23.MAJ 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

O reforme verejnej spravy treba diskutovat

Medzi hlavne body rokovania Regionalnej rady Zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, ktore sa uskutocnilo v piatok 19. maja v Brezne, patrilo rozpracovanie uzneseni zo snemu a zavery predsednictva Rady ZMOS. Regionalne zdruzenie ma tu vyhodu, ze informacie dostava priamo z predsednictva, takze este v predstihu pred Radou ZMOSu. Ucastnici okrem plnenia uzneseni snemu najvacsi doraz kladli na pripomienky k reforme verejnej spravy, oboznamili sa so stanoviskom, ktory predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko prezentoval 24. aprila v denniku Praca. Pripravili dalsie stanoviska pre celoslovensky ZMOS k novele zakona o obecnom zriadeni, novele Ustavy a k dalsim materialom. V utorok 23. maja zasadne v Brezne pod vedenim svojho predsedu Ing. Vladimira Faska sekcia dopravy, ktora bude riesit otazku parkovania, zabratia verejnych priestranstiev a otazky verejneho zaujmu v doprave.

Poznaj a chran prirodu svojej vlasti

Taky bol nazov okresnej sutaze, ktora sa uskutocnila vo stvrtok 18. maja v priestoroch centra volneho casu. Zucastnilo sa na nej dvadsatstyri deti z deviatich zakladnych skol, ktore sutazili v troch odbornostiach (zoologia, botanika, geologia), najviac (sedemnast sutaziacich) v zoologii.
Vysledky: zoologia:
1. Anna Horska (ZS Brezno, Mazornikovo), 2. Jan Nepsinsky (ZS P. Polhora). botanika: 1. Lucia Riaposova (ZS Zavadka), 2. Leopold Cibula (ZS Polomka), geologia: 1. Michal Lukac, 2. Jan Lendacky (obaja ZS Nemecka). Vitazi postupuju do krajskeho kola, ktore sa uskutocni v Tajove.

Zeleziarne odkupili zavodny klub

Zaciatkom maja v den podpisu kolektivnmej zmluvy v Zeleziarnach Podbrezova a. s. podpisali aj zmluvu o odkupeni Zavodneho klubu OZ KOVO. Zavodny klub bude premenovany na Dom kultury ZP a. s. a pricleneny k personalnemu useku do hospodarsko-socialneho odboru, dvaja zamestnanci sa stanu zamestnancami Zeleziarni Podbrezova. Zeleziarne podpisom zmluvy prebrali na seba zodpovednost za kulturu v Podbrezovej.

Mile deti, priatelska mladez, vazeni rodicia, zodpovedni dospeli, ochotni ucitelia i ostatni

Centrum vychovnej a psychologickej prevencie Brezno a Obcianske zdruzenie Kruh z Banskej Stiavnice v spolupraci so zakladnymi skolami Breznianskeho okresu vam ponukaju ucast v kampani Vypni Telku, zapni seba. Mozete ju podporit v tyzdni od 22. do 28. maja dobrovolnym obmedzenim sledovania televizie, ti tvorivejsi aj vymyslenim a zorganizovanim inych - zaujimavejsich cinnosti pre seba a svoje okolie.
Napriklad: spolocenske skraslenie okolia svojho domu, panelaku; vycistenie studnicky v okoli; opekanie spekacikov ci uvarenie gulasu v ramci vchodu, ulice; futbalovy turnaj medzi vchodmi, panelakmi, mladezou a dospelymi; zrenovovanie najblizsieho detskeho ihriska; vzajomne ucenie sa spolocenskym hram (viete este hrat gulicky?); zber liecivych rastlin spojeny s vychadzkou do prirody; ucast na niektorych podujatiach oranizovanych pri tejto prilezitosti skolou, mestom, sportovym klubom; alebo len pozvanie suseda na particku sachu, pripadne dvoch na marias (uvedene napady mozno volne kombinovat, zlucovat a prisposobovat vlastnym podmienkam a chutiam).
CVPP vam ponuka tieto aktivity: zdolavanie umelej steny vo dvore pri byvalej cukrarni Venusa - 24. a 25. maja od 15. do 18. hodiny - v spolupraci s Horolezeckym klubom ZP Sport, a.s.; zber papiera pre CVPP (najlepsich zberacov caka moznost patdnoveho prazdninoveho pobytu na lesnej chate zadarmo) - prijme stareho papiera v priestoroch CVPP kazdy pracovny den v tyzdni od 10. do 18. hodiny; tvorba reklamnych sloganov motivujucich k nepozeraniu televizie a podporujucich aktivne prezivanie volneho casu - dorucit do 31. maja na adresu: CVPP, Nabrezie Dukelskych hrdinov 8. Autora najlepsieho sloganu caka prazdninovy pobyt.

Jano Milan, riaditel CVPP

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Neusiel
Po telefonickom oznameni 3. maja o pol tretej popoludni, ze na Stanicnej ulici z firmy Komax neznami pachatelia kradnu srot, hliadka vystartovala na miesto. Prichytila tu K. B. z Brezna, ktory uz nestihol ufujazdit a musel zaplatit blokovu pokutu.

Zabranili poziaru
Desat minut po siedmej hodine rano 5. maja hliadka zistila, ze na dvore byvalej poziarnej zbrojnice na Ulici CSA je rozliate vacsie mnozstvo oleja, ktory vyteka z garaze. Na jeho odstranenie zavolali poziarnikov.

Horeli odpadky
Piateho maja pat minut po pol stvrtej popoludni mestskej polici telefonicky nahlasili poziar vo dvore biliardoveho klubu na namesti. Ktosi tu zapalil odpadky a proti ohnu musela zasiahnut cisterna.

Vraj ich vykradli
Rodina P. zo Stromovej ulice prisla 9. maja o stvrt na jedenast predpoludnim oznamit, ze sa im niekto vlamal do domu. Pretoze islo o podozrenie zo spachania trestneho cinu, vec postupili Policajnemu zboru.

Prichyteni pri kradeziach
V potravinach u Jaroslavy na sidlisku Zapad 10. maja desat minut po trinastej hodine A. C. z Podbrezovej ukradla tovar za 17,60 koruny. Podobne bez zaplatenia s tovarom za 160 korun z cinskeho obchodu na Ulici CSA chcela odist K. K. zo Zavadky nad Hronom. Obidve museli zaplatit blokove pokuty.

Vypatrali ich
Rano 13. maja V. B. a M. B, obcianky Brezna, byvajuce na Skolskej ulici, prisli oznamit, ze im neznami mladi muzi porozbijali a poskodili okna na dome a vyhrazali sa im. Hliadka coskoro vypatrala M. B., M. L. z Brezna a J. K. z Predajnej, zadrzala ich a odovzdala policii.

Bulharky v akcii
O desiatej 13. maja hlasili z cinskeho obchodu kradez penazenky. Podla popisu coskoro objavili dve Bulharky, ktore okradnutej zakaznicke V. B. z Brezna peniaze vratili a za penazenku, ktoru medzicasom zahodili, zaplatili. Okrem toho sa nevyhli ani blokovej pokute.

Chyteny na uteku
Tri minuty pred polnocou 13. maja hliadka prebrala oznam, ze na Stanicnej ulici pod branou v byvalom Drinkbare M. S. z Brezna rozbil okno na dverach auta a pokusil sa ho ukradnut. Zlodeja chytili na uteku a pomocou donucovacich prostriedkov predvedli na policiu.

Tristo korun za odvoz
Popoludni 14. maja hliadka objavila na Svermovej ulici muza leziaceho na zemi pod vplyvom alkoholu, ktory nevladal vstat. Odviezli ho domov, ale pretoze mestska policia nie je bezplatna taxisaluzba, za odvoz musel zaplatit tristo korun.

Napadli jej synov
N. B. 14. maja o tristvrte na pat popoludni oznamila, ze styria mladi muzi na Kiepke prepadli a zbili jej synov. Dolapeni pachatelia sa zo spachania trestneho cinu zodpovedali na policii.

Podozrive vozidlo
V noci 15. maja v spolupraci s policiou patrali po motorovom vozidle VW Golf, ktoreho posadka bola podozriva z trestnej cinnosti. Po vyse hodine auto nasli na parkovisku na Budovatelskej ulici.

Pomohli starenke
Podvecer 18. maja na Hradby privolali sanitku Rychlej zdravotnej pomoci. Po posmyknuti sa tu totiz zranila starsia pani, ktora nemohla ist dalej.

Neporiadok upratali
O pol tretej v noci 19. maja hliadka spozorovala poprevracane kontajnery a poposuvane kvetinace na Ulici B. Nemcovej. Onedlho na to objavila aj povodcov tohto neporiadku, alkoholom potrundzenych M. H. a M. S. z Brezna a M. M. a E. P. z Hnuste. Okrem toho, ze vsetko museli dat do povodneho stavu, zaplatili aj blokovu pokutu.

Opytali sme sa za vas

veduceho odboru civilnej ochrany obyvatelstva Okresneho uradu v Brezne a podpredsedu okresnej havarijnej komisie Ing. Juliusa Pervana:

o Aka je sucasna situacia s pitnou vodou v dolnej casti okresu?

- V podstate ide o styri dotknute obce, cast Podbrezovej, Predajnu, Nemecku a Jasenie, kde uz vlani okresny hygienik vydal zakaz pouzivania pitnej vody. Nasledne na to bolo zvolane prve zasadnutie okresnej havarijnej komisie a prednosta okresneho uradu ma poziadal, aby som zabezpecil nejake cisterny na pitnu vodu. Zo 72. zachrannej brigady civilnej ochrany v Ziline nam poskytli niekolko cisterien, ktore vsak po rozmiestneni rozkradli. Stredoslovenske vodarne a kanalizacie (STVAK) preto teraz vozia vodu svojimi vlastnymi cisternami. Havarijny stav uz momentalne nie je a cisterny s pitnou vodou su podla harmonogramu a poziadaviek starostov dovazane priamo na urcene stanoviska dvakrat denne. Na ostatnom zasadnuti v utorok 16. maja sme skonstatovali, ze STVAK ma za sebou kus roboty, vypracovali projekt, zamer, cast uz aj realizuju. Do uvahy pripadaju dva varianty, jeden hovori o prepojeni existujucich vodovodov, zachyte pramenov a prepojeni na obce, ten druhy o uprave vody z tychto povodnych nevyhovujucich zdrojov. Tento druhy variant sa javi ako dost nakladny a z hladiska perspektivy niekolkych rokov je vhodnejsia prva alternativa, aj ked by stala niekolko milionov korun, ktore STVAK momentalne nema. Uvazovali sme aj o niektorych zahranicnych financnych zdrojoch, zatial vsak to nie je celkom realne. Pred nami stoja nove naliehave ulohy: vybavenie niekolkych povoleni odboru zivotneho prostredia, odbery niektorych vzoriek vody z novych zdrojov v Jaseni a v Predajnej, prepojenie vodovodu Dolna Lehota - Lopej, a to vsetko do 31. maja.
Starostovia obci samozrejme pozaduju urychlene zavedenie, resp. prepojenie vodovodov, ale zial financne dovody to nedovoluju. Na druhej strane situaciu velmi dobre chapu a ine nam neostava, len spolupracovat a nadalej zasobovat tieto obce pitnou vodou cisternami podla harmonogramu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT