18.JUL 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Poslanecky den R. Fica

V piatok 14. jula poslanec Narodnej rady SR a predseda strany Smer Robert Fico otvoril svoj poslenecky den navstevou Petrochemy Dubova, kde sa stretol s vedenim firmy. Po nej nasledovalo prijatie u prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslava Demiana, v okresnom sude si vypocul problemy sudcov a lahostajnymi mu neboli ani Zbor poziarnej ochrany a Klub dochodcov v Brezne. V nedelu 16. jula odstartoval Preteky automobilov do vrchu v Ciernom Balogu. Na Ciernohronskej zeleznici hovoril s clenmi a sympatizantmi strany Smer a po hodinovom posedeni v Svatom Jane odovzdal ceny vitazom pretekov.

Tentokrat narocna trasa

V dnoch 13. a 14. jula sa v Banskej Bystrici uskutocnili 6. majstrovstva republiky vo vykone vodiacich psov za ucasti 26 pretekarov. Tentokrat bola trasa velmi narocna, ale i napriek tomu psiky svojich panov viedli po uliciach Banskej Bystrice na vybornu. Sutaziaci z Brezna Aldo Daxner sa so svojou Ajdou opat umiestnil na poprednom mieste, aj ked to nebolo poharove. Tretie miesto mu uslo len o jeden bod, ale aj so stvrtym miestom bol velmi spokojny. Majstrom republiky sa stal veduci vycviku vodiacich psov z Bratislavy PeadDr. Imrich Bartos. Nevidiaci z celeho Slovenska budu dlho spominat na vystupenie country skupiny Vodopad, ktora im sprijemnila pobyt na majstrovstvach.

Horehron v Sumiaci

V sobotu 15. jula sa v Sumiaci stretli starostovia z mikroregionu Horehron, aby prerokovali niektore naliehave otazky. Medzi inym riesenie odpadkov, pre ktore mala byt povodne vybudovana skladka v Pohorelej, zabezpecenie spracovania projektov pre ISPU, ktore zatial presadzuju Polomka, Sumiac, Pohorela, Valkovna., spracovanie akcneho planu mikroregionu, na zaklade ktoreho bude mozne spracovat projekty na vyuzivanie predvstupovych fondov Europskej unie.V auguste by malo vyjst prve cislo kulturno-spolocenskeho a sportoveho spravodaja, ktory bude mesacne informovat o diani v tomto mikroregione. Hovorili aj o napojeni na turisticku trasu Magna via (Velka postova cesta), ktora vedie Liptovom. Predseda mikroregionu Frantisek Durcenka informoval o pracovnej ceste v Modrej na Morave, kde zaznamenali dobre vysledky v Programe obnovy dediny. Zhodnotili spolupracu s nemeckymi partnermi, ktori posobia v Zavadke nad Hronom a ocenili ich podiel na organizovani jesennych jazykovych kurzov. Zaoberali sa aj najnovsimi materialmi o reforme verejnej spravy.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Najedol sa a usiel

Velky apetit, ale malo penazi sprevadzali P. L. z Bravacova v 29. junovy den. Najskor sa popoludni nasytil vo vinarni Zuzana v Brezne, avsak ucet v hodnote 453 korun odmietol zaplatit. Vecer o deviatej ufujazdil z krcmy v Bujakove, kde po nom ostal nezaplateny 400-korunovy ucet. Privolana hliadka mestskej policie ho zadrzala uz na ceste do Brezna. Pripad mal dohru na Policajnom zbore.

Chcel skocit z mosta

O tristvrte na desat vecer 29. juna v mestskej policii prebrali oznam, ze na moste cez Hron pri Metalik-bare sa povyzliekal vojacik s odhodlanim skocit do rieky. Nastastie mu v tom zabranili a predviedli ho pred dozorneho vojenskeho utvaru.

Vynasli sa

Dvaja mali este ani nie stvorrocni chlapci z Mazornikova sa 30. juna popoludni vybrali na prechadzku do mesta. Rodicia o nicom nevedeli a uz hodinu ich hladali, ked pat minut po piatej sa deti rozhodli zastavit v krcme Pod zelenym stromom a oznamit, co vyviedli. A tak nepremysleny vylet nastastie dopadol dobre.

Nevyberane nadaval

Desat minut pred pol dvanastou v noci 30. juna zasahovala hliadka pri bitke v Domine na Mazornikove. Akter tohto incidentu F. G. z Brezna sa odmietol preukazat, pricom vydatne nadaval. Za ucelom overenia totoznosti skoncil na policii a okrem toho 3. jula zaplatil blokovu pokutu.

Odbehol si na pivo?

Z nemocnice s poliklinikou v Brezne 2. jula dve minuty po 17. hodine telefonovali, ze im usiel pacient. Islo o S. Z. z Brezna, ktory si len "odbehol" do pohostinstva "Prazenica" na Ulici F. Krala, kde ho objavila hliadka a odviezla spat.

Uradoval alkohol

Desiateho jula vecer alkoholom potrudzeny J. M. z Helpy vyvolal bitku v pohostinstve Pod branou. Bitkara utisila az privolana hliadka, cim vec neskoncila a bude mat este svoju dohru.

Az 498 "papuc"

Stale je vela nedisciplinovanych vodicov, ktori nerespektuju zakazove dopravne znacky a pravidla parkovania v meste. V prvom polroku na to doplatilo bezmala patsto, ktorych auta museli hliadky "opatrit" technickym prostriedkom na zabranenie odjazdu motoroveho vozidla.

Branno-sportovy den okresneho uradu
Na futbalovom ihrisku v Bravacove sa vo stvrtok 13. jula za pekneho slnecneho pocasia stretli pracovnici Okresneho uradu v Brezne, aby si tu zmerali sily v ramci branno-sportoveho dna. Toto vydarene podujatie otvoril prednosta Okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian, ktory spolu s predsednicckou ZO OZ SLOVES Vierou Gondovou odovzdali i vecne ceny najuspesnejsim pretekarom.

Vitazom pretekov, v ktorych clenovia zmiesanych druzstiev jednotlivych odborov bezali na 400 metrovej trase, strielali zo vzduchovky, prechadzali zamorenym priestorom a hadzali granatom na ciel, sa stalo druzstvo odboru pozemkoveho, polnohospodarstva a lesneho hospodarstva. (Ing. Igor Schober, Ing. Dusan Koptak, Ing. Jana Golianova - 9,57 min) pred druzstvom odboru dopravy a cestneho hospodarstva (Mariana Spisiakova, Milan Kral, Miroslav Pancik - 10,18) a spolocnym druzstvom odboruh0029d.jpg (16104 bytes) zivnostenskeho a ochrany spotrebitela a odboru regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov ( Marta Krstenikova, Kamil Majernik, Ing. Vladimir Vaculciak - 10,24)
Z muzov najlepsi cas (2,47 min) dosiahol Milan Kral a zo zien Marta Krstenikova (3,00 min.). Mimosutazne najlepsi cas z muzov (2,25 min) dosiahol prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian a a zo zien veduca odboru socialnych veci Ing. Ivana Kruzliakova (3,25 min)
Za dobru organizaciu tohto podujatia treba pochvalit cely organizacny stab i rozhodcovsku sluzbu. Zvlastnu pochvalu si zaluzia Ing. Julius Pervan a Vladimir Mesiarkin z odboru civilnej ochrany obyvatelstva, ktori sa ako organizatori aktivne zapajaju do realizacie podobnych podujati v ramci nasho okresu a Banskobystrickeho kraja.
Na zaver branno-sportoveho dna si jeho ucastnici zasutazili i v roznych sportovych disciplinach a v rekreacnom sporte.

Opytali sme sa za vas

odbornej referentky civilnej sluzby Okresnej vojenskej spravy Brezno Zuzany Bindzarovej:

o Prveho jula 2000 nadobudol ucinnost Zakon c. 185/2000 Z.z. o civilnej sluzbe, ktory meni a dopna zakon c. 207/1995 Zb.z.

V com nastala zmena?
- Pojem civilna sluzba sa coraz castejsie dostava do povedomia obcanov. Zakon c. 207/1995 Z.z. bol novelizovany zakonom c. 185/2000 Z.z. o civilnej sluzbe. Novelizacia nadobudla ucinnost 1. jula 2000. Dotyka sa najma skratenia vykonu civilnej sluzby, ktora je 1,5-nasobkom trvania vykonu zakladnej sluzby, t. j. 18 mesiacov.
Odopriet povinnu vojensku sluzbu mozu odvedenci odvedeni pred nadobudnutim ucinnosti tohto zakona z dovodov: a) vykonat povinnu vojensku sluzbu je v rozpore s jeho svedomim, b) nabozenskym vyznanim, a to do 30 dni, t.j. do 30. jula 2000 od nadobudnoutia ucinnosti tohto zakona podanim vyhlasenia. Odvedenci, ktorym bol povoleny odklad vykonu vojenskej sluzby, si mozu uplatnit vyhlasenie pocas doby povoleneho odkladu, najneskor 15 dni po jeho skonceni.
Vyhlasenie o odopreti vykonu vojenskej sluzby je odvedenec povinny podat na OVS, kde jeho podpis overi pracovnicka oddelenia civilnej sluzby, v pripade zaslania vyhlasenia postou podpis musi byt overeny notarom alebo matrikou. Vo vyhlaseni je povinny uviest: meno a priezvisko, datum a miesto narodenia, rodne cislo, cislo obcianskeho preukazu, adresu trvaleho pobytu, povolanie, zamestnavatela, ak je zamestnany, zakonny dovod odopretia vojenskej sluzby.
Moznost povolania na vykon civilnej sluzby sa zmenila v prospech zamestnavatelskych organizacii statu a obci v oblastiach zdravotnictva, socialnych sluzieb, skolstva, kultury, pri ochrane zivotneho prostredia, pri likvidacii zivelnych pohrom a statom evidovanych cirkevnych a nabozenskych spolocnosti. Zamestnavatel poskytuje obcanovi vo vykone civilnej sluzby podla potreby bezplatne ubytovanie, stravu - najmenej trikrat denne v hodnote 75 korun, sluzne 400 korun mesacne, prispevok na osatenie vo vyske 300 korun mesacne, bezplatne prcovnu obuv a pracovne ochranne pomocky. V dnoch cerpania dovolenky poskytuje za neodobratu stravu penaznu nahradu. V pripade, ze okresna vojenska sprava neeviduje ziadost o vytvoreni pracovneho miesta organizaciou statu alebo obce, je mozne povolanie obcana na vykon civilnej sluzby aj k inym zamestnavatelom, ktori vsak vykonavaju svoju cinnost v spominanych oblastiach, ktore uklada zakon c. 185/200 Z.z. o civilnej sluzbe.
Vojenska sprava nepovola obcana na vykon civlinej sluzby k takemu zamestnavatelovi, s ktorym je alebo bol v predchadajucich dvoch rokoch v pracovnom pomere, alebo v inom pracovnom vztahu.
Zaroven tymto vyzyvam zamestnavatelske organizacie, ktore splnaju zakonom stanovene podmienky pre povolanie na vykon civilnej sluzby, aby prejavili zaujem, cim pomozu obcanom, ktori cakaju na splnenie svojej povinnosti.
Blizsie informacie poskytnem v Okresnej vojenskej sprave v Brezne na c. tel. 6123770.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT