- Myslim si, ze prave v Brezne to bolo velmi neprijemne, dozvedeli sme sa o tom na televiznej stanici Markiza. Osobne to nemam rada, ale moje dieta to zboznuje. Myslim si, ze ked sa dodrzia urcite pravidla, tak to neohrozuje. Ale domacky vyrobenu pyrotechniku silne odsudzujem.

Ludovit Vaculciak, dochodca, Brezno:

- Davno s tym uz mali prestat. K zivotu nepatria taketo veci. Hadzu to na auta, na balkony a starym ludom chorym na srdce to velmi skodi. Nesuhlasim s tym, mali by to zakazat, ako to bolo volakedy.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nezmohla som sa na slovo

Esteze mame vas, mila redakcia Horehronia. Ved clovek by ani nemal komu popisat svoje zazitky.
Velmi neprijemny zazitok som zazila vlani, v piatok 17. decembra v popoludnajsich hodinach. Potrebovala som sa dostat do Bujakova. Predsa to nie je problem, autobusove spoje jazdia. Nasla som si najvhodnejsi spoj, ktory odchadza o 15.40 hodine z namestia. Ked som nastupila do autobusu, bolo este asi sest miest na sedenie volnych a na nastup cakalo este osem cestujucich. Ako som si pytala listok do Bujakova, vodic autobusu sa postavil a zacal na mna robit taky krik, ze som sa nezmohla ani na slovo. Krical na cele hrdlo, ze predsa on nerobi spoj pre Bujakovo, ale len pre Zavadku. Krical a nadaval cosi o nepodarenych cestujucich a neviem co este. Po tej sprske neprijemnych slov som doslova vypadla z autobusu. Citila som sa strasne a nezmohla som sa ani na slovo. Verte mi, ani jeden zo sediacich cestujucich nepovedal ani slovo a ked som z von pozerala do autobusu, este sa zabavali na moj ucet, zrejme su zvyknuti na taketo konanie. Ked clovek cestuje smerom do Banskej Bystrice, nema absolutny problem, ze by ho bystricky autobus nezobral napr. do Valaskej. Preco je problem v opacnom smere? Alebo tu konci vsetka ludskost a slusne spravanie?

Ako som stala za autobusom, napadlo mi odpisat si cislo, je to BB 90-07 a v predu s tabulkou Zavadka. Prosim dotycneho pana vodica, aby si uvedomil, ze vozi ludi a ked mu vadi, ze vozi ludi, nech ide na salas. Tam moze kricat, kolko sa mu raci.

Anna Bardelcikova

...

Na staznost reaguje riaditel odstepneho zavoda SAD v Brezne Ing. Slavomir Kupcok:

Uvedeny spoj premava na linke 603 462 Podbrezova-Brezno-Telgart, kde su pouzivane autobusy Karosa C 734 s maximalnym poctom miest sedemdesiat a nasi vodici su usmernovani k tomu, ze v prvom rade maju vybavovat cestujucich na dlhsie vzdialenosti, pretoze je tato linka pravidelne pretazena. Subezne s touto linkou premava linka 603 446 Brezno - Benus, ktoru moze vyuzivat cestujuci po zastavku Bujakovo, Lepenkaren, napr. v ten den isiel spoj zo zastavky Brezno, namestie o 15.35 hodine.

Podla prehladu cestovnych listkov na spoji, ktorym chcela cestovat pani Bardelcikova, nastupili na zastavke Brezno, namestie medzi styridsiatimi deviatimi cestujucimi aj dvaja cestujuci na problematicky usek, a to Zadne Halny - pila a Bujakovo - Lepenkaren zrejme bez problemov (vidiet to

z prehladu cestovnych listkov, ktory mame spracovany).

Pri osobnom rozhovore s vodicom tohto uvedeneho spoja, arogantne spravanie ku stazovatelke uplne vylucil a ziada osobnu konfrontaciu s pani Bardelcikovou na SAD BBDS s. p. OZ Brezno. Kontaktne c. tel.: 6115676, 0903 801931.

Problem so smetmi

Byvam na Ulici MPCL 37 na Mazornikove. Zamestnanci Technickych sluzieb v Brezne 29. decembra vysypali kontajnery na smeti. Pred nasim panelakom ich nevysypali, pretoze vodic usudil, ze sa k nim nedostane. Tam, kde stal, bol naozaj len na milimetre od aut. Ale keby bol siel od hornej strany a nacuval, je to asi 20 metrov, bol by sa ku kontajnerom dostal. Sam som robil sofera, tak viem situaciu posudit. Starame sa o smetne kose, este nemuseli technicke sluzby pri nich zametat. Ked vidim, ze je okolo porozsypane, idem sam pozametat. Aj ked je jeden kontajner plny, tak pritiahnem iny, aby ludia mali kde davat smeti. Hned sme volali aj technickym sluzbam, ale povedali nam, ze smeti neodvezu, ze v piatok ich pridu pozametat. Zametat nemaju co, a keby aj mali, neviem, kde by to dali. Takyto je nas problem.

Ivan Trajtel

...

Vazeny pan Trajtel

Odvoz domoveho odpadu z Ulice MPCL c. 37 nebol v uvedeny den uskutocneny nie preto, ze tak usudil nas vodic, ale pre nedisciplinovanost obyvatelov, ktori branili zle zaparkovanymi osobnymi vozidlami pristupu ku kontajnerom. Tato situacia je, zial, velmi casta prave na Ulici 9. maja c. 36 - 51, ako aj na MPCL c. 36 - 53. Osobne vozidla nedisciplinovanych vodicov brania tak odvozu odpadu ako i zimnej udrzbe miestnych komunikacii. Tieto problemy sa kazdorocne opakuju napriek tomu, ze vzdy zaciatkom zimy sa pisomne obraciam so ziadostou o spolupracu na spravcu bytov Stavebneho bytoveho druzstva v Brezne. Pocas zimy 98/99 sme dokonca lepili oznamy priamo na vchodove dvere tych obytnych blokov, kde boli najcastejsie taketo problemy. Zial, ignorovanie nasej ziadosti zo strany niektorych obyvatelov nadalej pretrvava.

Aby kvoli takymto nedisciplinovanym vodicom sofer vozidla na odvoz odpadu obchadzal cele sidlisko, aby mohol "... nacuvat z hornej strany...", odporuje viacerym zasadam: 1) Preco by mali ostatni obyvatelia mesta hradit zvysene naklady na odvoz vasich kontajnerov z MPCL c. 37? 2) Ak by sa vsetci obyvatelia mesta domahali podobnych sluzieb, tak by sme museli poplatok za odvoz odpadu zvysit mnohonasobne. 3) Ked ste byvaly sofer, preco radite tomu nasmu soferovi, ze ma v jednosmerke cuvat? Keby to aj neodporovalo pravidlam cestnej premavky, co by nam povedal majitel osobneho vozidla, nespravne zaparkovaneho, ktore by mohlo byt poskodene pri cuvani vozidla na odvoz odpadu po ceste, ktoru nemozeme poriadne cistit, prave pre tieto nespravne zaparkovane vozidla?

Cistenie priestorov okolo kontajnerov na odpad zabezpecuju obyvatelia vsade po sidliskach v meste. Len na tych sidliskach, kde v ramci separovaneho zberu obyvatelia nespolupracuju s technickymi sluzbami a bol im z tohto dovodu upraveny poplatok za odvoz odpadu, cistime raz za stvrtrok my. Okrem toho robime docistovanie v celom meste prave v case Vianoc, kedy obyvatelia vo zvysenej miere nakupuju, coho dosledkom je aj zvysena tvorba odpadu. Z toho dovodu sme aj tieto Vianoce, aj na sidlisku Mazornikovo, aj nedaleko MPCL c. 37, umiestnili velkoobjemovy kontajner (okrem tradicnych, celorocnych kontajnerov). Ktovie preco bol tento kontajner 30. decembra zaplneny len na dvadsat percent, zato vsetky ostatne kontajnery, vzdialene len desat metrov, boli obsypane smetami?

Tvrdenie, ze niekto z technickych sluzieb povedal, ze smeti neodvezieme, je nepravdive. Najlepsim dokazom toho je skutocnost, ze v ramci vianocneho docistovania bol tento odpadu vyvezeny.

Este by som vas chcel, pan Trajtel, poziadat, aby ste nepretahovali kontajnery medzi blokmi. Pretoze ten kontajner, ktorym si vy pomozete, bude chybat susedovcom, ktori sa potom stazuju u nas. Som rad, ze ste sa s touto problematikou obratili na nas aj prostrednictvom Horehronia. Mozno je to posledna moznost, ako presvedcit niektorych obyvatelov, ze pokial budu branit nam vykonavat sluzby, postihne to predovsetkym obyvatelov. Akurat, ze uz nie len tych nedisciplinovanych.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel technickych sluzieb

Stromcek

Na zaciatku roka sme si zelali jeden druhemu len to dobre. No nestaci zostat len pri zelaniach. Ciny hovoria za nas. Kazdy tuzi po pohode v kruhu svojich blizkych pri stromceku, ktory si s tolkou laskou pripravil. Su ludia, ktori prezivaju radost nielen pri zdobeni vianocneho stromceka, ale i vtedy, ked sa mozu on starat a zdobi im okolie ich domova. Na skalenie tejto radosti stacilo par uderov sekery a stromcek je fuc. Ten stromcek, ktory tesil, a o ktory sa starali osem rokov dochodcovia v Domove penzione v Brezne, je prec.

Urcite noveho majitela potesil v plnej svojej krase, ale len par dni. Potom sa ocitol ako mnohe ine veci na smetisku. Prihovaram sa vam mili spoluobcania, nepreukazujme takymto sposobom porozumenie, nerobme si prieky.

Cloveku, ktory si dovolil odtat stromcek pri nasom domove nezelame nic zle, len nech si uvedomi, o kolku radost obral nasich obyvatelov. Mozno nikto nevie, ci i ten obcan, ktory to urobil, nenajde raz domov v nasom zariadeni. Nasim obyvatelom nemoze zabranit ani bolest, ani vek, aby sa starali o nase stromceky. Robia to s laskou nielen pre svoju radost, ale i pre potesenie tych, ktori raz pridu sem po nas. Nasim seniorom prajeme do noveho roku z pekneho to najkrajsie, z dobreho to najlepsie a hlavne pevne zdravie.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT