10.MAJ 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Demokrati privitali vyznamnych hosti

Vo stvrtok 4. maja sa v malej zasadacke Mestskeho uradu v Brezne uskutocnila schodza okresnej rady Demokratickej strany. O cinnosti okresnej rady referoval jej predseda Ing. Jan Zvoncek, vypoculi si aj spravu zo zasadnutia republikovej rady a diskutovali o dalsej politickej strategii strany. Na rokovani privitali vyznamnych hosti, poslanca NR SR a clena predsednictva DS Petra Tatara, predsedu krajskej rady DS Miroslava Tomana a poslanca NR SR Lobomira Kanika. Zaver patril vytyceniu uloh do dalsieho obdobia a priprave nastavajuceho snemu strany.

Projekt Obcan

V utorok 2. maja v Zakladnej skole v Helpe prostrednictvom portfolii predstavili v skolskom kole vysledky zaujimavej akcie Projekt Obcan nadacie Milana Simecku, ktory vznikol v spolupraci s americkym Centrom pre obcianske vzdelavanie. Ako nas informoval riaditel tejto skoly PaedDr. Pavol Siman, na pilotnych projektoch ziaci s pomocou ucitelov, rodicov, obecneho uradu i podnikatelov pracovali od septembra lanskeho roka. Vybrali si problemy zo svojho okolia, satne, skolsky casopis, tulave psy, odpadkove kose, regionalnu vychovu (triedu v ludovom style). Na Slovensku sa do tohto pilotneho programu okrem helpianskej skoly zapojili este v Kremnici a v Trencianskej Teplej. Ako ukazala utornajsia prezentacia, mnohe z problemov sa detom podarilo vyriesit, niektore riesenia este "dotahuju".

Prijali novych clenov

Clenovia Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov Brezno II - Mostaren si vo stvrtok 4. maja na clenskej schodzi pripomenuli 55. vyrocie ukoncenia druhej svetovej vojny a vitazstva nad fasizmom. Jej sucastou bolo aj prijatie sedemnastich mladsich clenov. Pozornost venovali hlavne priprave IX. zjazdu SZPB, ktory bude 1. a 2. jula v Banskej Bystrici.

Pokosovci zvitazili

Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici a Miestne kulturne stredisko v Slovenskej Lupci boli organizatormi sutaznej prehliadky detskych ludovych hudieb, solistov instrumentalistov, solistov spevakov a spevackych skupin Banskobystrickeho kraja, ktora sa ukutocnila v poslednu aprilovu sobotu v Kulturnom dome v Slovenskej Lupci. V styroch kategoriach sutazilo viac ako dvesto ucinkujucich. Nestratili sa ani zastupcovia Horehronia. V solovom speve obsadila druhe miesto Martina Kanosova z DFS Telgartcok a v kategorii ludovych hudieb zvitazila ludova hudba Pokosovcov SUM zo Sumiaca. Hostami festivalu boli ludove hudby Vonicka zo Zlina a Trakyiska mladost z bulharskeho Plovdivu.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Vyhrazal sa

Pred tristvrte na dve popoludni 19. aprila S. E. z Brezna prisla mestskej policii oznamit, ze ju prenasleduje, nadava jej a zabitim sa vyhraza M. G. Pripad objasnili na obvodnom oddeleni PZ, kde obidvoch predviedli.

Vystrajali

Sedemnast minut po polnoci 20. aprila volali z Ulice F. Krala, ze tam rusi nocny klud asi patnast vytrznikov. Hrali na gitare a spievali, ked neprestali ani po prichode hliadky mestskej policie, privolali hliadku OO PZ. Jeden z muzov dokonca napadol aj policajta a roztrhol mu bundu. Pouzili proti nemu donucovacie prostriedky a pre podozrenie z utoku na verejneho cinitela skoncil na policii.

Utocnikov nenasli

O tristvrte na styri v noci 22. aprila nasla hliadka na Ulici CSA leziaceho skrvaveneho muza, ktoreho udajne zbili styria utocnici. Nenasli ich a k zranenemu privolali na osetrenie sanitku RZP.

Kradol

Blokova pokuta hrozi kazdemu, kto si v obchode "nakupi" bez zaplatenia. Takto dopadol aj M. D. z Brezna, ktory v potravinach Satel 22. aprila o tristvrte na jedenast ukradol tovar za 423 korun.

Bili sa

O stvrt na styri popoludni 23. aprila z hostinca Pod branou oznamili, ze sa tam biju dvaja muzi. Hliadka po prichode nasla v klbku na zemi J. Sch. z Cierneho Balogu a M. M. z Martina. Dovod sporu? Obvinenie z kradeze penazenky jedneho z nich, ktory bol den predtym prepusteny z vykonu trestu. Ujala sa ich privolana hliadka PZ.

Dolapeny az neskor

V predajni Satel 25. aprila popoludni J. B. z Brezna ukradol "tapku" za 40 korun, s ktorou sa mu podarilo ufujazdit. Dolapili ho onedlho nato, ked sa pobil s rodinnymi prislusnikmi. Pomohli len donucovacie prostriedky a predvolanie na policiu.

Prisiel o penazenku

Pat minut po osmej vecer 25. aprila telefonoval O. P. z Brezna, ze ho aj jeho priatela na Ulici F. Krala napadli muzi, ktori mu ukradli penazenku s vacsim obnosom. Pre podozrenie z trestneho cinu pripad oznamili OO PZ.

Zabuchla dvere

Podvecer 28. aprila asistovali poziarnikom pri otvarani bytu na Cernakovej ulici. Z. G. si totiz zabuchla dvere a kluce ostali vo vnutri, navyse islo o specialny zamok.

Daleko neusiel

Spred budovy okresneho sudu na Kuzmanyho ulici o tretej v noci 29. aprila zmizol bicykel zamestnanca sudu. Privolana hliadka zlodeja chytila vo chvili, ked aj na bicykli uhanal po Baldovskom moste. Za ucelom zistenia totoznosti ho predviedli na mestsku policiu, kde A. M. zaplatil blokovu pokutu a bicykel vratil.

Potrundzeny manzel

O tristvrte na styri popoludni 29. aprila zasahovala hliadka na Nalepkovej ulici voci J. T. z Brezna, ktory sa pod vplyvom alkoholu dobyjal k manzelke. Ta ho odmietala pustit a ziadala jeho predvedenie na PZ kvoli podaniu trestneho oznamenia..

Vojacik si vypil

Prveho maja tesne pred polnocou telefonovali z benzinoveho cerpadla Oktan, ze na ceste lezi vojak "omameny" alkoholom. Privolana sanitka ho odviezla do nemocnice.

Opytali sme sa za vas

nacelnika Mestskej policie v Brezne Milana Polonyho:

o Ake su vase doterajsie skusenosti so zakladanim "papuc"nedisciplinovanym vodicom?(
- Niekolkorocne skusenosti ukazali, ze najviac priestupkov je v statickej doprave (parkovanie, statie pri nerespektovani dopravnych znaciek), a tak novelizovany zakon o mestskej policii dava hliadkam opravnenie zakladat technicke prostriedky na zabranenie odjazdu vozidla, ludovo nazyvane papuce. Od 22. marca do 2. maja sme tento prostriedok pouzili stosestdesiatkrat, najviac na Razusovej ulici, na Cipkovom nabrezi, na parkovisku pri nemocnici a na Chalupkovej ulici. Z tohto poctu vidno, ze vodici su nedisciplinovani a nerespektuju dopravne znacky. Takyto nepozorny vodic si na aute najde oznam aj s nasim telefonnym cislom a po zavolani mu papucu odstranime, za co samozrejme zaplati blokovu pokutu.

riaditela Technickych sluzieb v Brezne Ing. Tomasa Gabona:

o Co so smutnou vrbou v starom cintorine?
- Akekolvek upravy drevin mozu na uzemi mesta robit technicke sluzby len na zaklade rozhodnutia odboru zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne. Vsetky poziadavky, ci uz od obyvatelov alebo organizacii, sa pocas roka zhromazduju a vzdy koncom oktobra su posudene priamo na mieste. Na zaklade toho nasledne vyda odbor zivotneho prostredia pisomne rozhodnutie a podla tohto potom technicke sluzby vykonavaju upravu drevin v mesiacoch november az april. Pripadna uprava smutnej vrby v starom cintorine bude preto zahrnuta do rozhodnutia v oktobri 2000.

Este nepadlo posledne slovo

Utorok 2. maja bol pre mnohych mladych ludi rozhodujucicm v ich zivote. V strednych skolach a v strednych odbornych ucilistiach bol totiz termin prijimacich skusok. Dnes uz vedia, ako dopadli. Zaujimalo to aj nas, a preto sme zatelefonovali do jednotlivych skol, kde sme zistili:

Do Dievcenskej odbornej skoly v Piesku sa hlasilo 58 zaujemcov, prijat mohli 60 do dvoch tried. Nie vsetci uspeli, a tak 17 miest je este volnych. O vsetkom rozhodne druhe kolo, ktore bude 13. juna. Do breznianskeho gymnazia bez prijimacich skusok zobrali 55 ziakov, "prijimacky" absolvovalo 90 deti, z nich prijali 47. Vsetkych 80 zaujemcov o studium v strednej priemyselnej skole strojnickej prijali do troch tried. V druhom kole 13. juna ma este sancu dalsich 40 ziakov. V hotelovej akademii zaznamenali 125 prihlasenych, 9 z nich skusky neurobilo, prijali 90. O obchodnu akademiu prejavilo zaujem 78 adeptov, neuspesnych bolo 6, studovat v tejto skole bude 50 ziakov. V Strednom odbornom ucilisti hutnickom v skolskom roku 2000/2001 otvaraju pat tried, do ktorych sa prihlasilo 99 zaujemcov, 66 prijali bez prijimacich skusok, trapilo sa 33 ziakov a zobrali 98. V druhom termine 13. juna je este volnych pat miest v studijnom odbore mechanik elektronik pre automatizacnu techniku, desat miest v ucebnom odbore krajcir - damske odevy a devat miest v ucebnom odbore stolar. Okrem toho otvaraju aj nadstavbove studium, kde prihlasky prijimaju do 31. maja v odboroch technicko-ekonomicke prace, strojarstvo, odevnictvo, drevarska vyroba, skusky budu 19. juna. Do Stredneho odborneho ucilista strojarskeho v Brezne bez prijimacich skusok prijali ziakov do styroch tried (predavac rozlicneho tovaru, kuchar - casnik, stupnovita priprava - strojarstvo, strojarska vyroba), kde je este moznost prijatia aj v druhom kole 13. juna. V pripade zaujmu otvoria este jednu triedu stupnovitej pripravy - strojarstvo, kde je v priebehu studia moznost vyberu odboru.

V starobylom breznianskom kostole zneli v nedelu 7. maja podvecer tony G. F. Handla, G. Tartiniho, F. Bendu a J. S. Bacha. Uz po tretikrat tu koncertoval svetoznamy cesky huslista Vaclav Hudecek, ktoreho na cembale sprevadzal Petr Adamec. Organizatormi podujatia boli Ceskoslovenske zdruzenie pre kulturu 94 Praha, hotel Arcade Banska Bystrica, Mestske kulturne stredisko v Brezne a obcianske zdruzenie ELLIS, ktoremu bol vytazok beneficneho koncertu venovany. Je dobre, ze hudba a jej posluchaci sa spojili, aby pomohli postihnutym detom, ktore nepoznaju radost z pohybu a su odkazane na pomoc nas vsetkych.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT