4. APRIL 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Hladiny pod kontrolou

Nepretrzity dazd a topiaci sa sneh v Nizkych Tatrach sposobili, ze hladina Hrona v Brezne a v Polomke dosiahla v piatok 31. marca uroven 100 cm, co predstavuje prvy stupen povodnovej aktivity. Pocas celej noci monitorovali stav na pritokoch Hrona, Kabatovskom a Drabskom potoku, ktore sa v minulosti rozvodnili ako prve. Od piatka do sobotnajsieho rana sa hladiny Hrona a jeho pritokov znizili priblizne o 10 - 15 cm, pocas sobotnajsej noci sa mierne zvysili. Aj ked predpovede nenaznacuju zvysenie stavu hladin tokov, neustale ich monitoruju.

Uspesni recitatori

V stredu 29. marca sa v Banskej Bystrici uskutocnilo regionalne kolo sutaze v umeleckom prednese poezie a prozy ziakov zakladnych skol. Vo velmi silnej konkurencii tesi fakt, ze aj recitatori - reprezentanti Breznianskeho okresu, ziskali velmi pekne ocenenia. V I. kategorii poezie ziskala 2. miesto Vanda Contofalska z Predajnej, 3. miesto Slavko Pobis z Pionierskej 2, v I. kategorii prozy sa na 1. mieste umiestnil Maros Hyriak z Helpy, na 3. mieste Michaela Schönova z Janosovky. V II. kategorii poezie bola uspesna Katarina Trembova zo Skolskej ulice, ktora skoncila na 2. mieste a v proze Dominika Hyriakova z Helpy, ktora obsadila 3. miesto. V III. kategorii poezie 3. miesto ziskala Katarina Dubinyova z Pionierskej 4. Srdecne blahozelame!

Rodaci z Francuzska sa vracaju

Opat po roku prichadzaju do Brezna a regionu clenovia parizskeho Spolku rodakov a priatelov ceskych krajin, Moravy a Slovenska. Tak ako po ine roky predtym je pre nich pripraveny zaujimavy program, ktory zacina prijatim u primatora mesta Brezna. Navstivia sklarne v Poltari, mincovnu v Kremnici, Bansku Bystricu, Ochtinsku aragonitovu jaskynu, Sumiac... Tesia sa na ochutnavku slovenskych specialit, stretnutia s priatelmi, zaujimave kulturne programy i na ich uz oblubeny hotel Bystra.

Pozdrav Sydney

Stredoslovenske muzeum v Banskej Bystrici v spolupraci s Mestskym kulturnym strediskom v Brezne pripravilo autorsku vystavu Ernesta Svrcka pod nazvom Pozdrav Sydney. Jej vernisaz sa konala v piatok 31. marca v budove Stredoslovenskeho muzea. Preplnena vstupna hala privitala nielen autorovych najlepsich priatelov a spolupracovnikov, ale aj desiatky obdivovatelov jeho "noznickoveho" humoru. Program vernisaze dotvorili spevaci Ivaskovci a studenti Akademie umenia. Pre vsetkych zaujemcov humoru Ernesta Svrcka, clena slovenskej i europskej unie karikaturistov, jedna informacia - vystava potrva do 12. maja.

 

Odmenou bude znizenie nezamestnanosti

Myslienka ozivenia vztahov medzi obcami Bacuch a Boca, ktore spaja banicka historia (zaklad vzniku Bacucha sa pripisuje prave banikom, ktori v prilahlom pohori Nizkych Tatier tazili zlato, med, zeleznu rudu) bola podnetom na zalozenie Obcianskeho zdruzenia Ramza. Vo stvrtok 23. marca sa vo Vysnej Boci uskutocnila prva clenska schodza. Dvadsat ucastnikov, ktorych zastupenie svedci o podpore projektu, za predsednicku zdruzenia zvolilo starostku Niznej Boce Marcelu Herichovu a za podpredsedu starostu Bacucha Jana Turosika, ktory nam o podujati povedal:

- Ucastnici sa dozvedeli o doterajsej cinnosti pripravneho vyboru, kde medzi inym boli vypracovane projekty na podporne fondy pre ziskanie financii na samotnu cinnost zdruzenia zameranu na obnovu turistickych chodnikov, ktore budu vycistene od porastov a spevnene tak, aby boli pripravene na pesiu turistiku. Na vybranych miestach maju byt vybudovane odpocivadla pri studnickach s ohniskami a pristreskami v pripade nepriazniveho pocasia. Podla financnych a materialovych moznosti vybudujeme postupne zrubove utulne pre turistov. Podporu v diskusii vyslovil aj zastupca prednostu Okresneho uradu v Liptovskom Mikulasi RSDr. Lubomir Kollarik, riaditel spravy NAPANT-u RNDr. Lubomir Cillag, zastupca Olympijskeho klubu v LIptovskom Mikulasi Ivan Bubeliny, zastupcovia novovzniknuteho obcianskeho zdruzenia Klubu sportovych priatelov v Bacuchu Stanislav Horacek a Miroslav Nikel, ktori pocas prestavky rokovali s clenkami A-projektu v Liptovskom Hradku o poskytnuti pomoci pri vypracovani projektov na podporne fondy a spolupraci pri aktivitach zdruzenia.
Pripravene aktivity su narocne na cas, financie a vyzaduju si schopny kolektiv obcanov, chatarov, podnikatelov a ine subjekty posobiace v regione. Odmenou nam bude znizenie nezamestnanosti a vynovena cast nasej prirody, ktora bude schopna privitat aj najnarocnejsieho navstevnika.

 Mestsky spevokol bilancoval

V Mestskom dome kultury v Brezne sa v pondelok 27. marca stretli clenovia Spevackeho zboru mesta Brezna (SZMB) na vyrocnej schodzi. Medzi hostami bol primator Ing. Vladimir Fasko, riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina a zastupkyna Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne Zdenka Stevkova.
V sprave o cinnosti, ktoru predniesol umelecky veduci a dirigent zboru Doc.Dr. Milan Pazurik, CSc., sa hovori, ze v roku 1999 SZMB realizoval dovedna patnast vystupeni, z toho styri v zahranici. V maji absolvoval zajazd do Francuzska, kde sa o.i. zucastnil na slavnostnom odhaleni sochy M. R. Stefanika pri prilezitosti 80. vyrocia tragickej smrti tejto vyznamnej osobnosti a ucinkoval tu na viacerych podujatiach spolu s meudonskym miesanym zborom Choeur de Meudon. V novembri sa zbor ako spoluorganizator podielal na usporiadani IV. Horehronskych slavnosti zboroveho spevu so zahranicnou ucastou, na ktorom privitali sedem zborov zo Slovenska a dva zahranicne kolektivy. Festival bol venovany Roku krestanskej kultury a 80. vyrociu vzniku Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne.
Zbor absolvoval niekolko koncertov v chramoch nasho regionu najma v ramci vianocnych a velkonocnych sviatkov, vystupil napr. na okresnych oslavach 55. vyrocia SNP, na Dnoch mesta Brezna, atd. Zajazd do Juhoslavie sa pre vojensky konflikt v tejto krajine neuskutocnil a je naplanovany na august roku 2000, kedy sa tu konaju Slovenske narodne slavnosti (Bacsky Petrovec) V ramci vnutrozboroveho zivota sa clenska zakladna stabilizovala, chybaju vsak kvalitne muzske hlasy najma v basovej skupine, pretoze muzska zlozka zboru jednoducho "zostarla" a treba ju "omladit".
V diskusii sa najviac hovorilo o zvysenej potrebe financnych prostriedkov na cinnost zboru, o potrebe aktivizovat "dorast zboru" vo forme detskeho spevackeho zboru, o dramaturgickej cinnosti a o dalsich otazkach. V plane cinnosti na rok 2000 je o.i. zorganizovanie beneficneho koncertu na pomoc Ciernohorskej zeleznicke, ucast na Vranovskych zborovych slavnostiach, zajazd do Juhoslavie, vystupenie v ramci Breznianskeho kulturneho leta a Dni mesta Brezna.
Na zaver rokovania jeho ucastnici prijali uznesenie. Je v nom i pasaz o zaktivizovani novovzniknutej mladeznickej komornej skupiny SZMB, ktora by sa mala prvykrat predstavit uz zaciatkom juna vo Vranove nad Toplou, o vypracovani planu zahranicnych zajazdov zboru do roku 2005 a dalsie ustanovenia pre zabezpecenie cinnosti tohto kolektivu, ktory i podla doterajsich vysledkov pocas svojej vyse dvadsatdvarocnej existencie zaiste patri medzi popredne zborove telesa na Slovensku.

Daniel Rakyta, organizacny veduci zboru

OPYTALI SME SA ZA VAS

konatela MTK s.r.o Brezno Ing. Petra Batku:

Preco ste sa rozhodli pristupit k filtrovaniu druheho programoveho balika?
- V minulom roku v mesiacoch november a december sme obcanov nasho mesta informovali o zdvihnuti ceny prveho programoveho balika (STV 1, STV 2, MARKiZA, LUNA, RTL, RTL 2, SAT, PRO 7, DSF, VIVA, EUROSPORT, GLOBAL) z patdesiat na sedemdesiat korun mesacne od prveho januara 2000. Tak isto boli obcania prostrednictvom infotextu, sprav mestskej televizie a tyzdennika Horehronie informovani o spusteni druheho programoveho balika (MAX 1, SUPER MAX, VIVA 2, TV 5) od prveho januara t. r. v cene osemdesiat korun mesacne. Prostrednictvom spomenutych medii sme obcanov upozornovali na skutocnost, ze ak maju zaujem o druhy programovy balik, musia uzavriet dodatok k typovej zmluve opravnujuci sledovat programy druheho programoveho balika. Kedze do tychto dni tak urobilo priblizne stodvadsat ucastnikov, sme nuteni pristupit k menej popularnym opatreniam, a to k filtrovaniu programov druheho programoveho balika. Vsetci ucastnici televizneho kabeloveho rozvodu, ktori nemaju na druhy programovy balik uzavrety dodatok, budu postupne filtrovani a odpajani od signalu uvedenych programov. Vzhladom na to upozornujeme tych obcanov, ktori nemaju uzatvorene dodatky k typovym zmluvam na druhy programovy balik a maju zaujem o sledovanie tychto programov, aby sa dostavili do MTK s.r.o Brezno v co najkratsom case.
Divakov mestskej televizie upozornujeme, ze od 25. marca zacala vysielat nova slovenska televizna stanica GLOBAL. Pod nazvom TV Global sa skryva kombinovane vysielanie devatnastich mestskych a lokalnych televizii, ktore budu striedavo vysielat dvadsatstyri hodin denne. Signal bude prenasany digitalne cez satelit prostrednictvom terestrialnych a kablovych rozvodov. Vysielanie bude orientovane pre vsetky vekove kategorie, nebudu tam chybat filmy, sport, detske relacie ci telenovely. MTK s.r.o je jedna z televizii, ktora sa zapojila do tohto projektu. Rozsirene vysielanie po celom uzemi Slovenskej republiky je jednou z vyhod, ktoru uz mate moznost vyuzit aj vy. Ako? Piste nam vase napady a postrehy na spestrenie vysielania. Nezabudnite aj na svoje problemy, s ktorymi sa denne stretavate. Cakame na vase prispevky na adrese MTK s.r.o Svermova 7, Brezno 977 01.
Programova struktura TV Global bude uverejnena aj v casopisoch. Kazdy ucastnik tuto televiznu stanicu najde na frekvencii, kde vysiela mestsky televizny kanal. S vysielanim TV Global prinasame novu programovu strukturu mestskej televizie, na ktoru budeme postupne nabiehat.

Nova programova struktura MTK s.r.o Brezno:
pondelok: 9,00 - 10,00 repriza sprav (z piatku), 18,00 - 19,00 infotext, utorok: 9,00 - 10,00 infotext, 18,00 - 19,00 premiera sprav, streda: 9,00 - 10,00 repriza sprav (z utorka), 18,00 - 19,00 beseda 1, 3 / relacia pre mladych 2, 4, stvrtok: 9,00 - 10,00 repriza (beseda/ relacia pre mladych), 18,00 - 19,00 repriza sprav (z utorka), piatok: 9,00 - 10,00 infotext, 18,00 - 19,00 premiera sprav, sobota: 18,00 - 19,00 relax 1, 3 / repriza sprav (z piatku) 2, 4 (1, 3 - prvy a treti tyzden v mesiaci, 2, 4 - druhy a stvrty tyzden v mesiaci).

h0014d.jpg (21375 bytes)
Tohtorocny mesiac knihy koncil Tyzdnom slovenskych kniznic, kedy boli ich dvere otvorene pre vsetkych (tak ako po cely rok), ale aj pre zabudlivych citatelov, ktorym od 27. marca do 2. aprila odpustili poplatky za upomienky. V tomto tyzdni organizovali aj rozne podujatia, stretnutia, exkurzie a besedy. Vo stvrtok 30. marca aj Mestsku kniznicu v Brezne navstivil spisovatel literatury faktu Ladislav Svihran (narodil sa 15. decembra 1931 v Belgicku, kde jeho rodicia odisli za pracou a prezil tam osem rokov. Vystudoval Vysoku skolu pedagogicku v Bratislave a do roku 1973 bol redaktorom Smeny. Potom sa uz venoval len literarnej cinnosti a prekladal z rustiny a polstiny hlavne faktograficku a detektivnu literaturu). Host si najskor pozrel oddelenia kniznice, pohovoril s jej pracovnickami a potom sa zucastnil na besede s osmakmi na Skolskej ulici (na snimke Viktora Sajgalika).

 

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT