Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

45

7. NOVEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Francuzske dni v Brezne vrcholia

h0044a.jpg (13014 bytes)

h0044b.jpg (14736 bytes)

Francuzske dni v Brezne , vyvrcholenie celorocnej spoluprace v oblasti kultury, skolstva, gastronomie ci sportu medzi breznianskymi a francuzskymi subormi, skolami, organizaciami, klubmi ci jednoducho ludmi. Francuzske dni v Brezne - pravdepodobne najvacsie podujatie svojho druhu na Slovensku.
Tie tohtorocne zacali uz zaciatkom oktobra prichodom a vyucovanim francuzstiny v breznianskych skolach manzelmi Nivetovcami a Anne-Sophie Rault. Pokracovali prezentaciou kinematografie a videoprodukcie, troma vystavami, z ktorych jedna poodhalila netradicne podoby Pariza, druha priblizila Francuzsko v podobach znamych i neznamych a tretia, organizovana Gymnaziom J. Chlalupku nam ponukla prehlad francuzskej literatury.
V piatok 3. novembra prijal primator mesta Brezna za ucasti francuzskych hosti, clenov mestskej rady, predstavitelov spolku jeho excelenciu, velvyslanca Francuzskej republiky na Slovensku Georgeasa Vaugiera (snimka c. 1), ktory v prihovore oznacil Brezno za priklad pre vsetkych, ktori buduju priatelske, slovensko-francuzske vztahy. Oznacil ich za vysoko nadstandardne a podakoval primatorovi mesta, clenom Spolku slovensko - francuzskych vztahov i francuzskym priatelom za ich maximalnu podporu. Primator ocenil manzelov Nivetovcov za ich dlhorocnu podporu nielen v oblasti kultury ci skolstva, ale i zdravotnictva pamatnou plaketou.
Po polozeni kytice k soche gen. M. R. Stefanika sa ucastnici prijatia odobrali na slavnostny galaprogram do mestskeho domu kultury (snimka c. 2). Galaprogram bol odrazom vzajomnych priatelstiev. Zacal symbolicky vystupenim Spevackeho zboru mesta Brezna, ktory onedlho bude hostitelom meudonskeho spevackeho zboru. Len pred par dnami sa z Francuzska vratilo Stastne detstvo, ktore sa publiku rozdalo rovnako ako v Parizi. No a z Pariza sme mohli privitat Nadeje. Boli tu pre vsetkych, ktori Nadejam veria, a ktori ich na Slovensku obdivuju a maju radi. Daniel Compagnon neunavny spolutvorca francuzskych dni so svojou rodinou a folklornym suborom Mostar vytvorili nadherny programovy blok plny dynamiky a potlesku. Potlesk nechybal ani pri vystupeni francuzskeho akordeonistu Philippe Naudota so skupinou Vodopad. Ich francuzske melodie priviedli na javisko drahych bretonskych priatelov - folklorny subor Fleur dŽAulne. Veduci suboru Christian Lucas s priatelmi priniesli nielen do Brezna, ale i jeho okolia pravu bretonsku atmosferu vonajucu morom ci pasucimi stadami krav. Hostitelia im za to ponukli spoznanie podzemnych kras Slovenska v podobe Demanovskej jaskyne Slobody, ludovych tradicii pri navsteve Muzea liptovskej dediny, prirodnych kras v Prielome Hornadu v Slovenskom Raji ci na celom svete obdivovanej cipky v Spanej Doline.Francuzske dni nekoncia. V tychto dnoch, presnejsie od 7. do 9. novembra pripravila hotelova akademia v spolupraci s francuzskym sefkucharom Jean Pierre Champagnolom Dni francuzskej kuchyne. Konaju sa tradicne v hoteli Dumbier a organizatori vas na ne vrelo pozyvaju. Zaver Francuzskych dni v Brezne, ktore vsak davno uz nie su len breznianskou aktivitou a lakaju i obyvatelov okolia, patri XX. country veceru s brilantnym akordeonistom Philippom Naudotom, Vodopadom a priatelmi.
Co dodat na zaver? Je vynikajuce, ze to, co je hodnotne, nekonci, rozvija sa, rastie, silnie, pokracuje...tesime sa na IX. rocnik francuzskych dni.

Mgr. Jaroslav Surina,
vykonny predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov

 

 Na tlacovej konferencii

hodnotili uplynulych devat mesiacov

Brezno (r) - Stvrtrocne tlacove konferencie Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne sa uz stavaju samozrejmostou. Na tej ostatnej v pondelok 30. oktobra novinarov informovali tlacova hovorkyna por. Mgr. Dana Kmetova, zastupca riaditela mjr. JUDr. Marian Miklosko, veduci oddelenia nasilnej kriminality a riaditel okresneho dopravneho inspektoratu kpt. Ing. Milan Novacek.

Za devat mesiacov tohto roka statisticky evidovali 641 trestnych cinov, co predstavuje 62,7-percentnu objasnenost. V porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka doslo k poklesu o 175 trestnych cinov a k zvyseniu objasnenosti o 9,1 percenta. Pri vseobecnej kriminalite nastal pokles o 175 trestnych cinov a v majetkovej kriminalite zaznamenali o 182 cinov menej. Aj ked dochadza k poklesu pri tychto druhoch kriminality, zaroven sa zvysuje percento objasnenosti.
- Tak ako opakujem na kazdej tlacovej konferenciii, dovodom poklesu napadu trestnej cinnosti je vyssia narocnost riadiacich pracovnikov v posobnosti nasho okresneho riaditelstva, zvyseny vykon policajtov, mnozstvo preventivnych aktivit nielen na useku mladeze, ale i v doprave, v medializacii prace prislusnikov PZ v regionalnych masmediach a v spolupraci obcanov s policiou, - zdoraznila hovorkyna. V nasilnej kriminalite v roku 2000 zistilii 167 trestnych cinov, z ktorych objasnili 158. V porovnani s predchadzajucim rokom je to o sest pripadov viac a objasnenost vyssia o devat trestnych cinov. Vyskytlo sa menej pripadov majetkovej trestnej cinnosti (o 182), znizil sa aj pocet objasnenych pripadov (o 43), avsak narastlo percento objasnenosti (o 4,1). Z 36 kradezi motorovych vozidiel objasnili 22 (61,1-percentna objasnenost), vdaka comu okresu Brezno patri prve miesto v kraji. Zo 16 pripadov kradezi do bytov vyriesili desat (62,5-percentna objasnenost). V priebehu deviatich mesiacov bolo spachanych 38 trestnych cinov ekonomickej povahy, v troch pripadoch slo o kradez, v styroch o ochranu meny, v siedmich o spreneveru a v osemnastich o podvod. Pri odhalovani a dokumentovani danovych unikov, nezakonnych financnych transakcii spolupracuju s Danovym uradom v Brezne, s pobockou Colneho uradu v Podbrezovej, s komercnymi bankami a s organmi statnej a verejnej spravy. Hovorilo sa aj o trestnych cinoch spachanych mladezou a na mladezi, kde nastal pokles. Takito pachatelia pochadzaju vacsinou zo socialne slabsich a neuplnych rodin, kde je evidentny nezaujem rodicov o ich vychovu, absentuje spolupraca rodicov so skolou a negativny vplyv ma aj prostredie, v ktorom vyrastaju. Podla slov por. D. Kmetovej tejto problematike sa venuju, v tomto skolskom roku rozbehli uz druhy rocnik projektu Policajt - moj kamarat a za sebou maju aj sutaz Na bicykli bezpecne a rozne vytvarne sutaze.
V tomto obdobi evidovali 410 dopravnych nehod, pri ktorych vyhaslo sest ludskych zivotov, dvadsatdva osob bolo tazko a 70 lahko zranenych. Skody za devat mesiacov vycislili na 15 623 600 korun.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT