Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

21

23. MAJ  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Ucia nas porozumiet minulosti
B. Bystrica (r) - V stredu 17. maja na tlacovej konferencii v Thurzovom dome organizatori vystavy Odlesky kovu v historii Pohronia informovali novinarov o spolocnom podujati, ku ktoremu ich viedol Medzinarodny den muzei (18. maj) a a magicky rok 2000.

Kov ako material ziskavany z hlbin zeme sprevadza ludstvo odpradavna. V rukach cloveka sa stal v priebehu staroci pracovnym nastrojom, platidlom, sperkom, zbranou, liturgickym predmetom. Prave o dolezitosti kovu v zivote obyvatelov horneho Pohronia vypoveda tato vystava dvestosedemdesiatich predmetov pripravena v spolupraci troch muzei z miest situovanych na brehu horneho toku Hrona. Stredoslovenske muzeum v Banskej Bystrici, Lesnicke a drevarske muzeum vo Zvolene a Horehronske muzeum v Brezne predstavuju najzaujimavejsie kovove predmety svojich zbierok. Zvolen sa prezentuje vyrobkami medikovacskych a cinarskych majstrov, ktore si nasli svoje miesto v priebehu 16. - 19. storocia v mestianskych domacnostiach, v remeselnickom prostredi a pri bohosluzbach najma v evanjelickych kostoloch. Banska Bystrica predstavuje zlate a strieborne predmety. Bohate naleziska zlata a striebra v stredoslovenskom banskom regione totiz ovplyvnili umelecke spracovanie drahych kovov v Banskej Bystrici, Banskej Stiavnici a v Kremnici, kde uz v 14. storoci vznikli centra zlatnickeho remesla. Dominantnym kovom na hornom Pohroni bolo a dodnes je zelezo a prave vyrobky z neho najdeme v expozicii Horehronskeho muzea. Vyznamnymi strediskami zeleziarskej vyroby na Horehroni sa stali koncom 18. a v priebehu 19. storocia Pohorela s komplexom coburgovskych zeleziarni a najma Hronec. Na vystave preto nechybaju liatinove nahrobne krize, uzitkove a dekorativne predmety z liatiny, kovaneho zeleza, oblatnica (klieste na vyrobu vianocnych oblatok), pricom najstarsi predmet pochadza z roku 1576. Vsetkych styridsatstyri predmetov je dokladom vyspelej minulosti zeleziarskych obci na Horehroni.
V Stredoslovenskom muzeu v Banskej Bystrici si vystavu mozete pozriet od 17. maja do 8. jula, v Lesnickom a drevarskom muzeu vo Zvolene od 13. jula do 10. septembra a v Horehronskom muzeu v Brezne od 18. septembra az do konca roka. Hoci na mnohych predmetoch uz miestami vidiet patinu casu, svoj lesk nestratili. kedysi ludom sluzili v rozmanitych oblastiach, dnes nas ucia porozumiet minulosti a sposobu zivota nasich predchodcov.

 Pozor sutaz
Spoznavame historicke jadro mesta

Noviny Horehronie v spolupraci s Horehronskym muzeom pripravuju ku Dnom mesta Brezna a jeho historickym jubileam (6. - 8. oktobra) sutaz Spoznavame historicke jadro mesta. Od juna do septembra bude v nasich novinach kazdy tyzden postupne uverejnenych patnast sutaznych otazok. Kazda bude pozostavat z dobovej fotografie, alebo z fotografie detailov vyzdoby historickych budov, pripadne neobvyklych pohladov na konkretnu stavbu. Objavia sa aj zabery dnes uz neexistujucich objektov. Sutaziacim napomoze kratky text charakterizujuci stavbu tak, aby sa lahsie zorientovali a zaroven dozvedeli niekolko udajov z jej historie. Ulohou bude pomenovat objekt na fotografii - urcit ho v sucasnej zastavbe mesta tak, ze uvediete nazov firmy, institucie alebo zariadenia, ktoreho je momentalne sidlom a ulicu, resp. namestie (napr. budova mestskeho kulturneho strediska na namesti, budova Vseobecnej uverovej banky na Sturovej ulici a pod.) Z citatelov, ktori spravne odpovedia na vsetkych patnast otazok, budu vyzrebovani traja vyhercovia a odmeneni vecnym cenami.

Dalsi vikend patril folkloru
V Mestskom dome kultury v Brezne sa v sobotu 20. maja stretli na sutaznej prehliadke folkloristi z regionov Brezna a Banskej Bystrice. Organizatorom tohto festivalu hudobneho folkloru boli Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici a Mestske kulturne stredisko v Brezne.
h0021a.jpg (14681 bytes)V kategorii solisti - spevaci skoncila na prvom mieste Viera Pokosova z MKS v Sumiaci, na druhom Marek a Slavomir Pobisovci z FS Bukovinka z Bravacova a na tretom Jozef Pancik z FS Kycera z Cierneho Balogu. Medzi solistami instrumentalistami boli najuspesnejsi Lubomir Rosik z FS Kycera (hra na heligonke) a Pavol Majerik z FS Priechodan z Priechodu (hra na heligonke a fujare) pred Lubomirom Medvedom z FS Kycera (hra na fujare) a Matejom Lunterom z FS Telgart (hra na heligonke).V kategorii spevackych skupin si prve miesto odniesla zenska spevacka skupina Hrochotianka z Hrochote, druha skoncila muzska spevacka skupina mladeznickeho folklorneho suboru Hrochotan, tretia muzska spevacka skupina Brezinky z Polomky a zenska spevacka skupina Priechodan z Priechodu. V kategorii ludovych hudieb zvitazila LH Marcela Berkyho - Palaca z Hrochote, z druheho miesta sa tesila LH Harvanovcov z Telgartu a z tretieho LH Koricaniovci z mladeznickeho FS z Hrochote. Vitazi jednotlivych kategorii postupuju na krajsku prehliadku.

 

h0021d.jpg (15343 bytes) V pondelok 15. maja slavnostne otvorili novu prevadzkovu budovu Slovenskych telekomunikacii v Brezne. Vyjst v ustrety zakaznikom, to bol hlavny zamer jej vystavby. Prispiet k tomu by malo prijemne prostredie na prizemi, urcene styku s klientom, s vyhodnym bezbarierovym pristupom aj tym nemobilnym. Vybavite tu ziadosti o telefon, rozne sluzby, ale aj staznosti. Do prveho juna tak mozete urobit v pondelok a v stredu od 8. do 17. hodiny, v ostatne dni od 8. do 13. hodiny. V blizkej buducnosti mozno aj s predlzenim az do 18. hodiny a uvazuje sa aj s prevadzkou v sobotu.

Prazdniny s novym bicyklom

Pekny darcek k bliziacemu sa Medzinarodnemu dnu deti si v sobotu 20. maja odnasali deturence breznianskeho detskeho domova z Funny Clubu. Pri prilezitosti osmych narodenin Funny Clubu sa tu totiz konala Funny total party, kde na ucastnikov oslav cakalo mnozstvo prekvapeni a hlavna cena vecera, horsky bicykel od firmy Bike sport. Majitel Funny Clubu Jaroslav Cunderlik pozval na vecernu junior diskoteku deti z detskeho domova. V ich mene vychovavatel Ondrej Ferkovic prevzal od majitela firmy Bike sport Vladimira Kysuckeho horsky bicykel. Na snimke Viktora Sajgalika su spokojne deti s novym bicyklom.

h0021e.jpg (17177 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT