Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

29

18. JUL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Horeli vatry zvrchovanosti

h0029a.jpg (12525 bytes)V tychto dnoch sa na viac ako patdesiatich miestach Slovenska pri prilezitosti 8. vyrocia Deklaracie o zvrchovanosti SR, ktoru prijala Slovenska narodna rada 17. jula 1992, rozhoreli vatry. Toto vyrocie si pri vatrach zvrchovanosti pripomenuli aj v Breznianskom okrese, v piatok v Brezne na Jamach a v sobotu v Sumiaci na Kralovej holi.
Lety ultralahkym lietadlom, zoskok parasutistov so zastavami, prelet teplovzdusneho balona, spevaci a ludova hudba pod vedenim Jana Gasperana z Bravacova, bezmala 2500 obcanov z mesta a okolia a samozrejme hostia, ktori prijali pozvanie. Taketo boli oslavy, ktore uz ako tradicne organizatori zabezpecili na Jamach, kde pripravili aj dva velke stany i stanky s obcerstvenim, v ktorych nechybala reprodukovana narodne orientovana hudba.
Uderom dvadsiatej hodiny a patnastej minuty poslanci NR SR Jozef Kallman, Kandrac, Anton Hoffman, Robert Fico, Dusan Svantner spolocne zapalili symbol zvrchovanosti. Po prihovoroch D. Svantnera a J. Kallmana oslavy pokracovali dalej.
"Drsny podhorsky kraj pospajal horehronske dediny s mestom Breznom tokom rieky Hron. Zurciaci Hron zaniesol na svojich vlnach piesne a chyry o zivote na Horehroni snad do vsetkych kutov Slovenska.h0029f.jpg (17661 bytes) Svojimi folklornymi tradiciami ci spevmi a tancami je Horehronie zname i za hranicami Slovenska. Dnes sa opat trapia Horehronci s nezamestnanostou a zhorsujucimi sa podmienkami zivota, preto chcem poprosit nasich vzacnych hosti, aby pomohli prekonat toto tazke obdobie ludom tu zijucim, aby nadej vsetkych vytvorit podmienky pre krajsi zivot sa naplnila". Aj tymito slovami starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova v obradnej sieni obecneho uradu privitala poslanca NR SR Ing. Dusana Svantnera, predstavitelov okresneho uradu, primatora Brezna a starostov zdruzenych v Regionalnom zdruzeni miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, zastupcov politickych stran, mladej Matice slovenskej, ktori prisli aj s mladymi zahranicnymi maticiarmi i Strednej skoly poziarnej ochrany MV SR zo Ziliny, ktori uz po stvrtykrat zrealizovali Beh zvrchovanosti na Kralovu holu, a dalsich hosti. Na Uboci uzimenych ucastnikov rozohriali piesne a tance v podani domaceho Sumiacana, detskeho Sumiacanika, suboru Helpan z Helpy, folkloristiek z Pohorelej, novovzniknutej sumiackej ludovej romskej muzicky Sum (vitaza celoslovenskeho kola mladych lzdovych hudieb). Potom sa na Uboci ozyvala slova piesne Kopala studienku, ktoru si spolocne zaspievali po tom, co Ing. D. Svantner a Ing. V. Fasko zapalili symbol slobody a samostatnosti. O cosi neskor plamene pretali tmu a nepriaznive hmliste a dazdive pocasie aj na Kralovej holi, kde zaznela tradicna Na kralovej holi.

Skoncili v cele
policajneho zaistenia

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania v Brezne 10. jula podal navrh na vzatie do vazby 31-rocneho Frantiska G. a 19-rocneho Jana V. z Pohronskej Polhory. Obaja su podozrivi zo spachania trestneho cinu lupeze a ublizenia na zdravi, ktoreho sa dopustili 8. jula o pol jedenastej vecer. Po predchadzajucej dohode pri bufete na futbalovom stadione v Michalovej do osobneho auta vtlacili 18-rocneho M. S. a odisli s nim k miestnemu smetisku. Okrem toho, ze mu sposobili pomliazdeniny a krvne podliatiny tvare a zlomeninu nosnych kosti, svoju obet obrali aj o 1050 korun. Na druhy den o stvrtej rano Jan V. pri rodinnom dome v Michalovej zastavil na motocykli iduceho P. V., ktoreho udrel pastou do tvare, po pade ho kopal do hlavy a uderom dosky, ktoru vytrhol z plota, mu sposobil tazky otras mozgu a dalsie zranenia, z ktorych sa bude liecit dva tyzdne.

Uprsany vikend a zlodeji

Stvrthodina popoludni 14. jula stacila odvaznemu zlodejovi v Zavadke nad Hronom na to, aby vyuzil nepozornost majitelky domu M. K.a pripravil ju dovedna o 27 000 korun. Prikradol sa totiz k zadnej casi domu a v kuchyni z vrecka panskeho saka ukradol 500 korun, z drevenej truhlice 26 000 korun a zo stolika 500 korun.
Uprsany vikend vyhovoval vykradacom aut, ktori sarapatili v Brezne. Jeden z nich bez zjavnych znakov nasilia niekedy od piatkoveho vecera do sobotnajsieho popoludnia otvoril Skodu Felicia combi, zaparkovanu pred domom na Ulici 9. maja, a odniesol si radioprehravac, cim firme Alfa Trading, spol. s r. o., Nemecka sposobil skodu za 10 000 korun. V nedelu od druhej do tretej popoludni zo Skody Octavie z parkoviska pred nemocnicou zmizlo autoradio Pioneer. Majitelovi J. O. vznikla skoda dovedna za 11 000 korun.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT