23. MAJ 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Harmonogram odstavenia tepelnych zdrojov v Brezne (ako dosledok planovanej opravy a udrzby technologickeho zariadenia na tepelnych zdrojoch v roku 2000)

Mostarenska, Fucikova 4, 10, 16 , Laskomerskeho 2, 10 29. maja - 11. juna, Cernakova, Sturova 5. juna - 18. juna, Mazornikovo II, Mazornikovo III, Mazornikovo IV 19. juna - 2. jula, Svermova, L. Saru 26. juna - 9. jula, TP1 - juh (Nalepkova) 10. jula - 23. jula, CSA 17. jula - 30. jula, SDC 31. jula - 13. augusta, TP 5 - Zapad (SLN) 14. augusta - 27. augusta, Glianska 21. augusta - 3. septembra.

Pocas odstavenia tepelnych zdrojov z prevadzky budu realizovane tieto prace: cistenie kotlov, vymennikov tepla a tlakovych nadob s odbornou prehliadkou, odborne prehliadky podla Vyhlasky c. 25/1984 v zneni Vyhlasky UBP SR c. 75/1996 Z. z.; odborne prehliadky vyhradeneho technickeho zariadenia podla kalendara prehliadok; opravy a vymeny armatur technologickeho zariadenia; opravy izolacii; udrzba upravni vody; kontrola a oprava plynoveho zariadenia tepelnych zdrojov; kontrola a udrzba meracieho a regulacneho zariadenia tepelnych zdrojov; dalsie prace potrebne na zabezpecenie plynulej a hospodarnej dodavky TUV a vykurovania vo vykurovacej sezone 2000/2001.

BYPOS Brezno, s.r.o., ak to umozni technicky stav technologickeho zariadenia, cas opravy skrati, pripadne cez vikend dodavku TUV ciastocne obnovi.

Ladislav Siman,
technik BYPOS -u, Brezno, s.r.o.

Vytvarna sutaz k vyrociam mesta

Mesto Brezno si v tomto roku pripomina vyznamne vyrocia z historie - 735. vyrocie pisomnej zmienky, 620. vyrocie udelenia mestskych prav a 350 rokov od ziskania titulu kralovske mesto. Ako tvorivy pozdrav k tymto vyrociam by mala prispiet vytvarna sutaz.
Vyhlasovatel: mesto Brezno. Usporiadatel: mestsky urad, oddelenie spolocenskych veci a zahranicnych vztahov a Horehronske zdruzenie vytvarnikov. Uzavierka sutaze: 31. august, sutazne prace treba zaslat na adresu: Mestsky urad Brezno, Nam. gen. M. R. Stefanika c. 1, 977 01 Brezno; obalku oznacte textom Vytvarna sutaz. Vystava: 6. - 30. oktobra v synagoge, vernisaz v ramci podujatia Dni mesta, sucastou vystavy bude i rozborovy seminar pre ucastnikov sutaze za ucasti porotcov - profesionalnych vytvarnikov a vytvarnych pedagogov, resp. teoretikov umenia. Temy: 1. Podoby Brezna - mestske dominanty, zakutia a primestske lokality, patriace ku koloritu mesta Brezna; 2. Vyjavy z historie mesta; 3. Vyznamna postava - dejatel z historie mesta; 4. Navrh dekorativneho alebo uzitkoveho predmetu na ucel darovania, resp. predaja turistom s temou mesta Brezna.Techniky: lubovolne - malba, kresba, grafika, plastika, kombinovana technika, keramika. Vyhodnotenie a ocenenie sutaze: Prace ohodnoti odborna porota, ktora rozhodne o umiestneni autorov a udeleni cien. Hlavnu cenu udeli primator mesta. Sutazne prace sa vracaju, mesto vsak moze sprostredkovat ich predaj, resp. vybrane prace mesto odkupi na vyzdobu reprezentacnych priestorov.
Ostatne podmienky: Prace musia byt oznacene menom, priezviskom a bydliskom autora, treba uviest i nazov prace. Sutaz je urcena pre vytvarnikov nad 18 rokov.

h0021a.jpg (14681 bytes) Podvecer devatnasteho majoveho dna v Kulturnom dome vo Valaskej patril detskemu folklornemu suboru Valach, ktory si v tychto dnoch pripomina piate vyrocie svojho vzniku. Detsky folklorny subor Valach vznikol v roku 1995. Posobi pri Zakladnej skole vo Valaskej s podporou obecneho uradu. Zakladatelom suboru je Pavol Sedliak, od roku 1997 ho po umeleckej stranke vedie Jarmila Peniakova a organizacne vedenie zabezpecuje Daniel Bartos. Kolektiv tvori dvadsat clenov vratane sestclennej ludovej hudby pod vedenim Petra Pancika. Namety cerpa predovsetkym z blizkeho okolia Horehronia, Detvy a Podpolania a spracuva ich formou spevov, tancov, zvykov a obycajov. Zucastnuje sa na roznych domacich a zahranicnych festivaloch, folklornych podujatiach a slavnostnych prilezitostiach. V slavnostnom programe si divaci mohli pozriet Vareskovy tanec, Krciaskovy tanec, choreografie Na salasi, Na prostred dediny, Popred nas dom cesta burkovana a dalsie, spievala solistka Barborka Bartosova a Daniel Bartos, jubilantov pozdravili hostia z Ocovej a Cierneho Balogu.

 

Okienko pre starostov
Pravidelne zasadnutie predsednictva Rady Zdruzenia miest a obci Slovenska sa uskutocnilo vo stvrtok 18. maja v Bratislave. Bolo to prve rokovanie po X. sneme ZMOS a venovalo sa priprave na zasadnutie Rady ZMOSu.
Vyhodnotili sme priebeh a organizacne zabezpecenie X. snemu a dostali informacie o zaveroch zasadnutia regionalnych zdruzeni, ktore sa tykali sposobu reformy verejnej spravy. Tu sa dost rozchadzaju nazory zdruzeni. Zial, nazory nie su o obsahu, ale o forme usporiadania velkych uzemnych celkov a poctoch krajskych uradov. Osobne si myslim, ze viac by sme sa mali venovat obsahu reformy verejnej spravy, poctu prenesenych kompetencii zo statu na obce a nasledne potom by sa mohli, s ohladom na financie, podla vole obci tvorit spolocne uradovne. Myslim si, ze tato otazka je stale otvorena a trebo o nej diskutovat. Ustredny riaditel ZMOSu podal informaciu o stave clenskej zakladne, plateni clenskych prispevkov za roky 1998, 1999, 2000. Kedze nastava novy hospodarsky rok, predmetom rokovania bolo cerpanie rozpoctu za rok 1999 a navrh rozpoctu na rok 2000. Uplynuly rok bol viac-menej uspesny, v prijmovej oblasti je vyssia suma ako vo vydajovej. Jednou z dolezitych otazok bol navrh stanoviska ZMOSu k navrhu ministerstva financii na zrusenie statnych fondov. Medzi zavazne body patrilo rozpracovanie uznesenia X. snemu a nametov z diskusie, kde dostali jednotlive sekcie ulohy na riesenie. Do tychto uloh som z hladiska nasho regionalneho zdruzenia zahrnul, aby sa v ramci energetickej sekcie riesil sposob zvysenia ceny elektrickej energie, jednak sadzba a tiez najomne za odberne hodiny, cim boli postihnuti najma obcania, ktori maju elektricke kurenie. Poziadal som sekciu polnohospodarstva, aby odpustenie poplatku za vynatie z podneho fondu pre verejnoprospesne stavby bolo rozsirene aj o lesny a podny fond. Ziadal som, aby financna komisia riesila otazku exekutorov, aby pohladavky obci boli prednostne riesene vo vsetkych ukazovateloch, lebo obce existujucimi zakonmi exekucii su pomerne dost ukratene v prijmovej casti rozpoctu. Rozpracovali sme verejny prislub Dexie ako majoritneho vlastnika Prvej komunalnej banky na predaj akcii, ktore v nej maju obce. Jedna akcia v PKB ma hodnotu 10 000 korun, Dexia ako majoritny vlastnik banky ponuka 11 280 korun. Pritomni clenovia dozornej rady PKB hovorili o tom, ze za tychto podmienok odporucaju akcie cez verejny prislub predat. Dolezitym bodom na pripomienkovanie v regionalnych zdruzeniach je navrh novely zakona o obecnom zriadeni, navrh novely Ustavy Slovenskej republiky, od predsedu vlady sme dostali material Narodny program boja proti korupcii. Dalsie zasadnutie Rady ZMOS sa uskutocni 6. a 7. juna v Tatrach.

Ing. Vladimir Fasko

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Tisovskym turistom zo Zbojskej

V sobotu 13. maja som sa vracal s priatelom z celkom vydareneho vyletu v okoli Tisovca. Kedze sme mali este dost casu, vybrali sme sa na stanicu Zbojska, kde pri ohnisku sme chceli opekat. Uz z dialky sme zbadali, ze su tam nejaki vyletnici. Nevedeli sme sa len tak votriet, a tak z opekania zislo. Presli sme popri nich a tym, co si nas vsimli, sme sa (ako to kaze turisticky bonton) pozdravili. Sadli sme si trochu bokom, ze aspon pockame na vlak. Asi po desiatich minutach bolo pocut hlas: "Ti su od nas?" Bolo jasne, ze rec je o nas, a tak som sa pozrel na prichadzajuceho muza. Cakal som dialog asi v tomto style: - Dobry den - zdravym - ako sa mate - a vy? Mozno som trochu naivny, ale dost ma prekvapilo, ked som z ust toho "vyletnika" pocul slova:" Vypadnite! Nemate tu co hladat! Okamzite vypadnite!" Neviem sa skriepit, a tak sme sa zacali balit. Dotycny vsak este stihol za vydatneho bryzgania kopnut mladsieho kamarata do nohy. Asi sa mu zdalo, ze sa dvihame pomaly. Na to som sa uz ozval. Evidentne to vsak minulo ucinok. Priblizne patdesiatrocny "grazel" (neviem ho inac nazvat) vo svojom bohatom slovniku a vyhrazani pokracoval. Ohanal sa tym, ze je to sukromny pozemok. Po tejto stranke to celkom chapem. Ako sa vravi - Moj dom, moj hrad. Len ta arogancia mi akosi nesedela.
Nedalo mi a hned, ako som prisiel domov (plny zazitkov), chytil som do ruky telefon. Dozvedel som sa, ze nejde o ziadny sukromny pozemok. Stanica Zbojska a prilahla luka s ohniskom patria Zelezniciam SR a partia (alebo skor banda) boli taki isti vyletnici ako my. Ibaze tam boli uz od rana na gulasi. Asi sme im svojou pritomnostou na stanici kazili atmosferu "mejdanu". Neskor som zistil, ze to boli "vyletnici" z Tisovca, ale podla znaciek aut, niektori aj z okresu Brezno.

Co poviete na takyto zazitok z vyletu? Tymto by som chcel spominanej partii podakovat za "pekne" prezity den a prajem im, aby odteraz stretavali len takych ludi, ako su oni sami. Stretnut ich bol totiz zazitok...

Rasto Turna

Mostarencom tepla voda netecie, lebo ...

Od 16. maja tohto roku je prerusena dodavka teplej uzitkovej vody do obytnych domov spravovanych firmou Sluzbyt, s. r. o, dcerskou spolocnostou Mostaren Brezno, a. s. Najvaznejsim dovodom tohto opatrenia je neplatenie za sluzby poskytovane Bytovym podnikom mesta Brezna a nasledne BYPOS, s. r. o., v dodavke tepla a teplej uzitkovej vody, ktore predstavuje k 10. maju pohladavku v neuveritelnej vyske 3 973 tisic korun bez poplatku z omeskania.
V stredu 17. maja primator mesta inicioval rokovanie na pode Mostarne Brezno za ucasti spravcu konkurznej podstaty MB, a.s., Sluzbytu, s. r. o., kde spravca konkurznej podstaty slubil, ze svoj podiel zavazku bude plnit voci BYPOSU, s. r. o., v poradi, ako mu uklada zakon, teda pohladavka BYPOSU Brezno, s. r. o., moze byt uspokojena ciastocne, alebo vobec podla moznosti ziskania financnych zdrojov predajom majetku.
Kedze na rokovani 17. maja nedoslo k dohode o vyrovnani pohladavky Sluzbytom, s. r. o., primator mesta zvolal na pondelok 22. maja nove rokovanie na pode ZV OZ KOVO MB, na ktore su pozvani vsetci zainteresovani. Po nom sa uskutocnila tlacova konferencia, a preto sa k tejto problematike na strankach Horehronia vratime v buducom cisle.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT