Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

03

18. JANUAR  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Slovenskej republiky Igor Presperin. Na predpoludnajsom posedeni so zastupcami statnej spravy rezonovala najma problematika socialno-ekonomickej situacie v okrese. Po rozhovore so starostami a s primatorom na temy romska otazka, nezamestnanost, rozvoj byvania, reforma verejnej spravy sa host zucastnil na svadobnom obrade. Potom ho uz cakali v podnikoch VMB Brezno a Zeleziarne Podbrezova a. s. Popoludni nasledovala tlacova konferencia s novinarmi a podvecer stretnutie s Okresnou radou SOP.

Podpredseda parlamentu prisiel do Brezna v ramci serie navstev jednotlivych okresov, ktore zapasia s vysokou mierou nezamestnanosti hlavne prh0003a.jpg (10699 bytes)e nefungujuce fabriky. "Mostaren som poznal aj predtym a videl som, akym culym ruchom zila a zamestnavala zhruba 3800 ludi. Dnes je v katastrofalnom stave, je tam desatkrat menej zamestnanych a co je horsie, niet vyrobneho programu." Tymito slovami zhodnotil I. Presperin situaciu vo VMB Brezno. Naopak v Zeleziarnach sa nesklamal a vyzdvihol socialnu starostlivost aj to, ze v januari prijali stopatdesiat novych pracovnikov. "Takto by si mali pocinat manazmenty slovenskych podnikov - necakat na to, ako sa zahranicny investor sam dostane do jednotlivych regionov. Pre mnohe fabriky to uz nebude platit, budu musiet z vlastnej iniciativy investorov hladat" - zdoraznil. Vynikajuce podmienky okresu v oblasti cestovneho ruchu podla jeho nazoru treba vyuzit a zdokumentovat.

 

 

 

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
Ako hodnotite uplynuly rok?

- Podla dohody s mestskym zastupitelstvom na zaciatku funkcneho obdobia spravu o stave, respektive chode mesta v roku 1999 budem podavat na mestskom zastupitelstve 28. februara. Takze momentalne by som na otazku odpovedal v skratke vo dvoch rovinach. Prva je zla, mesto Brezno postihli dve povodne, a to 29. maja a 14. jula. Zanechali za sebou dost spuste, nastastie vlada Slovenskej republiky druhu povoden klasifikovala ako mimoriadnu a dostali sme urcite prostriedky na odstranenie skod sposobenych povodnou jednak na majetku mesta a tiez na majetku niektorych obcanov, ktore presiahli istu hranicu.

Co sa tyka druhej roviny, co sme vybudovali, pre kratkost by som spomenul len niektore akcie. Najvacsiu radost sme mali snad z dokoncenia dvoch tretin plynofikacie Cesty osloboditelov a v najblizsom obdobi nas caka jej dokoncenie. Po uspesnom uvedeni do prevadzky osemtriedneho pavilonu v skole na Mazornikove v skolskom roku 1998/1999 sme vlani zacali budovat a v sucasnosti je tesne pred dokoncenim technicka vybavenost zakladnej skoly. Dve hriska budu sluzit nielen jej, ale vsetkym obyvatelom Mazornikova, ktorych je teraz okolo sesttisic. Na namesti sa podarila podla historickych snimok rekonstrukcia fasady a niektorych priestorov. V nich bude od jarnych mesiacov umiestnena turisticko-informacna kancelaria, ktora tak bude lepsie pristupna nielen pre domacich , ale najma pre zahranicnych turistov (teraz je v priestoroch pod radnicou v budove Horehronskeho muzea). V spolupraci so Slovenskou spravou ciest sa podarila rekonstrukcia cesty na Ulici CSA od poziarneho utvaru az po vystup na cestu I/66 z Brezna. Uskutocnila sa tu aj koordinacia so Stredoslovenskymi vodarnami a kanalizaciami, lebo sme zaroven opravovali pripojky do domov na Ulici CSA uz aj pre buducich majitelov a uzivatelov priestorov. Urobila sa rekonstrukcia kanalizacie, co pomoze odkanalizovaniu domov a celej Skolskej ulice napojenim na kanalizacny zberac. Este snad spomeniem, ze sa podarilo urobit asfaltovy koberec na okruznej ceste na Mazornikove, ktora bola velmi kritizovana.

 

Chcel ju zaskrtit

Trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotivcovi sa dopustil styridsattrirocny K. J. zo Zavadky nad Hronom. Dvanasteho januara o jedenastej hodine totiz v rodinnom dome vykopol zamknute dvere obyvacej izby, v ktorej bola jeho byvala manzelka tridsatosemrocna P. J. Skrtenie a vyhrazky zabitim sa mu nastastie nepodarili, a tak skoncil v Obvodnom oddeleni Policajneho zboru v Pohorelej. Pretoze na svojom konte uz ma podmienecny trest za rovnaky trestny cin, 13. januara ho predviedli pred vysetrovatela Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne.

Zautocil na kriminalistu

V pondelok 10. januara breznianski kriminalisti v budove okresneho sudu vyzvali devatkrat sudne trestaneho nezamestnaneho tridsatdvarocneho Valastana A. L., aby isiel s nimi a podal vysvetlenie na sluzobnom utvare policie. Lenze on sotil dvadsatdevatrocneho prislusnika policie a dal sa na utek. Muzovi zakona sa utecenca podarilo dostihnut, pricom obidvaja spadli na zem. Aj tu vytrznik v utokoch pokracoval a kriminalistu kopol do ruky a do stehna. Vysetrovatel okresneho uradu vysetrovania obvinil A. L. z trestneho cinu porusovania domovej slobody a nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi. Umiestnili ho v cele predbezneho zadrzania a podali podnet na vzatie do vazby.

 

h0003b.jpg (20888 bytes)

V nedelu 16. januara sa v Zakladnej skole na Mazornikove uskutocnil slavnostny zapis prvacikov na skolsky rok 2000/2001. Jedalen zaplnilo sestdesiatsedem deti s rodicmi, ktori medzi sebou privitali inspektorku odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne Mgr. Ivu Urbanovu. Buducich spoluziakov kulturnym programom potesili terajsi prvaci. Potom deticky s ucitelkami odisli do tried, kde ich cakali darceky a mali moznost nakreslit vykresy, ktore budu zdobit chodby skoly. Rodicia si zatial vypoculi prednasku vychovnej poradkyne o zrelosti deti na skolsku dochadzku. Ti, ktori zapis nestihli, mozu tak dodatocne urobit v riaditelstve skoly.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT