4. april  2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Kolkarsky turnaj

V sobotu 25. marca sa v obnovenej "kolkarnicke" pri Hrone pri prilezitosti 55. vyrocia oslobodenia Podbrezovej uskutocnil 5. rocnik kolkarskeho turnaja o Pohar starostu obce. Zorganizoval ho obecny urad v spolupraci s kolkarskym oddielom ZP Sport a.s. Zucastnilo sa na nom jedenast trojclennych druzstiev.
Vysledky: sutaz druzstiev: 1. miesto: Anton Mocik, Ivan Balco ml., Desana Petrincova (722 bodov). 2. miesto: Milan Budac, Ing. Milan Budac, Vojtech Kotran (695), 3. miesto: Jozef Hrban, Stano Vajs st., Ladislav Adamek (692), sutaz neregistrovanych jednotlivcov: 1. miesto: Ladislav Adamek (261), 2. miesto: Ivan Balco ml. (249), 3. miesto: Honzo Kovarovic (235). Najlepsi vykon: Ladislav Adamek (261), cena utechy: Radka Suhajdova (138).
Ceny vytazom odovzdal starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller. Organizatori aj hraci dakuju vsetkym sponzorom a tesia sa dovidenia o rok.

Breznianski sportovci v 20. storoci
Strelectvo v rokoch 1950 - 1999

(Dokoncenie z minuleho cisla)

V rokoch 1907 - 1915 stav clenov streleckej jednoty v Brezne klesol na minimum, nikto novy neprejavuje zaujem o strelbu, niet financnych prostriedkov na udrzbu strelnice. Po tychto rokoch mestska strelecka jednota zanika, v nasledujucich strelnica chatra, z casti je rozobrata a neskor su jej priestory zastavane domami.
Obnova strelectva nastava az v povojnovych rokoch vznikom Zvazarmu, ktory zahrna aj mnozstvo inych sportov. V Brezne je zalozena mestska strelecka organizacia, ktora sa zucastnuje na streleckych pretekoch v ramci okresu. V tomto obdobi z gulovych zbrani strielali na strelnici vo vojenskych kasarnach. Strelectvo uzko spolupracovalo s vtedajsou civilnou obranou, ktora zasobovala skolstvo a organizacie zbranami a strelivom. Pouzivane su lahke malokalibrove pusky s otvorenymi mieridlami typu ZKM 451, ZKM 452 a sportove tercovnice s dioptrom typu ZKM 456, ktorych vaha sa pohybovala okolo siestich kilogramov, vzduchove pusky tzv. vojenske na olovene gulickove strelivo. V pistolovych disciplinach su to vacsinou ruske pistole typu Margolin, raze 5,6 mm a sluzobne vojenske velkorazne zbrane.
Najvacsi rozmach strelectva v Brezne zacina v roku 1973 vo vtedajsej Mostarni, kde pod vedenim Aladara Szentandrassyho zalozili novy strelecky klub, ktory sa hned od vzniku stava najatraktivnejsim a neskor aj najmasovejsim. Jeho vznikom nastava medzi nim a mestskou streleckou organizaciou konkurencia, ktora sa v nasledujucich rokoch prejavuje tvrdymi zapoleniami o lepsie umiestnenie v streleckych sutaziach. Zo zaciatku prevladaju puskove discipliny z malokalibrovky na 50 metrov v leze, neskor aj polohy v stoji a v klaku. V zaciatkoch sa trenuje a preteka na lukach za Mostarnou, neskor su sutaze usporaduvane na vojenskej strelnici na Zbojskej. V roku 1976 zacala vystavba 50-metrovej puskovej a 25-metrovej pistolovej strelnice v pieskovni na Podkorenovej, ktora konci v roku 1977. Strelecki nadsenci zacinaju s pravidelnymi treningami, co sa prejavuje postupom (po rozostrele) do druhej okresnej streleckej ligy Banskobystrickeho okresu, cast Brezno. V roku 1980 strelecky klub postupuje do prvej OSL a po dvoch rokoch uz do krajskej streleckej ligy, z ktorej sa par jednotlivcov dostava na majstrovstva Slovenska. Najvacsi uspech v tomto obdobi dosahuje Milan Pobis, ktory v discipline standardna malokalibrovka na 60 ran v leze ziskava spolu s dalsimi dvoma strelcami (nie Breznanmi) titul majstra Slovenska v sutazi druzstiev a Miroslav Tazky v discipline lubovolna pistol na 60 ran obsadil pekne stvrte miesto. V osemdesiatych rokoch strelecky sport v Brezne zapustil pevne korene a postupne vdaka svojej atraktivnosti ziskal pevne zazemie. Najmasovejsou sutazou sa stava podnikova strelecka liga zo vzduchovej pusky na 10 metrov v stoji, na ktorej sa len v jednom rocniku zucastnuje viac ako 340 ucastnikov v troch kolach. Strelci suverenne patria na prve miesto v usporiadani alebo v ucasti na sutaziach a akciach. Sportovi strelci vypomahaju pri roznych branno-sportovych odvetviach, ci uz dukelskych a sokolovskych pretekoch brannej zdatnosti, biatlone a roznych zimnych sportoch. Uzko spolupracuju so ziakmi zakladnych skol, poziciavaju im zbrane a usporaduvaju pre nich preteky. Organizovali stretnutia strelci - kolkari, kde sa sutazilo v strelbe z malokalibrovky, vzduchovej pusky, v kolkoch a vo futbale.
Zanikom Zvazarmu sa mostarensky strelecky klub osamostatnuje a v roku 1991 vstupuje do slovenskeho zvazu, mestsky klub sa pridava k regionom. Na zaciatku devatdesiatych rokov nastava utlm, strelecke preteky su len sporadicke, pretoze kluby sa musia financovat z vlastnych zdrojov. Meni sa zbrojny zakon a skoly a organizacie, ktore si do urceneho datumu nevybavili hromadne zbrojne preukazy, musia odovzdat gulove strelne zbrane policii.
V sucasnosti su strelci clenmi aj Mestskeho sportoveho klubu v Brezne, ktory im dal k dispozicii skladove priestory v telocvicni Sokolovna, kde usporaduvaju strelecke preteky zo vsetkych vzduchovych zbrani. V jarnom obdobi sa zacina strelba z gulovych zbrani, ale este je otazne, kolko pretekov sa uskutocni na strelnici Podkorenova vzhladom na nevyriesene majetkovo-pravne vztahy.
Strelba v Brezne presla dlhym obdobim vyvoja, kym sa dostala k uspechom, za ktore je povazovana za jeden z najuspesnejsich druhov sportu na Slovensku. Podakovanie za to patri tym ludom (ale aj mnohym dalsim), ktori prisli do kontaktu so strelbou a zanechali na jej vyvoji svoje stopy.

Marian Kassa

Caka nas nelahky rok

V uplynulych dnoch zasadalo predsednictvo a vycvikovy stab pri Okresnom vybore Dobrovolnej poziarnej ochrany v Brezne. Jeho clenovia skontrolovali prijate uznesenia a konstatovali, ze vsetky boli splnene alebo sa priebezne plnia hlavne na zvazovej urovni. Do roku 2000 teda presli bez restov. Hodnotili aj priebeh vyrocnych valnych zhromazdeni (VVZ) a odber clenskych znamok. Konstatovali, ze VVZ prebehli az na dve vo vsetkych ostatnych organizaciach okresu Brezno. S odberom a platenim clenskych znamok je to horsie, lebo znamky na rok 2000 si este nevyzdvihlo strnast z tridsiatich styroch organizacii okresu. Na VVZ, aj ked mali dobry priebeh, odznelo malo nametov a pripomienok k praci a cinnosti vyssich zvazovych organov.
Malo organizacii si zvysovalo svoje odborne, teoreticke vedomosti formou ziskania odznaku Vzorny poziarnik III.a II.stupna. Iba jedna organizacia vyuzila tuto moznost, co je na skodu veci. Svedci to o tom, ze odbornej priprave clenov DPO hlavne zasahovych druzstiev sa asi venuje mala pozornost, co je v rozpore aj so zakonom o poziarnej ochrane.
Clen prezidia DPO SR pan Turna informoval o aktualnych ulohach vo vrcholovych organoch zvazu. Hovoril o neutesenej financnej situacii. Prijali preto uznesenie, v ktorom sa dorazne ziada financne krytie cinnosti, hry Plamen a previerky pripravenosti zasahovych druzstiev, aby neboli odkazani na milost a nemilost organizacii, obci a sponzorov, ktori maju tiez svoje problemy. Pan Turna bol povereny poukazat na tuto zavaznu skutocnost v prezidiu i ako jeho clen a zastupca poziarnikov Banskobystrickeho kraja. Informoval, ze rok 2000 je vyhlaseny za rok mladeze, comu by sa mala v organizaciach venovat zvysena pozornost. Pripravuje sa novela zakona o poziarnej ochrane a rovnosatoveho predpisu a uvazuje sa aj o zvyseni clenskeho. Kriticky poukazal na to, ze organizacie okresu nevenuju pozornost obnove clenskej zakladne, co moze mat negativny dosledok na dalsie fungovanie okresu. Pri povysovani a udelovani odmien treba postupovat podla rovnosatoveho predpisu, dodrziavat postupnost a toto vykonavat hlavne pri prilezitosti roznych jubilei a vyroci. V jarnom obdobi treba zvysenu pozornost venovat poziarnej bezpecnosti a disciplinovanosti deti a obcanov pri jarnom upratovani a vychadzkach do prirody, zacina totiz obdobie zvyseneho vyskytu poziarov. Treba vyuzivat relacie v miestnom rozhlase s tematikou predchadzania poziarom. Pozornost venovat stavu a akcieschopnosti poziarnej techniky nielen v jarnom, ale aj v dalsich obdobiach. Blizi sa sviatok poziarnikov, sv. Florian, ktory by si podla svojich moznosti mali pripomenut v organizaciach.
Vycvikovy stab na svojom zasadani riesil ulohy na useku skolenia a vycviku. V zimnych mesiacoch mala v organizaciach prebiehat odborna priprava clenov a teraz prichadza na rad prakticka cast. Pri nej treba dorazne dbat na bezpecnost prace, co sa bude na sutaziach aj osobitne sledovat. Sutaze sa pripravuju podla doterajsich pravidiel. Pripadne zmeny spolu s miestom a datumom konania budu vcas oznamene. Zatial pripadaju do uvahy obce Myto pod Dumbierom, Gasparovo, Pohorela a Valaska, kde sa bude konat aj sutaz hry Plamen. Vycvikovy stab prerokoval navrhy organizacii na povysenie svojich clenov a odporucil nadriadenemu organu tych, ktori splnaju podmienky . Riesili aj otazku rozhodcov na sutaziach, pricom zdoraznili, ze namety by mali smerovat k odstraneniu nedostatkov v ich cinnosti.

Pavol Zelencik, okresny velitel

POSTUPOVA SUTAZ VO VOLEJBALE

Slovensky zvaz RTVS Bratislava v spolupraci s OV SFV a ZP Sport Podbrezova organizuju okresne kolo postupovej sutaze vo volejbale muzov, zien a zmiesanych druzstiev 2000 (tri zeny, traja muzi). Okresne kolo odohraju v sportovej hale na Stiavnicke v tychto terminoch: zeny v piatok 7. aprila od17.hodiny, muzi v sobotu 15. aprila od 9.hodiny, zmiesane druzstva v piatok 21. aprila od 17.hodiny.
Vitazi jednotlivych kategorii postupia do krajskeho kola, ktore sa uskutocni v maji v B. Bystrici. Vitazi krajskych kol postupuju do celoslovenskeho finale do L. Hradku a Pezinka, ktore bude v juni. Do sutaze nie je mozne zaradit hraca, ktory je registrovany v sutaziach SFV na akomkolvek stupni sutaze. Druzstva, ktore sa na sutazi chcu zucastnit, musia pri prezentacii predlozit supisku hracov s prehlasenim, ze nie su registrovani v sutaziach SFV. Prihlasky do okresneho kola netreba posielat, staci, ked sa druzstvo v urcenom termine dostavi do sportovej haly na Stiavnicke, kde sa podla poctu druzstiev urci hraci system. Pripadne blizsie informacie poda predseda OV SFV Peter Obernauer na mobilnom telefone 0903 806717.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT