18. JANUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Starostovia o presune kompetencii

V stredu 12. januara prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian zorganizoval stretnutie starostov Breznianskeho okresu kandidujucich na funkciu za SDL. Na zaklade ich skusenosti riesili problematiku presunu kompetencii zo statnej spravy na samospravu. Material, ktory na tomto stretnuti vypracovali, postupia na rokovanie Republikovej rady SDL.

 

Stretnutie evanjelikov

Zvolenska evanjelicka fara a kostol boli v nedelu 16. januara hostitelmi Novorocneho stretnutia cirkevnych zborov Zvolenskeho senioratu. Jednym z liturgov slavnostnych bohosluzieb bol brezniansky farar Mgr. Dusan Fabricius. Medzi tymi, ktori tuto cirkevnu slavnost pozdravili bol aj Spevacky zbor apostola Pavla z Brezna, ktory pozvanie dostal uz na decembrovom slavnostnom koncerte. Spevokol pod vedenim MUDr. Jana Zachara zapieval styri piesne s vianocnou a duchovnou tematikou.

Novorocny pripitok

Uz po tretikrat dva najstabilnejsie podniky Breznianskeho okresu, akciove spolocnosti Zeleziarne Podbrezova a Petrochema Dubova, na "novorocny pripitok" pozvali vyznamnych cinitelov okresu a predstavitelov poprednych institucii kraja. V piatok 7. januara na toto stretnutie, ktoreho cielom je prehlbovanie vzajomnych vztahov medzi podnikovou sferou a statnou spravou, prislo vyse sto pozvanych.

Vianocna premiera v Nemeckej

Vianoce v Nemeckej sa niesli v znameni premiery miestneho divadelneho ochotnickeho suboru. Dvadsiateho siesteho decembra sa herci predstavili svojim spoluobcanom veselohrou so spevmi pod nazvom Criepky kupelne alebo Nikdy tak zle nebolo, aby dako nebolo. Pre nemeciansky subor ma uvedenie tejto hry velky vyznam, pretoze jej autorom je jeden z jeho clenov Ing. Jan Turcan, niekdajsi starosta obce. Dej hry spada do 19. a 20. storocia a autor ho situoval do blizkych kupelov v Brusne. Humornym zobrazenim jednotlivych postav a postaviciek, ktore vystihuju rozne typy jednoduchych slovenskych ludi v tej-ktorej dobe, si predstavenie ziskalo priaznivy ohlas publika. V najblizsom obdobi si budu moct predstavenie pozriet aj divaci v okolitych obciach.

Opytali sme sa za vas

nacelnika Mestskej policie v Brezne Milana Polonyho:
Ake nove pravomoci priniesol novelizovany zakon o mestskej policii?

- Stvrteho novembra 1999 bol vydany zakon c. 319, ktorym sa meni a doplna zakon c. 564/1999 Zb. o obecnej policii, ktory nadobudol platnost 1. januara. Znenie zakona nam umoznuje v mnohych pripadoch zakrocit ucinnejsie ako v minulosti. V sucasnosti napriklad v pripade, ak vodic vozidla spachal priestupok proti bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky a neuposluchol dopravne znacenie alebo dopravne zariadenie, mozeme vozidlo zastavit.

Dalej mame pravo osoby, ktore spachali priestupok alebo sa pri kontrole nepreukazali platnymi dokladmi totoznosti, predviest na mestsku policiu na objasnenie a ak je to nevyhnutne aj s pouzitim donucovacich prostriedkov.

Zvlast ucinne je pravo pouzit technicky prostriedok, ludovo nazyvany papuca, na zabranenie odjazdu motoroveho vozidla, a to na automobily, ktore stoja na miestach zakazanych dopravnym znacenim, a ak porusenie zakazu nie je mozne z viny priestupcu bezodkladne vyriesit, co urcite mnohych odradi parkovat na takychto miestach.

Zmenili sa aj pravomoci mestskych policajtov pri pouzivani donucovacich prostriedkov. Ak je to nevyhnutne, mozu pouzit uder zbranou, hrozbu zbranou a varovny vystrel do vzduchu v pripade, aby zaistili bezpecnost inej osoby alebo vlastnej, ak osoba neupusti od utoku, alebo ak utok bezprostredne hrozi a ak tato osoba kladie aktivny odpor. Policajt tieto prostriedky moze pouzit aj pri zabranovani porusovania verejneho poriadku, pri ochrane objektov a pri zabraneni uteku prenasledovanej alebo strazenej osoby, ak jej ma byt, alebo jej bola obmedzena osobna sloboda.

Dufam, ze toto rozsirenie pravomoci nam efektivnejsie umozni zamedzovat dopravnym priestupkom, ale aj porusovaniu verejneho poriadku.

Minigranty na skraslenie okolia

Obyvatelia Cierneho Balogu mozu v priebehu tohto roka poziadat obec o minigrant, ktoreho cielom je obnova a udrzba verejneho priestranstva. Ako nam povedala starostka tejto obce Mgr. Tatiana Stulrajterova, prave skraslovanie verejneho priestranstva prostrednictvom novovytvoreneho obecneho Obcianskeho centra bude jednou z tohtorocnych priorit.

Grantovy program Obcania pre peknu obec vyhlasilo Obcianske zdruzenie Vydra vdaka financnej podpore Obecneho uradu v Ciernom Balogu a nadaciam Ekopolis a ETP-Slovensko. Urceny je na realizaciu projektov v Ciernom Balogu a pre obyvatelov obce. Financnu podporu poskytnu na skraslenie verejnych priestranstiev a na organizovanie verejnych podujati (kulturnych, sportovych, vzdelavacich, vychovnych). Projekty mozu byt realizovane len na verejnych priestoroch (pozemky a budovy v majetku obce) a v sulade s uzemno-planovacou dokumentaciou.

Jednotlivcom moze byt poskytnuta nenavratna financna dotacia (grant) do vysky 4000 korun, pre skupiny troch a viac obcanov do vysky 15 000 korun. Vo vynimocnych pripadoch (velke financne narocne aktivity so zapojenim vacsieho mnozstva obyvatelov) moze byt pridelenych az 25 000 korun. Projekt od jednotlivca musi mat vyjadrenie aspon dvoch obyvatelov Cierneho Balogu.

Pre prvy rocnik grantoveho programu sa podarilo ziskat 215 000 korun z obecneho rozpoctu a 100 000 korun z programu Tvoja zem nadacii Ekopolis a ETP-Slovensko, ktory financne podporila Americka agentura pre medzinarodny rozvoj. Grantovy program Obcania pre peknu obec bude mat jarne a jesenne kolo. V jarnom prerozdelia 160 000 korun a v jesennom 155 000 korun. Od 24. do 26. januara sa v jednotlivych castiach obce uskutocnia skolenia o podmienkach grantoveho programu.

Co zistila soika

V druhom januarovom tyzdni sa pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj zamerali na lyziarske strediska. V Breznianskom okrese v bufete Myto v Ski centre v Myte pod Dumbierom vykonali dva kontrolne nakupy v hodnote 110 korun, ktore boli predrazene o 19,50 koruny. Stalo sa tak nedodrzanim miery Rumu tuzemskeho, nedodrzanim hmotnosti horcice a nespravnym uctovanim. Menej Rumu tuzemskeho, ako mali, naliali aj v bufete Horna Lehota v ZP Ski Tale. Nakup za 57,20 koruny tym predrazili o dve koruny osemdesiat halierov.

Dovedna od 3. do 7. januara v kraji skontrolovali styridsat prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali styridsattri kontrolnych nakupov. Dvadsatstyri predrazeni predstavuje 55,8 percenta a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla pat korun.

Akost a oznacovanie kontrolovali v sestnastich prevadzkovych jednotkach a pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a informacnych povinnosti pozastavili sestdesiatjeden druhov tovaru za 26 064 korun. V jedenastich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali dvadsatosem druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal za 8196,20 koruny. Spisali jedenast protokolov a na mieste ulozili tridsatsedem blokovych pokut za 20 600 korun.

To, co nas spaja

Floraporadne v spolupraci so Statnym zdravotnym ustavom vlani vysetrili a poradili v oblasti zdraveho zivotneho stylu takmer piatim tisickam obcanov. V poradniach v Bratislave, Banskej Bystrici a v Nitre a na podujatiach na celom Slovensku si dali navstevnici zmerat hladinu cholesterolu, krvny tlak, index telesnej hmotnosti a dozvedeli sa, co nasmu zdraviu prospieva a coho by sme sa mali vyvarovat.

V roznych mestach ziju rozni ludia a vysledky z Floraporadni nie su len cisla, ale aj postrehy a vedomosti lekarov. Zatial co priemerny vek navstevnika Floraporadne v Bratislave je 62 rokov, v Nitre poradnu navstevuju priemerne 52-rocni a v Banskej Bystrici ma vzorovy navstevnik 44 rokov. Tento zakladny parameter ovplyvnuje vsetky dalsie vysledky, ktore ako zvycajne poukazuju na zvysenu hladinu cholesterolu a vysoku mieru nadhmotnosti. Je vsak az zarazajuce, ako malo sa zaujimame o svoje zdravie. Az 60 percent vysetrenych osob pred navstevou Floraporadne nepoznalo svoju hladinu cholesterolu. Krvny tlak, ktory v sucasnosti nie je problem sledovat v domacich podmienkach, nepoznalo 20 percent navstevnikov. To, co nas spaja, je nevedomost, lahostajnost.

Ako zlepsit tento stav? MUDr. Emilia Sobotkova, ktora vedie Floraporadnu v spolupraci so Statnym zdravotnym ustavom v Nitre, radi: "Predovsetkym je potrebne si uvedomit, ze starostlivost o zdravie je celozivotnou putou. Odstranovat chyby je ovela narocnejsie, ako im predchadzat. Kazdy by mal prehodnotit svoj zivotny styl a stravovacie zvyklosti. Co radim svojim pacientom najcastejsie, je jest viackrat denne v malych davkach, znizit celkovy prijem tukov a zivocisne tuky v co najvacsej miere nahradzat rastlinnymi. Dolezite je nefajcit, zvysit pohybovu aktivitu a vyhybat sa zbytocnym stresovym situaciam."


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT