3. OKTOBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Horehronsky kroj na Miss Dievca Europy

Jedenasteho oktobra sa v Krusnohorskom divadle Teplice uskutocni finale sutaze Europe Girl 2000, ktora je urcena dievcatam vo veku od trinast do sestnast rokov. Slovensko tu bude reprezentovat vitazka finale Miss Dievca Slovenskej republiky sestnastrocna Julia Liptakova z Novej Dubnice. Preco tato informacia? Z dvoch dovodov: mamicka tejto dievciny (rodena Srokova) pochadza z Michalovej a Julia si vybrala horehronsky kroj, ktory jej poskytla rodina Boselova z Helpy. Tato modrooka mlondinka meria 174 centimetrov, jej miery su 89 - 60 -89, studuje v druhom rocniku Gymnazia v Dubnici nad Vahom. Na dobrej komunikativnej urovni ovlada anglicky a nemecky jazyk, aktivne sa venuje tenisu a atletike, okrem sportu a turistiky ju zaujima aj umelecky prednes.Julii drzime palce a zelame, aby jej nas kroj priniesol stastie.

Vzorna reprezentacia zakladnych skol okresu

Oblastna organizacia Zvazu civilnej ochrany v Banskej Bystrici v spolupraci s odbormi CO obyvatelstva okresnych uradov Banskobystrickeho kraja zorganizovala III. rocnik sutaze mladych zachranarov CO zakladnych skol v kraji. Sutaz sa konala v areali VTU CO MV SR Slovenska Lupca. V utorok 26. septembra na slavnostny nastup sa dostavilo rekordnych dvadsat stvorclennych druzstiev chlapcov a dievcat zo zakladnych skol Banskobystrickeho kraja, z toho dve druzstva Madarskej republiky. Nas okres reprezentovali sutazne druzstva zo zakladnych skol Pohorela a Telgart, ktore sa v okresnom kole umiestnili na 1. a 2. mieste. Sutaziacim sa prihovoril prezident Zvazu CO SR Ladislav Kmosena. Potom uz nasledovala vlastna sutaz v siestich disciplinach, ktoru otvoril riaditel sutaze veduci odboru CO obyvatelstva Krajskeho uradu v Banskej Bystrici RSDr. Marian Vazan. Dvojkilometrova trat a narocne discipliny dokladne preverili pripravenost sutaziacich. Vitazom III. rocnika sutaze mladych zachranarov CO postupujucim do celorepublikoveho kola, ktore sa pravdepodobne uskutocni na uzemi nasho okresu v maji 2001, sa stalo druzstvo z okresu Revuca. Z nasich druzstiev na vybornom 2. mieste, ktore je postupujuce do celorepublikoveho kola, sa umiestnilo druzstvo z Telgartu v zlozeni: Maria Cernakova, Anna Novysedlakova, Peter Kunak, Milan Milcik. Tretie taktiez postupove miesto obsadilo druzstvo z Pohorelej v zlozeni: Anna Ciperova, Andrea Sycova, Marek Lakanda, Andrej Haluska. Podakovanie za vzornu reprezentaciu skol nasho okresu patri sutaziacim, za kvalitnu a narocnu pripravu ich veducim Mikulasovi Lunterovi a Anne Lakandovej.

Kde dycha historia

6. Doba rimska
Na prelome letopoctov nastavaju geopoliticke zmeny v ramci posunu zaujmovych sfer jednotlivych etnik.
Z podunajska posobia vplyvy rimskeho imperia a od zapadu sa na nase uzemie posuvaju germanske kmene. Tieto zmeny sa deju prevazne v oblasti naddunajska, odkial vsak scasti ovplyvnuju aj uzemie hornateho severneho Slovenska. V tomto obdobi tu preziva hybridny utvar - puchovska kultura, skladajuca sa z povodneho - autochtonneho obyvatelstva prezivajucej luzinskej kultury a keltsko-dackych pristahovalcov z Panonie, ktori postupovali udoliami riek do horskych oblasti.
V 1. - 4. stor. n.l. sa zintenzivnuju vztahy s rimskym uzemim, najma na juhozapadnom Slovensku, kde narasta osidlenie spolu s hospodarskym rozvojom. Tento stav sa odraza aj v materialnej kulture importov, dovazanych z oblasti Panonie. V materiali sa ojedinele vyskytuju aj fragmenty provincnej keramiky. Je pochopitelne, ze piamo umerne na vzdialenosti osidlenia od uzemia rimskych provincii, je vyskyt tohto druhu nalezov vzacnejsi a vplyv na vyvoj kultury menej vyrazny. V sucasnosti najvyssie zistene nalezy materialnej kultury su z okolia Slovenskej Lupce, kde sa povrchovym zberom zistilo niekolko miest s vyskytom keramiky z tohto obdobia. Mince vsak boli najdene vyssie, a to hromadny nalez rimskych minci v Jaseni a v Predajnej, odkial pochadza minca - denar Konstantina.

Mgr. Peter Mosny

Vydareny vikend v Pohronskej Polhore

Obyvatelia P. Polhory, ale aj ti ktori sa tu zastavili, alebo len obcov prchadzali, mali o kulturno - spolocensky zazitok postarane. V sobotu jarmok ludovych remesiel, perfektne vyzdobene priedomia, prezentacia dedinskej pohostinnosti priamo na ulici a zo svojho. Kto zasiel do miestneho kostola, bol viac ako prekvapeny. Cely chram Bozi bol vyzdobeny h0040e.jpg (12942 bytes)darmi zeme v podobe svatych obrazov a biblickych vyjavov. Hlavnym sobotnajsim programom bol alegoricky sprievod obcou akychsi "perpetumobile", podomacky vyrobenych polnohospodarskych strojov. Tieto sa tesili aj najvacsiemu obdivu ludskeho rozumu. Odborna porota (na snimke) v zlozeni, Ing. mechanizator Peter Bercik, starosta obce Dusan Adamek, miestny farar Ivan Iskra a MUDr. Martin Tesak, ohodnotila kazdu masinu ako unikat a original rovnocenne. V nedelu poobede sa konal vedomostny kviz mladeze, historia, sucastnost, zvyky v obci. Vecer sa priaznivci folkloru zisli na prehliadke heligonkarov v miestnom kulturnom dome. Medzi 21 patril aj najmladsi Peter Matis z Oravskej Polhory (na snimke). Treba podakovat MUDr. Martinovi Tesakovi, Obecnemu uradu a Farskemu uradu v P. Polhore za zorganizovanie pokusneho rocnika.

 

Opytali sme sa za vas

technika tepelneho hospodarstva Byposu Brezno, s.r.o., Ing. Ladislava Simana

o Kedy sa zacina vykurovacie obdobie a co vsetko s tym suvisi?

- Vykurovacie obdobie sa podla § 4 odst.1 vyhlasky Ministerstva hospodarstva SR c. 15/1999 Z.z. zacina 1. septembra a konci 31. maja nasledujuceho roka, ak sa dodavatel tepla a priamy odberatel tepla nedohodli inak. S dodavkou tepla na vykurovanie zacne dodavatel tepla, ak vonkajsia priemrena denna teplota vzduchu vo vykurovacom obdobi klesne pocas dvoch za sebou nasledujucich dni pod 13°C a podla predpovede vyvoja pocasia od autorizovanej meteorolgickej stanice nemozno ocakavat zvysenie vonkajsej priemernej dennej teploty v nasledujucom dni nad tuto hodnotu (§ 4 odst. 2). Vyhlaska definuje tuto skutocnost a uzivatelia bytov urcite zlepsenie tepelnej pohody zaregistrovali. Chceme poziadat, aby najomnici v tomto obdobi na vrchnych poschodiach odvzdusnovali vykurovacie telesa a tym pomohli upravit cirkulaciu ustredneho kurenia. Obodbie, ked sa priemerne denne teploty pohybuju okolo 13°C, su narocne, regulacna technika reaguje a dochadza k uzatvaraniu servoventilov a k prerusovaniu ustredneho kurenia. Aj teplota na vystupe ustredneho kurenia je podla vonkajsej teploty nizka a tepelne zdroje vykazuju odchylky, ktore sposobuje technicky stav technologickeho zariadenia, rozvod ustredneho kurenia, resp. teplej uzitkovej vody az po odberatela. Prechodne obdobie Bypos Brezno, s.r.o., vyuziva na doladenie meracej a regulacnej techniky a postupny nabeh na pravidelny chod ustredneho kurenia, preto ziadame uzivatelov bytov a nebytovych priestorov, aby nas o poruchach, ktore zhorsia tepelnu pohodu a dodavku teplej uzitkovej vody, informovali. Tepelnu pohodu urcuje priloha k vyhlaske c. 15/1998 Z. z. a urcuje vnutorne teploty vykurovanych priestorov, napr: obyvacie miestnosti, t. j. obyvacie izby, spalne, jedalne, pracovne, detske izby 20°C, kuchyne 20°C, WC 20°C, vykurovane vedlajsie miestnosti (predsiene, chodby) 15°C, vykurovane schodiste 10°C. Tieto teploty su merane teplomerom uprostred miestnosti vo vyske jeden meter nad podlahou.

Snahou pracovnikov tepelneho hospodarstva je zabezpecit kvalitnu dodavku teplej uzitkovej vody a ustredneho kurenia a najomnici sa mozu na nas obratit na telefonnom cisle 611 3094 tepelne hospodarstvo, 0905 800 390, 611 42 64 dispecing tepelneho hospodarstva. Pracovna doba je od 1. oktobra od 7.- 15. hodiny, strankove dni su pondelok, streda, piatok, v stredu do 16. hodiny.

Odpovede riaditela Technickych sluzieb v Brezne Ing. Tomasa Gabona na pripomienky poslancov mestskeho zastupitelstva z 11. septembra

- MUDr. E. Kacerova: Oprava miestnych komunikacii na Ulici CSA poza staru hasicnu.

o Opravu od jari 2000 robili technicke sluzby podla stanoveneho poradia. Podrobna sprava isla 25. septembra do mestskej rady a 6. novembra pojde do mestskeho zastupitelstva. Zatial sme opravili trasy mestskej hromadnej dopravy, trasu polmaratonu a Lucky - kvoli zimnej sluzbe. Od 10. jula do 9. augusta sme vyspravky nerobili z financnych dovodov, od 28. augusta robime vyspravky len na objednavku - za uhradu (z tych istych dovodov). Sucasna financna situacia nam nedovoluje pokracovat v tychto pracach.

- A. Brtko: Pieskoviska na Krculovej ulici.

o V roku 2000 sme pre obnovu pieskovisk dostali od Polnohospodarskeho druzstva Dumbier dve auta piesku. Nakup piesku pre tento ucel nie je mozny z financnych dovodov.

- Ing. M. Gemzicky: Dopravne znacenie na krizovatke Lichardova - Zidlovo, zabradlie na Lichardovej ulici.

o Krizovatka Lichardova - Zidlovo je krizovatkou bez vyznacenia prednosti v jazde, podobnych su v meste desiatky. Prejazd nimi riesi vyhlaska o premavke na pozemnych komunikaciach. Mame znacne problemy udrziavat uz existujuce dopravne znacenia. Podobne v inych mestach, kde z tych istych dovodov rusia aj niektore doterajsie dopravne znacenia.

Zabradlie na Lichardovu ulicu: bolo dohodnute, ze prvym krokom bude odstranenie nasypu odpadu, ktory tam nanosili obyvatelia okolitych domov. Toto sa nestalo, stary odpad zarastol burinou, novy pribuda.

- MUDr. Kilvadyova: Plan cistenia a skraslovania mesta podla ulic, vypinanie elektriky na Ulici CSA, Mazornikove, uprava a skraslenie Ulice Frana Krala.

o Cistenie mesta - podrobna sprava bola v mestskom zastupitelstve 11. septembra. Vsetky dostupne kapacity strojne i personalne su vyuzivane. Jednotilve casti mesta su cistene podla "dolezitosti". S konkretnym postupom je mozne sa kedykolvek oboznamit v technickych sluzbach, popis by bol velmi rozsiahly.

Skraslovanie mesta - vysadbu kvetov, drevin, kosenie upravu priestorov,... robime v maximalnej miere, aku nam dovoluje financna situacia. Maximum prac robime svojpomocne, kvoli usporam, pouzivame material, ktory je mozne zabezpecit pri minimalnych nakladoch (napr. kamene z Bystrianskeho potoka, tufove skaly z Vajskovej,...)

Vypinanie elektriky v bytovych domoch nesuvisi s cinnostou technickych sluzieb. My spravujeme len verejne osvetlenie. Poruchy verejneho osvetlenia je mozne nahlasit technickym sluzbam 24 hodin denne. Ak nejde o opravu vyzadujucu nakup nahradnych dielcov, je odstranena do 2 - 3 dni. V pripade potreby nakupu nahradnych dielcov je to zlozitejsie.

Uprava a skraslenie Ulice Frana Krala kvoli Bille. Zapadna strana cesty - od stadiona technickych sluzieb - je vyhradena na parkovanie nakladnych vozidiel, kosenie popri plote je povinnostou mestskeho sportoveho klubu. Vychodnu stranu upravime v ramci moznosti umiestnenim kvetinacov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT