31. OKTOBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Pripravuju referendum

Vo stvrtok 26. oktobra sa v Mestskom dome kultury v Brezne uskutocnilo odborno-metodicke skolenie suvisiace s novembrovym referendom o predcasnych parlamentnych volbach. Predsedom okresnej komisie pre referendum je Dusan Schwarzbacher, prvym podpredsedom Jan Onderko, druhym Ing. Jaroslav Demian a clenmi Marian Kvackaj, Ing. Stefan Csontos, Ing. Jozef Cibula a Ing. Julius Sefranko. Ucastnici skolenia si vypoculi informacie o povinnostiach vyplyvajucich zo zakona a prebrali vsetky potrebne zalezitosti organizacno-technickeho zabezpecenia plebiscitu.

S hudbou v srdci Nizkych Tatier

V Zakladnej umeleckej skole v Brezne sa z iniciativy miestneho odboru Matice slovenskej v nedelu 22. oktobra popoludni uskutocnil treti rocnik koncertov S hudbou v srdci Nizkych Tatier. Venovali ho spomienke na 125. vyrocie narodenia vyznamneho slovenskeho hudobneho skladatela Viliama Figusa Bystreho, ktoreho zivot a tvorbu priblizila predsednicka maticiarov M. Maculova. Ziaci A. Snopkova, L. Pemerova, Z. Medvedova, M. Englerova a T. Nociarova v sprievode ucitelky D. Giertlovej interpretovali niekolko majstrovych skladieb. V druhej casti koncertu ziaci A. Kurekova, D. Benusova, M. Kovacikova a V. Kovacikova s ucitelkou D. Trangosovou pripravili hudobny pozdrav maticnym jubilantom. Kvetinove dary pre nich i ucinkujucich poskytlo kvetinastvo Camelia.

Tlacovi hovorcovia v Krpacove

Od 26. do 27. oktobra sa v hoteli Junior v Krpacove uskutocnil workshop Praca s mediami a verejnostou, ktory bol urceny tlacovym hovorcom mestskych uradov. Jeho organizatori (Nadacia vzdelavania samospravy SR, Nadacia otvorenej spolocnosti a Regionalne vzdelavacie centrum Rimavska Sobota) sa snazili vytvorit atmosferu na vymenu skusenosti v tejto oblasti v regione. Treneri PhDr. Terezia Palikova z Nadacie vzdelavania samospravy SR a tlacovy hovorca starostu mestskej casti Bratislava - Stare mesto Ing. Milan Vajda ucastnikom poskytli informacie v orientacii na specifika prace tlacoveho hovorcu v samosprave. Vytvorili priestor aj pre spatnu vazbu hodnotenia svojej vlastnej prace.

h0044f.jpg (15280 bytes)

Prisahali vernost

V posledne piatkove oktobrove popoludnie osemdesiatdevat povolancov v breznianskych kasarnach prisahalo vernost vlasti. Malym darcekom pre nich pravdepodobne bude skratenie zakladnej vojenskej sluzby z dvanastich mesiacov na devat. Pozvanie na slavnostny akt prijal primator mesta, zastupca okresneho uradu, riaditel okresneho riaditelstva Policajneho zboru, nacelnici Okresnej vojenskej spravy z Brezna i z Revucej, zastupca vojenskej policie, katolicky dekan, predseda OV SZPB a dalsi hostia.
Po prihovore velitela brigady mladi muzi zlozili vojensku prisahu a po nej dostali niekolkodnove volno. Navrat do kasarni im stanovili do 24. hodiny v nedelu 29. oktobra.

Skola, nove metody vyucovania a pedagogicka kniznica

Niet pochyb o tom, ze skola hra dolezitu ulohu v zivote kazdeho cloveka, ved kazdy z nas v nej stravil urcitu cast svojho zivota.

Skola sucasnosti - to je skola zmien. Aj ked sa to mozno nezda, skolstvo zvlast v poslednom case prechadza burlivymi zmenami, ktore su viditelne najma v predskolskej priprave deti a na prvom stupni zakladnych skol. Zmeny sa dotykaju takmer vsetkych cinitelov - ucebnic, hodnotenia, vnutornej atmosfery triedy ci skoly, obsahu, teda toho, co sa ziaci ucia. Zmenili sa ciele vyucovania, menia sa predmety, no dolezite je, ze sa meni aj pristup ucitela k ziakom. V suvislosti s tym sa verejnost casto stretava s pojmami alternativne prvky, nove metody a sposoby vyucovania.

V nasom okrese je mnozstvo ucitelov, ktori zavadzaju do vyucovnia nove progresivne metody a formy prace. To u nich vyvolava neustalu potrebu vzdelavat sa a studovat najnovsiu pedagogicku literaturu. V okrese vsak doteraz nebola nijaka odborna ucitelska kniznica a nizke platy nedovoluju pedagogom, aby si odbornu literaturu kupovali. Preto sa v poslenych rokoch na stretnutiach pedagogov neustale ozyvala poziadavka vybudovat okresnu pedagogicku kniznicu, v ktorej by bola moznost vypozicat si publikacie hlavne odborneho ci naucneho charakteru.

A stalo sa. Na podnet veducej odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Mgr. Ivy Urbanovej, vdaka podpore a pomoci prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslava Demiana sa v auguste tohto roku polozili zaklady novej kniznice. Zatial je v nich zapisanych prvych styristo knih, ktore bolo treba iba pozhladavat, zapisat, skatalogizovat... Cast knih pochadzala este z obdobia delimitacie okresu Banska Bbystrica, dalsie prisli z Metodickeho centra z Banskej Bystrice. Kniznica bude vyuzita aj ako komunitne centrum pedagogov celeho okresu, ktori uz dlhsiu dobu tuzia po mieste, kde by sa mohli stretavat a vzdelavat, alebo si vymienat skusenosti. Okrem knih, casopisov, odbornych ucebnic by sa tu mohli pozerat videoprogramy, robit reserse...

Pri zrode kniznice stali veduca metodickeho oddelenia Odboru skolstva mladeze a telesnej kultury pri Okresnom urade v Brezne Mgr. Eva Hancakova a veduca kabinetu 1. - 4. rocnika zakladnych skol Mgr. Danka Horska.

Zaklady su polozene, vybudovanie kniznice vsak bude potrebovat este vela nadsencov ochotnych obetovat cas a namahu. Ak disponujete nadbytocnou literaturou z pedagogiky ci inych vednych odborov, pedagogovia budu radi, ak sa rozhodnete venovat im ju, vopred vam vyjadruju svoju vdaku.

Klasok a Stastne detstvo vo svete
Detske folklorne subory Klasok z Podbrezovej a Stastne detstvo z Brezna v oktobri absolvovali zajazdy do zahranicia. S dojmami z nich sa chcu s vami podelit kulturny referent obce Podbrezova Miroslav Prochazka a riaditel Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Mgr. Jaroslav Surina:

 - Matra, Fatra, Tatra - tri pohoria, tri symboly slovenskeho znaku. Fatra a Tatra su nam vsetkym dobre zname. Ale Matra? Nie kazdy vie, ze toto pohorie sa rozprestiera na uzemi Madarska. A prave v tomto pohori s najvyssim bodom vo vyske 1012 metrov lezi asi 55 kilometrov od Salgotarianu dedinka Matraszentimre. Tato mala obec (asi 600 obyvatelov) usporaduva kazdorocne Narodnostny den - sviatok Slovakov zijucich v Madarsku. ten tohtorocny sa uskutocnil v sobotu 7. oktobra. Medzi jeho ucastnikmi bol aj detsky folklorny subor Klasok z Podbrezovej, ktory si v tychto dnoch pripomina 6. vyrocie zalozenia a od svojho vzniku pracuje pod vedenim Lenky Spiriakovej.

Prijatie bolo velmi mile a srdecne. Narodnostny den sa zacal sprievodom ucinkujucich obcou, potom nasledoval trojhodinovy kulturny program, kde okrem Klasku vystupili aj tanecna skupina Kistaban a citarovy orchester Boleraz z Bekesskej Caby, spevacky kruzok zo Samsona a domaci spevacky kruzok. Podbrezovsky klasok sa na tejto slavnosti predstavil ako jediny zahranicny ucastnik a zozal obrovsky uspech. Vsetkych doslova ocaril a sestrocna Deniska sa stala hviezdou vystupenia. V madarskom rozhlase odvysielali rozhovor s Lenkou Spiriakovou a cely program snimala aj televizia.

Clenom suboru, detom i muzikantom, veducej i vsetkym, ktora tvoria jeho nevyhnutne zazemie, patri velke podakovanie za sirenie horehronskych tancov a piesni a za dobru reprezentaciu Podbrezovej doma aj v zahranicni. Podakovanie patri aj organizatorom a sponzorom, hlavne statnemu fondu Pro Slovakia, ktori tento zajazd umoznili.

...

- Su na svete miesta, kde sa clovek rad vracia, kde sa chce rozdat inym. Su na svete miesta, kde ho vitaju s otvorenou narucou. V pripade Stastneho detstva to plati dvojnasobne. Ano, uz po druhykrat v tomto roku zavitalo do Svajciarska a Francuzska, aby rozdalo radost v podobe spevu, tanca, hudby, zvykov, pestrosti krojov, prosto v podobe slovenskeho folkloru.

V tu noc z 11. na 12. oktobra Alpy uz boli zapadnute cerstvym snehom, a tak priechod priesmykmi s vidinou pohladu na Monte Rosu ci Matternhorn zostali len vidinou. Nabuduce. Avsak i nahradna trasa cez Interlaken a bieloskvuce Bernske Alpy bola klukatym zazitkom. V Lausanne - uz ako doma. Vzdy privetivy Marian Kucera opat zorganizoval vystupenie Stasneho detstva pre svajciarske publikum na vybornu. Vdaka.

A potom? Vzdy nadseny Daniel Compagnon s priatelmi zorganizoval cely pobyt suboru vo Francuzsku - no minimalne na vybornu s Hviezdickou. Ale pockat. Este skor predsudkami opradeny piatok trinasteho dopadol ... rozpravkovo. Pre vsetkych, ktori navstivili miesto snov, magickych bytosti, rychlodrah, kacerov i mysiakov, ale hlavne carovnych blaznovstiev - Disneyland. A vecer? Kusok Pariza, stretnutie s priatelmi v Bagneux... rycho spat. Zajtrajsie prve predstavenie v Parizi je velmi dolezite. Ake bolo? Rovnake ako vsetkych sestnast. Maximalne spontanne, odusevnene, radostne, brilantne, vysoko reprezentativne... s burlivo tlieskajucim publikom. A predsa trochu ine. Urcite, ved Stasne detstvo prisli pozdravit mnohi priatelia z Pariza i jeho okolia, "pribuzni" z La Gatinaise, clenovia AOTS, rodaci, primator XIV. parizskej casti, kde sa predstavenia konali, ale i prvy poradca velvyslanca SR vo Francuzsku Stanislav Vallo s manzelkou. Podpora, ktoru Stasne detstvo pred tym kolotocom vystupeni iste privitalo. Odmenou im bol potlesk takmer tritisic parov ruk nielen v Parizi, ale i v Bagneux a v Meudone. Odmenou im boli pohlady na stary znamy, ale vzdy v niecom novy Pariz, vytvarny Montmartre, poeticky montpartnasky cintorin so zamilovanym Beaudelairom ci Maupassantom, La Defense s Mc Donaldom, radostou srsiaca Eiffelovka... dobra nalada, stretnutia. Za mnohe hodno spomenut to s baletnou skupinou LaTarantelle v Meudone so vzajomnou prezentaciou tanecneho umenia. Prave meudonsky balet uvidime v Brezne koncom aprila.

V Meudone koncila i seria stastnych vystupeni Stastneho detstva. Akoby symbolicky jej dominoval dakujuci pohlad M. R. Stefanika za kyticu kvetov z Brezna, ale i pohlad vysielajuci Francuzov na pobyt u nas. Ved o par dni potom, co dozneli posledne tony husli ci spevu Stastneho detstva sa tou istou cestou poberu na Slovensko. Presnejsie do Brezna. Na VIII. rocnik Francuzskych dni. Vitajte priatelia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT