10. MAJ 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Mali sme sen ... A sli sme za nim
Maj je v plnom prude, minie sa ani sa nenazdame, no a v juni uz bude neskoro uvazovat o tom, co robit pocas prazdnin. So zaujimavou ponukou pre mladez prichadza vidiecka rozvojova aktivita Vydra z Cierneho Balogu. Ano, hovorit budeme o vydrovskych letnych taboroch, ktore budu v tomto roku uz po osemnastykrat.

Co ponukaju?
Nezabudnutelne zazitky. Vzrusujuce prekvapenia. Skvelu zabavu. Novych priatelov. Perfektne hry. Vybornu naladu. Krasnu prirodu. Romanticke vecery pri gitare. Pravidelnu stravu. Uzitocnu pracu. Jazdu parnym vlacikom. Oddych od rodicov ...
Aku pracu?
Par hodin denne sa mozes realizovat pri obnove trate Ciernohronskej zeleznicky, ktora prechadza popri tabore alebo pri vyrabani preliezok a inych drevenych "hraciek" v detskom oddychovo-ekologickom areali vo Vydrove.
Co je v cene?
Strava patkrat denne, ubytovanie, darcekove prekvapenie, zaujimavy popoludnajsi program, jazda parnym vlacikom, poistenie, primerana hygiena a zdravotnicka starostlivost.
Kde nas najdes?
Vo Vydrovskej doline pri Ciernom Balogu, ktora lezi v centralnej casti Veporskych vrchov. Vedie nou historicka lesna uzkorozchodna Ciernohronska zeleznicka.
Ubytovanie?
Podla tabora - v stanoch s podsadou alebo v drevenici, vzdy vsak vo vlastnom spacaku na vlastnej karimatke.
Sposob prihlasenia?
Vyber si tabor, ktory ti najviac vyhovuje. Napis na adresu OZ Vydra, Hlavna 56, 976 52 Cierny Balog (tel. 0867/6191537) niekolko informacii o sebe, priloz ofrankovanu obalku a potom ti uz mladi ludia, zodpovedni za svoj tabor, poslu dalsie informacie. Nezabudni obalku oznacit nazvom tabora. V pripade nenaplnenia tabora akceptuju prihlasky aj po termine uzavierky.
Teraz uz mozete vyberat:
Vydra v risi Mayov: Nad zlym Montezumom mozu zvitazit len ti najodvaznejsi, najsikovnejsi a najmudrejsi, musia okusit nebezpecenstvo a prekonat takmer nadludske usilie ...(vek 9 - 13 rokov, termin 9. - 15. jul, cena 1500 korun, uzavierka prihlasok 15. maj).
S tebou me bavi svet: "A nebyly to vobycejny budky, byly to kadibudky ... A svet je hned krasnejsi" (vek 16 a viac, termin 6.- 15. jul, cena 650 korun, uzavierka prihlasok 15. maj).
Rodicia + deti: Prezit prijemny tyzden v zaujimavej spolocnosti deti a rodicov a byt pritom aj trochu uzitocny ...(vek deti 0 - 8 rokov, termin 16. - 22. jul, cena dospeli 1000 korun, deti 0 - 3 zadarmo, 3 - 8 500 korun).
Praca hrou: Pre milovnikov kolajnic, prazcov a mozolov, tiez pre vegetarianov, ak si navaria (vek 18 a viac, termin 19. - 29. jul, cena 650 korun, uzavierka prihliasok 1. jul).
Expedicia drvenica alebo cesta okolo sveta za pat dni: Imidz je nanic ... (vek 16 a viac, termin 27. jul - 5. august, cena 650 korun, uzavierka prihlasok 1. jul).
Uteky z bezpecia: Staci urobit prvy krok, aby ste vedeli, ze uteky z bezpecia nemusia byt vzdy tazke a nebezpecne ... (vek 18 a viac, termin 3. - 12. august, cena 543,21 koruny, uzavierka prihlasok 1. jun).
Stara nota: Vesela drina, tvrda zabava, malo spanku, vela kamosov ... (vek 18 a viac, termin 26. august - 3. september, cena 650 korun, uzavierka prihlasok 16. jun).
Stare kusy ucia mladych, alebo naopak?: Chceme naucit a naucit sa, cisto pracovny tabor (vek 18 a viac, termin 26. august - 3. september, cena 650 korun, uzavierka prihlasok 31. jul).
Tak co, vybrali ste si? Mate sen? Chodte za nim.

h0019b.jpg (21293 bytes) Piaty majovy den bol v areali breznianskej poziarnej jednotky venovany oslavam svateho Floriana - patrona poziarnikov. Velky zaujem prejavili najma ziaci prveho stupna zakladnych skol, ale prisli aj rodicia s detmi. Co si mohli pozriet? Okrem vystavenej poziarnej techniky mohli sledovat simulovanu dopravnu nehodu s poskytnutim prvej pomoci - vyprostenim zranenej osoby specialnym zachranarskym naradim, likvidaciu poziaru horlavych kvapalin pomocou rucnych hasiacich pristrojov v ochrannom obleku proti salavemu teplu typ OL II, hasenie plynu vysokotlakovym zariadenim ISEX 3000, zlanovanie z vyskovej techniky.

Archeologovia v Hornej Lehote

Uplynuly vikend zacal v lokalite Hradok v Hornej Lehote druhy rocnik archeologickeho vyskumu. Podielaju sa na nom pracovnici bratislavskeho Pamiatkoveho ustavu a jeho strediska v Banskej Bystrici v spolupraci s Archeologickym ustavom Slovenskej akademie vied v Nitre a s podporou Zeleziarni Podbrezova a spol. s r. o. Siman a Jorcik. O tejto zaujimavej praci sme uz cosi pisali, aj napriek tomu archeologa a kastelana Lupcianskeho hradu Mgr. Petra Mosneho sme poziadali, aby nam aspon strucne priblizil lanske vysledky a hlavne tohtorocne zamery:
- Minulorocnym vyskumom sme dokazali osidlenie od 6. do 2. storocia pred nasim letopoctom, cize neskoreho halstattu a predpuchovskej kultury. Na zaklade ziskaneho materialu sa da predpokladat siroke osidlenie sidlistneho typu. V tomto roku vyskum zameriame na sirsiu plochu za ucelom ziskania co najbohatsieho materialu, aby sa dalo datovat cele obdobie osidlenia od doby bronzovej az po laten. Treba pripomenut, ze sa nachadzame na kulturnej pode so stopami historickych reliktov, preto by bolo potrebne tento kulturny a historicky unikat chranit a dbat o to, aby nedochadzalo k vykradaniu a destrukcii tychto nalezisk, hlavne s pouzitim detektorov kovov, cim sa historicita miesta znici. Preto chceme v tomto roku podniknut kroky na ochranu pred tymto druhom nicenia nasich kulturnych pamiatok. Kedze zaujem o lokalitu kazdym rokom stupa, v najblizsom obdobi vam poskytnem clanok so sirsim zaberom a zameranim na objasnenie historie a celej genezy vyvoja tejto lokality.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT