11. JUL 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

"Niet krajsich slov ako skutky" "Lepsie zazat svetielko, ako preklinat tmu" (Jozef Ciger Hronsky)

Jozef Ciger Hronsky patri k najjasnejsim hviezdam duchovneho neba, bol spoluzakladatelom zahranicnej Matice slovenskej, angazoval sa umelecky aj spolocensky a ako spisovatel je vynimocny - vsetko co napisal, sa dostalo do zlateho fondu. Od tridsiatych rokov tohto storocia bol jednou z ustrednych osobnosti sloh0029b.jpg (16813 bytes)venskej kultury, od roku 1933 posobil vo funkcii tajomnika Matice slovenskej a v roku 1940 sa stal jej spravcom.
Vo stvrtok 13. jula pri prilezitosti 40. vyrocia umrtia spisovatela Jozefa Cigera Hronskeho (23. februar 1880 Zvolen - 13. jul Lujany) sa v Horehronskom muzeu v Brezne uskutocnila beseda o jeho zivote a tvorbe, ktoru viedla neter spisovatela predsednicka Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne Maria Maculova. Ucastnici tohto mileho stretnutia si pozreli aj videofilm o tejto osobnosti s nazvom Osud plny trpkosti.
Na tomto stretnuti maticarov odznelo viac vyrokov a myslienok spisovatela, citujeme aspon jeden z nich: "Nebudeme narodom, ak budeme iba zaklinat pomery, ak budeme iba nenavidiet priatela a nie ho premahat, ak budeme tapat v tmach, ak nebudeme dvihat seba, ak nebudeme zazinat svetla lasky a ucty, ak budeme iba kritizovat, ak budeme znevazovat sami seba a nezaradovat sa svojou kladnou pracou medzi narody, medzi ktore patrime."

Predseda Regionalnej polnohospodarskej a potravinarskej komory Ing. Michal Sedivy hovori:

"Uroda bude lepsia ako vlani"
Regionalna polnohospodarska a potravinarska komora so sidlom v Banskej Bystrici zdruzuje polnohospodarov okresov Banska Bystrica a Brezno. Zastupuje vsetky polnohospodarske podniky, teda klasicke druzstva, "eserocky", akciove spolocnosti, chovatelov oviec a niektore pravnicke osoby, ktore zo zakona musia byt jej clenmi. Od aprila 1999 predsedom tejto komory je Ing. Michal Sedivy z Brezna, ktoreho sme poziadali o rozhovor.

o Extremne sucha a teple pocasie tejto jari na Slovensku su predzvestou obrovskych strat v polnohospodarstve. Ako hodnotite situaciu na Horehroni?

- Situacia v polnohospodarstve na Horehroni sa nicim nelisi od ostatnych polnohospodarov, pretoze ich gniavia stare bloky uverov a maju obrovske problemy so zabezpecenim denno-denneho chodu polnohospodarskej vyroby. Myslim si vsak, ze v roku 2000 dosiahnu polnohospodari v nasom regione lepsie urody ako vlani. Paradoxne je, ze na zapadnom Slovensku a moznoze na juhu stredneho Slovenska budu urody v porovnani s rokom 1999 urcite nizsie. Mame cistejsie porasty, lepsie porasty zemiakov, repky, vsetkych obilnin ako vlani, nie je taky vyskyt chorob, ani burin. Preto si myslim, ze urody budu lepsie.

o Ako je to mozne?

- Uhrn zrazok v dlhodobom obdobi spatne tridsat rokov dozadu za prvy az siesty mesiac je v okrese Brezno 347 milimetrov. V tomto roku bol uhrn zrazok za toto obdobie vyssi, na urovni 366 milimetrov. Je tu paradox, ze hovorime o suchom obdobi, ktore postihlo polnohospodarstvo. Avsak, ked si pozrieme jednotlive mesiace, tak maj je dlhodobo zrazkovo na urovni 75 milimetrov, ale v roku 2000 je uhrn zrazok len 36 milimetrov. Hovorim to preto, lebo je to zhruba o 50 percent nizsi uhrn zrazok, ako byva dlhodobo. Mesiac maj najviac ovplyvnuje urodu krmovin v okrese Brezno. Stara ludova pranostika hovori, ze v maji nesmie valachovi, ktory na pasi pasie ovce, uschnut palica.

o V com vidite najvacsie problemy?

- Povedal by som, ze polnohospodari Breznianskeho okresu budu mat velikanske problemy zabezpecit dostatok objemoveho krmiva pre zivocisnu vyrobu. Co sa tyka ostatnych plodin, som presvedceny, ze uroda psenice, raze a zemiakov bude na vyssej urovni, ako vlani. Regionu Brezno a celemu Horehroniu vyhovuje taky rok zrazok, ked nie su nadmerne, ale dolezite je, aby boli dobre rozlozene. Ostatne plodiny okrem krmovin dokazu vyuzit aj zrazky, ktore su v spodnejsich vrstvach pody. Z opatreni, potrebnych prijat na urovni okresu, spomeniem nutnost vypast a pokosit vsetky plochy, ktore sa za normalneho roku vyuzivaju len pasenim. Teraz ich treba vykosit a vyrobit dostatok objemovych krmovin na celu zimu. Nebolo by dobre, keby sme museli znizovat stavy hovadzieho dobytka a oviec, ktore su uz aj tak na hranici unosnosti. Zivocisna vyroba je sucastou polnohospodarstva, bez nej by sme mali este vacsie problemy, ako mame.

o Ako sa bude tato nepriazniva situacia riesit?

- V opatreniach, ktore budu prijate na urovni republiky, sa hovori, ze by malo byt poskytnutnych na eliminaciu sucha zhruba 5,9 miliardy korun. Mali by byt vyplatene na jesen ako kompenzacia vseobecneho sucha, ktore na Slovensku panuje. Odbor ministerstva podohospodarstva v Banskej Bystrici spolu s regionalnou komorou v utorok 11. jula zorganizoval zasadnutie konkurznej komisie, ktora pridelila dotacie na treti stvrtrok, a polnohospodari by ich mali obdrzat do 15. jula. Je to vacsi obnos penazi, ktory aspon trosku pomoze polnohospodarom zabezpecit ci uz zber druhej kosby, alebo si budu moct zabezpecit naftu na bliziacu sa zatvu, ktora by u nas mala zacat okolo 25. jula. Je to zbruba o sedem az desat dni skor ako po ine roky, co samozrejme bude este zalezat od pocasia.

o Aka sa teda rysuje tohtorocna uroda v nasom regione?

- Uroda krmovin z prvej kosby by mala pokryt 70-percentu zimnu potrebu, v tomto roku je len 50-percentne pokrytie zimnej krmnej davky z prvej kosby. Vplyvom dobreho priebehu pocasia v juli sa moze stat, ze druha kosba a krmoviny na ornej pode, teda kukurica a niektore miesanky dosiahnu slusne urody a vypad nebude taky velky, ako sa predpoklada. Nakoniec v krmeni sa da vyuzit aj kvalitna krmna slama, uskladni sa do skladovacich priestorov pod strechu, ktoru v mnohych polnohospodarskych podnikoch maju. Porasty repky vyzeraju velmi slubne. Myslim si, ze dosiahneme dobru urodu tejto plodiny, ktoru pestujeme v okrese Brezno zhruba na 160-hektarovej vymere. Nie je to vela, ale dobre vysledky dosahuju polnohospodarske druzstva v Brezne a v Ciernom Balogu. Aj porasty zemiakov su zatial zdrave, nie su sekundarne zaburinene, a preto si myslim, ze uroda by mohla byt na urovni priemeru poslednych rokov. Urcite sa rysuje lepsia uroda ako vlani.

o V com vidite priciny znizovania urod?

- Znizenie urod vseobecne, ci uz trvalych travnych porastov, alebo ostatnych pestovanych rastlin je dosledkom restriktivnej politiky vsetkych vlad, ktore sa vystriedali od roku 1990, pretoze ceny vstupov su vyrazne vyssie, ako su ceny produkovanych polnohospodarskych vyrobkov. Ich ceny sa hybu malickymi desatinami percent, ale niektore ceny vstupov isli o sto az tristo percent. Ked si zoberieme len cenu nafty, v porovnani s minulym rokom isla hore o desat korun na litri. Tym padom polnohospodari nemaju dostatok financnych prostriedkov na to, aby mohli intenzivne hospodarit a dosahovat podstatne lepsie urody, ake v momentalnej zlej ekonomickej situacii dosahuju.

Citatelska sutaz
Poznavame historicke jadro mesta

h0029c.jpg (9497 bytes)
Osma sutazna otazka: Na jednej z bocnych ulic mesta zdobi vstup do budovy soska greckej bohyne Themis - ochrankyne spravodlivosti a poriadku v prirode a ludskom zivote. Je zobrazovana symbolmi, ktore jej umoznuju spravodlivo a objektivne rozhodnut v kazdom spore. Uvedte nazov institucie, ktora v budove sidli.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT