6. JUN  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Hoci Medzinarodnemu dnu deti podla kalendara patri prvy jun, cely uplynuly tyzden sa niesol v znameni tohto sviatku. Pripomenuli si ho v materskych skolkach, v skolach, v kruhu rodiny. Sportovci na stadionoch, turisti v prirode, sponzori na Ciernohronskej zeleznici a na mnohych inych miestach pripravili pre ne rozne atrakcie. Tomuto Dnu sme venovali aj nasu anketu, v ktorej sme sa pytali: Ake bolo vase detstvo v porovnani s tym dnesnym?

S anketovym mikrofonom


"Neda sa to porovnat"

Darina Adamska, dochodkyna, Brezno:

- Je to velky rozdiel. Teraz maju deti lepsie detstvo, ako sme mali my volakedy. Vtedy sme museli pomahat robit na poli, teraz deti nemusia. Aj prostredie maju ine ako my. Mali sme len kuchynu a izbu a byvalo nas tam aj osem. Teraz je to uz ine. Len keby bolo viacej penazi, aby sme im mohli viacej dopriat.

Zuzana Kanova, operatorka, Brezno:

- Myslim si, ze dnesne deticky maju viacej moznosti, ako sme mali my. Ale kazde detstvo ma nieco do seba. Aj ja mam spomienky na moje krasne detstvo. Vyrastala som na dedine, takze sme zazili viacej dobrodruzstiev, ako dnesne deti pred cinziakom, najma na sidlisku na Mazornikove. Niekedy je smutne, ze sa nemaju s cim a kde hrat. Myslim si, ze cary detstva boli v tom nasom detstve krajsie.

Pavel Cunik, nezamestnany, Zavadka nad Hronom:

- Neda sa to porovnat. Dnes je urcite lepsie, deti maju viacej moznosti. Za mojich cias to nebolo take. Jednoducho maju viacej vymozenosti, kruzky, telocvicne, mozu sportovat. Ked som bol ja maly, vtedy to "nehrozilo". Tak vam poviem.

A. C. Brezno:

- Ja si myslim, ze my sme sa mali horsie ako dnesne deti. Dnes maju skoro vsetko, my sme vsetko nemali. Museli sme este aj doma pomahat rodicom, teraz sa deti len ucia.

Michaela Zemkova, nezamestnana, Brezno:

- V podstate sme sa mali urcite lepsie. Nebol taky velky zhon, ale zase neboli take atrakcie, ako napriklad cesta rozpravkovym lesom a podobne. Na nas necihali ani take nastrahy, ako su drogy, alkohol, cigarety, to vobec nie.

Jozef Huska, dochodca, Brezno:

- Nase detstvo bolo velmi ubohe, lebo viete, bolo za Masarykovej ery. My chudobnejsi sme nemali ani chleba, len ti bohatsi, chodili sme vacsinou bosi. Po fronte uz bolo lepsie. No a teraz vam to deti neuveria.

Veronika Hrosova, dochodkyna, Brezno:

- Mala som krajsie detstvo, viac volnosti, aj ked to bolo financne slabsie. Dnesne deti maju ine vyhody, je vacsi vyber oblecenia v obchodoch. Ale inac nase detstvo bolo lepsie, krajsie, viac lasky sme mali od rodicov.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Spolupraca zakladnych skol

Na podnet riaditela Zakladnej skoly Brezno - Mazornikovo Mgr. Miloslava Brodskeho sa prostrednictvom internetu - emailu a webovych stranok zacala rozvijat spolupraca styroch zakladnych skol. Mazornikovska skola nadviazala spolupracu so Zakladnou skolou Karlova v Novom Bydzove a Zakladna skola Karola Raposa na Skolskej ulici so Zakladnou skolou Klicperova v Novom Bydzove.
Vedenia skol si medzi sebou prostrednictvom internetu, telefonu i posty vymenili zakladny material s udajmi o skolach, historii, zlozeni, koncepciach a zaujimavostiach svojich skol.
Pocas navstevy novobydzovskej delegacie v nasom meste sprostredkoval primator Ing. Vladimir Fasko stretnutie riaditela ZS Klicperova PaedDr. Milana Stoceka s riaditelkou ZS K. Raposa Mgr. Dankou Jarabovou. Pocas stretnutia mal pan Stocek moznost pozriet si priestory ZS K. Raposa a v neformalnom rozhovore si s riaditelkou skoly vymenil dalsie informacie. V zavere stretnutia dohodli postup dalsej konkretnej spoluprace nasich a novobydzovskych zakladnych skol.
Verime, ze touto spolupracou sa vytvoria pevne zvazky nasich druzobnych miest u nasej najmladsej generacie a budu prikladom jej nasledovania generaciou rodicov i starych rodicov.

Den deti na sidlisku Zapad

Ani nepriaznive sychrave pocasie v stredu 31. maja neodobralo detom zo sidliska Zapad v Brezne chut sportovat, sutazit a dobre sa zabavat. Sutazili v disciplinach skakanie vo vreci, hadzanie na ciel volejbalovou a tenisovou loptou, kopanie futbalkou na brany, zrazanie kolkov a v dalsich kolektivnych sutaziach. Sutaziacim dobre padol v chladom pocasi teply caj. Na zaver vsetci ucastnici dostali sladke odmeny. Podujatie pripravil Krestansko-demokraticky klub Brezno.

Marian Kvackaj

Postavili obecny maj

V sobotu napoludnie na Namesti 12. novembra v Polomke vyrastol obecny maj. Sprevadzani ludovou muzikou a divakmi z radov obcanov osemnast miestnych regrutov v krasnych krojoch tu postavilo jeden z najvacsich a najkrajsich majov, ktory meral az dvadsatsest metrov. Tuto peknu tradiciu obnovili pred desiatimi rokmi a je len chvalyhodne, ze mladi muzi ju kazdorocne povazuju za svoju povinnost a zaroven aj za prispevok v ramci rozvoja kultury v obci.
V prvy junovy den tito mladenci, samozrejme ze v krojoch, v sprievode starostu obce a muzikantov absolvovali odvod v Podbrezovej.

Etika, estetika, mores, alebo "Poradek musi byt"

Uznesenie mestskeho zastupitelstva c. 47/1995 v zmysle vseobecne zavazneho nariadenia mesta Brezna pojednava o reklame a propagacnej cinnosti. Stanovuje, ako maju v tejto oblasti postupovat pravnicke alebo fyzicke osoby. Nedeje sa tak a sustavne sa toto nariadenie porusovalo a porusuje. Len si vsimnite, ako to vyzera v nasom meste. Oznamy, reklamy a putace sa svojvolne vylepuju na rozne mozne a nemozne miesta. Nepaci sa mi, ked majitelia obchodov na svojich vykladoch z vnutornej strany vylepuju rozne oznamy, ktore ani nesuvisia s ich cinnostou. Je ich vela a neesteticky usporiadane - do takehoto obchodu nevkrocim.
Firma ART - atelier reklamy a tlace je poverena uvedenym nariadenim mestskeho zastupitelstva vykonavat vylepovu sluzbu na vyhradenych miestach. Zo skusenosti mozem povedat, ze firma ART je seriozna a za prijatelny poplatok zabezpeci dostojne vylepenie.
Nepaci sa mi, ked na ich miesta vylepuju jednolitvci a ine subjekty svoje oznamy, ktore su chaoticky upevnovane roznymi prilepkami a kramlickami a ktore po odpadnuti znecistuju vylepove prostredie. A nielen to, prelepuju este aktualne oznamy, ktore boli zaplatene. Firma ART je zodpovedna za udrziavanie vylepovych miest, ich estetiku a pohladnost. Necudujem sa im, ze su znechuteni svojvolnym pocinanim jednotlivcov a organizacii, ktore nerespektuju uznesenie mestskeho zastupitelstva.

Stefan Miklovic

Vandali na Glianoch

Na Glianoch mame zahradnu chatku s polickom. Vedla nej je parkovisko, a pretoze nam vzdy parkovali do plota, vysadili sme popri nom smriecky. Neprijemne vsak bolo nase prekvapenie, ked sme tam nedavno prisli.
V sobotu rano sme mali brigadu a hore popri chodniku sme uvideli polamane vrchovce stromov. Museli to urobit jedine nejaki vandali, komu inemu by prekazali stromy? Starsi pani skonstatovali, ze to musel byt niekto "dospelejsi", nie deti, pretoze lyko z cerstveho stromu sa tazko lame a treba na to vyvinut ucitu silu.
Je mi to velmi luto, pretoze za obet tymto vandalom padlo zo pat stromcekov, ktore ostali bez vrchovcov. Den predtym posledni zahradkari odchadzali o osmej vecer a este bolo vsetko v poriadku. Cize museli to spravit v noci.

h0023c.jpg (16490 bytes) Prednedavnom navstivili nasu redakciu dvaja pani, ktori nam oznamili, ze ponad Skolsku ulicu kruzia bociany. Vraj by bola skoda, keby sa nezahniezdili v nasom meste. Ako vidite na snimke Viktora Sajgalika, miesto si predsa len nasli na komine.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT