3. OKTOBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Dni mesta Brezna          Dni mesta Brezna           Dni mesta Brezna           Dni mesta Brezna      

Miss a Mister - Brezno 2000

Ste obdivovatelom ludskej krasy? Ak ano, urcite nepremeskajte jedinecnu prilezitost a pridte sa v piatok 6. oktobra pozriet do breznianskeho domu kultury, kde sa prave v tento den o 16. hodine uskutocni uz IV. rocnik sutaze krasy Miss a Mister strednych skol mesta Brezna 2000. Uz od zaciatku budu minulorocni vitazi Miroslava Hrevusova, absolventka Gymnazia J. Chalupku v Brezne, a David Kletz z Hotelovej akademie v Brezne netrpezlivo ocakavat zrod novych panovnikov breznianskej stredoskolskej krasy na rok 2000.
O priazen poroty sa bude pocas celeho podujatia uchadzat jedenast finalistiek a jedenast finalistov v roznych disciplinach. V kategorii Miss hotelovu akademiu reprezentuju Veronika Dubravova a Katarina Bubeliniyova, strednu priemyselnu skolu Andrea Koladova, Gymnazium J. Chalupku Lucia Lendacka a Vierka Cabanova, stredne odborne uciliste Michaela Demeterova, Andrea Kubikova a Silvia Vagnerova a dievcensku odbornu skolu Monika Horvathova, Alena Tomanova a Zuzana Milanova. Kandidatmi v kategorii Mister strednych skol su za hotelovu akademiu Matej Kypet a Igor Nosko, za strednu priemyselnu skolu Radoslav Hubert, Matej Tazky, Marian Orolin, Richard Hogger a Andrej Hazak, za Gymnazium J. Chalupku Matej Vigoda a Peter Brozman a za stredne odborne uciliste Marek Janostiak a Matej Belko.
Tuto jedinecnu a neopakovatelnu atmosferu, ktorou studenti kazdorocne pocas Dni mesta Brezna doslova oziju, bude v tajomny vecer stupnovat znama slovenska punkova skupina Ine Kafe. Vyhlasovatelom sutaze je mesto Brezno, organizatormi studentske rady strednych skol v spolupraci s pracovnikmi kultury a Excelent, reklamno - modnou agenturou Silvie Martakovej z Noveho Mesta nad Vahom.
Pridte sa pozriet, mozno bude aj prekvapenie! Ved jedno uz na vsetkych pritomnych ciha: studentska party v restauracii Omega o 20. hodine.
Pod pozvanku sa podpisuju aj sponzori podujatia: Eka Moda Brezno, firma Hronstav, kozmeticky slon Povab, Play fan club Brezno, Frantisek Dravecky, salon Tatiana, Sajgal oil a velkoobchod Fatunova.

 Je to uz sedemdesiat rokov...

Skutocne je to uz sedemdesiat rokov, co J.C.Hronsky vo vydavatelstve Matice slovenskej v Martine vydal po prvykrat rozpravkovu knihu Smely zajko. Nie je mozne spocitat, kolko usmevov za tie roky vyvolali na detskych tvarickach vesele pribehy mudrlanta zajka. Je potesitelne, ze aj v dnesnych dnoch sa zajko dokaze prihovorit a rozosmiat sucasne deti.
Pocas Dni mesta Brezna zabezpecuje Miestny odbor Matice slovenskej znovuuvedenie tejto publikacie na knizny trh. Rozpravky vychadzaju v novych satach, ilustrovane ziakmi Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, pod odbornym vedenim pani ucitelky Schleicherovej. Smely zajko uz nehovori len po slovensky, ale aj po nemecky, kraca s dobou, na com ma zasluhu nasa rodacka Dr. Zuzka Giertlova - Merkt so svojim manzelom, ktori tieto rozpravky prelozili. V takomto dvojjazycnom vydani budu moct rozpravky sluzit aj ako ucebna pomocka pri vyucovani nemeckeho jazyka.
Knihy sa v dnesnych dnoch nevydavaju lahko, a preto sme velmi vdacni, ze na vydanie tejto publikacie sa podujalo vydavatelstvo Lingua Slovaca Spisska Nova Ves.
Krstom uvedieme nove vydanie Smeleho zajka na knizny trh v sobotu 7. oktobra o 16. hodine na Nam. gen. M.R.Stefanika c.3 (na poschodi).
Pridte si pozriet vystavku ilustracii tejto knihy, zucastnite sa na krste, pridte popriat dalsie uspechy mladej prekladatelke, malym ilustratorom i vydavatelstvu Lingua Slovaca zo Spisskej Novej Vsi.
Pridte s nami maticiarmi i chalupkovcami privitat stale sviezeho, len sedemdesiatrocneho Smeleho zajka!

Maria Maculova

 

Ktory z troch variantov rekonstrukcie breznianskeho namestia?

h0040b.jpg (39762 bytes) Na rokovani ostatneho mestskeho zastupitelstva zaznela aj informacia o troch variantoch rekonstrukcie namestia. Poslanci prijali ulohu vypracovat do konca roka projekt jeho rekonstrukcie. V mensom ho zverejnujeme v nasich novinach, vacsie projekty najdete od 4. oktobra az do konca mesiaca vo vyklade obchodneho domu. V tomto termine mozete pripomienky k nim pisomne posielat odboru zivotneho prostredia a vystavby mestskeho uradu.

Tieto tri varianty konceptov urbanistickych studii autorskeho kolektivu Ing. arch. Jozef Frtus a Ing. arch. Tomas Sobota dokumentuju moznosti riesenia rekonstrukcie historickeho namestia. Vo vsetkych je premietnuty vypracovany a odsuhlaseny realizacny projekt prvej etapy rekonstrukcie (uzemie predpolia rimskokatolickeho kostola a muzea v priestore medzi hotelom Dumbier a mestskym uradom. Z neho sa odvijaju dalsie mozne etapy rekonstrukcie namestia - druha etapa (juzna cast pod vezou) a tretia etapa (severna cast namestia).

 

PRVY VARIANT:

Riesenie dopravy: statne cesty bez zmeny (nie su vybudovane obchvaty), obsluzne komunikacie - kombinacia jedno- a obojsmernych so stisenou intenzitou dopravy, staticka doprava - taziskovo umiestnena na ploche terajsej autobusovej stanice, pohotovostne statia pozdlz obsluznych komunikacii. Juzna cast namestia: viacucelovy zhromazdovaci priestor, prilezitostne javisko vedla veze, vratane jej vyuzitia pre podnikatelske aktivity (vyhliadka, obcerstvenie...), novy vyrazny element - historicka studna (podla dobovych fotografii). Severna cast namestia: kolme statia parkoviska spristupnene dvojsmernou pristupovou komunikaciou, uprava chodnikov a pesich ploch, drobna architektura, doplnky, dlazby, autobusova zastavka pre dva autobusy v oboch smeroch s cakarnou a WC (MHD a primestske spoje), busty historickych osobnosti v travniku v parku pred mestskym muzeom s adekvatnou upravou mikropriestoru.

 

DRUHY VARIANT:

Riesenie dopravy: ako prvy variant - ciastocne zmeneny (parkovisko s pozdlznymi statiami). Juzna cast namestia: ucel rovnaky ako pri prvom variante, prilezitostne javisko v priestore obchodneho domu, vyuzitie veze pre mensie bistro (obcerstvenie), zelen je navrhnuta v mensom rozsahu. Severna cast namestia: parkovisko s pozdlznymi statiami, autobusova zastavka pre jeden autobus v oboch smeroch, novy objekt cakarne s verejnym WC a rozptylovymi plochami, moznost riesenia sochy (napr. M. Razusa) namiesto trojice bust dejatelov, busta J. Chalupku s upravou okolia a ciastocnym posunom oproti evanjelickej fary, restauracne posedenia na vytipovanych plochach priestoru namestia (ozivenie, hudba ...).

 

TRETI VARIANT:

Riesenie dopravy: obsluzne komunikacie jednosmerne s vylucenim parkovania, casova segregacia zasobovacej dopravy, dominuje pesi pohyb na ukor dopravnych prostriedkov. Juzna cast namestia: jednoliata ucelena pesia plocha, fontana umiestnena v tazisku plochy, prilezitostne javisko pred vezou. Severna cast namestia: obmedzeny rozsah parkovisk, busty osobnosti s predpriestorom, autobusova zastavka pre dva autobusy v oboch smeroch s rozptylovymi plochami, integrovany objekt cakarne a verejnych WC. 

h0040c.jpg (42786 bytes)
h0040d.jpg (43289 bytes)

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT