18. JANUAR 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Horolezecky vikend

Neviem kolkokrat som sa zapovedal, ze sa na to vsetko vykaslem. Brodenie po kolena v snehu, chrbat cely spoteny a ohnuty pod tazkym batohom, atd...

Piatok rano. Vysoke Th0003d.jpg (28464 bytes)atry su krasne zaliate vychodom slnka a ja s mojim spolulezcom Bohusom hltam ich krasu. Vybaleni na dva dni sliapeme chodnikom z hrebienka smerom do velkej studenej doliny. Po desiatich minutach odbocime z chodnika do lesa. Podla popisu zo starsieho cisla casopisu Jamesak mal by tu byt ladopad v zahradkach. Brodime sa po kolena v snehu, ale potom ho uvidime. Krasny, kolmy asi 80-metrovy lad je tam. Pod nastupom vybalime horolezecky material, ktory je potrebny. Uvazky, prilby, lana, ladovcove skrutky, karabiny, cepiny - "zbrane", atd. Naviazeme sa a Bohus ovesany vsetkym potrebnym nalieza do prvej dlzky. Lad je na zaciatku jemny a lamavy. Treba postupovat opatrne, bez istenia. Konecne sa "prerube" do lepsieho ladu a zavrta ladovcovu skrutku. Kolmost zacne stupat a tym aj Bohus castejsie umiestnuje istenia. V hornej casti je lad velmi tvrdy a triestivy. Pod uderom "zbrani" sa robia vacsie odstepy. Lano, ktore nas spaja, pomaly konci a ked Bohus dolieza na istiace stanoviste, do konca ostali necele dva metre. Poctiva 50-metrova dlzka. Kamarat zhora hlasi "pod istim", takze naliezam za nim. Dobera lano, ja pomaly postupujem a vyberam istenia. Doliezam na stanoviste a pokracujeme dalej. Lad je trochu miernejsi a iba asi 28-metrovy. Doliezame na jeho koniec, zviazeme lana a dva razy zlanime pod nastup. Obidvaja sme spokojni. Zbalime material do batohov a vratime sa spat na chodnik. Pokracujeme na Teryho chytu. V jej okoli chceme na druhy den vyliezt dalsie lady. Ubytujeme sa. Po veceri trochu podebatujeme s chatarom a unaveni zalahneme. Sobotne rano je krasne a slnecne. Rozlucime sa s chatarom a ideme znovu liezt. Noha po starom zraneni ma uz neposlucha, a tak krivkajuc pokracujem za Bohusom. Lomnicky ladopad sa nam trochu nepozdava, ideme teda pod nastup tzv. cyklistickeho ladu. Kolmost ma tiez dobru, ale je kratsi a lad kvalitnejsi. Po vylezeni znovu zlanime. Pobalime sa, dofotime okolite kopce a pomaly zacneme sliapat spat na hrebienok a pokracujeme v ceste domov.h0003c.jpg (15751 bytes)

 

V piatok po prvykrat v Brezne hostoval divadelny subor Hronsecan z Hronseku, ktory odohral divadelnu hru v troch dejstvach Pravda z mechu, v rezii P. Habrunu a A. Daxnera. Hra bola spracovana na motivy O. Lichardovej a M. Lonkvercovej Huncut Klinko. Pritomni divaci sa pobavili na viacerych zartovnych scenkach a svojim potleskom povzbudili zacinajucich divadelnikov z Hronseku, medzi ktorymi sa uz aj napriek tomu, ze je to ich prva hra, prejavili vyraznejsie herecke talenty.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT