18. JANUAR 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Danovy urad Brezno informuje

PAUSALNA DAN NA ROK 2000

Ste danovnikom - fyzickou osobou a

- mate prijmy zo zivnosti (§ 7 pism. b zakona o daniach z prijmov), z cinnosti uvedenych v dalsej casti tohto oznamu (dalej len vybrane cinnosti) a prijmy z vyroby predmetov, ktore su vysledkom vasej tvorivej cinnosti a

- mate zivnostenske opravnenie len na vybrane cinnosti a

- uhrn vasich prijmov z vybranych cinnosti a prijmov z vyroby predmetov, ktore su vysledkom vasej tvorivej cinnosti v roku 1999, s vynimkou prijmov zdanovanych osobitnou sadzbou dane (§ 36 zakona o daniach z prijmov), nepresiahol 1 500 000 Sk a

- nemali ste v roku 1999 ine druhy prijmov uvedenych v § 6 az 10 zakona o daniach z prijmov s vynimkou prijmov, ktore su samostatnym zakladom dane na zdanenie osobitnou sadzbou dane (§ 36) a prijmov oslobodenych od dane a

- nie ste registrovany ako platitel dane z pridanej hodnoty a
- nie ste registrovany ako platitel spotrebnej dane.
Ak splnate vsetky tieto podmienky, mozete sa rozhodnut pre

OSOBITNY SPOSOB ZDANOVANIA A PLATENIA DANE Z PRIJMOV NA ROK 2000 (PAUSALNA DAN)

Splnate vsetky uvedene podmienky a rozhodli ste sa uplatnit pausalnu dan na rok 2000, ste povinny:

- podat pisomne oznamenie miestnemu prislusnemu danovemu uradu o tom, ze na rok 2000 ste sa rozhodli uplatnit pausalnu dan, a to v lehote do 31. januara 2000, forma oznamenia nie je zavazne urcena,

- podat danove priznanie k pausalnej dani na zdanovacie obdobie roku 2000 v lehote do 31. marca 2000, v tomto danovom priznani si vypocitat pausalnu dan z prijmov dosiahnutych v roku 1999 z vybranych cinnosti a z vyroby predmetov, ktore su vysledkom vasej tvorivej cinnosti,

- zaplatit pausalnu dan na rok 2000 v lehote do 31. marca 2000.

Sadzba pausalnej dane z prijmov zaokruhlenych na cele koruny nadol je: 2% z prijmov do 500 000 Sk, 2,25% z prijmov do 1 000 000 Sk, 2,5% z prijmov do 1 500 000 Sk. Pausalna dan sa zaokruhluje na cele koruny nahor. Ak zacnete vykonavat vybrane cinnosti a vyrabat predmety, ktore su vysledkom vasej tvorivej cinnosti po 31. januari 2000, splnite uvedene podmienky a rozhodnete sa pre platenie pausalnej dane, ste povinny podat danove priznanie k pausalnej dani do 30 dni odo dna nadobudnutia pravoplatnosti zivnostenskeho opravnenia. V tomto danovom priznani si pausalnu dan vypocitate z predpokladanej vysky prijmov. Vyska dane musi byt minimalne 4000 Sk.

Podrobnejsie informacie tykajuce sa uplatnenia a platenia pausalnej dane na rok 2000 su uvedene v §15, 16 a 58 zakona o daniach z prijmov, pripadne vam ich poskytne prislusny danovy urad alebo Ustredne danove riaditelstvo SR.

Zoznam cinnosti, z ktorych prijmy sa zdanuju pausalnou danou

a) Remeselne zivnosti (podla prilohy c. 1 zivnostenskeho zakona)

Zo skupiny 101 - vyroba kovov a kovovych vyrobkov: zamocnictvo, vyroba nastrojov, brusenie a lestenie kovov s vynimkou brusenia nozov, noznic a jednoduchych nastrojov, kovoobrabanie, galvanizacia kovov, smaltovanie.

Skupina 103 - vyroba motorovych a ostatnych dopravnych prostriedkov: opravy motorovych vozidiel, vyroba a opravy polnohospodarskych strojov, opravy karoserii.

Zo skupiny 104 - vyroba zdravotnickych vyrobkov, presnych a optickych pristrojov a hodin: vyroba protetickych vyrobkov, vyroba ortopedickej obuvi, jemna technika, hodinarstvo.

Zo skupiny 106 - vyroba a spracovanie kameniva a zemin, keramika: spracovanie kamena.

Zo skupiny 108 - vyroba potravin a napojov: vyroba hotovych jedal a polotovarov, vyroba mliecnej zmrzliny a smotanovych kremov, vyroba pekarskych vyrobkov, vyroba cukrarskych vyrobkov.

Zo skupiny 110 - vyroba koze, kozenych vyrobkov (vratane obuvi), gumovych vyrobkov a vyrobkov z plastickych latok: kozusnictvo a farbenie kozusin.

Zo skupiny 111 - drevarska vyroba nabytku, hudobnych nastrojov a ostatnych vyrobkov: stolarstvo, zlatnictvo a striebornictvo, klenotnictvo a kovotepectvo.

Skupina 113 - stavebnictvo: murarstvo, obkladacske prace, tesarstvo, pokryvacstvo, klampiarstvo, vykonavanie tepelnych a hlukovych izolacii, pozlacovacstvo, stukaterstvo, podlaharstvo, vodoinstalaterstvo, kurenarske prace, vrtanie studni.

Skupina 114 - ostatne: ocna optika - prax 5 rokov (§21 ods.1), holicstvo, kadernictvo, kozmeticke sluzby, cistenie odevov, bytoveho textilu a podlahovych krytin.

b) Viazane zivnosti (podla prilohy c. 2 zivnostenskeho zakona)

Zo skupiny - 202 vyroba strojov a pristrojov vseobecna a pre urcite hospodarske odvetvia: revizie a skusky vyhradenych tlakovych zariadeni, individualne vyskusanie, overovacie skusky, revizie a revizne skusky vyhradenych zdvihacich zariadeni, montaz, opravy a revizie vyhradenych plynovych zariadeni, revizie a skusky vyhradenych plynovych zariadeni.

Skupina 204 - vyroba zdravotnickych vyrobkov, presnych a optickych pristrojov a hodin: vyroba, opravy a montaz meradiel.

Zo skupiny 205 - vyroba elektrickych pristrojov: montaz, oprava, udrzba vyhradenych elektrickych zariadeni a vyroba rozvadzacov nizkeho napatia, revizia vyhradenych elektrickych zariadeni, projektovanie elektrickych zariadeni, vyroba, instalacia a opravy elektrickych strojov a pristrojov, montaz a opravy kancelarskej a reprodukcnej techniky, vyroba, montaz a opravy vyrobkov a zariadeni spotrebnej elektroniky - len montaz a opravy, vyroba, instalacia a opravy chladiarenskych zariadeni - len instalacia a opravy, vyroba a opravy elektrickych sijacich strojov a elektrickych pristrojov pre domacnost - len opravy, vyroba, instalacia a opravy ustredneho vykurovania a vetrania - len instalacia a opravy, montaz a opravy meracej a regulacnej techniky.

Zo skupiny 214 - ostatne: maserske sluzby, opravy, plnenia a revizie hasiacich pristrojov, projektovanie, instalovanie, oprava a vykonavanie revizii elektrickej poziarnej signalizacie - len instalovanie, oprava a vykonavanie revizii, projektovanie, instalovanie, oprava a vykonavanie revizii stabilnych hasiacich zariadeni - len instalovanie, oprava a vykonavanie revizii, pedikura.

Koncesovane zivnosti (podla prilohy c. 3 zivnostenskeho zakona)

Zo skupiny 304 - vyroba zdravotnickych vyrobkov, presnych a optickych pristrojov a hodin: vyroba, opravy lekarskych pristrojov a nastrojov a zdravotnickych potrieb - len opravy.

Zo skupiny 314 - ostatne: taxisluzba, kominarstvo.

Volne zivnosti: fotograficke sluzby, poziciavanie a distribucia videa, oprava obuvi a inych vyrobkov z koze, krajcirstvo, vyroba pletenych a hackovanych vyrobkov, oprava tovaru osobnej spotreby a potrieb pre domacnost (napr. oprava bicyklov, oprava a udrzba sporakov pre domacnost, oprava a udrzba zariadeni pre ustredne vykurovanie pre domacnost).

Danovy urad Brezno informuje

Upozornujeme danove subjekty - platitelov dane z prijmov zo zavislej cinnosti a funkcnych pozitkov, ze zakonom c. 219/1999 Zb., ktorym sa meni a doplna zakon SNR c. 511/1992 Zb. o sprave dani a poplatkov a o zmenach v sustave uzemnych financnych organov v zneni neskorsich predpisov, sa v § 31 ods. 17 ustanovila pre platitelov dane z prijmov zo zavislej cinnosti a funkcnych pozitkov povinnost predkladat do 30 dni po uplynuti kalendarneho stvrtroka prehlad o zrazenych a odvedenych preddavkoch na tuto dan a dan vyberanu osobitnou sadzbou dane za uplynuly stvrtrok a sucasne v § 38 ods. 16 povinnost predkladat do 31. marca nasledujuceho roka hlasenie o vyuctovani dane z prijmov zo zavislej cinnosti a funkcnych pozitkov za predchadzajuce zdanovacie obdobie prislusnemu spravcovi dane.

Platitelia dane prvykrat predkladaju prehlad o zrazenych a odvedenych preddavkoch na dan z prijmov zo zavislej cinnosti a funkcnych pozitkov a dan vyberanu osobitnou sadzbou:

- za stvrty stvrtrok 1999 - najneskor do 31. januara

- hlasenie o vyuctovani dane z prijmov zo zavislej cinnosti a funkcnych pozitkov za zdanovacie obdobie roka 1999 do 31. marca.

Tlaciva sa nachadzaju v Danovom urade v Brezne, kde je mozne si ich vyzdvihnut.

Zo strany platitelov je potrebne venovat v tlacivach zvysenu pozornost vyplneniu datumu vyuctovania miezd a datumu odvodu.

Zaroven upozornujeme platitelov dane, ze v roku 2000 sa meni zuctovaci symbol zo ZS 81 na ZS 11. Tento zuctovaci symbol pouziju platitelia dane prvykrat pri odvode zrazenych preddavkov a dane z vyuctovania miezd za januar 2000, odvedenych vo februari 2000.

Cislo uctu: 713-47624 312/0720
V. symbol: rodne cislo (ICO)
K. symbol: 1144(1148)

Vznikla pred desiatimi rokmi

Po osemdesiatom deviatom vznikali u nas nove organizacie, strany, zaujmove zdruzenia ako huby po dazdi. Jednou, s najvyhranejsim nazorom na casy minule, sucasne i buduce, ktora vznikla z radov politicky prenasledovanych byvalych vaznov, bola Konfederacia politickych vaznov Slovenska. Koho zdruzovala a zdruzuje dnes pod novym nazvom Zvaz protikomunistickeho odboja? Rolnikov, ktori nedokazali plnit neskutocne a neludske poziadavky na odvadzanie povinnych kontingentov svojej urody, a preto koncili v zalaroch, knazov a reholnikov, ktori sa nehanbili priznat k viere a boli internovani do taborov, vazneni a muceni, utekajucich z "prekvitajuceho" socializmu na zapad, chytenych a vaznenych dlhe roky, siritelov zapadnej propagandy, propagandy o inom ako socialistickom a komunistickom zivote... Viac ako 70 tisic ich bolo uz rehabilitovanych.

Na tych, ktori neprezili (umuceni a popraveni vo vazniciach, zastreleni na uteku cez hranice) clenovia Zvazu protikomunistickeho odboja, ich rodinni prislusnici, ale aj spolutrpitelia a priatelia, spominaju. Koho to dnes zaujima? Kto si spomenie? Len ti starci, tiez uz nad hrobom, ktori svojimi obetami pripravovali slobodu, samostatnost, slobodu slova, vierovyznania, pohybu...? Kto u nas vie, ze byvali politicki vazni zalozili organizaciu, dnes s nazvom Zvaz protikomunistickeho odboja, ze maju sidlo ustredia v Bratislave na Grösslingovej ulici 6-8 (tel.:07/52964610), ze vydavaju mesacnik Svedectvo - casopis tabuizovanych faktov?

Byvali rolnici, zivnostnici, remeselnici uz takmer vymreli. Ti, co prezili, uz "oslavuju" uctyhodne jubilea, su stari a unaveni. Novi sa boria s novymi problemami. Na minulost a historiu cas nemaju. Kto si vsak nevazi narodne a kulturne dedicstvo, nepozna svoje korene, ako chce budovat svoju buducnost? Byt svetovi iba kopirovanim? Nevzniknu potom iba nevydarene kopie?

Peter Krug

Sme nablizku

Ako radoveho zakaznika ma zaujima, ci ma spotrebitel nejake prava.

Zn: Prava spotrebitelov

Deviateho aprila 1985 prijalo Valne zhromazdenie OSN Smernice pre ochranu spotrebitelov. Smernice obsahuju principialne vychodiska k osmim pravam spotrebitelov a zabezpecuju ramec pre posilnenie narodnych politik ochrany spotrebitelov. Su to tieto prava:

1. Pravo na uspokojovanie zakladnych potrieb. Spotrebitel ma mat pristup k zakladnym tovarom a sluzbam, adekvatnym potravinam, odievaniu, byvaniu, zdravotnickej starostlivosti, vzdelaniu a k hygienickym zariadeniam.
2. Pravo na bezpecnost. Spotrebitel ma mat pravo na ochranu pred vyrobkami, vyrobnymi technologiami a sluzbami, ktore su nebezpecne pre zdravie, alebo zivot.
3. Pravo byt informovany. Spotrebitel ma mat moznost ziskat informacie potrebne pre zodpovednu volbu a byt chraneny pred nepoctivostou inzercie a oznacovania tovarov.
4. Pravo na volbu. Spotrebitel ma byt schopny si na zaklade dostatocnych informacii vybrat zo sirokeho vyberu tovaru a sluzieb za ceny tvorene trhom, so zarukou uspokojivej kvality.
5. Pravo obhajovat svoje zaujmy. Spotrebitel ma mat moznost uplatnovat svoje spotrebitelske zaujmy pri tvorbe a realizacii vladnej politiky vo vyvoji vyrobkov a sluzieb.
6. Pravo na napravu. Spotrebitel ma dostat jasne odpovede na staznosti, kompenzacie za nedostatky pri nakupe, najma za nekvalitne tovary a neuspokojive sluzby.
7. Pravo na spotrebitelske vzdelavanie. Spotrebitel si ma byt vedomy svojich zakladnych prav a zodpovednosti, ma ich vediet vyuzivat, ma mat moznost ziskat poznatky k uskutocnovaniu spolahlivej volby tovaru a sluzieb.
8. Pravo na zdrave zivotne prostredie. Spotrebitel ma mat pravo pracovat a zit v prostredi, ktore neohrozuje ani sucasne, ani buduce generacie.

Ing. Jozef Skalak,
veduci ochrany spotrebitela
a pravnych sluzieb SOI


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT