31. OKTOBER  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

- Chod do nasich potravin, oplati sa ti, maju lacny patlitrovy olej, je tam velka akcia. - s podobnymi informaciami sa dnes stretavame casto. V obchodoch, a nielen tam, najdete letaciky s ponukanymi zlavami na niektore druhy tovaru. Aky je vas nazor na taketo akcie a vypredaje? Vyuzivate ich? Odpovede na tieto otazky sme hladali v uliciach Brezna.

S anketovym mikrofonom


"Je to dobra vec"

Matilda Pampurikova, dochodkyna, Brezno:

- Poviem vam pravdu, ze ja v tychto obchodoch kupujem malo, lebo si viem usit, lacnejsie kupim latky. Ale inac vsade je dost dobre zasobene a ludia mozu naozaj lacnejsie kupovat. Niekde je to drahsie, inde lacnejsie, ale idem tam, kde je lacnejsie. Ked su akcie, nakupim si, ale do zasoby nie, lebo v cinziaku sa to neda uskladnovat.

Beata Kovacikova, predavacka, Brezno:

- Myslim si, ze je to dobra vec. Ked nahodou natrafim na takuto akciu, kupim si nieco, ale do zasoby nenakupujem.

Ladislav Pitlovic, dochodca, Brezno:

- Pravdaze, uznavam rozne akcie, co teraz bezia. My sme uz dochodcovia, len-len ze zijeme, takze vela nakupovat nemozeme. Prideme do obchodu, vidime, ze je nieco lacnejsie, tak si to kupime.

A. P., referentka Valaska:

- Podla mojho nazoru ludia na taketo akcie casto naletia. Staci si len porovnat ceny v niekolkych obchodoch a zistite, ze v niektorom je to lacnejsie, ako v inom, kde maju akciu. Ale samozrejme, ked je to vyhodne, v akcii kupim aj ja.

Alzbeta Auxtova, dochodkyna, Brezno:

- Pre dochodcov je to vyhodne. Snazime sa to vyuzivat. Viete, popri dnesnych cenach sa snazime, aby sme to mohli dostat v takom mnozstve, ako to clovek potrebuje. Dokonca chodime aj na akcie do Banskej Bystrice, do Billy a do Tesca. Odevy kupujeme naozaj len tie najnutnejsie, ale potraviny ano.

Janka Katreniakova, nezamestnana, Brezno:

- Vyuzivam taketo akcie a je to dobra vec, hlavne pred Vianocami. Akurat teraz sme kupili v akcii elektrospotrebic a padlo nam to vhod. Naozaj, je to dobra vec.

Stano Licko, technik, Benus:

- Vyuzivame akcie v Jednote, kde casto nakupujeme, niekedy aj do zasoby, podla toho, kolko jesto korun. Ale potraviny viac-menej stale nakupujeme v skonte na Mazornikove. Niekedy su tie zlavy na takej urovni ako v skonte. Uvidime, co nam donesie Billa. Myslim si, ze zlacnene spotrebice su vacsinou najnizsej kvality, velmi im neverim, to sa da potom kupit lacne aj v Polsku, niekedy je to problematicke s opravou, so servisom.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vyznamni prirodovedci a propagatori prirody so vztahom k Breznu

V 40. cisle Horehronia som si so zaujmom precital vystizny prispevok Dusana Gajdosika s nazvom Nemalo Brezno vyznamne osobnosti? Autor v nom velmi spravne poukazuje na skutocnost, ze medzi vyznamne osobnosti, ktorych zivot a dielo sa spaja s Breznom, nepatrili len sportovci. Tym smozrejme vonkoncom nechcem sportovcom upriet ich obrovsku zasluhu na zviditelnovani a propagacii mesta i celeho regionu Horehronia. Prave naopak, dokazem sa uprimne tesit z kazdeho ich uspechu.

Brezno je uz z minulosti zname najma svojimi literarnymi osobnostami, vdaka ktorym sa urcite pravom radi ku koliskam slovenskej literatury, alebo osobnostami nasho narodneho zivota (napr. I. Caban, J. Milchovsky, J. Simonides, J. Chalupka, P. Dobsinsky, K. Kuzmany, M. S. Feriencik, G. K. Zechenter-Laskomersky, A. P. Zaturecky, M. Razus, J. Pohronsky). Lez Brezno malo a ma aj viacej vyznamnych prirodovedcov, ktori na rozdiel od politikov, literatov ci sportovcov nestali a nestoja tak casto v centre zaujmu verejnosti. Pritom vysledky ich usilovnej, systematickej prace su castokrat na svetovej urovni, no na rozdiel od (najma v ostatnych rokoch vyrazne medializovanych a popularizovanych) spominanych sportovcov a politikov spravidla zostavaju pre vacsinu ludi nezname.

V snahe aspon trochu prispiet k ich zviditelneniu pripravujeme Slovnik vyznamnych prirodovedcov a propagatorov prirody so vztahom k mestu Breznu. V nom budu strucnou formou zahrnute uz nezijuce osobnosti prirodnych vied, posobiace v Brezne.

Niektori z nich sa v Brezne narodili a stravili len velmi kratke obdobie ranneho detstva (napr. polyhistor, prirodovedec, narodopisec, archeolog, muzejny pracovnik, novinar a politik Oto Herman, pedagog, ornitolog, preparator, zberatel prirodnin a notar Jan Boroskay. Pritom Herman neskor niekolkokrat dokonca umyselne zatajil Brezno ako miesto svojho narodenia a uvadzal namiesto neho dnesnu cast madarskeho mesta Miskolc, nazvanu Alsohamor). Pri prilezitosti 165. vyrocia narodenia Ota Hermana pripravuju spolocne Statna ochrana prirody Slovenskej republiky, Centrum ochrany prirody a krajiny Banska Bystrica a mesto Brezno dna 22. novembra v zasadacke mestskeho uradu v Brezne odborny seminar Oto Herman - prirodovedec.

Ini sa v meste narodili a prezili cast svojho zivota, napr. botanik, versovnik, narodny buditel a ucitel Samuel Kupcok (Kupcsok), ktoreho meno sa vsak viacej spaja s jeho neskorsim posobiskom Pukancom, astronom a pedagog Matej Daniel Kmet alebo lekarnik a priekopnik novych farmakologickych metod Daniel Wagner.

Viaceri v meste studovali, alebo pracovne posobili iba kratko, no brezniansky pobyt vyznamne ovplyvnil ich tvorbu (napr. lesnik a priekopnik zalesnovania Jozef Dekret-Matejovie, spisovatel, folklorista, propagator prirody Pavol Dobsinsky, prirodovedec, ucitel a vychovavatel Jan Hanak, lekar a amatersky ornitolog MUDr. Karol Herman, ucitel, prekladatel, publicista a tajomnik Spolku sv. Vojtecha v Trnave Frantisek Otto Matzenauer).

Dalsia cast v Brezne posobila znacny cas svojho zivota a prave pobyt v nom patril k najplodnejsim obdobiam ich zivota. Spomedzi nich spomeniem najma vyraznu osobnost MUDr. Gustava Kazimira Zechentera-Laskomerskeho, ktory nebol iba lekarom, spisovatelom (prozaikom, dramatikom a publicistom) a verejnym cinitelom, ale aj vyznamnym geologom, mineralogom a botanikom. Ini do mesta prisli a stravili jesen zivota (napr. narodnokulturny pracovnik, zberatel ludovej slovesnosti, jazykovedec, pedagog, publicista, evanjelicky a. v. knaz Adolf Peter Zaturecky). Slovnik, ktory by mal vyjst zaciatkom buduceho roka, prinesie informacie o tychto osobnostiach (napr, studia, pracoviska, dielo, clenstvo v spolkoch a spolocnostiach, pobyt v Brezne, pamiatky na pobyt v Brezne a literatura).

Zaroven chcem aj touto formou poprosit vsetkych, ktori mozu akokolvek prispiet k doplneniu informacii o vyznamnych osobnostiach prirodovedy a propagacie prirody so vztahom k nasmu mestu, aby mi ich poslali na adresu: Statna ochrana prirody SR, Centrum ochrany prirody a krajiny, Lazovna 10, 974 01 Banska Bystrica, tel: 088/4154269, e-mail:urban .. sazp.sk. Za vsetky udaje vpored srdecne dakujem!

Peter Urban

Prekvapili ste ma

Ked sa clovek chysta do dochodku, ma vela predstav, co vsetko doteraz este nestinute urobi. Skutocnost ho potom presvedci, ze uz nema tolko sil (ani penazi) a "spotreba" casu je vacsia ako predpoklad.

Dlho som sa chystal navstivit Brezno a dvoch tamojsich ludi. Vela casu som tam nemal, lebo som nevedel, kde byvaju, zacal som sa preto informovat u okoloiducich. Prveho som zastavil mladeho nahliaceho sa muza, aby mi povedal, kde je obchod s polovnickymi potrebami, vysvetlil mi, no hned som tam netrafil. Potom som poziadal mladu zenu, co isla do gymnazia, s podakovanim za informaciu som siel hladat Malinovskeho ulicu, kde byva pani Bozenka, docital som sa o nej v polovnickej knihe i v casopise Zivot, kde rozprava pribehy z mladosti, ked si ju byvaly bulharsky car Ferdinand Coburg braval na polovacku ako svoj talizman. Konecne som nasiel ulicu i patricny blok, mlada pani, co sprevadzala prvacika do skoly mi odomkla vchodove dvere a zaviedla ma az k vytahu. Na poschodi ma zase mlady muz, pribuzny pani Bozenky, doviedol k nej. Na obojstrannu radost sme si prijemne porozpravali, dozvedel som sa od nej to, co ani v knihe nebolo. Od nej som siel navstivit pana Jozefa na sidlisko Mazornikovo, byval s nim jeho syn - moj dobry priatel, ktory bohuzial pred rokom nahle zomrel. Ako sa tam dostat? Za blokom debatovala Romka v strednom veku so svojou znamou gadzovkou, ale bola ochotna so mnou trochu podist a ukazat mi zastavku mestskej hromadnej dopravy. V autobuse som ukazal obciansky preukaz a sadol som si, vodic ma ale upzornil, ze to nie je autobus mestskej hromadnej dopravy a platim jednu korunu. Ospravedlnil som sa a zaplatil, on mi odpovedal slusne:"Ved sa nic nestalo." V inom okresnom meste sa mi stalo to iste, ale mlady vodic mi vynadal, vraj: "Stary, co nevies citat?" Pana Jozefa som nenasiel doma, jeho sused prevzal pozdrav odo mna a ochotne mi siel vyhladat cas odchodu spoja do mesta.

Viete preco pisem tieto riadky? Nuz preto, lebo som sa zatial v inych mestach nestretol s takou ochotou miestnych ludi informovat cudzieho pocestneho. Bol sice pekny slnecny den, ludia mali dobru naladu, ale uvedomil som si, ze naproti tomu maju aj svoje tazkosti, trapenie, nedostatok penazi, nezamestnanost ci chorobu a predsa boli ku mne taki vludni. Pri kratkej pochodzke mestom som zbadal viac pamatnych tabul hovoriacich o minulosti slavnych slovenskych buditelov, vedcov, spisovatelov, Razusa, Kuzmanyho, Chalupku, Zatureckeho a Zechentera-Laskomerskeho, ktori tam zili a tvorili, nuz mi napadla myslienka, ci ich odkaz nezije i v dusiach terajsich Breznanov? Musia byt na nich hrdi.

Mili Breznania a este milsie Breznianky, prekvapili ste ma svojou vludnostou a nefalsovanou ochotou, este raz vam vdaka!

Karol Kovac, Poprad

Naivita, alebo...

Krculova, Clementisova, Nalepkova, ani netreba plan mesta. S kolacikom od dveri ku dveram. Mlada slecna drzi v ruke celofanove vrecusko s anglickym nazvom Food for life, v nom dva kokosove kolaciky. S nevinnym pohladom podava a pyta na charitu. Daju dvadsat, patdesiat, sto korun. Nikto si nepyta preukaz ani povolenie.
Charitativno-socialne centrum vas vsetkych v dobrom upozornuje, ze akekolvek zbierky pre dobrocinne ucely musi schvalit najvyssi organ. Najprv ich da na vedomie oznamom. Zbierky na charitu sa vacsinou vyhlasuju v rimskokatolickom kostole, takze vie o nich len urcita cast obyvatelov mesta a tie su evidovane a poslane na urcene miesto.
Ja som prekvapena, aki sme. Naivni, lahostajni alebo nevedomi?

M. Horackova, charitativno-socialne centrum

Dakujeme ...

V jednom z predchadzajucich cisiel Horehronia Stefan Libic pozyval na prechadzku chodnikom zdravia smer Banisko - Horne Lazy. Tuto ponuku sme vyuzili. Chceme mu vyjadrit vrele podakovanie za vsetkych, ktori spominany chodnik vyuzivaju na prechadzky. Upravili ho pracovite ruky pana Libica. Zelame mu vela dobreho zdravia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT