10. MAJ 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Liecive rastliny a koreniny

Konvalinka vonava - Convanalis majalis

Trvaca bylina, ktora je vysoka 15 - 20 cm s bielym kvetom. Z tenkeho plaziveho a rozkonareneho podzemku vyrastaju kazdy rok pravidelne dva velke elipsovite listy s dlhymi stopkami a kvetonosny stvol (kratsi ako listy). Kvety su ovisnute, zvoncekovite, usporiadane do piatich az osmich pocetnych jednostrannych strapcov. Kvitne v maji a v juni, prijemne vonia. Plody su cervene bobule s modrymi semenami. Je to druh rozsireny skoro po celej Europe, ale aj ohrozeny vyhubenim. Rastie najma vo svetlych listnatych lesoch, ale i smrekovych a ako okrasna a vonava rastlina sa pestuje v zahradkach i skalkach. Oblubuje netienene, teplejsie, mierne suche stanovistia s podou bohatou na mineralie. Rastlina je jedovata. Predmetom zberu je vnat, ktora obsahuje minimalne sedemnast kardenolidovych (latky ovplyvnujuce srdcovu cinnost) heterozidov. Okrem toho su pritomne flavonoidy, saponiny, o. i. konvalatoxol a konvalamarin. List tvori zlozku kardiotonik, diuretik a inych pripravkov vyrabanych farmaceutickym priemyslom. Konvalinkove heteroidy ucinkuju uz po 5 - 10 minutach. Pouzitie rastliny v ludovom liecitelstve je nebezpecne.

Chren dedinsky - Armoracia rusticana

Trvaca bylina s dlhymi hrubymi korenmi a olistenou, rozbrazdenou dutou, hore rozkonarenou bylou. Prizemne listy su podlhovasto vajcovite, vrubkovano pilkovite. Su neobycajne velke, dlhe az 50 cm. Dolne bylove listy su az strihane, horne uzko kopijovite. Kvitne v maji az v juni. Rozmnozuje sa velmi rychlo korenmi.
Koren i list je bohaty na kyselinu L - askorbovu (vitamin C). Dalej obsahuje soli: zeleza, draslika, vapnika i horcika, silicu a ine latky. Koren povzbudzuje tvorbu zaludocnych stiav, posobi mocopudne a stekutnuje - zrieduje hlieny. Vhodny je aj pri reumatizme, dne, na urychlenie metabolickych pochodov v organizme, pri zaludocnych tazkostiach. Vo forme chrenoveho octu sa pouziva proti peham a na tzv. pecenove pehy - skvrny. Struhany s cukrom sluzi proti chrapotu. Chrenove platky sa pouzivaju ako obklady pri reume. Liehovina, v ktorej sa vyluhovali chrenove korene, sluzi na posilnovanie zaludka. Siroke pouzitie nachadza chren i v kuchyni: omacky, prisady ako korenina na penu do sunky alebo ako posypka na sunkove a rozne misy. Analogicke liecebne i kuchynske pouzitie ma i chrenova stava.

M. Vrbovska

Zmena v poukazovani penaznych sum bezhotovostne

Slovenska posta, s. p., 30. juna 2000 ukonci prijem postovych poukazok B (postove poukazky prijimane bezhotovostnym sposobom). Doterajsi sposob bezhotovstneho prijimania postovych poukazok bol nahradeny novym produktom - Postovy penazny poukaz E (PPP E). Postovy penazny poukaz E poskytuje nove komfortnejsie sluzby pre zakaznikov:
- posta prijima udaje o poukazovanych platbach na diskete,
- tlac zoznamu prijatych platieb a vyplatnych dokladov zabezpecuje posta na vlastnych tlacivach,
- podavatel si moze urcit cas platnosti PPP E, ktory je minimalne 15 a maximalne 30 dni odo dna prijatia platby.

K produktu je moznost doplnkovych sluzieb:
- vyplata do vlastnych ruk adresata,
- vyplatte dna ... (vyplata bude realizovana najskor v udany den)
- zaruceny cas dodania - preukazatelne dodanie PPP E prijimatelovi najneskor druhy pracovny den po zuctovani platby v prospech uctu Slovenskej posty, s.p.

Slovenska posta, s. p., poskytuje tento produkt po podani ziadosti na podavanie PPP E a po podpisani Obchodnych podmienok pre PPP E.

Vsetky potrebne informacie vam poskytnu pracovnici Strediska postovej prevadzky Banska Bystrica.

Elena Cmarkova,
veduca prevadzky postovych sluzieb
Stredisko postovej prevadzky
Banska BystricaKresba: Peter Zifcak


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT