30. AUGUST 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Chalupkovo Brezno a Dni mesta Brezna spolocne

Chalupkovo Brezno - 33. rocnik tohto vyznamneho celoslovenskeho podujatia ucitelov sa blizii. Organizatori jeho realizaciu naplanovali tak, aby sa stalo sucastou Dni mesta Brezna konanych 4. - 9. oktobra. Na obidve podujatia prichadzaju vyznamni rodaci, hostia, osobnosti a prave zlucenie oboch aktivit je vhodnou prilezitostou na ich vzajomne stretnutia. Tato symbioza je rovnako vynikajucim programovym spojenim, obohacujucim jedinecnost jedneho i druheho podujatia. O programe Dni mesta Brezna bude verejnost podrobne informovana. Na zaciatok prezradime, ze ich uvod bude patrit velkej prezentacnej akcii mesta a TV Global, na svoje si pridu studenti pocas studentskeho karnevalu, ci volby Miss a Mister strednych skol, priestor dostanu sportovci i ludovo - umelecki predajcovia, domaci i pozvani interpreti. Vyznamnou sucastou je slavnostne zasadnutie mestskeho zastupitelstva so stretnutim rodakov a hosti a vyhlasenim najlepsieho sportovca storocia mesta Brezna. Zaujem iste prilaka Krcma pod zelenym stromom v podani breznianskych divadelnikov, predstavia sa tisovski divadelni Tapakovci. Zaver Dni tvori program Nevyzuvajte sa prosim Milana Markovica.

Odborari za ochranu domaceho trhu

Ako nas informovala clenka Rady OZ KOVO pre Banskobystricky kraj Terezia Durikova, na minulotyzdnovej akcii pod nazvom Slovenske vyrobky = nase pracovne miesta v Dome kultury v Banskej Bystrici sa prezentovalo tridsatpat predajcov, co je v porovnani s prvou junovou akciou narast o sedem. Spolu s nimi sa tu denne so svojimi vyrobkami predstavili ludovi umelci. Na jej otvoreni sa zucastnili aj najvyssi zastupcovia Konfederacie odborovych zvazov a Asociacie zamestnavatelskych zvazov a zdruzeni Ivan Saktor a Michal Lah. O uspechu akcie svedci aj cely rad pochval, ktore navstevnici zapisali do knihy Vase nazory. V dnoch 4. az 7. decembra odborari odstartuju v poradi uz tretie taketo podujatie, ktore by mal sprevadzat slogan "Nemas peniaze? Si hladny? Kup si zahranicny vyrobok!" Spolupracu na nom prislubili medzinarodne organizacie etablovane na Slovensku, ktorych obsahom prace je podpora slovenskych vyrobkov s kodovym cislom 858.

h0035f.jpg (25254 bytes) V poslednu augustovu sobotu v priestore poziarnickeho arealu v Jaseni vyrastli stanky s textilom, pernickami, keramikou, dekorativnym pecivom a s kedicim ine, co patri k jarmoku. Konal su tu totiz v poradi uz druhy Jasensky jarmok. Nielen to, kupujucich zabavali aj ludovi rozpravaci Salasnici z Banskej Bystrice a na futbalovom ihrisku organizatori pripravili futbalovy turnaj ziakov, z ktoreho si plaketu starostky obce odniesli ciernobalocania. Tradiciu organizatori dodrzia aj na buduci rok, kedy vas na jarmoku opat radi privitaju.

Telesne postihnuti sa stretli v Jaseni

V hoteli Lomnista v Jaseni sa od 30. augusta do 3. septembra uskutocnilo stretnutie telesne postihnutych ludi z okresov Brezno, Banska Bystrica, Zvolen, Zarnovica, Ruzomberok a Levice. Zakladny clanok Zvazu telesne postihnutej mladeze v Banskej Bystrici zacal s organizovanim takychto pobytov uz pred styrmi rokmi. Mladi ludia pocas nich tvoria umelecko-remeselne a vytvarne diela a meraju si sily v sportovych disciplinach, ako su loptove hry, strelba zo vzduchovky a hadzanie sipkami. Ine to neboli ani teraz na prelome augusta a septembra, kedy chlapci a dievcata dokazali, ze aj napriek zdravotnym problemom vedia drzat krok s inymi.

Opytali sme sa za vas

riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu v Brezne kpt. Ing. Milana Novaceka

o Co mozu obsahovat nove atraktivne evidencne cisla, o ktore mozu majitellia motorovych vozidiel prejavit zaujem uz od 1. septembra?

- Podla Vyhlasky Ministerstva vnutra Slovenskej republiky c. 204/2000, ktora nadobuda ucinnost 1. septembra, je mozne pridelovat evidencne tabulky s volitelnou logistikou. Tato znacka moze obsahovat maximalne pat znakov, napriklad krstne meno. Prve dva znaky, cize oznacenie okresu ostava a za nim si potom ziadatel moze zvolit tych pat volitelnych znakov. Pridelenie noveho evidencneho cisla moze zaujemca ziadat v okresnom dopravnom inspektorate uz od 4. septembra. Musi to vsak byt na zaklade dohody, pretoze su niektore znaky, ktore tabulka nemoze obsahovat. Napriklad na prvom ani na poslednom mieste nesmie byt nula, na prvom mieste nemoze byt X, hanlive slovo, slova suvisiace so skratkami politickych stran a hnuti, ani provokujuce slova (napriklad MAFIA). Jedna tabulka stoji pattisic korun a po objednani ju vyrobca (Turcan Martin) doda do 72 hodin.

Z rokovania Krajskej rady hospodarskej a socialnej dohody Banskobystrickeho kraja

Su za model 3+1

V pondelok 21. augusta sa v Dome kultury v Banskej Bystrici stretli clenovia Krajskej rady hospodarskej a socialnej dohody Banskobystrickeho kraja. Na tomto zasadnuti sa zucastnili aj zastupcovia samospravy nasho okresu na cele s primatorom Brezna Ing. Vladimirom Faskom, ktory nam poskytol informacie.

Pri prerokuvani aktualneho stavu a pripravenosti priemyselnych parkov v kraji ziadali legislativne upravit a definovat, co su to priemyselne parky a vyuzivat existujuce priemyselne zony. Hovorili aj o stave regionalneho operacneho programu Banskobystrickeho kraja, ktory ma byt spracovany do 15. septembra a v tejto suvislosti aj o projekte restrukturalizacie okresu Brezno. K alternativnemu usporiadaniu miestnej statnej spravy prijal Slovensky odborovy zvaz verejnej spravy stanovisko, v ktorom sa okrem ineho pise, ze model 3+1 pre pocet krajskych uradov vyhovuje z hladiska vykonu druhostupnovej statnej spravy. Akykolvek vyssi pocet krajskych uradov je mrhanim financnych prostriedkov danovych poplatnikov. Rovnako sa osvedcil princip okresnych uradov. Malo by ich zostat 55 plnohodnotnych a v 24 by mali zostat bud detasovane pracoviska 55 uradov, alebo by sa mali pretvorit na okresne urady druhej kategorie, ktore budu zabezpecovat iba najfrekventovanejsie agendy statnej spravy. Na adresu vydavkov suvisiacich s reformou verejnej spravy sa Konfederacia odborovych zvazov Slovenskej republiky vyjadrila, ze realizacia symetrickeho modelu 12 samosprav vyssich uzemnych celkov, 12 krajskych uradov a zrusenie okresnych uradov je nesmierne draha a bezprostredne nevyhnutne vydavky sa blizia k sume 10 miliard korun. Dotkli sa aj palcivej otazky nezamestnanosti, ktora v kraji dosiahla 23,1 percenta. Prave v case zasadnutia rady prebiehala v dome kultury akcia pod nazvom Slovenske vyrobky = nase pracovne miesta, ktoru zorganizoval Odborovy zvaz KOVO v spolupraci so Slovenskym OZ Textil - Odev - Koza, zdoraznili jej vyznam z hladiska ochrany tuzemskeho trhu.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Ukradol a ufujazdil

O pol tretej popoludni 10. augusta predviedli na Policajny zbor J. M. z Opavy dovodne podozriveho z kradeze. Tento muz, ktory nemal pri sebe ziadny doklad totoznosti, spolu so svojim kumpanom ukradol v knihkupectve na Ulici CSA knihu. Podla popisu ho hliadka coskoro objavila.

Brusnice na ceste

Na namesti na autobusovom nastupisti sa 14. augusta pat minut po pol jedenastej pochytili dve zienky, ktore sa castovali nevyberanymi prezyvkami a asi aj buchnatmi, pretoze jednej z nich sa podarilo vysypat brusnice z vedra. Neostavalo im nic ine, len posluchnut privolanu hliadku a neporiadok upratat.

Zeby zo zavisti?

Mensi podplac sarapatil 14. a 16. augusta na Krculovej ulici. Hliadka sem prisla po telefonickom oznameni, ked v obidvoch pripadoch sused susedovi polial dvere benzinom a zapalil ich. Pre podozrenie z trestneho cinu vec oznamili Policajnemu zboru.

Neuspesny autickar

Pat minut po osmej vecer 14. augusta na mieste cinu prichytili autickara J. R. z Brezna. Na Sramkovej ulici totiz skalou rozbil okno na aute, nastartoval ho, ale dalej sa uz nedostal, len na Policajny zbor, kde tohto muza zjavne potrundzeneho alkoholom predviedli.

Pristihnuta zlodejka

Tovar za tristo korun bez zaplatenia z potravin Satel na Mazornikove sa 18. augusta pat minut po pol jedenastej pokusala odniest M. P. z Brezna. Nepodarilo sa jej to, pretoze ju pristihli a musela zaplatit blokovu pokutu.

Hlucni susedia

Tesne pred polnocou 18. augusta si sused stazoval na vytrznikov vo vedlajsom dome na Jarmocisku v Prednych Halnoch. Pravdepodobne najhlucnejsi z nich bol P. H., ktory sa nevyhol blokovej pokute.

Vypila si a ...

Popoludni 19. augusta sa na Kuzmanyho ulici do koze nevmestila D. K., ktora pod vplyvom alkoholu nadavala svojej susede a urazala ju. Nabuduce si to mozno rozmysli, pretoze vec je v stadiu objasnovania a ktovie ako skonci.

Pomohli len puta

Na mestskej policii 21. augusta o stvrtej popoludni skoncil parik spolubyvajucich P. S. a N. G., ktori posmeleni alkoholom pred mestskym uradom napadli jedneho pana. Nezna polovicka tohto dvojlistka bola ovela agresivnejsia ako jej spolocnik a hliadka si s nou poradila az po zalozeni put. Pripad bude mat este svoju dohru.

Brezniansky Vodopad v polskej televizii

Country skupina Vodopad prijala pozvanie na 6. rocnik festivalu piknik country s nazvom Crock 2000 v patnasttisicovom polskom meste Ustrziky blizko Ukrajiny, na ktorom sa zucastnila v dnoch od 11. do 13. augusta. O svojich dojmoch z podujatia nam porozpraval veduci tejto skupiny Ondrej Paciga:
- Samotne mesto nas prijemne prekvapilo svojou architekturou kombinovanou s vidieckymi prvkami, ale hlavne celkovou atmosferou podujatia. Bolo tam mozne vidiet premavat konske dostavniky, indianov v typickych dobovych odevoch, navstevnikov z celeho Polska volne sa pohybujucich v stylovom kovbojskom obleceni. Medzi dalsie atrakcie, co nas trochu udivilo, patril aj zraz asi osemdesiatich najroznejsich motocyklov od tych vojnovych az po najmodernejsie sucasne.
Vodopad ihned po prichode dostal velky priestor na prezentaciu svojej tvorby na prirodnej scene "Pod debami". Poliaci boli naozaj velmi skvele publikum a hned od prvych tonov velmi zivo davali najavo sympatie nasej kapele. V piatok vecer bol kovbojsky bal s country tancami, kde Vodopad vystupoval ako hlavna kapela az do bieleho rana. V sobotu nas cakalo koncertovanie v mestskych sadoch, toto vsak bolo trochu narusene burkou, co neodradilo navstevnikov a pocuvali nasu muziku pod siatrami.
Vyvrcholenim festivalu bol velky galaprogram na stadione, ktory praskal vo svikoch aj napriek dazdivemu pocasiu. Nasa kapela dostala priestor v hlavnom programe, ktory vysielala polska televizia v priamom prenose. Stadion buracal a cela country scena svojou jedinecnou atmosferou v nas zanechala velmi silny zazitok. V nedelu nas este cakal koncert pre hosti rekreacneho zariadenia a jedneho z hlavnych sponzorov podujatia spolocnosti Nafta gaz v nedalekej dedinke Czarna. Po tomto vystupeni sme sa vratili na povodne miesto festivalu, ktory sme uzatvarali. Zaver akoby nemal konca kraja, pretoze publikum si neustale ziadalo nove a nove pridavky.
Silnym zazitkom pre nas bola aj sviatocna nedelna omsa, ktora sa konala priamo na mieste festivalu za ucasti knaza a sprievodu dievcenskej spevackej skupiny s gitarami. Celkovy dojem z nasho prveho putovania v Polsku bol velmi silny, spoznali sme mnoho skvelych a zaujimavych ludi a navyse dostali sme ponuku na buduci rok hrat na najvacsom country festivale do Mrogowa, ktory je kazdorocne s medzinarodnou ucastou.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT