1. AUGUST 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Stvrte pokracovanie vzdelavacieho kurzu pre nezamestanych

Zakladam svoj podnik
Pocet nezamestanych na Slovensku predstavuje k junu tohto roka dovedna 20,06%, to znamena, ze ich pocet sa medzirocne zvysil o 8,97%. Ked si porovname kraje, najhorsi je Kosicky kraj (26,63%) a najlepsi Bratislavsky kraj (6,9%). Banskobystricky kraj je este po Presovskom (24,27%) na tretom mieste (z osmich) s mierou nezamestnanosti 22,89%. V statistikach sa uz neuvadza pocet okresov, ktore presiahli 20% -nu nezamestnanost, ale sa zacinaju pocitat okresy s viac ako 30%-nou mierou nezamestnanosti. A co zapricinuje tuto nezamestnanost? Sucasny stav slovenskej ekonomiky.

Jedna zo sanci, ktoru este mozu ludia vyuzit na to, aby sa dostali von z radu nezamestnanych, je aj moznost zalozenia si vlastneho podniku. Toto zdanlivo jednoduche riesenie vsak nesie so sebou aj vela otazok, na ktore treba poznat odpovede skor, nez zacne niekto podnikat, alebo si zalozi zivnost.V pripade, ze ste sa tak rozhodli, pomocnu ruku vam podava Podnikatelske a inovacne centrum (BIC) Banska Bystrica, ktore pre vas spolu so zdruzenim CEOAC Slovensko, Okresnymi a Narodnymi uradmi prace v Banskej Bystrici a Brezne pripravilo Komplexny vzdelavaco - poradensky program pod nazvom Zakladam svoj podnik. Zdruzenie CEPAC Slovensko realizuje od roku 1995 spolu so sietou BIC a RPIC rekvalifikacne kurzy na zaklade know - how francuzskeho zdruzenia CEPAC Soissons. BIC Banska Bystrica, s.r.o., realizuje komplexne vzdelavaco - poradenske programy (KVPP) od maja minuleho roka. Na troch kurzoch sa zucastnilo 38 zaujemcov, z ktorych 6 ucastnikov podnika, 10 sa zamestnalo a zvysnych 22 je v priprave na podnikanie. Samotny kurz KVPP sa realizuje v malych skupinach s 12 az 18 stazistami v jednom kurze a sklada sa zo styroch etap:
1. etapa Vyberove konanie - uskutocnuje sa spomedzi evidovanych, kde sa posudzuje realnost podnikatelskej myslienky a jej skora realizacia.
2. etapa Vzdelavanie - dozrievanie podnikatelskej myslienky a intenzivna teoreticka priprava podnikatela po dobu desiatich tyzdnov. Jednotlive temy su koncipovane a prednasane lektormi z praxe tak, aby davali uceleny pohlad na cely okruh otazok tykajucich sa podnikania. Hlavny doraz sa kladie na marketing, financne riadenie podniku, pravo, dane, clo, zahranicny obchod, informatiku, psychologiu atd. Vzdelavanie sa konci prezentaciou vlastneho podnikatelskeho planu pred odbornou komisiou. Absolvent kurzu obdrzi osvedcenie o absolvovani kurzu KVPP a navyse bude na zaklade dohody s CEPAC Slovensko a Narodnym uradom prace zaradovany prednostne na pridelovanie prostriedkov z uradu prace pri vytvarani vlastneho podniku.
3. etapa Sprievod - predstavuje etapu po skonceni teoretickej pripravy az do dna zalozenia si podniku. Absolventom su k dispozicii bezplatne poradenske a konzultacne sluzby vo vzdelavacom stredisku. Cielom je co najoptimalnejsie pripravit zalozenie podniku a eliminovat vsetky mozne rizika. Ani zalozenim podniku sa vsak starostlivost o absolventa kurzu zo strany BIC nekonci, ale prechadza do zaverecnej etapy.
4. etapa Sledovanie - tu ma absolvent moznost nadalej vyuzivat dotovane poradenske a konzultacne sluzby Podnikatelkeho a inovacneho centra V Banskej Bystrrici a v detasovanom pracovisku v Brezne. Organizuju spolocenske stretnutia stazistov v ramci celeho Slovenska, prezentacne dni, spolocne vystavy a zucastnuju sa veltrhov. Centrum navyse pomaha vytvarat oprimalne podmienky na rozvoj podnikatelskej myslienky, pomaha ziskavat obchodnych partnerov doma i v zahranici, uverove zdroje a granty na podporu podnikania.
Zalozenie si vlastnej zivnosti je ucinnym riesenim pre pokles nezamestnanosti. Navyse je tu moznost ziskat skusenosti, vzdelanie v danej problematike a vyuzit odborne rady ludi, ktori ovladaju danu problematiku a ktori sa radi podelia o svoje skusenosti. Dalej je to moznost porovnat si vlastne myslienky a uistit sa v spravnosti svojho rozhodnutia a tak predist vsetkym chybam, ktore su zapricinene predovsetkym podcenenim rizika a nedostatkom informovanosti. Stare prislovie hovori "Odvaznemu statie praje" a ten, kto neskusi, nemoze povedat, ze urobil vsetko pre to, aby vyriesil svoju zlu situaciu.
Podrobne informacie o pripravovanom, v poradi uz stvrtom rekvalifikacnom kurze KVPP, ziskate v Okresnych uradoch v Banskej Bystrici a v Brezne alebo priamo v centre BIC Banska Bystrica, s.r.o., na Kollarovej ulici 48 v Banskej Bystrici, pripadne na telefonnych cislach 088/414 80 25 - 26 a 0905 256 261. Vyber uchadzacov sa uskutocni v predposledny augustovy tyzden a pokial mate zaujem zapojit sa do programu, urychlene sa informujte vo vasom urade prace a vyziadajte si dotaznik zaujemcu o Komplexny vzdelavaco - poradensky program Zakladam svoj podnik.

Ing. Miroslav Ursiny,
riaditel BIC Banska Bystrica

Moj problem

OKIENKO PRE MLADYCH

Je nieco, co ta trapi a nenasiel si nikoho, kto by sa o tvoj problem zaujimal?

Toto okienko je potom pre teba. Staci, ked napises, alebo zatelefonujes do redakcie (svoje meno nemusis uviest, ked nechces).

Tvoj problem sa pokusi riesit skupina odbornikov pod vedenim psychologa alebo uverejnenim tvojho problemu s pomocou citatelov.

MARIA

 

Vseobecne zavazne nariadenie o verejnom poriadku v meste Brezne

(Dokoncenie)

§10
Udrziavanie cistoty v parkoch a sadoch

1) Udrziavanie zdraveho a prijemneho prostredia v parkoch a sadoch je povinnostou vsetkych ich navstevnikov, ktori sa musia vystrihat takeho konania, ktore ohrozuje a narusuje ucely, na ktore parky a sady sluzia. V parkoch a sadoch je zakazane:
a) vstupovat na miesta, ktore nie su vyhradene pre navstevnikov,
b) chodniky pre chodcov uzivat na jazdu dopravnych prostriedkov, okrem invalidnych vozikov a kocikov pre deti,
c) poskodzovat a znecistovat cesty, travnate plochy, vodne nadrze a sadove zariadenia,
d) trhat kvety a plody stromov, poskodzovat stromy a kriky,
e) rusit klud,
f) akymkolvek sposobom obmedzovat ostatnych navstevnikov,
g) nechat volne sa pohybovat psov, ostatne zvierata a hydinu,
h) umiestnovat stanky, kiosky, reklamne putace, vyvesne skrinky, lepit plagaty,
ch) vzbudzovat verejne pohorsenie najma pozivanim alkoholickych napojov a inych omamnych a toxickych prostriedkov.

2) Vstup do parkov a sadov nie je casovo obmedzeny. Je vecou navstevnikov, aby v nocnych hodinach uzivali len osvetlene cesty a chodniky.

3) Pri navsteve parkov, sadov a detskych ihrisk sa navstevnici riadia zvlastnymi upozorneniami, su povinni respektovat pokyny a upozornenia poverenych osob. Su povinni zabezpecit sustavny dozor nad detmi.

4) Sucastou mestskej zelene su stromy, stromoradia, zelene pasy na verejnych priestranstvach. Je zakazane vyuzivat ich na reklamu, poskodzovat ich, jazdit na nich, zastavovat ci parkovat akymkolvek dopravnym prostriedkom.

5) Podnik Technicke sluzby Brezno je povinny udrziavat parky, sady, detske ihriska a rekreacne miesta v riadnom stave, pravidelne ich cistit, vyprazdnovat kose na odpadky, odstranovat listie, pokosenu travu atd., zabezpecovat schodnost ciest a chodnikov i v zimnom obdobi. Na miestach, ktore su pristupne pre navstevnikov, sa zakazuje zakladat komposty.

§ 11
Sankcie za porusovanie verejneho poriadku

1) Porusenie povinnosti (zakazov) vyplyvajucich z tohto VZN je priestupkom. Za tento priestupok mozno ulozit pokutu do 1000 korun a ak ten, ktory porusil tento zakaz - povinnost na zaklade takto ulozenej pokuty - nenapravi stav veci do suladu s VZN, mozno takuto pokutu ukladat opakovane az do pravneho stavu veci.

2) Mesto moze priestupky podla tohto VZN prerokovat v blokovom konani. V blokovom konani mozno za priestupok ulozit pokutu vo vyske len do 500 korun, u mladistvich len do 200 korun, a to ak je priestupok spolahlivo zisteny, nestaci dohovarenie a obvineny z priestupku je ochotny pokutu zaplatit.

3) Za mesto v tomto pripade kona primator a nim poverene organy (mestska policia).

4) Vynos z pokut je prijmom mesta.

5) Tymto ustnovenim nie su dotknutne pripady priestupkov proti verejnemu poriadku, ktorych skutkova podstata je osobitne upravena v zakone o priestupkoch.

§ 12
Zaverecne a zrusovacie ustanovenia

1) Pravidla urcujuce verejny poriadok v obytnych domoch stanovuje domovy poriadok, ktoreho vyvesenie a udrziavanie je povinny zabezpecovat spravca, respektive vlastnik tohto domu.

2) Za stav a upravu obchodnych vykladov zodpovedaju ich uzivatelia alebo vlastnici.

3) Rusi sa vseobecno - zavazne nariadenie zo dna 2. jula 1991, uznesenie cislo 38/1991 s pravoplatnostou od 18. jula 1991.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT