Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

19

10. MAJ  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:
- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990
Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Pripomenuli si okruhle vyrocie

Patdesiate piate vyrocie ukoncenia druhej svetovej vojny a Den vitazstva nad fasizmom si v uplynulych dnoch pripomenuli v mnohych obciach a mestach na Slovensku. Ine to nebolo ani na Horehroni, kde v okresnom meste uz v piatok popoludni po koncerte Dychoveho orchestra mesta Brezna polozili kytice k pomnikom na namesti. Po hymne sa k ucastnikom oslav prihovoril primator Brezna Ing. Vladimir Fasko a za Slovensky zvaz protifasistickych bojovnikov Jan Zemko (na snimke Viktora Sajgalika). Potom sa odobrali na Krticnu, kde si tiez uctili tych, ktori polozili svoje zivoty za nasu slobodu h0019a.jpg (24372 bytes)
h0019d.jpg (20364 bytes) Prijemne pocasie cakalo na druhy den vyse dvesto ucastnikov 30. rocnika vystupu na Dumbier, ktory s podporou Mestskeho uradu a Vojenskeho utvaru v Brezne zorganizoval Klub slovenskych turistov (na snimke Ing. Antona Jursu). Svojou ucastou toto vyznamne podujatie podporil aj primator Brezna Ing. Vladimir Fasko. Po pietnom akte pri pamatniku SNP, ktory pozostaval z basne a prejavu Jana Zemku, odovzdali ucastnikom pochodu odznak vystupu a jubilejny bulletin zhrnujuci historiu uplynulych tridsiatich rokov a pobrali sa na Dumbier. Nazad si na svoje prisli hlavne deti, ked na dobre udupanej snehovej drahe na igelitovych vreckach a vetrovkach mali aj sportovy zazitok.
Vo stvrtok 4. maja navstivil Brezniansky okres podpredseda Narodnej rady Slovenskej republiky Pavel Hrusovsky. Najprv sa zastavil v Zeleziarnach Podbrezova, a.s., potom sa stretol v Okresnom urade v Brezne s veducimi odborov. Spolu so statnym tajomnikom ministerstva zahranicnych veci Janom Figelom absolvoval pracovne stretnutie s primatorom Brezna Ing. Vladimirom Faskom. Zaujimal sa o problemy v meste, najma otazky bytovej vystavby a socialne neprisposobivych obcanov. S J. Figelom hovorili o moznosti presadzovat vo vlade nizke uroky pre obce, aby sa rozvijala bytova vystavba a tym sa zvysi aj zamestnanost. P. Hrusovsky je aj maratonsky bezec a prislubil ucast na augustovom polmaratone v Brezne. h0019c.jpg (12453 bytes)

Havariu neprezil

Male sportove jednomotorove lietadlo Zlin 142 havarovalo v pondelok 8. maja popoludni v Ciernom Balogu - Janosovke. Rodak z Cierneho Balogu, 59-rocny L.S., vzlietol z Leteckeho sportoveho klubu v Ruzomberku. Ako prva na miesto nehody prisla breznianska poziarna jednotka. Asistovala pri vyprosteni pilota, ktory bol uz mrtvy a zabezpecila miesto pre pripad vzniku poziaru. Priciny nehody vysetruje Letecka inspekcia z Bratislavy.

Dvor remesiel

Studenti a ziaci breznianskych skol, aj ich spoluziaci z blizkeho okolia nasho mesta, si pomaly zvykaju na majove muzejne podujatie Horehronskeho muzea v Brezne zname ako Dvor remesiel u Rostarov. Jeho uplynulych pat rocnikov bolo v breznianskej rolnicko-remeselnickej usadlosti na Razusovej ulici c. 20. Tohtorocne podujatie pracovnici muzea usporiadaju v ich dalsom dvore "na trinastke", ako oznacujeme nas objekt - Mestiansky dom na Nam. gen. M. R. Stefanika c. 13. K zmene viedlo viac dovodov, ale vsetci verime, ze nasa ponuka zaujme navstevnikov aj v novom priestore. Co teda mozu divaci uvidiet na Dvore remesiel v tomto roku?
Ponukame prehliadku dvoch vystav. O jednej sme uz pisali. Nesie nazov Etudy z dreva. Ma svoje pokracovanie z aprila, a kto si ju nestihol pozriet doteraz, ma moznost v tomto case. Vystavovane sutazne prace, prevazne studentov strednych skol, robenych cielene pre sutaz vyrobkov z dreva urcite za to stoja. Druha vystava ma nazov Kose v zbierkach Horehronskeho muzea. Bude to prehliadka vyberu zo zbierky, ktora sa cielene budovala v 80. rokoch so zamerom dokumentacie kosikarskej vyroby v nasom regione. Vystaveny vyber predstavi kosikarske vyrobky zo stiepenych prutov liesky, prutia vrby a brezy. Uvidite kose pouzivane na prenasanie pokrmov, nakladov, polnohospodarskych plodin, ktore maju rozmanite tvary a velkosti. Zoznamime sa aj so zakladnymi pracovnymi nastrojmi pouzivanymi pri pleteni prutia. Tato vystava bude priamou "pozvankou" na dalsiu cast podujatia, ktorou je predvadzanie vyroby z prutia a lubkov.
Pozvani vyrobcovia sa kosikarstvu venuju podomacky. Svojou zrucnostou su znami v svojom bezprostrednom okoli a maju velku snahu podelit sa so svojimi skusenostami. Bude preto urcite zaujimave pozorovat pletenie alebo sa divat na vyrobu brezovej metly, ci pozorovat ako sa da rychlo a jednoducho vyrobit vrbova pistalka.
Sucastou nasej ponuky je aj premietanie dokumentarnych filmov o sposobe pripravy prutia na pletenie a z vyroby kosikov. V objekte bude reprodukovana ludova hudba a nase pozvanie prijali aj predajcovia ludovo-umeleckych vyrobkov a knih. Ak pridete 12. maja do Brezna v case od 9. do 15. hodiny, neobidte nasu "trinastku". Stravite u nas urcite svoj cas prijemne a uzitocne. Na stretnutie s vami sa tesia pracovnici Horehronskeho muzea v Brezne.

Eva Svajdova

Falosna stodolarovka

O tristvrte na dvanast 4. maja pracovnicka VUB v Brezne zaistila stodolarovu bankovku, ktora nevykazovala znaky pravosti. Pri pokladni s trzbou ju predlozila pracovnicka SAD Brezno, ktora uviedla, ze stodolarovku prevzala od dvoch neznamych cudzich statnych prislusnikov, zamestnancov firmy ATP z Mukaceva. Bankovku zaslali na expertizne skumanie do statnej skusobne platidiel NBS v Bratislave.

Vyhrazal sa fyzickou likvidaciou

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania v Brezne vzniesol 4. maja obvinenie proti dvadsatjedenrocnemu nezamestnanemu F. M. z Brezna z trestneho cinu vydierania a podvodu. Tento muz v priebehu marca pod zamienkou sprostredkovania prace vylakal od M. I. z Cierneho Balogu dovedna 25 000 korun, ktore pominal. Ked jeho obet odmietla davat dalsie peniaze, vyhrazal sa jej bitkou a fyzickou likvidaciou rodiny. Vystraseny M. I. mu postupne dal veci osobnej spotreby v hodnote 21 200 korun. Obvineny F. M. bol uz v minulosti dvakrat sudne trestany pre roznu trestnu cinnost. Aj v tomto pripade vysetrovatel podal navrh na jeho vzatie do vazby.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT