7. NOVEMBER 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

rady.jpg (8677 bytes) Je nieco, co ta trapi a nenasiel si nikoho, kto by sa o tvoj problem zaujimal?

Toto okienko je potom pre teba. Staci, ked napises, alebo zatelefonujes do redakcie (svoje meno nemusis uviest, ked nechces).
Tvoj problem sa pokusi riesit skupina odbornikov pod vedenim psychologa alebo uverejnenim tvojho problemu s pomocou citatelov.

Maria 

Chcete prispiet aj vy svojou troskou?

Vstupte do obcianskeho zdruzenia Concordia a stante sa dobrovolnym clenom. Toto obcianske zdruzenie vzniklo 27. jula v Brezne. Jeho zakladatelmi su Ing. Janka Mihalovicova (6116305), Maria Kristofova (6111360) a Mgr. Iva Urbanova (6116315). Cielom zdruzenia je podpora a rozvijanie aktivit na miestnej urovni v oblasti vzdelavania, kulturno - spolocenskej cinnosti pre romsku mladez a mladez zo socialne slabsich rodin. Zdruzenie by malo byt zamerane na pozitivny vyvoj deti a mladych ludi vychadzajucich z podmienok a potrieb komunity, rozvijanie schopnosti a zrucnosti, posilnovanie charakteru a sebadovery deti a mladeze. Charitativna pomoc socialne odkazanym rodinam a poradenska sluzba. Kto by mal zaujem pomoct v tejto oblasti a stat sa clenom obcianskeho zdruzenia, moze sa prihlasit u zakladajucich clenov. Clensky poplatok je sto korun na jeden rok.

 

Jesen zivota dochodcov

Tak ako prisla jesen v tomto roku, tak isto presiel oktober - Mesiac ucty k starsim. Priroda sa zaodela do krasnych pestrych siat a tak isto sa zabelel vlas a na tvari sa objavili ciary zivota. Ukryvaju sa za nimi dlhe roky pracovneho zivota, plneho radosti, ale aj starosti.
Klub dochodcov v Brezne pripravil v ramci Mesiaca ucty k starsim niekolko podujati. V spolupraci so Zborom pre obcianske zalezitosti kulturno-spolocenske posedenie v dome kultury, kde sa predstavil divadelny subor z Tisovca s hrou Tapakovci. Na toto podujatie pozvali aj druzobne kluby dochodcov z Roznavy a Levic. Breznania prijali pozvanie do Roznavy, kde sa zucastnili s tamojsimi dlchodcami na kuiltrno-spolocenskom posedeni.
Samosprava klubu dochodcov dakuje milym sponzorom: Ing. Ivanovi Surovemu (ISU sport) a THK, s r. o., Zadne Halny.

Bioodpad nie je len kopa odpadu

Spolocnost priatelov Zeme pripravila Tyzden kompostovacich aktivit, ktory prebieha od 6. do 12. novembra v ramci celoslovenskej Kompostovej kampane.
Bioodpad tvori podla prieskumov v Slovenskej republike 30 - 45-percentny podiel tuheho komunalneho odpadu (TKO), teda odpadu z nasich domacnosti, ulic, podnikov, podobnych domacemu odpadu. Sam o sebe je bioodpad neskody, ale jeho zmiesavanim s ostatnymi druhmi odpadu a vyhadzovanim do smeti skodime zivotnemu prostrediu. Prispievame tym k zvyseniu skodlivych nekontrolovatelnych reakcii na skladkach a spalovniach (napr. na skladkach vznika nebezpecny plyn - metan, pri paleni bioodpadu s obsahom chloru unikaju vysokotoxicke dioxiny). Zaroven musia obcania a obce znasat rastuce poplatky za odvoz a likvidaciu komunalneho odpadu. Aj to je jeden z dovodov, preco sa na jesen casto stretavame s dusivym dymom, ktory vznika pri spalovani bioodpadu zo zahrad (lisita, konarov, pozberovych zbytkov, atd.). Naopak vytriedenim a kompostovanim bioodpadov mozeme usetrit takmer polovicu z poplatkov za odvoz a likvidaciu zmesnych odpadov a ziskat neskodnym, prirodnym procesom kvalitne hnojivo (cim usetrime za nakup hnojiv pre zahradku), ktore zvysi urodnost a prevzdusni podu.

Branislav Monok

Vyhlasenie druheho rocnika projektu Policajt moj kamarat na skolsky rok 2000/2001

Okresne riaditelstvo Policajneho zboru oznamuje, ze v novembri vyhlasuje druhy rocnik projektu Policajt moj kamarat. Projekt je vychovno-vzdelavacou akciou preventivneho charakteru pre deti materskych a zakladnych skol. Jeho cielom je podporovat rozvoj pravneho vedomia , znizovanie trestnej cinnosti na zaklade uvedomenia si vlastnej zodpovednosti za vlastne konanie, znizovat rizko stat sa obetou trestneho cinu, znizovat nehodovost ucastnikov cestnej premavky a zvysovat doveru v policiu. Na realizacii tohto projektu sa podielaju Okresne riaditelstvo Policajnheho zboru, Centrum volneho casu a Okresny urad v Brezne. Cely projekt je rozvrhnuty do siestich celkov: vyhlasenie druheho rocnika projektu a vytvarnej sutaze Logo projektu, realizacia besied vo vsetkych prihlasenych triedach s prislusnikmi Policajneho zboru, vyhlasenie vysledkov vytvarnej sutaze Logo, brigady a verejnoprospesna cinnost tried prihlasenych do projektu, v maji dopravna sutaz, branne preteky v ramci projektu a jeho vyhodnotenie. V minulom skolskom roku prebehol prvy rocnik tohto zaujimaveho projektu, na ktorom sa zucastnilo desat zakladnych skol. Materske skoly do projektu zakomponovane neboli, avsak prevenciu treba vykonavat pravidelne, nielen formou besied, ale aj roznych akcii, kde deti maju moznost vidiet policajta v akcii. Je velmi dolezite, aby deti neprichadzali do styku s policiou ako s represivnym organom.

por. Mgr. Dana Kmetova, hovorkyna Okresneho riaditelstva PZ v Brezne

 

Mestska policia v Brezne

VYZYVA ...

... bicyklistov, aby nejazdili po chodnikoch, ale po miestnych komunikaciach. Zbytocne tym ohrozuju nevinnych chodcov a aj sami seba.

...

... obcanov, aby nevysypali smeti vedla ciest, v okoli mesta (Vagnar, Banisko ...). Smeti patria na smetisko! Poskodzuju tym prirodu, za co je nemala pokuta.

...

DAKUJE

Nacelnik mestskej policie dakuje riaditelke a ucitelom Specialnej zakladnej skoly v Brezne za ochotu a uvolnenie ziakov pri upratovani lokality Rury.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT