4. april 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Kedy budeme volit Vidiecky parlament?
V utorok 28. marca sa v kancelarii VOKA (Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity) v Banskej Bystrici konalo pracovne stretnutie Pripravneho vyboru Vidieckeho parlamentu (PV VIPA). Temou rokovania bola priprava pravidiel fungovania Vidieckeho parlamentu na Slovensku a priprava volieb do Vidieckeho parlamentu. Po ukonceni zasadnutia sa uskutocnil kratky brifing s novinarmi, pocas ktoreho odznela vyzva: Pripravny vybor Vidieckeho parlamentu vyzyva vsetkych obyvatelov vidieka, ktori chcu prispiet k praci Vidieckeho parlamentu, vidiecke organizacie, zdruzenia, samospravy, mikroregiony, spolocnosti, institucie, profesne zvazy a dalsich akterov rozvoja vidieka, aby sa prihlasili PV VIPA Slovenska na adrese: PV VIPA, SNP 114, 033 01 Liptovsky Hradok, c. tel: 0844/5221298, e-mail: vlasta a projekt.sk.

PV VIPA zaroven vyhlasil sutaz Logo Vidieckeho parlamentu Slovenska. Navrhy by mali vystihovat zakladne poslanie Vidieckeho parlamentu - zvysovanie kvality zivota na vidieku obhajovanim jeho zaujmov a vytvorenim platformy pre komunikaciu, vymenu informacii a spolupracu. Maximalny format navrhu je A 4, uzavierka je 31. augusta. Vitazny navrh bude odmeneny hodnotnym vecnym darom. Blizsie informacie je mozne dostat na uz uvedenej adrese, ktora plati aj pre zaslanie sutaznych navrhov.
PV VIPA pracuje uz viac ako rok a pripravuje volby do Vidieckeho parlamentu na jesen tohto roka.
Kedy a preco vznikla potreba spojenia sa ludi, ktori ziju a pracuju na vidieku a pre vidiek, kedy a preco vznikla myslienka obhajovat potreby slovenskeho vidieka spolocne?
Poziadavka na vytvorenie spolocnej platformy odznela na stretnuti 3. Fora vidieckych iniciativ vo februari 1999 v Ziline na zaklade nedostatocnej komunikacie ministerskych uradnikov so samospravami a organizatormi na vidieku o predvstupovych fondoch EU.
Na tomto stretnuti bol desatclenny pripravny vybor povereny pripravit zaklad pre vytvorenie Vidieckeho parlamentu, ktory pomoze systemovo riesit naliehave problemy a potreby slovenskeho vidieka.
Pripravny vybor sa rozhodol zapojit do tvorby poslania a definovania cielov Vidieckeho parlamentu siroku verejnost tak, aby slo o otvoreny proces planovania zdola so zapojenim vsetkych, ktori sa chcu na nom zucastnit. Jednym z krokov tohto procesu bolo zasadnutie 4. Fora vidieckych iniciativ v auguste 1999 v Liptovskom Hradku, na ktorom boli urcene strategicke ciele a priority pre vidiek a bol zvoleny jedenastclenny pripravny vybor v zlozeni: Ladislav Hudak, Zdruzenie pre rozvoj CR Hornej Nitry Prievidza, Jaroslav Tesliar, Ludia a voda Kosice, Jana Meciarova, VOKA Banska Bystrica, Dagmar Liskova, SAIA - SCTS Trencin, Vlasta Körnerova, A-projekt n. o. Liptovsky Hradok, Jan Rohac, Jantarova cesta Banska Stiavnica, Jela Tvrdonova, Agentura pre rozvoj vidieka Nitra, Iveta Kavcakova, Slovenska agentura zivotneho prostredia Banska Bystrica, Maria Strizova, Malokarpatska vinna cesta Pezinok, Lubica Dzuganova, starostka obce Tichy Potok a Peter Broncek, CUSUS Cadca s poverenim pripravit prve zasadnutie Vidieckeho parlamentu ako platformy volenych zastupcov vidieckych regionov a odbornej verejnosti.
V sucasnosti PV VIPA kompletizuje databazu iniciativnych akterov rozvoja vidieka, aby mohol byt Vidiecky parlament ustanoveny a aby mohol zacat svoju cinnost. V sucasnosti sa v databaze Pripravneho vyboru nachadza 370 vidieckych organizacii, z toho 65 mikroregionalnych zdruzeni.
Vidiecky parlament by mal prvykrat zasadnut v oktobri roku 2000 a mal by mat 150 clenov. Polovica zastupcov by mala byt rovnomerne z regionov Slovenska a druha polovica parlamentu by sa mala skladat z odbornikov, ktori pracuju na vidieku. Pri Vidieckom parlamente by mali byt vytvorene odborne pracovne komisie. Prednostou bude, ze ziadny kandidat nebude delegovany politickou stranou.
Medzi najdolezitejsie ciele Vidieckeho parlamentu by malo patrit tak ako v EU zabranenie vyludnovaniu vidieka - to znamena celkovo zvysit kvalitu zivota na slovenskom vidieku, nie len zabezpecit dostatok pracovnych miest. Dalsim cielom je, aby zacala fungovat medzisektorova spolupraca na vsetkych urovniach v prospech vidieka, umoznit dialog, aby bol vypocuty hlas z dola, vytvorit priestor pre porozumenie.
Najblizsim cielom PV VIPA je internetizacia Slovenska - dostat ludi z izolacie. Je potrebne, aby ludia na vidieku mali rovnake sance ziskat informacie, aby mali rovnake sance ziskat financne prostriedky. Pripravny vybor pripravil projekt s umyslom vytvorit do buducnosti 800 informacnych miest v regionoch a mikroregionoch.V blizkej buducnosti bude na vidieku vytvorenych 30 takychto bodov.
Vidiecky parlament by chcel prispiet k reforme a decentralizacii verejnej spravy, k zvysovaniu socialneho kapitalu na vidieku ako aj k zvysovaniu schopnosti efektivne vyuzit prilezitosti pre rozvoj vidieka, ponukane predvstupovymi fondami EU.
Spolocna platforma pre zaujmy a ludi vidieka je potrebna aj preto, ze v NR SR su zastupcovia prevazne z velkych miest, tvoria zakony urcene pre vidiek bez dostatocnej konzultacie s ludmi z praxe a ako odznelo aj na brifingu: "Priority vysokych statnych uradnikov nie su totozne s prioritami ludi zijucich v regionoch" a "Vidiecky parlament nechce byt proti niecomu, ale za to, aby ludia boli spolutvorcami zivota na Slovensku." Clenovia PV VIPA dufaju, ze by VIPA v buducnosti mohol byt partnerom aj pri tvorbe legislativy.
A ako sa vyjadrila hovorkyna PV VIPA Vlasta Körnerova: "Za rok posobenia PV VIPA sa nastartovala komunikacia vlady s vidieckymi iniciativami." Dufajme teda, ze povedie k uspesnej spolupraci.

M. Heretova 

Vyberame zo spravy o stave mesta

 12. Regionalna skladka TKO, Brezno - Mrcha potok. Vystavba I. etapy: Ako mnohi z vas vedia, tato bola dokoncena v 10/1995. Odvtedy bolo na skladku ulozenych 135 930 m3, co zodpoveda prejektovanym parametrom, pretoze bola postavena so 4 kazetami a 12 sekciami so zivotnostou do roku 2000. Skladku prevadzkuje s.r.o. Sekolog, kde je spolocnikom ZZ Ekolog, ktoreho clenom je aj mesto Brezno. Zalozenie tychto spolocnosti bolo vyvolane este v rokoch 1993 - 1994, vratane uzatvorenej spolocenskej zmluvy na prevadzkovanie skladky. Vystavba II. etapy: Dokoncena bola v 10/1999 s investicnymi nakladmi 12,5 miliona Sk, financovane Sekologom z uverov od bank a vlastnych prostriedkov prevadzkovatela. Obce zdruzene v Ekologu rucia tak ako mesto Brezno podielom podla poctu obyvatelov za uver vo vyske 4 miliony Sk v PKB. Objem skladky je 102 000 m3 (3 kazety s 9 sekciami). Projektovane mnozstvo ulozeneho odpadu je 30 000 t/rok, predpokladana zivotnost skladky je do roku 2005. V roku 2000 bude este odpad ukladany aj na kazety I. etapy cez geometricke pomery II. etapy vystavby. Priprava III. etapy: V sucasnosti prebieha majetkovo-pravne vysporiadanie pozemkov, ktore pre Ekolog zabezpecuje Pedoefekt. Je predpoklad, ze vysporiadanie pozemkov bude do konca juna 2000. Ceny za ulozenie odpadov: Clenske obce od zaciatku skladkovania do konca roka 1999 uhradzali 500 Sk/tonu, ktora sa do konca roka 1999 nemenila. Neclenske obce ako aj ini ukladatelia platili 750 Sk/tonu a viac, podla druhu ukladaneho odpadu. Pre rok 2000 bolo spolocnikmi rozhodnute o zvyseni ceny na pokrytie inflacnych vplyvov v zmysle spolocenskej zmluvy a sice: 500 Sk/tonu + 5% = 525 Sk/tonu pri uhradach inkasnymi prikazom, 500 Sk/tonu + 10%= 550 Sk/tonu pri uhradach prevodnym prikazom.
13. Sprevadzkovanie osady Hlavina. V sucasnosti prebieha priprava obmedzenych technickych podmienok na sprevadzkovanie tejto osady, vratane umiestnenia provizorneho ubytovania dodavaneho Hydrostavom Mochovce tak, aby v tejto lokalite mohli byt umiestnene rodiny byvajuce v najkritickejsich obydliach a velki neplatici. Na priprave obmedzujucich podmienok spolupracuje odbor ochrany a tvorby zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne a Mestsky urad v Brezne. Otvorena ostava otazka financovania.
14. Podkrovne byty Svermova, Laskomerskeho a Sladkovicova ulica v Brezne. Pre riesenie kritickej bytovej situacie v Brezne, ako aj vzhladom na revitalizaciu uzemia mame zamer vyuzit podkrovie obytnych domov na uvedenych uliciach a takymto sposobom aj skraslit urbanizmus okolia. Financovanie asi 24 bytov s nakladom asi 24 milionov Sk bude zabezpecovane dotaciou z Fondu rozvoja byvania a z vlastnych, resp. zdruzenych financnych prostriedkov alebo cez stavebne sporenie buducich vlastnikov bytov. Termin realizacie je zavisly aj od financnych prostriedkov ziskanych z predaja bytov. Zhotovitel bude vybraty vo verejnej obchodnej sutazi.
15. Rozsirenie COV - Brezno. Dokoncena cisticka bola dana do skusobnej prevadzky v oktobri 1996 s trvanim do 31. 1.1998. Skusobna prevadzka bola predlzovana dodatkami k zakladnej zmluve s prevadzkovatelom StVaK OZ 01 B. Bystrica. Dodatkom c. 6 je termin predlzeny do 31. 12. 2000. Dalsie prevadzkovanie COV je zavisle od toho, ako bude ukoncena transformacia V a K. Tu vsak nastava problem so vstupom do pripravovanej velkej a.s. s vlastnym kapitalom, ktory je otvoreny vo forme pokracujuceho splacania investicnych nakladov a urokov z uveru. Z celostatneho hladiska pre vasu informaciu uvadzam, ze v ramci rezortu sa pripravuje novy metodicky postup transformacie V+K. Samozrejme, ze o kazdom kroku bude mestske zastupitelstvo informovane, pricom podklady budu spracovavane s komisou pre spravu majetku mesta.
16. Rekonstrukcia historickeho opevnenia mesta Brezna. Su pripravene aj projekty na rekonstrukciu opevnenia na Ulici Hradby za kolkarnou a na Cintorinskej ulici poza evanjelicky kostol az po Chalupkovu ulicu. Tieto dve investicne akcie z etickeho a bezpecnostneho hladiska musime realizovat v roku 2000. Predpokladane naklady na tieto stavebne prace (nove zaklady s odvodnenim, hradby s oplotenim, vymena konstrukcnych vrstiev pod novu vozovku na Ul. Hradby) su 1,5 miliona Sk. Zhotovitel stavby bude vybraty vo VOS.
17. Cintoriny - rozsirenie priestorov na pochovavanie. Stavba je pripravovana projekcne a bude zahrnat (rozsirenie o nove plochy s odvodnenim, terennymi a sadovymi upravami a novym oplotenim). Termin na navrh riesenia a na majetkovopravne usporiadanie pozemkov je stanoveny do 30. 6. 2000, po ktorom bude urceny dalsi postup pripravy stavby (projekt - prerokovanie, povolenie a realizacia).
18. Brezno - Vrchdolinka, obytny subor IBV I. etapa. Projekt stavby bol vyhotoveny, prerokovany a bolo vydane uzemne rozhodnutie a stavebne povolenie. Obytny subor I. etapa zahrna 31 stavebnych pozemkov a projekt stavby riesi technicku infrastrukturu (pristupove cesty, kanalizacia, vodovod, plyn, elektrika, slaboprud, verejne osvetlenie). V sucasnej dobe MsZ odsuhlasilo predaj 8-ich pozemkov. Majitelia tychto pozemkov pripravuju projekt na vydanie UR a SP na jednotlive rodinne domy a predpokladany termin zacatia vystavby je 05/2000.
19. Rozsirenie mestskeho rozhlasu v meste. V zmysle predlozeneho navrhu projektu a riesenia v jarnych mesiacoch zacneme s budovanim rozsireneho miestneho rozhlasu tak, aby najprv bol zabezpeceny prenos signalu na sidlisko Mazornikovo a postupne podla financnych prostriedkov do ostatnych casti mesta. Tento informacny system pokladam za jeden z najdolezitejsich pocinov nielen pre vseobecnu informaciu, ale najma z hladiska civilnej ochrany. Zial, zo statnych prostriedkov nie je mozne ziskat specialnu dotaciu na tento informacny system, hoci charakteru CO. Je urobeny pokus ziadostou na ustredny organ o mimoriadnu financnu dotaciu.
V ramci pracovneho poriadku mame spracovany supis dalsich akcii investicneho, alebo rekonstrukcneho charakteru, ktory obsahuje dovedna 60 akcii, z coho niektore som uviedol. Vyzyvam komisiu pre investicnu vystavbu, ZP, rozvoj regionu a vodne hospodarstvo o zvysenie aktivity svojej cinnosti, aby sme spolocne vedeli korigovat cinnost tejto, podla mna najdolezitejsej prace mesta, mestskeho uradu, ako aj poslaneckeho zboru. Najtazsie je zamyslane akcie v tejto tazkej dobe prefinancovat.
Pri tejto prilezitosti predkladam navrh zvolat v termine do 30. 6. 2000 za ucasti predstavitelov statnych organov, miestnej a uzemnej samospravy, podnikatelskej sfery seminar o moznostiach podnikania v uzemi mesta Brezna, pripadne v katastroch jednotlivych obci. Predpokladom na uspech tohto rokovania je aktivita vsetkych uvedenych zloziek a samozrejme technicka priprava cez schvalene uzemne dokumentacie.

Poradna zdravia informuje

Svetova zdravotnicka organizacia (SZO) vyhlasila 7. april za Svetovy den zdravia pod heslom Bezpecna krv sa zacina u mna. Tento den je vhodnou prilezitostou uvedomit si vyznam darcovstva krvi a tiez suvislost darcovstva s individualnym sposobom zivota, pretoze zdravy sposob zivota a starostlivost o zdravie dava predpoklady k darcovstvu krvi.
Vacsiu sancu darovat krv maju ludia, ktori dokazu udrziavat svoje zdravie a aj ho zlepsovat.
Na suvislost darcovstva so zdravym sposobom zivota treba v tento den poukazovat najma v posobeni na mladu generaciu s dorazom na myslienku Stan sa darcom krvi - zachran zivot!

...

V piatok 7. aprila sa opat mesta i obce Slovenska rozziaria sviezou zltou farbou narcisov. Prave tento krehky kvet je totiz symbolom boja proti zakernej chorobe - rakovine, na ktoru v nasej republike ochorie rocne 20 000 ludi. Zaroven nim vyjadrujeme nadej, ludsku vzajomnost chorym, ktorych tato choroba postihla.

V nasom meste a v okolitych obciach Den narcisov organizuje Oddelenie vychovy ku zdraviu za pomoci dobrovolnikov uz po druhykrat. V tento den bude zriadenych niekolko stanovist - v budove okresneho uradu, pred obchodnym domom, vo vestibule nemocnice, v zakladnych a strednych skolach, na pracoviskach a v uliciach mesta. Pomozme vsetci dobrej veci! Staci, ak sa v piatok ozdobime narcisom od aktivistov Ligy proti rakovine, pripadne prispejeme hoci len symbolicky do ich dobrovolnej zbierky.

Pripojme sa k milionom ludi na celom svete, ktori podporuju boj proti tejto zakernej chorobe!

h0014h.jpg (17648 bytes)  

Mnohi obyvatelia Brezna sa zaujimali, preco su opat rozkopane chodniky a verejna zelen na namesti. Dozvedeli sme sa, ze Stredoslovenske energeticke zavody, rozvodny zavod Banska Bystrica, vymienaju vysokonapatove kable, na ktorych dochadzalo k castym porucham. Hotovo by mali zahlasitdo konca aprila.

Snimka: Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT