Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

44

31. OKTOBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 
Stedry sponzor

h0044.jpg (12995 bytes)Novym diagnostickym pracoviskom s modernym tomografom (na Slovensku doteraz jedinym typu TICOM od firmy HITACHI), ktory sa vyznacuje vysokou vykonnostou a umoznuje prenos dat prostrednictvom internetu, sa moze pochvalit breznianska nemocnica. Slavnostnym prestrihnutim pasky v pondelok 23. oktobra za pritomnosti zastupcov minitsterstva zdravotnictva, vedenia Zeleziarni Podbrezova, prednostu okresneho uradu, primatora Brezna a dasich hosti sa poh0044g.jpg (8660 bytes)dla slov riaditela nemocnice s poliklinikou MUDr. Antona Bucka zacal novy medznik vo vyvoji zdravotnictva v nasom regione.

Zasluhu na tom, ze pacienti z Horehronia uz nebudu musiet cestovat za podobnym vysetrenim po celom Slovensku, maju Zeleziarne Podbrezova, a. s., ktorych sponzorstvo pretrvava od vybudovania tohto zdravotnickeho zariadenia. Napriklad pre traumatologiu kupili vrtacku na stlaceny vzduch, umoznili bezplatne uzivanie sonografu, zdruzenim financnych prostriedkov s Petrochemou Dubova a Slovpumpom Zavadka nad Hronom pomohli pri modernizacii traumatologickeho oddelenia a zradeni urologickej a urologicko-gynekologickej ambulancie. Generalny riaditel Ing. Vladimir Sotak zdoraznil, ze starostlivost o zdravie zamestnancov je pre vedenie spolocnosti samozrejmostou.

 

Bude mat Brezno (konecne) novy dom smutku?

Je tu opat november, v jeho prvych dnoch si spominame ovela viac ako pocas inych dni v roku na nasich blizkych, ktori nenavratne odisli z tohto sveta do vecnosti. Zajdeme na cintoriny, upravime hroby, zapalime sviecky, v tichej spomienke sa pristavime pri hroboch ludi znamych i neznamych. Cintoriny rozkvitnu napriek prvym mrazom kvetmi chryzantem, vetvicky caciny odeju hroby.

Ludsky zivot ako vsetko na tomo pozemskom svete ma svoj zaciatok a koniec. Je to genialna spravodlivost stvoritela, voci ktorej sme vsetci rovnako bezmocni. Na svet prichadzame s hlasnym placom oznamujucim nas prichod - odchadzame tisko pri placi tych, ktorych sme opustili. Tento nas odchod z pozemskeho sveta je spojeny s rozluckovym ritualom, ktory ma v roznych ludskych spolocenstvach rozlicne podoby a tradicie. Zmysel tohto obradu je vsak ten isty - dostojna rozlucka a posledny prejav ucty zomrelemu.

Pre tuto rozlucku je vsak potrebne vytvorit aj primerane a dostojne prostredie s jeho technickymi i estetickymi kvalitami. Rozlucke predchadza hygienicke ulozenie mrtvoly a priprava pohrebu. Pre ranene duse pozostalych je to v tomto citlivom obdobi straty blizkeho dalsia psychicka zataz. Pre riesenie problemov tohto druhu sa osvedcili objekty domov smutku (krajsie slovo "rozlucky"), kde je vsetko poruke pod jednou strechou. Obcania miest a obci si ich radi budovali a dnes tvoria zakladne vybavenie tychto sidiel.

Vedenie mesta Brezna po takmer dvadsatrocnom preruseni vystavby takehoto objektu v starom cintorine mesta sa rozhodlo dom smutku postavit. Na zaklade celostatnej architektonickej sutaze je vypracovany vitazny projekt v architektonickom atelieri Archus Banska Bystrica. Do projektu sme premietli bohate skusenosti z realizacie takychto objektov tak, aby splnal vsetky novodobe prevadzkove, architektonicke a vytvarne poziadavky. Pri jeho stavebnom rieseni budu vyuzite vybudovane existujuce konstrukcie zakladov a opornych murov. Chceme zdoraznit, ze objekt bude po jeho vysvateni vyuzitelny pre svetske i nabozenske obrady s respektovanim liturgickych krestanskych zasad. Nie je vylucene aj jeho kombinovane vyuzitie s nabozenskym obradom v kostole. V architektonickom rieseni bude dominovat obradna sien v tvare slzy ako symbol smutku, v podzemnej casti budu sustredene vsetky potrebne sluzby a zariadenia spojene s pripravou pohrebu a rozlucky. Okolie objektu s parkoviskom, chodnickami, zvonickou, sadovymi upravami zelene bude vytvarat s hlavnym objektom dostojne a pekne prostredie.

V spolupraci je zaruka uspechu

V stredu 25. oktobra sa uskutocnila uz tretia sucinnostna porada zloziek zucastnujucich sa na zachrannych pracach pri dopravnych nehodach a inych mimoriadnych udalostiach v Breznianskom okrese. Zastupcovia Poziarnej ochrany, Rychlej zdravotnickej pomoci, Policajneho zboru, Narodneho automotoklubu - stredisko Lopej, Slovenskej spravy ciest, odborov tvorby a ochrany zivotneho prostredia, civilnej ochrany, dopravy a cestneho hospodarstva okresneho uradu, okrem nepritomneho autoservisu, hodnotili prinosy i nedostatky vzajomnej spoluprace pri poskytovani adekvatnej pomoci.

Ako nas informoval nacelnik odboru Poziarnej ochrany kpt. Ivan Svantner, od predchadzajucich stretnuti, ktore boli vo februari a v novembri lanskeho roka, velakrat spolocne zasahovali pri dopravnych nehodach, ekologickych havariach i pri povodniach. Zakladom kazdej akcie je spoluposobenie, teda na telefonnom cisle 150, alebo v ktorejkolvek inej zlozke, preberu informaciu o dopravnej nehode alebo mimoriadnej udalosti, vyrozumeju ostatnych a potom organizuju zachranne prace. Zarukou uspechu tychto zloziek je teda operativnost a koordinacia pri prijimani informacii a zabezpecovani zakroku. Zdoraznili to aj na zaver svojho stretnutia s tym, ze predchadzajce nedostatky by sa uz nemali opakovat.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT