Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

14

4. APRIL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:
- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990
Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

 

Ucia nas spoznavat svet

Pri prilezitosti Dna ucitelov v utorok 28. marca prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian prijal a ocenil pedagogickych pracovnikov zakladnych, materskych skol a skolskych zariadeni Breznianskeho okresu (na snimke Viktora Sajgalika). Navrhy na ocenenie ucitelov podali riaditelstva skol a vyber urobila komisia odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu. Dakovny list a malu financnu odmenu dostali: Anna Cernicka (ZS Mazornikovo), Mgr. Anna Bartova (ZS PIonierska 2, Brezno), Mgr. Viera Zvarikova (ZS Pionierska 4, Brezno), Mgr. Margita Fabryova h0014e.jpg (16624 bytes)(ZS K. Raposa Skolska ulica, Brezno), Mgr. Marta Chvalova (ZS Benus), Juraj Halaj (ZS Helpa), Mgr. Alena Zvarikova (ZS C. Balog - Janosovka), Anna Zazrivcova (ZS Nemecka), Svetozar Skoda (ZS Pohronska Polhora), Mgr. Elena Keresztenyova (ZS Valaska), Jan Ziak (ZS Zavadka nad Hronom), Mgr. Pavel Navoy (ZS Polomka), Anna Tothova (ZS Dolna Lehota), Eva Dienova (Centrun volneho casu Brezno), Mgr. Olga Trembova (odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu, Brezno), Anna Kondelcikova (MS M.Benku, Brezno), Katarina Karakova (MS Ulica 9. maja, Brezno), Viera Sarikova (MS Nalepkova ulica, Brezno), Alena Bruchanekova (MS SDC, Brezno), Blanka Oravcova (MS Podbrezova - Stiavnicka).
O den neskor prijal primator Brezna Ing. Vladimir Fasko v obradnej sieni mestskeho uradu jubilujucich pedagogickych pracovnikov, riaditelov zakladnych a strednych skol a riadiacich pracovnikov odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury. V prihovore vyzdvihol ich pracu slovami: "Po rokoch prace pre tuto spolocnost, ktorej ste zasvatili svoje najplodnejsie roky, mate pravo poobhliadnut sa. Obzriet si brazdu, ktoru ste vyorali, pokochat sa v urode toho pola, do ktoreho ste vkladali svoju pracu, svoj um. Nasa spolocnost si vas vsetkych nesmierne vazi, pretoze ste pre nu vychovali mnohe generacie jej stavitelov".

Rada ZMOS rokovala v Brezne

Brezno (ev) - Priprava X. snemu ZMOS, ktory sa uskutocni 12. a 13. aprila v bratislavskom Istropolise pod mottom Slobodny obcan, slobodna obec, slobodny stat, rezonovala na rokovani 122-clennej Rady ZMOS v utorok 28. marca v Brezne. Na tlacovej konferencii po skonceni rokovania, na ktorej sa zucastnili vrcholni predstavitelia, medzi nim aj clen Predsednictva ZMOS a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, predseda ZMOS Michal Sykora ocenil netradicny zaciatok rokovania v podobe kulturneho programu.
Rada sa zaoberala reformou verejnej spravy, decentralizaciou kompetencii a hlavne z toho vyplyvajucou financnou reformou. M. Sykora uviedol, ze ak stat prenesie urcite bremeno zodpovednosti na obce, musi subezne zabezpecit aj potrebne financne zdroje, pricom pozitivne zhodnotil rokovania s ministerkou financii. Legislativnu otazku oznacil za neodelitelnu sucast decentralizacie. Zdoraznil, ze filozofia kontroly spociva v rieseni spravneho sudnictva posilnenim krajskych sudov. Kontrolu ma vykonavat ten, kto prideluje financie. Dotkli sa aj potreby novelizacie ustavy, kde budu podporovat novelu, ktora by nezhorsovala sucasne postavenie samospravy. Hovorili aj o novelizacii Zakona o obecnom zriadeni, kde napriklad na zaklade desatrocnych skusenosti navrhuju, aby starostu ci primatora odvolaval ten, kto ho volil. Na zaver prijali stanovisko, v ktorom potvrdili svoje doterajsie smerovanie.

Ozbrojeni lupeznici v Helpe

"Vylozte sperky na stol", - tymito slovami oslovil tridsatstyrirocnu predavacku v predajni so zmiesanym tovarom v Helpe jeden z dvoch neznamych pachatelov a namieril na nu kratku strelnu zbran. Do obchodu prisli tito lupici 30. marca popoludni, najskor si prezereli sperky zo zlteho kovu ulozene na pulte pod sklenou vyplnou a potom lupili. Predavacka v strachu o svoj zivot vylozila na pult prstene, retiazky, naramky a privesky v hodnote asi 300 000 korun, ktore druhy muz vlozil do pripravenej tasky, otvoril pokladnicu a z nej zobral vyse 7000 korun. Potom zene prikazali, aby bola ticho a nikomu kradez neoznamovala.
Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania PZ v Brezne zacal proti tymto pachatelom trestne stihanie pre trestny cin lupeze. Obaja muzi mali po dvadsatpat az tridsat rokov, hovorili po slovensky bez narecovych vyrazov. Jeden z nich ma 180 cm, svetlohnedene vlasy scesane cez stred do cela, svetlu plet, na sebe mal ciernu kozenu bundu a cierne rifle. Druhy meria 175 cm, ma sportovu postavu, snedu plet (nie je vsak Rom), cierne leskle udrziavane vlasy nakratko cesane dozadu, oblecenu mal hnedu zimnu vetrovku tmavomodrej farby (?) s tromi svetlymi pasmi na rukavoch, na pleciach oranzovu a tmavomodre sustiakove nohavice po bokoch s pasmi svetlej farby.

Stvrtrok v cislach

Brezno (ng) - Od 1. januara do 28. marca eviduje policia na uzemi Breznianskeho okresu 169 trestnych cinov, z toho 56,21 percenta objasnenych, cim sa v ramci kraja zaraduje na sieste miesto. V rovnakom obdobi lanskeho roka to bolo 283 statisticky evidovanych trestnych cinov a 7.miesto v kraji. Aj tieto informacie zazneli na tlacovej konferencii Okresneho riaditelstva PZ v Brezne, na ktorej novinarov informovali hovorkyna por. Mgr. Dana Kmetova, riaditel odboru poriadkovej policie mjr. Jan Petro a riaditel odboru kriminalnej policie pplk. Jan Baksa.
Konstatovali znizovanie trestnej cinnosti, pri trestnych cinoch je to o 114 menej, v nasilnej kriminalite zaznamenali o 12 trestnych cinov a v majetkovej az o 85 menej nez za prve tri mesiace roka 1999. Ako dovod uviedli zvyseny vykon sluzby policajtov najma v nocnych hodinach a spolupracu obcanov s policiou. V okrese su "tabulkove" stavy policajtov naplnene, starsich vystriedali mladsi (vekovy priemer asi 25 rokov), ktori si doplnaju vzdelanie. S pripadmi korupcie sa nestretli, za mensie prehresky doslo k preradeniu na ine pracovisko.
Najzavaznejsou a zatial neobjasnenou je lupez z 26. februara, kedy v skorych rannych hodinach na ceste z Myta pod Dumbierom na Certovicu dvaja ozbrojeni pachatelia s kuklami na hlavach obrali posadku auta asi o 1,4 miliona korun. Najcastejsimi pripadmi majetkovej kriminality, ktorych zaznamenali az osemdesiat, su kradeze vlamanim. Bytovu kradez eviduju len jednu, kym vlani to bolo v tom istom obdobi az jedenast. Pretrvavajucim problemom pri zabezpecovani verejneho poriadku je chybajuca protialkoholicka zachytna stanica.
Na cestach nasho okresu sa stalo dovedna 131 dopravnych nehod, pri ktorych vyhasol jeden ludsky zivot a tazke zranenia utrpeli styri osoby. Pri nehodach asistovalo v prvom rade porusenie zakladnych povinnosti, nespravny sposob jazdy, neprimerana rychlost a nedanie prednosti.

h0014a.jpg (17608 bytes)

       Prezident republiky Rudolf Schuster bol v piatok 31.
       marca na jednodnovej navsteve Banskobystrickeho
       kraja, ktoru zakoncil popoludni prehliadkou Zeleziarni
       Podbrezova a.s. Na snimke v rozhovore s generalnym
       riaditelom Ing. Vladimirom Sotakom.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT