6.JUN 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mestska konferencia SDL

V nedelu 4. juna sa v Mestskom dome kultury v Brezne uskutocnila mestska konferencia SDL: Ucast delegatov bola viac ako devatdesiatpatpercentna a ako hostia sa zucastnili poslanci NR SR Lubomir Andrassi, podpredseda SDL a Hoffmann. Prijemnym prekvapenim bola aj ucast generalneho riaditela Slovenskych elektrarni Stefana Kosovana. Po prerokovani vnutrostranickych veci primator Brezna Ing. Vladimir Fasko zhodnotil plnenie volebneho programu za volebne obdobie 1998 - 2002. Delegati v diskusii ziadali od Ing. V. Faska a poslancov mestskeho zastupitelstva za SDL vysvetlenie k otazkam obcianskeho zivota v Brezne. S. Kosovan vo svojom prispevku ozrejmil povod jeho odvolania, pricom poukazal na narocnu pracu pri zabraneni atomizacie prirodzenych monopolov SPP (rocny odvod do statneho rozpoctu 20 mld) a elektrarni. Presadzoval, aby si stat ponechal 51 percent akcii v majetku elektrarni a rozvodov 220 a 400 kV, ktore riadia Slovenske elektrarne. Rozvody elektrickej energie do domacnosti a cenu za spotrebu elektrickej energie v domacnostiach urcuje prislusny riaditel rozvodneho zavodu a ministerstvo hospodarstva. To je odpoved na vyssie ceny za elektricku energiu. Ucastnici mestsku konferenciu hodnotili ako dobru po vsetkych strankach.

Dochodcovia okresu rokovali

V posledny majovy den sa v zasadacke Mestskeho uradu v Brezne uskutocnilo valne zhromazdenie okresnej organizacie Jednoty dochodcov na Slovensku (JSD). Dvanast zakladnych organizacii JSD okresu zastupovalo viac ako styridsat ucastnikov. Spravu o cinnosti za tri a polrocne obdobie od vzniku okresnej organizacie predniesol jej predseda Tibor Gilla. Svoju cinnost hodnotili aj jednotlive zakladne organizacie a prijali plan prace na dalsi rok. Rokovanie pozdravil primator Brezna Ing. Vladimir Fasko.

Spaja ich spolocny zaujem

V piatok 26. maja sa v Polomke stretli starostovia zdruzeni v mikroregione Horehron pod vedenim svojho predsedu Frantiska Durcenku. Medzi sebou privitali aj riaditelku z nitrianskej Agentury pre rozvoj vidieka Ing. Jelu Tvrdonovu, CSc. Cielom ich zasadnutia bola priprava mikroregionu na vypracovanie projektov pre fondy SAPARD, prerokovali aj otazky rozvoja turistiky na Horehroni, realizaciu projektu cykloturistickych tras, propagacne materialy mikroregionu v suvislosti s turistikou, prihlasku mikroregionalneho projektu Kralovohorska cesta krala Matiasa do Programu obnovy dediny a dalsie otazky spolocneho zaujmu starostov.

h0023d.jpg (25807 bytes) Ako kazdy rok, aj v tuto slnecnu sobotu bezmala styristo deti plnilo sportove discipliny na dvanastich stanovistiach Rozpravkoveho lesa, ktory vdaka sponzorom zorganizoval brezniansky Klub slovenskych turistov s vydatnou pomocou primatora Brezna, prednostu okresneho uradu a riaditela mestskych lesov. Deti sa okrem ineho mohli povozit na konikoch, zastrielat si na indianskej strelnici (snimka Ing. Antona Jursu), kupit si balonik a po splneni vsetkych disciplin na zaver sa previezt na horolezeckej lanovke. Pochutili si aj na vlastnorucne upecenych spekacikoch, ktore dostali spolu so sladkym balickom.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Pomohli chorej zene

O tristvrte na desat vecer 19. maja pred budovou technickych sluzieb nasla hliadka na zemi leziacu zenu so zjavnymi zdravotnymi problemami. Pomohli jej a zavolali sanitku rychlej pomoci.

Nasli vykradnute auto

Na Clementisovej ulici 20. maja o pol druhej v noci hliadka spozorovala auto s rozbitym oknom a vytrhnutym autoradiom. Privolali prislusnikov Policajneho zboru, pretoze islo o podozrenie z trestneho cinu.

Bicykel uz nenasli

M. K. z Brezna prisiel 20. maja o pol tretej popoludni oznamit na mestsku policiu, ze mu ukradli bicykel americkej vyroby. Hliadka presla mestom, ale po ukradnutom bicykli nebolo ani stopy.

Pozviechal sa

Pat minut po siestej vecer 20. maja telefonicky oznamili, ze na ceste pri kasarnach lezi muz, ktory brani premavke. Ked hliadka prisla na miesto, muz uz sedel na chodniku. Pripad prevzal Policajny zbor.

Po kontrole usiel

Na Stanicnej ulici 21. maja o pol desiatej vecer dopravni policajti pri kontrole prichytili vodica pod vplyvom alkoholu. Podarilo sa mu vsak ujst. Hliadka mestskej policie preto asistovala a na opustene auto zalozili technicky prostriedok na zabranenie odjazdu ("papucu"). Majitel auta sa ozval az po niekolkych dnoch.

Skoncila v nemocnici

O pol deviatej vecer 25. maja telefonovala zena z Ulice MPCL, ktora sa aj s detmi uchylila k susedom pred zuriacim manzelom. Zena so zraneniami skoncila v nemocnici a hliadka pripad pre podozrenie z trestneho cinu ublizenia na zdravi oznamila policii.

Prichyteni pri kradeziach

Z cinskeho obchodu na Ulici CSA 26. maja desat minut po dvanastej hodine telefonicky oznamili kradez tovaru za 450 korun, ktorej sa dopustila E. Z. z Brezna. O stvrt hodinu na to s tovarom za 450 korun chcel bez zaplatenia ujst Z. Z. z Brezna, ktory ma toho na rovasi uz viacej. V tom istom obchode mali skodnu aj 30. maja, kde o pol dvanastej kradol G. G. z Telgartu. Ani jedneho z kminov neminie blokova pokuta.

Porozbijal okna

Mestski poziarnici 26. maja o 16.05 hodine privolali hliadku na Cestu osloboditelov. Ktosi tu totiz porozbijal okna na ich objekte. Pachatel ostava neznamy.

Pobili sa

Pred druhou hodinou nocnou 28. maja prijali oznam, ze na Ulici MPCL sa dvaja muzi pokusaju dostat do skodovky. Po prichode hliadka uz vlamacov nenasla, za sebou zanechali len otvorene dvere na aute, ktore sa neuspesne pokusili ukradnut. Vec oznamili policii.

Ozvalo sa tiesnove volanie

Sedem minut po deviatej vecer 28. maja pomocou tiesnoveho tlacidla privolali hliadku do pivarne Stavoreal. Pobili sa tu I. G. a J. K. z Brezna, pricom jednemu z nich museli privolat sanitku a so zraneniami ho hospitalizovali v nemocnici.

Spravili si smetisko

Na Vrbovej ulici dve zenicky V. P. a V. P. zalozili ciernu skladku odpadu. Asi sa im nechcelo odniest smeti na legalne smetisko, co ich vsak stalo blokovu pokutu. O jedenastej predpoludnim 30. maja na ich priestupok nadabila hliadka.

Za poznanim v Chorvatsku

Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria zorganizovalo v dnoch od 27. do 31. maja poznavaci zajazd do Chorvatska. Zucastnili sa na nom starostovia, poslanci, zamestnanci obecnych uradov, statnej spravy a zastupca Obchodnej a priemyselnej komory z Banskej Bystrice. Vycestovali za poznavanim a vymenou skusenosti v ramci Programu obnovy dediny. V bohatom programe bolo aj oficialne prijatie primatorom Sibenika, v tomto meste sa stretli aj s prezidentom tamojsej Hospodarskej komory.

Polozili zakladny kamen

V dnoch od 1. do 3. juna navstivili Horehronie clenovia predstavenstva a vedenia Europskeho vzdelavacieho zariadenia pre povolanie a spolocnost a dalsi hostia z Nemecka, aby spoznali region v suvislosti s planovanymi investiciami v tejto oblasti. V piatok 2. juna sa stretli s clenmi obecnej rady v Zavadke nad Hronom, ktorym blizsie predstavili a prediskutovali zamery a predsavzatia Europskeho ekologickeho centra. Zaroven ich oboznamili s planmi stavebnej firmy Inprest - Sabela, spol. s r. o., poverenej touto ulohou. Na stretnutie pozvali aj prednostu okresneho uradu a veducu odboru zivotneho prostredia, ktorych informovali o ich planoch v okrese. Na zaver svojej navstevy polozili zakladny kamen Europskeho ekologickeho centra, ktore vybuduju na Hronskej ulici v Zavadke nad Hronom.

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne por. Mgr. Dany Kmetovej:

o Su pravdive informacie o vzmahajucom sa banditizme na cestach Polskej republiky?

- Ano a prave preto od 1. marca az do 30. jula budu novou formou vykonavane cestne dopravne kontroly na uzemi Polskej republiky. Upozornujeme vodicov nakladnej, autobusovej i osobnej dopravy, ako aj prepravcov vykonavajucich medzinarodnu prepravu, ze priebezne cestne kontroly budu vykonavat iba uniformovani policajti s oznacenym policajnym autom a iba na cestach na uzemi zastavovania. Zlocinci, ktori prepadavaju na cestach vodicov, aby zastavili vozidlo, na ktore chcu zautocit, pouzivaju pod zamienkou policajnej cestnej kontroly prvky policajneho vybavenia alebo take elementy, ktore sa tymto prvkom podobaju (napr. uniformy, blikajuce svetla na autach, ktore sa podobaju policajnym autam). Policajti, ktori vas zastavia, aby vykonali cestnu kontrolu, musia mat rovnake uniformy; na uniforme mozu mat dodatocne oblecenu zlto-zelenu odbleskovu vestu s ciernym napisom Policia. Policajne auto je tmavomodre, ma biely odbleskovy pas dookola karoserie; na prednych dverach je napis Policia a na streche instalovana napevno lampa s modrym svetlom alebo s modrym a cervenym svetlom a s osvetlenyn napisom Policia. Aby sa lepsie lisili od inych vozidiel, cast policajnych aut ma biele bocne dvere. Vsetky policajne auta musia mat takticke znacky, skladajuce sa z jedneho pismena a troch cislic; tieto takticke znacky sa nachadzaju na zadnych blatnikoch, vzadu karoserie a na streche. Podla zakona signal, aby sa auto zastavilo, dava policajt tercom pre zastavovanie vozidiel (tzv. "lizatkom") a po sumraku iba baterkou s cervenym svetlom. Signal, aby sa vozidlo zastavilo, moze byt vyslany aj z iduceho policajneho auta zapnutim na kratky cas modreho blikajuceho svetla a zvukoveho signalu s menenym tonom.
Vase pochybnosti by mal vzbudit pokus o zastavenie auta pre priebeznu cestnu kontrolu okrem uzemia zastavovania osobami, ktore budu mat civilne auto vybavene iba blikajucim svetlom, alebo osobami v obleceni, ktore sa iba podoba policajnej uniforme. V takejto situacii auto nezastavujte! Pokracujte v jazde k najblizsiemu utvaru policie alebo do miesta, kde sa nachadza vela osob (napr. benzinova pumpa, bar pri ceste, hostinec). Ak mate mobilny telefon, informujte o takomto pokuse policiu na c. tel: 112 alebo 997.
Ostrazitosti nikdy nie je dost! Vyhybajte sa zastavovaniu vozidiel na miestach, kde nie su ludia. Nereagujte na znaky inych, ktore by vas mali informovat, ze udajne nie je nieco v poriadku s vasim motorovym vozidlom a davajte pozor, ci vas nesleduje ine vozidlo.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT