23. MAJ 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Liecive rastliny a koreniny

Fialka vonava - Viola odorata

Z kratkeho podzemku vyrastaju nevysoke nadzemne vybezky s ruzicami dlhostopkatych srdcovitych az oblickovitych listov. Hranate kvetne stopky su zakoncene jedinym ovisnutym a vonavym kvetom s dlhou ostrohou. Kvitne v marci az v aprili, niekedy po druhy raz este aj v auguste az septembri. Rozsirena je po celej Europe od nizin po horsky stupen. Oblubuje pody s dostatkom zivin a trochou dusika. Casto sa pestuje i v zahradkach. Oficialna medicina pouziva podzemok, ktory obsahuje saponiny, glykozidy a ucinnu latku na zvracanie. Droga ma mierny skvapalnujuci ucinok hlienu. Odvar z nej sa robi z 2 g na 1,7 dl vody a uziva sa po lyziciach pri vsetkych formach plucnych a dychacich ochoreniach.
List obsahuje saponiny, sliz a silicu s odoratinom, ktory znizuje krvny tlak. Najcastejsie sa zbieraju kvety obsahujuce hlavne vonavu silicu, farbiva a sliz. Casto sa z nich robi sirup proti kaslu a nespavosti, vhodny najma pre deti a starsich ludi. Patdesiat lupienkov kvetov sa 24 hodin maceruje v dl vody, potom sa prida 150 g cukru a po 20-minutovom zahrievani sa scedi. Sirup sa uziva po lyzickach. Kvet sa este aj dnes pouziva na kandizovane cukriky proti kaslu.

Fazula obycajna - Phaseolus vulgaris

Jednorocna pestovana bylina, vysoka 30 - 150 cm s pravoovijanymi stonkami dlhymi az 2 m. Kvety su rozlicnej farby, usporiadane do malokvetnych strapcov. Kvitne v juli az v auguste. Plody su struky.
Semena obsahuju jedovaty toxalbumin, fazin, ktory sa nici varom. Jedovate su aj surove nezrele struky. Rozpraskovane semena sa vo farmacii pouzivaju na teple obklady, na mokvave a svrbive ekzemy, atd. Sirsie pouzitie ma fazulove oplodie. Prednost sa dava strukom zltobielej farby z krickovych variantov rastliny. Oplodie obsahuje predovsetkym glukozidy, cholin, trigonelin, alantoin, organicke kyseliny, rozlicne aminokyseliny a kremicitany.
Droga je mocopudna ako aj znizuje hladinu cukru v krvi. Tvori zlozku antidiabetickych cajovin, najma s vnatou jarabiny, listom cucoriedky, zihlavy, ci salvie a s korenom pupavy. Ako mocopudne liecivo sa zvycajne kombinuje s vnatou praslicky, korenom petrzlenu, podzemkom pyru alebo listom brezy.
Bezna davka na studeny macerat: 20 - 30 g oplodia sa maceruje 8 hodin v 5 - 6 dl vody. Pije sa po 1,5 dl trikrat denne. Pripravuje sa i 6-percentny odvar (pije sa 1,5 dl dva az trikrat denne) alebo odvar z 2 - 3 cajovych lyziciek drogy na 1,5 dl vody tri az patkrat denne po duskoch. Ludovo sa pouziva i pri buchani srdca s pocitmi uzkosti, no aj pri zvysenom tlaku krvi a ischiase. Maximalna davka drogy nie je stanovena. Oplodie fazule sa vyuziva v domacnostiach ako zdrava vyzivna strukovina na kysle i sladke polievky i privarky a kase.

M. Vrbovska

Vazeni spoluobcania!

Uz viac ako sedemdesiat rokov posobi na Slovensku socialna ustanovizen znama ako Pohrebne podporne zdruzenie (PPZ), ustredie Betliar. Svoju cinnost vykonava teraz v dvesto troch mestach a dedinach s pomocou obetavych funkcionarov a nadsencov.
Hlavnym poslanim tejto ustanovizne je: vzajomna podpora clenov, pomoc pri organizovani dostojneho pohrebu zomreleho clena, poskytovanie financnej pomoci vo vyske 6500 korun, ak bol zomrely clenom viac ako pat rokov, do piatich rokov clenstva vstupenych po 1. januari 2000 je financna podpora 3000 korun, ak bol clenom jeden rok. Clenom zdruzenia sa moze stat kazdy obcan nasej republiky vo veku od 18 do 50 rokov, ak sa prihlasi za clena a podpise clensku prihlasku, ak zaplati jednorazove zapisne vo vyske schvalenej Ustrednym vyborom PPZ, ak bude riadne platit prispevky stanovene Ustredim PPZ.
Jednorazove zapisne je odstupnovane podla veku novych clenov: 10 korun pre clenov vo veku od 18 do 30 rokov, 40 korun pre clenov vo veku do 40 rokov, 100 korun pre clenov vo veku do 45 rokov, 150 korun pre clenov vo veku do 50 rokov. Vysku rocneho clenskeho prispevku stanovuje Ustredie PPZ podla financneho stavu zdruzenia. Pre sucasne obdobie bola vyska prispevku stanovena vo vyske 200 korun na rok. V nasej odbocke je vyska prispevku stanovena 204 korun (4 koruny je rezervny fond, ktory bol odsuhlaseny na vedlajsiu cinnost odbocky).
Tymto chceme upriamit i vasu pozornost na nase Pohrebne podporne zdruzenie. Prosime, pouvazujte o jeho poslani a praci. Pomoc v najtazsich chvilach zivota je i dnes potrebna a hladana. Ponukame vam tuto pomoc a pozyvame vas za clena nasej velkej rodiny, ktora dnes uz pocita vyse 56 000 clenov. Vykonate dobry skutok a budete spokojni, ze ste sa rozhodli pre vstup do tejto velmi potrebnej humanitnej spolocnosti.
Blizsie informacie vam poskytne odbocka c. 150 v nasom meste, alebo priamo na adrese predsedu odbocky v Brezne: Vladimir Cizik, Svermova 10, 977 01 Brezno.

Stredoslovenske energeticke zavody, s.p., Zilina rozvodny zavod Banska Bystrica oznamuju kontaktne adresy pre nahlasovanie poziadaviek a poruch na elektrickom zariadeni v meste Brezne: v pracovnom case od 7. do 15. hodiny je mozne osobne alebo telefonicky na pracovisku okresnej obchodnej kancelarie: OOK Brezno, Cipkovo nabrezie 3, 977 01 Brezno, tel.: 6112126.

Po pracovnom case a v obdobi pracovneho volna je mozne poruchy na elektrickom zariadeni telefonicky nahlasit na: SSE, s. p., rajonny dispecing Banska Bystrica, tel.: 088/4154609, 4436222.

PLASTKOV, spol. s r. o. logo
a mate, co potrebujete
Sirokosortimentny predaj:
- hutneho materialu
- retazi a lan
- nastrojov, naradia (drevo-kov)
- plastovych potrubi (vodovodnych a kanalizacnych)
- pletiv (poplastovane a pozinkovane)
- drotov Zn, PVC
- osobnych ochr. pracovnych pomocok a odevov

! Jarna ponuka !

Pozinkovane plechy, dazdove zlaby, ohradove pletiva poplastovane i pozinkovane, stavebne klince za vyhodne ceny
Najdete nas na Razusovej 19 oproti technickym sluzbam.
Tel: 6111678, fax: 6111666 

PRVA STAVEBNA SPORITELNA

Nove obchodne zastupenie

Dovolujeme si vam oznamit, ze Prva stavebna sporitelna, a.s., rozsirila od 22. maja svoju siet obchodnych zastupeni. Odporucame vam navstevu novootvorenej kancelarie, ktoru najdete na adrese: Razusova 7, Brezno, vo dvore oproti mestskej kniznici nad kuchynkou na 1. poschodi, tel: 6112747.

Otvaracie hodiny:
pondelok 8 - 17.
utorok 8 - 13.
streda 8. - 17
stvrtok 8. - 17
piatok 8 - 17.

Oblastny veduci a poradcovia stavebneho sporenia vam radi poradia a poskytnu vsetky potrebne informacie.

Tesime sa na stretnutie s vami a dakujeme za prejavenu doveru.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT